Friday, September 19, 2008

Cheeky Rayyan..

In one of my entry before, I did mention that Atuk belikan Rayyan buai.. End up, Rayyan xnak tido buai tu.. Dh biasa duduk bawah jer kut.. Benda2 bergerak ni dia sensitive sket.. Even naik kete pn quite problematic.. Jakun ek??

Muka blur mula2 masuk buai..


Posing sket.. Maksu nak amik gambar nih..

Bila letak kat tilam dia, baru bleh senyum lebar..

P/s - nasib baik tak beli buai electric tuh.. membazir..

Tuesday, September 16, 2008

From Zero to Hero..

Last week, we brought Rayyan Ariff to KPJ Perdana, KB because of Rayyan's frequent fountain-high-vomitting. The doc told us that it's reflux. And thanks to my new online fren, Munirah who has explained more bout gag reflux to me. Skrg dh faham dh.. Hmm.. it's not easy being a premie baby.. Segala organ pn x matang..
.
Knowing Rayyan's whole story, the paed is really surprise to see Rayyan's condition. So she made us come back with all Rayyan's x-ray film(s) yesterday. This is her line that I remember the most, "Honestly, by looking and assessing the baby, he's doing good. I'm surprised actually. He's babbling with good tone, looking around as he's curious to learn and when we talk to him, he talks back and he laugh. He's doing really good for a baby with this kind of diagnosis"
.
But of course, like Rayyan's paed at PMC, ade gak la tapi2nya.. Yang tapi2 tu, biar la dulu.. We leave it to Allah to do the rest.



Rayyan last week; 5.6kg


Rayyan yesterday; 6kg already!

We did some shopping coz baju Rayyan byk yg dh sendat. This time around, x beli for 3-6m dh.. Terus skip to 6-12m. Biar leh pki lama.. (Kredit to Mama Biey coz tlg pilih..)

Rayyan is wearing baju for 6-12mnths. Upper side a bit besar, lower side nicely fit. Panjang Rayyan nih..


Tgk bulu mata Rayyan, ikut mama dia nih.. panjang n lentik.. :P


P/s - Bulan ni pokai coz every week blk jenguk Rayyan.. Huhuhu.. (i.e. bahasa lembut yg tahun ni takdak open hse.. hehhe.. (Ajah, hutey dulu tag tuh..)


Thursday, September 11, 2008

Look-alike Meter

Hmm.. Many think that hubby n i looks alike. But I keep on denying it. Cam x kena jer.. Muahaha.. I guess if hubby and me do look alike, then Rayyan suppose to be equally like us. And he did! (based on this look-alike-meter la..).. hehhehe..

Do you think that kitorang ni seiras? Hmm.. I think that I'm much much cuter.. Ahaks!

P/s - kata orang tua2, kalau muka seiras, jodoh tu panjang.. InsyaAllah.. Kalau itu yg tuhan tetapkan..

Tuesday, September 9, 2008

Dan kamu..

Dan kamu, sedang kamu enak berbicara, sedang kamu enak menjaja berita, mungkin kamu lupa pada peribahasa; Menepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri!
.
Sedang saya masih mencari perkataan yang sesuai, kamu enak menutur kata! Sedang saya masih mencari ayat yang lengkap, kamu enak melempar cerita.
.
Dan kamu yang lain, sudah terkena batang hidungmu, masih enak kamu berkata. Andai gajah di depan mata tidak bisa kamu lihat, mengapa kuman diseberang sana bisa kamu huraikan?
.
P/s - Orang berbudi, kita berbahasa.. Tak gitu??!?

Friday, September 5, 2008

Bujang kembali..

We sent Rayyan and my mom back to KB last weekend. Huhuhu.. Berat hati nak balik.. Berat hati nak tinggal Rayyan kat sana.. On the day that we want to go back to KL, Rayyan starting to talk to me.. (Normally he only talk and laugh to his ayah n nenek)..


video


(Mind the mama's voice - bila cakap dgn baby kena ala2 husky sket.. Kembang Kuncup idung Rayyan! Heheheh)


Bila dah sampai KL, malam tu bila tanya mummy Rayyan camne, mummy cakap, by pukul 7pm, Rayyan starts nangis (time kitorang balik keje..). So my abah suh letak kain yang ada my bau untuk Rayyan. Terus dia diam. Huhuhu.. Looks like a baby is missing his mother.. Huhuhu.. Bila saya dengar, meleleh jap la air mata..


So this raya, i'll be in KB till raya ke3 shj.. after that, blk Rawang plak.. N will be staying there plak.. My PIL will take care of Rayyan.


The nite before we went back to KL, I was showing some of Rayyan's old photos to my sister i.e. before n after operation. Then she kept saying, "Kesian kat baby.. Kesian kat baby..". Then I asked her, "Sayang tak kat Rayyan? Dulu kak takut takde orang sayang kat Rayyan." She replied, "Oloh, tanyo gituh! Dio bukey nyo cacat. Kalu ore cacat lagi kito saye, ni pulok daroh daging sdr..". Ada rasa lega. Ada rasa bahagia.


And abah, I think he's quite excited of having a baby around. Kalau Rayyan tido lama sket, mesti nampak bosan coz xleh nak main (my sister told me this!). And he also bought Rayyan a cradle. Mahal gak benda nih campur dgn kain net n mattress for the cradle. Tambah plak dgn mosquito net (pelik, buai pun ade kelambu ke??).


Xde gambar yang covered with kelambu la.. Kalau dh ada, i'll post it.


P/s - Cant wait to go back to KB tonite!! Saya bujang kembali. Sape2 nk ajak bukak pose sama2, JOMMM!!! But not on weekend, nk blk tgk anak..



Bila diri disayangi..

Saya, pernah tujukan lagu ini kepada kamu.. Rasa kasih dan sayang yang masih sama, malah makin bertambah, membuatkan saya ingin menujukan lagu yang sama kepada kamu; orang yang sama.. Terima kasih kerana selalu ada..

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa,
keagungan Kasih
merubah takdir (korus)

Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu,
terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri..

P/s - Kamu tentu tahu siapa kamu..!! :P