Tuesday, January 31, 2012

Yang kelakar dan comel tentang anak-anak~

Rayyan Ariff, dah nak dekat sebulan selsema dan batuk. Dah berminggu tak gi sekolah. Last-last, semalam Cikgu called tanya tak baik lagi ke? Memang tak baik-baik pun lagi.. Semalam baru kena neb.. :P

 Kata Abang Rayyan, so mesti la tak nangis.. Aku kan abang! Hehehhee..

"It's too bad that he did not come to school for soo long.. With our daily physiotherapy, I'm positive that he should be able to walk independently in a short time.. And he's also smart academically. He managed to do all activities that we asked him to do. Very obedient except for certain cheeky part. He's among the smartest in his class. I just want him to walk as soon as possible so that I can change his class to the higher level.. If it's just sikit-sikit flu, just send him in.. Special children always have something with them so if it's just a little flu here and there, should be OK.."

Huk alohhh.. Terima kasih cikgu di atas keperihatinan. Bukan taknak hantar, kang berjangkit dengan students lain macam mana? Lagi pun, nama pun sakit aka tak sihat, kang kalau paksa2 buat exercise ke apa, datang pulak penyakit lain, macam mana? :-(

Kelakar jugak bila Cikgu dia kata Rayyan Ariff ni pandai and nak naikkan kelas.. Rasa macam anak dah sekolah rendah pulak.. Ye la, siap naik-naik kelas bagai.. Muahahhahah.. =P

Semalam jugak, bawak Rayyan Ariff jumpa his paed neurologist.. Ambik bekalan ubat macam biasa. Pastu kena neb sekalilah sebab dah nak masuk sebulan selsema and batuk tak baik-baik.. Breathing pun tak smooth.

"Apa penyakit dia tadi?? Which brain part yang injured?" Tanya Dr.Sofiah sambil check record dalam file.
"Which part? Eh, dia kan takde brain masa lahir tu.." Memang la rasa pelik sebab tiba-tiba Dr. Sofiah bleh tak ingat Rayyan Ariff..
"Ya Allah.. Lupa pulak saya.. Tengok, we dont need to have lots of brain actually, ni ha.. Banyak benda boleh belajar.. I mean, literally lah.. We dont need that much.." Dr. Sofiah berjenaka sambil ketawa..

Dr. Sofiah mula bermain-main dengan Rayyan Ariff dalam menilai dan melihat perkembangan Rayyan Ariff. "Dah nak boleh berjalan dah ni.. Sikit sangat dah ni.. Ish, kalau dapat kat saya, tiap2 hari saya paksa, sekejap je berjalan budak ni nih.."

"Should be able to walk soon" Dr. Sofiah membaca apa yang ditulis pada rekod kesihatan Rayyan Ariff. "Tengok, saya letak perkataan "soon" ni.. So, mak sila take note yea.. Usaha lebih sket.. Paksa banyak sket.."

Huk alohhh.. Soon yea nak... :-)

Happy hati mak bila dapat 2 good remarks on Rayyan Ariff..

Balik rumah, dapat lagi satu bonus.. Sejuk hati, kembang jiwa bila tengok budak mata bulat ni senyum.. Sayang kamu Puteri Rifa Aleesya!!

 Bergolek-golek atas katil sambil layan sang puteri 'berborak', priceless!!
.
Comel macam anak burung kan? *Mode angau dengan anak sendiri* =P

Saturday, January 28, 2012

Jangan kacau orang bolehhh???

Orang nak baca buku, ayah sibuk nak ambik gambar.. Kang dah kena muka 'sesuatu' ngan Ian!
Muka cheeky penuh kehenseman.. :P
Selamat berhari minggu..

Thursday, January 26, 2012

Antara abang dan adik~

Semalam adik saya bukak album abang saya di FB, and ada gambar-gambar baby.. Lepas tu dia tunjuk kat my mom.. Then mak saya pun tanya la, "Eh, tu Uncle dukung Rifa tu.. Ni gambar bila? Masa bila Uncle dukung Rifa nih?"

"Tu gambar Ian la mommy.." Adik saya jawab sempoi.

"Eh tu Rifa la.." Mak saya masih bertegas.

"Tengok background. Ni kan rumah lama Kak.. Mana Rifa ada lagi.. Ni Ian la.." Jawab adik saya panjang lebar..

"Ya Allah, sama je dua beradik ni.. Tak cam betul! Mati-mati Mami ingat Rifa!" Serius betul jawapan mak saya..

Adik Rifa @ 12.17am.. Tanak tido.. :-)

Dulu, masa Rayyan Ariff baby, bila gi mana-mana, semua orang tanya, "Ni girl ke boy ni?".. Memang muka Rayyan Ariff macam girl sket.. Tambah-tambah dia ni jenis suka senyum.. Sekarang ni, orang tanya pulak soalan yang sama bila tengok Rifa Aleesya.. Maybe Adik ada aura boy sket kot..

Tapi kalau abang macam adik and adik ada iras abang, kata Abang macam girl, pastu kata Adik plak macam boy..  habis sape yang salah acuannya? Dah sah-sah adik ni girl and Abang dah tentu-tentulah boy.. Confuse mak! Hahahahha..

Takpe, pakai gown pinky pinky, letak reben girly2 sket, surely orang tak kata boy.. :-)

Monday, January 23, 2012

Kita Ibu yang kejam!! Entry pendek utk Ibu Nabila~

Ina, bukan Ina sorang yang kejam. Jiey pun kejam jugak.. Laaagiiii kejammm kottt.. Hehehehe..

Muka takut sebab kena paksa naik swing.. Pastu tak puas hati sebab kena pakai cap.. These 2 are for his sensory..

Kalau demam, kena buat aktiviti gak.. Tapi aktiviti yang simple dan tak melibatkan fizikal la.. ~Tak dapat duduk, meniarap pun jadi.. :P

Kalau dalam keadaan sihat, buatlah lebih sikit.. :-)

Kat mana-mana pun budak ni kena paksa berdiri.. =P

Bukan mama n ayah je, Uncle pun join kitorang 'paksa' Ian naik bola jugak.. Dari baby lagi, sampai sekarang.. Kejam tak???..

video
Ini tangisan bayi pramatang dengan corrected age of 3 months.. Sama macam Cik Bella, Ian pun jadi mangsa kekejaman mak dia gak..
.

Bila mana hati rasa tak sanggup nak tengok Rayyan Ariff terpaksa 'bekerja' untuk belajar, Jiey selalu pujuk hati, mothers are sooo unlimited.. Kita akan sentiasa dapat lentur hati kita untuk jadi apa sahaja.. Sama ada keras atau lembut, kita sedang membentuk anak kita menjadi manusia.. :-)

Ina, Jiey kagum tengok Ina.. Pinjam sket semangat Ina untuk Cik Bella.. So that, Jiey pun akan senantiasa bersemangat untuk Ian.. 
*Sayang kamu*

Friday, January 20, 2012

Mencari rentak yang hilang untuk seorang anak..

Tahun 2012, saya meletakkan beberapa sasaran untuk dicapai. Semuanya adalah berkaitan keluarga dan kerja semata, yang mana, Rayyan Ariff dan Rifa Aleesya masih tetap akan menjadi keutamaan saya..
.
Sejujurnya, banyak rasa bersalah menghantui jiwa kerana usaha untuk pemulihan Rayyan Ariff tidak lagi segigih dahulu.. Saya tewas dengan keadaan dan Rayyan Ariff menjadi mangsa.. Tempoh kehamilan dan berpantang yang meragut kesihatan badan menjadi penyumbang utama.. Seterusnya, pembedahan pada lutut En.Hubby juga menjadi faktor..

Makanya, tahun ini, fokus saya adalah untuk Rayyan Ariff kerna saya tersangat ingin melihat anak ini menapak dengan sendirinya tanpa bantuan.. Tambahan pula, dia sudah bisa berdiri tanpa berpegang kepada sesuatu untuk beberapa saat. Makanya saya tahu, saya perlu memberi lebih tumpuan kepada daya keseimbangan badannya untuk membolehkan dia berjalan..

Selebihnya, saya mahu kembali menjadikan aktiviti berenang sebagai rutin mingguan Rayyan Ariff.. Dan di sinilah kelebihan rumah sekarang yang mana kolam renang hanya di depan mata.. Semoga tahap kesihatan Rayyan Ariff 'mengizinkan' untuk saya lakukan semua ini..

Yang pasti, saya juga perlu kembali menggiatkan usaha untuk menaikkan tahap pendengaran dan pertuturan Rayyan Ariff.. Semoga jiwa ini akan cukup 'kering' dan tegar untuk mendengar tangisan anak yang sangat tidak menyukai alat bantu pendengaran dan perkara-perkara yang sewaktu dengannya..

Saya juga mahu mula membuat persediaan untuk pendidikan khas Rayyan Ariff kerna tahun hadapan, dia bakal menginjak ke usia 5 tahun.. Makanya saya harus serius merangka pelan pendidikan Rayyan Ariff dari sekarang. Jujur saya katakan, buat masa ini saya masih 'kosong' tentang halatuju pendidikan Rayyan Ariff. Mungkin tiba masanya untuk saya mengambil pendekatan yang lebih proaktif. InsyaAllah, akan saya rangkakan segalanya kelak..

Banyak perancangan untuk Rayyan Ariff bukan? Bagaimana pula dengan Rifa Aleesya.. Begitulah berbezanya keadaan dan cara yang perlu diberi dalam membesar dan mendidik dua anak yang sangat berbeza dari segi keperluan.. InsyaAllah, dalam setiap tumpuan yang diberikan kepada Rayyan Ariff, saya akan pastikan Rifa Aleesya akan turut serta agar dia tidak tersisih dan untuk membiasakan dia tentang keadaan abangnya..

Untuk Rifa Aleesya juga akan saya praktikkan cara yang sama seperti mana saya membentuk Rayyan Ariff. Cuba bayangkan, untuk seorang anak yang mengalami kecederaan otak yang teruk namun setelah di ajar mampu untuk ke tahap ini, apa lagi untuk seorang anak yang tipikal asal kejadiannya.. Semoga Rifa Aleesya akan terus membesar menjadi anak yang sihat fizikal dan mental serta tinggi sahsiah dan pekertinya.. Aminnn

Jiwa Mama.. Mata lalok penangan hisap jari.. :-)
.
Cinta Mama.. Mata bulat pipi tembun..
.
Dua beradik memakai pyjama yang sama.. Adik jiwa mama, Abang cinta mama.. Jiwa yang tiada cinta adalah kosong dan mati manakala cinta takkan wujud tanpa adanya jiwa.. Mama sayang kalian!

Ya Allah, permudahkanlah setiap satunya urusan kami.. Aminnnnn..

Thursday, January 19, 2012

Bila mana Abang dah jadi pengacau..

Adik tak banyak gambar macam Abang.. Sebab tiap kali nak ambik gambar Adik, Abang mesti datang mengacau.. Kalau kita kuar BB, sibuk la Abang nak tengok gambar kat BB.. Bila kita kuar tab, sibuk la dia nak tengok flash photos.. Bila kita kuar DSLR, pun sama2 sibuk nak tekan-tekan n tengok gambar..
.
Abang dulu, lepas satu baju mama pakaikan, terus ambik gambar.. Tukar pakai baju lain, ambik gambar lagi.. Dh rupa model kecik mama dah.. Adik?? Nan hadooo.. Memang berperang la nak ambik gambar adik.. Kalo kita nak photoshoot adik sorang2, cepat je abang datang menepek..

Ni contoh2 dia:-

Snap sekeping dulu..
.
Eh, tetiba ada tangan datang sentuh-sentuh adik.. 
.
Tangan tu memang tak lari jauh la..

Kita umpan dengan toys, dia toleh la kejap..

Pastu dia hadap adik balik..

"Owh finally!! Dia blahh dahhh.. Macam2!" Kata Adik sambil tepuk dahi..

Sekali, dia datang balik tuuu..
.
Takpe la dik, kita gi ambik gambar kat studio je la eh..

Monday, January 16, 2012

Kerna Kasih Kita: Tuan Rayyan Ariff dan Puteri Rifa Aleesya

Kasih kami; Rayyan Ariff dan Rifa Aleesya.. Terima kasih Ya Allah di atas kurniaan terindah ini..


Kasihan Adik, tak banyak update pasal development Adik di Kerna Kasih Kita ni.. Adik dah masuk 2 bulan setengah.. Macam budak-budak umur 2 bulan setengah yang lain, badan adik dah keras.. Adik dah mula hisap jari, sampai berbunyi-bunyi.. Adik dah banyak 'bercakap' dengan orang-orang sekeliling.. Adik paling suka bila Uncle OD dia nyanyi, dia pun turut 'bernyanyi'.. Comel macam anak burung.. :-)
.
Beberapa hari yang lepas, Mama letak adik dalam katil hijau kecik Adik.. Mama duduk sebelah kanan sambil 'borak-borak' dengan Adik.. Abang tiba-tiba datang and duduk sebelah kiri katil.. Adik pusing tengok abang dan terus 'bercakap' dengan Abang.. Bila Abang cuma senyum dan diam, Adik kerut dahi.. Macam tak puas hati.. Lepas seketika, Adik pusing balik dan sambung 'borak' dengan Mama..

Syahdu Mama tengok muka tak puas hati Adik bila Abang tak boleh layan Adik berborak.. Takpe, dari umur sekecil-kecil lagi Adik perlu belajar tentang kekurangan Abang.. InsyaAllah, mama yakin Adik akan menerima seadanya dan bersama-sama membantu dalam pemulihan Abang.. Seiring dengan maksud nama adik, muafakat..
.
Aminnn..

Abang nampak sayang dengan Adik. Geram tu yang lebih.. Dengan ketap-ketap gigi abang pegang Adik. Tak kira paha, kaki hatta tangan sekalipun, kalau ada ruang, Abang mesti pegang sambil ketap gigi tanda geram.. Dah lama Abang tak dapat cium Adik sebab Abang tak sihat.
.
Sekarang Abang dah mula sekolah balik. Tiap-tiap hari hampir sejam abang berulang-alik pergi sekolah and day care.. Mama tau dari Ampang ke USJ bukan dekat tapi buat masa sekarang, kita takde pilihan.. Bila Abang penat seharian di sekolah dan berjam di kereta, Abang mudah sakit. Mula dengan selsema, Abang dapat demam pulak.. 
.
Hari ni Abang dapat pakej tambahan,  sakit mata pulak.. Mata Abang merah menyala. Tahi mata sibuk melekat pada bulu mata Abang yang panjang. Bila Abang nangis tak selesa, hingus mula keluar meleleh.. Kasihan Abang..

Bila Abang cuba dekati Adik, Nenek, Ayah ataupun Mama akan ambik Adik bawak lari jauh-jauh.. Takut berjangkit. Abang cuma tunduk sambil senyum sumbing. Kasihan sangat Abang..

Mama suka sekolah Abang yang sekarang. Banyak aktiviti yang dibuat.. Tapi Mama tahu, Abang takkan dapat kekal lama di sekolah tu.. Main thing, sebab jarak yang jauh.. Bila tiap2 hari Mama usung Abang pagi-pagi buta ke sekolah dan hanya dapat balik lewat petang atau menjelang malam, badan Abang tak dapat tahan even though dah macam-macam supplement yang Abang ambik..

Pindah rumah? Tak semudah tu.. Nak berkemas barang bukan sedikit, paling-paling lama, mau sebulan baru siap packing. Sebulan tu sape nak jaga Abang kalau Abang tak gi school? Manalah Nenek larat nak jaga Abang dan Adik sekaligus. Belum lagi part nak cari rumah sewa dan angkat mengangkat. Ayah manalah boleh nak melasak dengan lutut dia tu, Mama lagilah, baru 2 bulan lebih operate..

Penyelesaiannya? Mama terpaksa cari Bibik baru.. Dan Abang mungkin akan Mama tukarkan bersekolah di sekolah berhampiran dengan rumah kita.. Sekolah half day sahaja supaya Abang tak letih, dan selebihnya Abang akan ada masa untuk spend dengan Adik.. Mama harap, bibik baru nanti akan dapat jaga Abang dengan Adik sebaiknya.. Dapat Abang dan Adik menumpang kasih sementara Mama dan Ayah bekerja mencari rezeki..
Mama sayang kamu, cinta!

Saturday, January 14, 2012

Al-Fatihah untuk sebuah pemergian yang tragis..

Petang khamis saya dikejutkan dengan satu panggilan telefon daripada sepupu saya. Memaklumkan tentang pemergian isteri abangnya.. Berita kali ini terlalu perit untuk dihadam oleh otak dan jiwa saya kerana pemergiannya terlalu tragis. Arwah dikelar dan ditikam berkali-kali.. Subhanallah.. Allahuakbar.. Tragis benar pemergianmu dik..
.
Sedangkan baru sahaja beberapa minggu yang lalu kami berbalas komen di FB, namun dalam sekelip mata, dia sudah tiada. Jahanam sungguh si pembunuh yang zalim dan berhati binatang itu.. Semoga si pembunuh akan segera dikenalpasti dan ditangkap..
.
Apa rasa sang suami apabila melihat sekujur tubuh si isteri yang masih baru dinikahi berlumuran darah tatkala pulang ke rumah? Trauma yang  dahsyat, trauma yang hebat.. Ya Allah, berilah segala ketabahan dan kesabaran untuk sang suami.. Tidak pernah saya bayangkan adik yang menjadi teman sepermainan sedari kecil, yang tidak lokek membanting tulang di hari pernikahan saya akan teruji sedemikian rupa.. 
.
Semoga pemergian ini terbela dan si pembunuh menerima hukuman yang seberat-beratnya.. Tidak banyak yang saya dapat kongsikan di sini kerana kes ini masih di dalam siasatan.. Namun saya mohon dari rakan-rakan agar dapat turut serta berdoa dan bersembahyang hajat agar si pembunuh dapat dikenalpasti segera..
.
Buat sang suami, semoga ada sinarnya nanti..
Dan buat sang isteri.. Al-Fatihah.. Tenanglah di sana..

Rasulullah bersabda:

"Barangsiapa yang terbunuh kerana membela hartanya, maka ia syahid. Terbunuh kerana membela agamanya, maka ia syahid. Terbunuh kerana membela dirinya, ia syahid. Dan terbunuh kerana membela keluarganya, ia syahid." (Hadis Riwayat Ahmad(1565), Tirmidzi(1341), An Nasa’I(4026), Abu Daud(4142)* Source wikipedia..

Monday, January 9, 2012

Mencari kesalahan pada seorang anak..

Over. Itu perkataan yang tepat dalam menggambarkan saya sebagai seorang ibu.. Tapi serasa saya, ramai di antara ibu-ibu yang dikategorikan sebagai over bukan? :-)

Bersama Rayyan Ariff, saya adalah ibu yang terlalu melindungi.. Saya begitu rapat dengannya sehinggakan saya adalah segala-galanya untuk anak itu. Tiada ruang untuk mereka yang lain sehinggalah saya kembali bekerja dan mula ‘berkongsi’ Rayyan Ariff dengan orang-orang di sekeliling saya.

Kini, Rayyan Ariff bukan lagi milik saya seorang.. Dia lebih memilih datuknya berbanding saya.. Ruang juga terbuka untuk ayahnya lebih rapat dengannya.. Saya tidak lagi begitu menguasai.. Setiap petang, dengan riang, dia akan membonceng motosikal ayahnya.. Pantang ada kesempatan, dia akan bersiar-siar menaiki kereta dengan ayahnya.. Pendek kata, Rayyan Ariff bukan lagi anak manja mama seorang.. :-)

Bersama Rifa Aleesya, saya masih seorang ibu yang over.. Saya menjadi seorang yang terlalu memerhati dan bimbang.. Sepanjang waktu, saya ‘rajin’ memerhati Rifa Aleesya..
“Kenapa Adik masih tiada eye-contact? Normal ke adik?”..
“Kenapa badan adik menyusut? Normal ke adik?”..
“Kenapa adik menyusu sikit jer? Normal ke adik?”..
“Kenapa leher adik belum keras? Normal ke adik?”

Banyak lagi persoalan yang saya ajukan kepada diri sendiri. Ada waktu, soalan itu saya utarakan kepada mereka-mereka di sekeliling saya seperti ibu saya, bibik, Mr.Hubby dan juga paed Rifa Aleesya..

Kemuncaknya, saya persoalkan tentang ‘kelainan’ Puteri Rifa Aleesya kepada Dr. Sumi, doctor dan kawan yang sering bisa meneka setiap satunya kerisauan saya..

“Although she has reflux, she looks fine and big to me. Why do you questioned her milk intake? You want her to be obese is it? She knows how much she needs. Even if it is just a few minutes of breastfeeding, I’m sure she got enough already.. That’s why she stopped.”
.
Serious sahaja ayat Dr. Sumi.

“You know what Wan, just because you went through a lot with Rayyan, doesn’t mean that you will face it again with Aleesya. You know what you’re doing? You are finding fault on your daughter. You observed things, you feel that it doesn’t quite right and you started questioning it. I know you’re scared. But I don’t think you should act that way.. Just let her grow and enjoy each and every moment with her.. No need to be worried.. Deal with things as it comes, OK?”

Betul. Saya hampir lupa untuk menikmati anak perempuan saya seadanya. Saya takut dengan banyak perkara. Saya runsing dengan banyak benda.. Hingga satu saat, saya melakukan fisioterapi ringan kepada Rifa Aleesya untuk membantu dia menguatkan lehernya seperti mana yang saya lakukan kepada Rayyan Ariff suatu waktu dulu. Saya masih menjadi pemerhati yang sering dihantui kebimbangan..

Namun ayat-ayat Dr. Sumi di atas bagaikan menghentam saya dengan kuat. Lantas saya mula melepaskan keraguan dan memilih untuk menikmati saat-saat menjadi ibu untuk kedua kalinya ini dengan sepenuhnya.

Seketika kemudian, Adik mula pandai senyum dan bercakap-cakap.. Bukan sahaja itu, ramai juga yang mengatakan badan adik agak keras berbanding usianya.. Adik bagaikan mahu membuktikan kepada mamanya bahawa dia baik-baik sahaja dan mama tidak perlu gusar.

Mungkin saya terlalu terbawa-bawa dengan kekurangan Rayyan Ariff yang membawa saya berpaling kepada Rifa Aleesya bagi menampung kekurangan itu. Saya bersyukur kerana saya cepat tersedar dan kini, saya hanya mahu anak saya membesar dengan sihat dan cerdas. Sepanjang proses tumbesaran itu, saya mahu menikmati anak ini seadanya.. Tiada tekanan. Tiada paksaan. Yang ada hanyalah doa kepadaNya untuk dijadikan sandaran.. Semoga anak mama senantiasa di dalam rahmatNya.. Aminnn..


Puteri mama yang lentik bulu matanya..
@ 2 months old - 5.27kg..

Friday, January 6, 2012

Kesibukan beranak dua???

Jawapannya adalah sangat sibuk. Sebelum ni dok terpikir la, blogger A bila dapat anak baru, belog terus sepi.. Blogger B bila anak bertambah, belog terus sunyi.. Nahhh sekarang, amik ko! Kena batang idung sendiri.. Abang tido, adik hekhek.. Adik tido, abang melasak.. By the time dua2 tido, mama pun dah semput..
.
BTW, I'm maidless now.. Sangat letih, sangat penat.. Maybe sebab saya sendiri pun tak 100% recover lagi, so tu yang terasa sangat.. Kot energy macam muda2 dulu, anak 3 pun tak kisah agaknya.. Apa citer tak 100% recover lagi ni? Dah lebih dua bulan kot czer.. Hehehe.. Panjang citer dia n hari ni nan ado mood nak bercerita.. Len kali la saya share experience yang menakutkan neh.. :P

So apa citer anak2? Biasa-biasa jer.. Rayyan Ariff selsema. Akhirnya, setelah berbulan tak demam, dia tewas juga.. Hehhehe.. Last demam selsema masa raya hari tu.. Tu pun jangkit dengan mama.. Tapi expected pun.. Sebab dia dah start skolah balik.. Rayyan Ariff ni antibodi kureng sket.. Bila bercampur gaul, memang senang la nak demam selsema.. Bila dah sakit tu, senang la Encik Sim. Aliff. Wan nak datang.. So mama dah start cuak ni..
.
Tapi nak buat camner, takkan takmo bagi skolah plak.. Kat umah kang takde aktiviti berfaedah, mula la nak ngamuk n bosan.. Sekurang-kurangnya, kat skolah banyak pengisian.. Dah bagi macam2 jenis supplement and vitamin dah pun..
.
So macam mana abang kita ni gi skolah? Hari pertama ambik, masuk kete, mama buat susu. Belum sempat mama bagi, dia terus rampas botol susu dari tangan mama dan minum tak ingat dunia. Punya la haus, punyalah lapar.. Second day, ambik dari skolah, dia tido dalam kete.. Sampai umah, angkat letak kat sofa dia terjaga.. So mama ambik roti jagung gardenia tu.. Nampak roti kat tangan, terus bingkas bangun n tarik tgn mama yang ada roti tu suruh suap dia..
.
Hati mama?? Syahdu gilaaa!! Siyan anak mama lapar.. Ayah dah bising tanya sekolah tak bagi makan ke? Mama rileks aje lagi walaupun hati sedih sangat-sangat.. Honestly, saya tak salahkan cikgu. Saya tahu diorg bagi je makan.. Bagi je susu.. Tapi mesti ada timing la kan.. Contohnya kul 2pm minum susu or makan, kalo masa tu minum or makan sket je, tgg la next feeding pulak.. Iye la, bukan sorang budak nak dilayan.. Kalo asyik nak jaga tekak je, camne nak buat aktiviti???
.
Sighh.. Tapi sekolah baru ni bagus jugak la..Banyak aktiviti.. Semalam masa ambik, bukan main lagi cikgu dia cakap, "We did body parts flash card with him and he managed to show all parts.." Saya senyum je la sebab memang dah tahu pun. Dah lama Rayyan Ariff knows his body parts sebab dah lama pun kami ajar.. And then, cikgu Usha kat skolah lama pun ajar jugak dulu.. :-)
,
Cuma the problem is, sekolah tu jauh sangat. Sejam pergi, sejam balik.. Kul 630am dah turun umah n kul 645pm baru kitorag leh ambik. Lama giler kat sekolah n daycare.. Perjalanan jauh tu pun satu hal.. Tak sedap hati jugak mama nak proceed kat situ sebab bila badan penat, mudah la sakit.. Takmo Ian sakit sebab tau2 je la Encik Sawan ni..Sighhh..
.
Ya Allah, permudahkanlah urusan Rayyan Ariff ya Allah.. Aminnnn... :-(
.
 Ni first day kat school.. Syahdu giler tengok dia tgh makan.. :-(
.
Ni muka tagih simpati bila kitorang lambai tangan cakap bye-bye nak balik.. first day school dah kena tinggal dah..

Budak skolah yang penat tak hengat.. Mama tolak dari kete pakai stroller jer.. I kan baru operate, so camne la nak dukung budak ni dari tempat parking bawak ke rumah.. Last resort, tolak pki stroller!

First day amik dia kat school, muka masam mencuka.. Muka tak puas hati.. Maybe dia marah tinggal dia kat situ.. Nak wat camne, takde pilihan nak.. Kalo bibik ada, surely Mama cari school yang half day jer so that Rayyan Ariff tak penat sangat.. After school, dok umah ngan bibik.. Bila tak penat, takde la anak mama mudah sakit.. Now, since takde bibik, terpaksa la mama tinggal hero mama ni kat school n daycare for special children ni.. Sobsobsob.. Sorry yea nak.. I have to work for us.. :-(
.
Adik Rifa Aleesya pulak dah start kena tinggal since Mama dah balik keje.. One day before nak tinggal, dia ngamuk tanak minum EBM.. Sangat la pelik sebab before that OK jer minum.. Menangis n meraung sampai naik biru muka.. Sudahnya, kul 9pm Mama n Ayah kuar cari botol NUK. 2 bijik botol + 2 bijik latex teats = RM87!! Fuhhh.. Dahsyat adikk.. Abg Ian pakai botol Anakku rege RM14.90 utk 3 bijik jer.. Nasib la dia accept botol NUK tu. Kalo botol tu pun dia reject, memang mama mati akal la sebab breastflow n tommee tippee pun dia takmo..

Ni la satu-satunya jenama yang adik accept.. Macam2 la peel anak ni eh.. :-)
.

\
Latest of Adik.. Puteri mama ni dah 5.27kg @ 2 months old.. Berkat susu mama eh.. Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan olehNya untuk merasa nikmat susu mama sepenuhnya.... *read: fully taking breastmilk, bukan exclusively taking breastmilk eh.. 
.
Memang adik ni bukan exclusively on breastmilk, tapi she's fully on breastmilk now.. Susu formula yang beli masa mama sakit hari tu, tak luak sket pun sbb since mama sihat, susu mama je la yang jadi santapan adik.. Agak-agak, kalo bagi pun mesti tanak dah.. Harap2, susu mama terus ada la untuk adik..
.
Buat Abang n Adik, semoga sentiasa di dalam lindungan dan rahmatNya.. Aminnnnn