Tuesday, September 30, 2014

There will always be another mountain regardless how high you'd climbed!

Amboi tajuk! Tanak kalah kot!!
 
Nyawa.
 
Pernahkah kau rasa kegagalan berulang kali walau sudah berjuta kali kau bangkit? Itulah kehidupan. Sesudah penat merungut penat, teruslah bangun melangkah kerna hanya itu pilihan yang kau ada. Jangan sesekali hanya duduk dan mengeluh kerana ia tidak akan membawa engkau ke mana.
 
Aku rasakan aku sudah terbiasa dengan segalanya setelah 7 tahun berlalu, tiada apa lagi yang mampu menggugat. Namun aku silap. Aku sebenarnya masih manusia biasa yang punya banyak melodi sendu di sudut hati.
 
Dengan cinta dan kasih yang tidak pernah bersisa, semoga kita akan terus kuat melawan arus anakku.. Defying the odd is not an easy task, let alone you're doing it on a daily basis. But I know that we will pull through like we'd always did. InShaaAllah.
 
P/s - Nah aku bagi seketul lagi "sharing of experience

Interested to know more about Young Living Essential Oils? Do whatsapp me at 0129843575. Seats for free talk on 9.10.14 at 8.30pm in TTDI are still available. Topics that will be covered: introduction of YL and what are the testimonials on the oils. And also a lil bit about everyday oils. =)


Friday, September 26, 2014

Post-seizures effect. Kesan selepas sawan.

Lama kot sawan Rayyan Ariff hari tu kan, from 1230pm to 430pm. So post seizures effect mesti teruk la jugak aku agak. The first time dia dapat bangun and walked freely was on Monday sbb dah off drip bagai kan. The first thing  yang dia cuba buat was bangun dan berjalan. Masa dia tried to take step, dia macam layang-layang putus tali gittew (ewah!), instead of ke depan, dia bergerak ke belakang and jatuh. Memang kesianlah tengok.
 
So yang jelasnya, balancing dia dah out disebabkan sawan tu. Takpe nak, mak ko tabah lagi. Kita tengok lagi apa yang hilang.
 
Since minggu tu cuti sekolah, aku decided untuk bawak budak2 ni keluar hari khamis, 18 September tu. Amik cuti half a day sebab bilangan hari cuti tahunan dah nazak benar kan. Pegi Kid'z Paradise kat the Mines tu je pun sebab aku ingat, the last time I brought the kids there, they were having lots of fun. Memang enjoy gila. Tapi on that Thursday, this was what we got:-
 
3 gambar kat bawah adalah gambar lama, happy gila kan? Siap buat "peace" bagai bila orang nak amik gambar dia.. Tried semua jenis toys yang ada kat situ. Gambar 3 yang atas adalah dia yang selepas sawan. Refused to try anything, menangis bila tengok mainan bergerak-gerak, menangis bila nampak budak-budak meloncat bagai dan memang nak duduk setepek je dengan mak dia ni.
 
Masa tu aku tau, yang sensory integration issues dia dah keluar balik. Tak boleh duduk kat tempat bising and tak boleh nak adapt dengan changes. Ko bayang apa aku rasa masa tu? Aku rasa penat. Aku terbayang-bayang usaha aku keluar pukul 530am hantar budak ni gi stimulaterapi then sampai rumah pukul 8.00pm. Total hours on the road je dah 5 jam sehari from Ampang-Port Klang-Damansara-Port Klang-Ampang campur tolak distance and traffic bagai. Bukan sehari dua, dari bulan April 2013 sampai Mac 2014 kami went for instensive stimulatherapy. Korang bayanglah duit dan tenaga yang dah mengalir keluar. Fikirkan balik, aku pun tatau macamana aku boleh pushed diri buat semua tu sorang-sorang. Allah SWT duga aku sebab aku sanggup le tu kot kan?
 
Tapi bila aku tengok balik sensory and balancing issues nih, aku rasa letih gila. Aku tahu tuhan masih nak menguji. Bila dia nak bagi, bila dia nak ambik balik, semua hak dia. Cuma terdiam jugaklah bila fikir possibility kena hadap balik intensive stimulatherapy.
 
Then kebetulan, the Singaporean therapist yang introduced me to Young Living Essential Oils tu ada datang KL for a course. Aku mintak dia tengok Rayyan Ariff and bagitau apa yang perlu buat. So dia ajarlah essential oils yang mana kena lebihkan and I did. Tekunlah aku di situ.
 
And apa yang aku boleh cakap, as of now, Alhamdulillah Rayyan Ariff is 75-80% back to his usual self. Alhamdulillah segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam.

Masa ni member tak berapa nak gagah lagi. Tanak jalan sangat etc. Ni family day office aku kat I-City. Bawak dia kejap, masuk Snow Walk tak sampai 10min, amik gambar then keluar. Mintak adik aku yang kat Shah Alam datang bawak dia n mak aku balik umah dia dulu. Habis ber family day dgn Rifa kang aku gi umah dia amik. Gitulah lebih kurang sebab mak aku pun tak berapa sihat.
 
Sekarang ni Rayyan Ariff punya melasak memang bukan main penuh rumah. Syukur Ya Allah. Insafkan? Bila ko serah 100% kat Dia, tak pernah lupa Dia memberi. Alhamdulillah.
 
P/s - BTW, ni latest testimonial yang aku dapat on YLEO. Kalau sesiapa berminat nak come for a free talk on YLEO (9.10.12 @ TTDI @ 8.30pm), do let me know through whatsapp 0129847535. Introductory talk on what is YLEO and testimonials from other mothers. TQ

Essential Oils ni bukan ubat. Minyak aromaterapi therapeutic grade.
 
 

Tuesday, September 23, 2014

Serangan sawan dan Young Living Essential Oils

Hari Sabtu 13 September 2014 memang bersejarah sungguh. Selepas setahun 2 bulan bebas ubat dan serangan sawan, Rayyan Ariff terduga sekali lagi. Sawan ni besar kot. Fungsi otak boleh rosak and functionality boleh terjejas. So jangan la sekali-kali ambik mudah.
 
Aku pulak kebetulannya kerja on that day, so aku taktau what had actually happened. Mengikut cerita deme-deme yang ada kat rumah, he was OK in the morning. Tiba-tiba dia gi baring, tido and kena sawan. Kalau betul kronologi dia gitu, maknanya sawan dia datang balik. So memang berpotensi nak kena makan ubat sawan balik la ni.. At the same time masa aku sampai rumah tu, badan dia panas. Kalaulah kata dia sawan sebab suhu badan yang terlampau panas untuk dia, so sawan sebab demam takyah la makan ubat sawan all the time balik.
 
1230pm. Gambar first yang laki aku whatsapp dengan caption, "Rayyan tetiba tak aktif, baring n letak muka kat tangan. Nak buat apa?"
 
Nape yang aku ribut sangat bab ubat ni? Bukan apa, ubat ni biasanya fast healing tapi ada side effect bila ko dah ambik terlalu lama. Aku tak gugel pun carik fakta saintifik ke apa pasal keburukan drugs in medicine ni. Aku cuma tengok sendiri depan mata. Rayyan Ariff tu dari baby sampai ke sekarang, banyak dah dadah masuk dalam badan. Macam-macam ubat bagi, macam-macam ubat makan. Sedih tak sedih anak aku tu.
 
Masa aku went for intensive stimulatherapy dulu, it took months and months for the therapist to fix Rayyan Ariff's nerves and internal organs. According to the therapist, banyak yang dah rosak that's why dia mudah sakit. That's why almost every month demam selsema, masuk ward sana sini, sawan apa bagai. Yang effect paling kesian pada aku ialah, bila ko amik anticonvulsant medication aka ubat sawan ni, aktiviti otak macam slow sket (untuk Rayyan Ariff la, orang len aku tatau). Maybe sebab dia kawal otak tanak bagi overexcited. Kalo over excited, nanti berlebih caj elektrik tu yang jadi sawan gamaknya. Hekhek.
 
Paling nampak, bila ko panggil dia, dia akan blur tatau nak respon. Lepas 4-5 saat baru dia respon. Gitulah dia masa dok makan ubat sawan dulu. Lepas tak makan ubat, therapist kat spital pun cakap very cooperative budak ni. Attention span pun improved. Alhamdulillah sangat-sangat.
 
Tu yang bila kata dia kena sawan tu, aku dah cuak dah. Terbayang-bayang usaha aku kat budak ni. Rasa macam semua hilang dalam sekelip mata. Down sangat time tu. Tapi aku tahu, sakit ke sihat bukan hak aku. Kalau tuhan masih nak menguji apalah daya aku..
 
Aku sampai umah dalam 2.45pm, almost 3pm jugaklah. Masuk rumah terus terpa Rayyan Ariff. Si adik dia datang sebelah aku n bagitau "Momma, Bang Ian sakit. Kasihan Bang Ian. Muntah.." Memang kiutlah muka penuh simpati dia tuh. Tapi sebab aku pun dah kelam kelibut, aku cuma iyakan je lah. Time tu aku terus jerit kat laki aku, "Amik barang-barang kita gi SJMC. Teruk sangat dah budak ni.." Sambil tu aku angkat Rayyan Ariff bawak keluar.
 
Elok aku dalam kereta, aku perasan yang tangan Rayyan Ariff dah biru. Aku tengok muka dia, bibir pun dah biru. Mata hitam dah membesar almost tutup mata putih dan pandang satu arah je. Then dia paused breathing. Apa lagi, terjerit-jeritlah aku panggil bapaknya. Nampak aku cam orang gila dalam kete, terus pakgad gi ketuk pintu rumah. Datang la bapaknya dengan beg baju Rayyan Ariff dua tiga ketul. Hekhek. ~Pengajaran, next time kena sokmo ada pre-packed bag untuk anak-anak bilamana spital ko jauh!
 
Laki aku masuk je kete aku cakap kat dia, tak sempat nak gi SJMC, gi spital Ampang je. That's the beauty of living very near to the hospital kan? Depan mata je. Within few minutes Rayyan Ariff dah ada kat Red Zone in Hospital Ampang. Alhamdulillah, they were quite fast.

Dia.
 
Pukul 3pm kami sampai, suhu Rayyan Ariff around 3.93deg. Dr terus masuk supp voltaren and supp valium. Lama tunggu, tak jalan jugak. Aku apply Frankincense Young Living Essential Oil kat ubun-ubun pun tak jalan. Serius aku pun buntu. Taktau nak buat apa. Then aku teringat, yang Kak Ija the Stimulatherapist penah cakap yang sawan Rayyan Ariff ni sebab tak cukup oksigen ke otak. Aku pun cuba stimula dia. Tak jalan jugak. Aku syak skill stimula aku dah kureng sebab aku sendiri dah lama tak bawak dia gi stimula since bapak dia dok bawak ni. Kalau aku pergi, memang aku tengok2 n belajar. Kot bapaknya yang bawak, setakat jadi driver je lah. Sampai je passed kat therapist kekdahnya.
 
Dr pun dah masuk IV Dilantin since Rayyan Ariff dok sawan lagi. Dalam kalut tu aku teringat yang the Singaporean therapist tu penah cakap yang 2 of the oils that she prescribed for Rayyan can help to oxygenate the brain. So aku suruh laki aku balik ambik Vetiver and Brain Power Young Living Essential Oils. Tak lama tu laki aku sampai. Bila dah dapat, aku sapu kat ubun-ubun, kat tepi kepala n kat ibu jari kaki (ikut reflexsologi vitaflex method, this area represent the brain). Then aku keluar for a while, making phone calls and answering text messages sebab kat dalam tu takde line.
 
15min kemudian aku masuk. Alhamdulillah sawan dah berhenti dan dia pun dah mula sedar. First thing yang dia mintak dengan aku ialah handphone! Masa ni aku tau anak aku dah OK sebab dia mintak henpon ko! Mende feveret dia. Hekhek. Laki aku dah excited and antar mesej kat adik-beradik semua. Dah tu dia cakap, belilah awak nak beli berapa banyak EO tu.. Nanti kita share duit. Kahhhhhh.. Iyealah, menda mahal ingat senang ke nak dapat restu.
 
Since Rayyan Ariff dah stable, aku mintak dengan the Dr untuk AOR. Kata nak bawak gi SJMC. Aku explained la elok2.. Bukan aku pandang rendah spital Ampang ke apa. Tapi sebab rekod Rayyan Ariff memang kat situ bab2 sawan ni. We have seen the same neurologist since he was 10 months old kan.. Kalo bertukar tangan takut banyak pulak pelarasan nak kena buat. Dr.tu OK aje la. Dia agreeable je.
 
Nak ke SJMC pun satu isu jugak. Sebab diorang takde critical bed, so depa macam tak berani nak terima. Takut kang Rayyan Ariff collapse lagi, depa kena transfer ke hospital lain. Jenuh aku argue. Siap cakap dengan konfidennya yang aku rasa budak ni takkan collapse. Tadi tu jadi cenggitu sebab he was left untreated. Gila kau, pukul 1230pm membawak ke aku sampai umah kul 245pm, tak ke lama tu?
 
Masa tu aku banyak2 kali dok zikir Laillahaillaanta Subhanaka Inni Kuntuminazzholimin. Iye lah, kang tak dapat gi SJMC mana plak kami nak merempat? Alhamdulillah, siap dapat bilik single laki ko! Even before that kata takde critical bed, ada double bedded room jer.. So kesimpulannya, ko serahlah 100% kat Allah SWT. Rindu 200% ke apa tolak tepi.. Pegang tuhan tu ketat-ketat. Ewahhh Ustazah Bahiyah.
 
By the time sampai kat SJMC, Ian demam lagi. So masuk sekali lagi supp masa kat Emergency. Settled semua masuk wad, dalam pukul 11pm kot time tu. Dapat jugak single room tu sebab the nurse tengok Rayyan Ariff was grasping for air. Anak aku ni kan takleh terlebih aircond. Kot share bilik dengan orang, takkan sesenang nak off aircond. Kang depa biar jugak budak ni dok dalam aircond kuat-kuat, mau tak bernafas depa jugak yang susah dop? Ian kan pernah ada kes adenoid and tonsil enlargement. So dalam keadaaan camni la depa tak segan silu nak keluar.
 
Sebab rekod Ian ni tak berapa nak cantik bab-bab demam ni (otak dia ada problem nak regulate body temperature. So anytime bleh shoot up high), nurses datang check on him every 2 hours. Memang tak mendapatlah nak tido lena bagai. Dah la siangnya tu kan aku keje. Kuar umah pukul 730am lagi. Penat tak penat, korang nilai la sendiri. Alhamdulillah jugak Dr. Sofiah datang jenguk malam tu. Pukul 1230am. Aku ingat tak datang dah sebab nurse kata esok baru dia ada. Malam tu Dr.lain on call.
 
Dr Sofiah tanya, dia sawan sebab demam ke or dia demam sebab sawan? Sebab demam jugak boleh jadi post seizures effect. Aku kata aku tatau sebab aku takde kat rumah. Based on cerita maid, dia tak demam tapi masa aku sampai kat umah, badan dia panas. Tu yang aku bitau Dr. Yang bagusnya Dr. Sofiah ni, dia tak melulu nak bagi ubat sawan. Kata dia kita observe dulu condition dia cemana. Kalau seminggu dua ni sawan dia datang, no choice la mommy. Kena consider jugak on ubat balik. Memang la sayang alertness dia, tapi kalau dibiarkan, sawan can take more than that. Sekali masa Dr dok tengok tu, Ian buat terkebil-kebil mata dia. Dr pun kata, that could also be a sawan. Kita buat EEG test on Monday. Kalau komfem sawan, kena la bagi ubat. Kata Dr.

Buat blood test, urine test segala test bagai.. Sawan-sawan jugak, makan lalu jugak dop?
 
Ko bayanglah cemana cuaknya aku time tu. Aku rasa 'penat' sangat. Terbayang-bayang keluar rumah pukul 530am bawak anak gi stimula dulu kala. Penat gila. Aku cuma mintak tuhan sabarkan lagi hati aku time tu. Malam tu aku tido 4 jam je in total. Selebihnya aku dok pulun sapu YLEO kat Rayyan Ariff. Aku googled cara terbaik untuk apply Brain Power YLEO and I did the same. Itulah hakikat, kita ni kena belajar dan belajar sebenarnya kan?
 
So came Monday, buatlah EEG nya.

My little warrior. Kuat budak ni.
 
Sepanjang EEG berlangsung. Macam-macam doa aku baca. Aku tamau dia kena on ubat sawan lagi. Aku memang tamau sebab aku tau, kalau terpaksa memang aku akan bagi jugak. Sebelum pergi EEG pun aku dok jadi tabib cina dengan beg minyak aromaterapi aku tuh.
 
Alhamdulillah, Allah rahman, Allah rahim.. Takde sawan detected sepanjang EEG. So meaning, dia memang takde sawan. Mungkin the attack was from the fever. Tak dapat lagi full report tapi aku memang lega gila. And the fever plak mungkin viral fever tu yang Dr on antibiotik; rocephine. Tu jugak yang the YLEO therapist dok suspect masa aku kata Frankincense tak jalan, sbb brain power YLEO tu ada a few campuran termasuk Frankincense and Melissa. Melissa YLEO tu utk overcome jangkitan etc. So mungkinlah. Nanti dah dapat full report on 29.9.14 ni, aku share lagi. Kebetulan Dr. Sofiah takde from Monday (cuti sekolah kan), tu yang lama nak dapat report tuh. Tidak kalu, on the spot biasanya.
 
Rayyan got discharged on Monday itself. Kitorang mintak keluar dah nama pun Dr. Sofiah takde. Lagipun esoknya cuti hari Malaysia. Bolehlah aku plak nak recover from kepenatan melampau.
 
Honestly, aku cuma penah tried Pan Away and Deep Relief YLEO je untuk diri sendiri. Tu pun sebab on 16.9.2014, aku sakit kepala yang amat. Tak cukup tido kan. So nak taknak aku apply la jugak. Aku sayang nak apply kat diri sendiri sebab benda mahal. Kang dok berebut dengan anak plak. Apa hal?? Alhamdulillah 3 jam lepas aku apply tu hilang sakit kepala. Biasanya kalau aku sakit kepala gitu, aku kena amik ponstan n tido untuk dua tiga jam baru OK. Ni elok pulak dia hilang. Mula tu aku tried Pan Away tapi tak jalan. Tu yang aku tuka ke Deep Relief.

Texts between aku dengan Kak Ija from Pusat Kesihatan Stimulaterapi Al-Muqmin. Terima kasih sudi ambik berat and tanya khabar.
 
One thing for sure, EO ni banyak flavor, banyak mixture. Apa yang rasi dengan ko mungkin tak rasi dengan aku. Dan sebaliknya. Gitulah ceritanya. Apa-apa ubat pun sama kan? Trial and error. Sebab tu aku tak suka agressive selling. Sebab benda baik untuk aku, belum tentu baik untuk ko. Infact, pada aku, apa2 jenis treatment yang kita try is a gamble. Sama jugak masa aku decided nak try stimulaterapi. Dalam kete on the way nak ke Port Klang masa tu, siap gaduh lagi laki bini "Apa-apa jadi kat Rayyan awak tanggung." Kekdahhhh..
 
That's why apa yang aku buat; aku cuma share real life testimonial. Testimonial aku sendiri. Sebab bila aku share and another user tried and is happy with the outcome, aku pun sama happy. Berlebih lagi daripada happy. Rasa macam berguna pada masyarakat.. Hahaha.. Drama tak??

Rayyan Ariff last night. Tengok aku tangkap dia buat apa? Hahaha.. Cheeky tak? Alhamdulillah dia bleh register the "application of lipstick without being taught".. Ini benda besar for him tau. Alertness dia improved kan??
 
Alhamdulillah Rayyan Ariff is recovering from the post seizures effect. Nanti aku cerita pasal effect tu later. Syukur sangat-sangat kan?
 
Guys, if you want to know more about the oils and want to learn on the best way to apply it, there will be a free talk on 9 Oct 2014. The talk will be organised by the otai-otai lah. The therapists and mothers that have been using the oils for quite some times. Tempat belum komfem but maybe in KL area la.. Sebab the opening ceremony of YL Malaysia will be in KL Convention Centre. Sesiapa interested to come can email me at freaky_gurlz@yahoo.com or whatsapp at +60129847535.
 
Tak semestinya untuk berbisnes, you can come and learn even as a user. Aku sangat encourage. Grab the chance while its free. Aku pun excited nak pergi sebab all these while, aku belajar through whatsapp dgn the therapists je.. Lebih sket, aku googled and belajar ikut youtube. Hekhek.

Friday, September 19, 2014

Gaya hidup baru tanpa dadah..

Firstly, boleh ke?? Hahaha.. Kita ni mana pun susah nak lari kalau bab-bab ubat ni. Memang dah takleh buat apa sebab senang gitu kekdahnya. Anak demam cepat2 bagi ubat. Kang kalo suhu mencanak naik ke ape, satu hal pulak kalo jadik febrile fits ke apa. Luka kang, cuci dengan itu ini pastu sapu ubat luka la apa kan. Sebab all these drugs kan easily be bought over the counter. Kita macam dah terlatih bab tu.
 
Toksah kata korang, aku pun sama! Kahhhhhh. Kalau nak travel je, muka kami la sampai kat Klinik Segara Ampang nuh, stock up ubat wat bekal. Dari ubat orang tua sampai ke budak, dari ubat demam sampai ke cirit-birit. Mentang-mentang company offer unlimited medical benefit, lupa diri pulak. Hekhek. Kalau dah anak sakit, tak baik dengan GP Clinic, sampai la kami ke specialist. Paed ke, ENT ke, ape2 je lah. Sampai tahap gitu sekali bergantung dengan dadah. Phuiii tak? Hekhek.
 
Sampai la kawan aku si Mommy of Triplets Plus One (patut plus two!), si Munirah ni introduced aku kat Young Living Essential Oils and a therapist from Singapore named Yonie. Kau nama je apa treatment, hujung dunia pun aku terjah (bergantung pada budget availability).. So aku pun set la appointment dengan Sis Yonie ni.
 
Since then, aku banyak pakai Young Living Essential Oils ni. Apa dia Essential Oils ni? Bahasa mudahnya, minyak aromaterapi theurapeutic grade (kelas terapi). Kiranya kelas yang baguslah. Mula-mula masa therapist tu suggest kan minyak-minyak yang perlu digunapakai dek Rayyan Ariff, aku macam, "Gila apa mahei kebenor minyaknya!" Mau tak, sebotol kecik 15ml ranging between RM35-RM250++ pun ada, bergantung pada which flavor. Tapi namanya nak berubat. Aku gunalah jugak.
 
Target untuk Rayyan Ariff adalah untuk betulkan fizikal tubuh, perbaikkan tahap pendengaran, bijakkan kepala otak. So aku pun buatlah dalam aku tatau minyak2 ni berkesan ke tak. Tapi yang pasti, aku dah spent RM1.8k on the oils for a start. RM1.8k tu banyak ok. Dah bleh installment kete2 sebulan tu. Korek2 jugalah duit hat save sket2 sana sini.
 
Masa aku nak sapu minyak tu, aku memang sebak gila (especially part telinga untuk hearing), aku doa dengan tuhan mintak ada la kebaikan untuk Rayyan Ariff. Aku tahu kuasa kesembuhan tu ada kat tangan Allah SWT, aku cuma mintak biar la minyak tu menjadi asbab sebab ni salah satu usaha aku.
 
Then, another episod bertambah. Si Rifa Aleesya ni kalau bab-bab sakit, ko janganlah bagi ubat ke dia. Memang tak masuk. Tanak dia, Ko kurung dalam jamban pun tak jalan, ugut nak keluar gi jalan-jalan tinggal dia pun tak jadi, pujuk nak beli mainan pun tak gerak. Memang susah gila. Kami satu rumah ni memang pening la bab-bab ubat ni dengan dia. Ko bayang, kita dah paksa suap tutup hidung bagi dia telan bagi, elok ko lepaskan dia, dia boleh muntahkan balik. Muntahkan ok. Sigh.
 
So aku pun mula googled pasal Young Living Essential Oils, carik penawar untuk demam, batuk dan selsema. Masa ni baru aku tahu, macamana minyak ni diekstrak dan kenapa dia mahal berbanding dengan minyak aromaterapi lain. Masa ni baru aku tahu yang aromaterapi dan minyak tumbuhan mula digunakan zaman raja-raja Mesir beratus tahu dulu sebagai sumber perubatan dan lain-lain. Amazed. Memang aku hooked up. Aku boleh baca buku Dr Gary Young (pengasas YLEO) tu lama-lama.

Kalau dah gila, mulalah nak macam2 perisa macam2 blend. Yang dalam peket plastik tu pakej untuk demam, batuk, selsema minus hok oren tu untuk hearing. Ni bekal balik kampung masa raya itu hari..
 
So first aplikasi untuk Rifa Aleesya yang aku paling excited adalah masa dia demam. Badan panas gila, mata dah berair. Aku tatau suhu dia berapa sebab thermometer rosak. Masa tu pukul 7 lebih nak dekat pukul 8 malam. So lepas drama pujuk-memujuk, masuklah PCM kat dalam badan. Hat tu je dapat. Ubat batuk ke selsema ke memang tak dapatlah. Pastu aku sapu Peppermint YLEO kat tapak kaki. Tak lama lepas tu suhu dia turun. Aku biasa-biasa je la sebab dah nama pun telan PCM.

Diffusing thieves untuk purifying the air dan sebagai immune booster jugak.
 
Lepas tu pukul 230am suhu si Rifa Aleesya naik mencanak lagi. Aku pujuk dia makan ubat tapi dia tanak. Cemana nak paksa dah nama pun pukul 2 setengah pagi? Kang dia meraung habis bergema satu bangunan tuh habis terjaga orang-orang tengah tido. Nak tak nak, aku sapu je Pepermint Young Living Essential Oil kat tapak kaki dia and lap badan dia. Tawakal je la. Tido memang taklah, takut kang tak sedar suhu dia naik. Setengah jam pastu suhu dia turun sampai sudah tak naik-naik dah. Takde demam. Alhamdulillah. Gila tak teruja? Sbb at least aku dah resolved problem susah makan ubat budak ni! Natural ways pulak tu. So since then, macam-macam oil aku beli kat budak-budak ni yang untuk domestic usage punya.
 
Perubahan pada Rayyan Ariff? Banyak. Balancing improved. Curvation pada tulang belakang dia makin elok. Tidak kalu, obvious gila tulang belakang dia timbul-timbul yang menjadikan badan dia bongkok sket. Yang paling excited, alertness dia improved gila! Makin bijak! Makin banyak ragam. Kelakar ok layan dia.. Siap gelak mengekek-ngekek bergurau dengan dia. Hekhek.

Alhamdulillah interaksi dengan adik memang improved sangat. Dah boleh main sama-sama depa ni. Gaduh memang dah boleh sangat-sangat. Especially part berebut mainan.

Korang tahu pakcik ni tengah buat apa? Cilok alat mekap Kak Senah hoiiiii! Sapu-sapu kat muka bagai. Sentap tau.. Mak nak melawa barang takde!
 
video
Tengok budak ni, maknya tinggal getah rambut adik dia kat meja solek, dia ambik n nak cuba pakai. Nampak tak cemana alert nya dia? Pick up things on his own without being told.

Ambik order from kawan-kawan yang interested nak guna selepas tengok perubahan Rayyan Ariff. RC untuk batuk, hidung tersumbat etc & DiGize tu elok untuk sembelit and whatnot

Bila aku bawak je beg YLEO aku, laki aku mesti sound, "Doktor mai dahhh.." Hekhek. Sehingga sekarang, aku banyak ambik order kawan-kawan yang interested nak beli minyak ni. Kumpul order banyak-banyak sebab for purchase of USD150 and above, akan ada shipping and handling discount. Daripada kena charge sampai USD40 untuk shipping, baik share beli.
 
Untuk sementara ni, Malaysians still kena order from US sebab belum ada Young Living Malaysia. InShaaAllah, Young Living Malaysia will be launched on 11 October 2014.
 
Selepas puas berfikir, aku ambik keputusan untuk melangkah setapak lagi.. Sempena hari Jumaat yang mulia ini, dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim, pertama kalinya aku isytiharkan, I'm a YOUNG LIVING MALAYSIA INDEPENDENT DISTRIBUTOR.. Jangan risau, no agressive selling here sebab aku adalah sangat menyampah dengan agressive seller.
 
Do ask me anything that you would like to know about the product. InShaaAllah I will assist you. Sama ada untuk personal consumption atau mahu turut menjadi distributor. Email me at freaky_gurlz@yahoo.com or whatsapp at 0129847535 (kalau lambat balas, ya ampunnnn).
 
Kenapa aku pilih Young Living even aku menyampah dengan MLM? Sebab aku dah tengok kesan buruk yang dadah berikan pada Rayyan Ariff apabila terlalu lama bergantung pada ubat sawan. Kalau aku dapat kesan yang elok melalui Young Living Essential Oils, aku mahu orang lain pun merasa sesuatu yang sama. InShaaAllah.
 
Kata sharing is sexy. Eh.
 
Sekian, Assalamualaikum.
 
P/s - next entry lagi daring. Tungguuuu...
 

Thursday, September 4, 2014

Update laju-laju tentang hari raya

Masih dalam mood beraya ke? Totally nope! Hahaha. Cukuplah kot.
 
Tahun ni merasa beraya dengan penuh beria. Hekhek. Alhamdulillah. Beraya sakan kekdahnya. Syukur setinggi-tinggi lafaz kepada yang Maha Mencipta di atas nikmat sihat yang Dia kurniakan. Syukur sedalam-dalam penghayatan kepada yang Maha Mengatur di atas perancangan yang Dia susunkan. :-)
 
Sekarang, En. Suami tidak lagi berkhidmat dengan bank pelaburan yang menjadi tempat mencari rezeki bertahun lamanya. Mula melakukan sesuatu yang tidak mengikat dan memberi lebih fleksibiliti masa seperti berniaga sendiri. Dengan masa yang lebih fleksibel, dialah yang mengambil dan menghantar anak ke sekolah sekarang. Dan setelah itu, ke Alam Impian untuk stimulaterapi, ke Kelana Jaya untuk Craniosacral therapy dan Ara Damansara untuk speech dan occupational therapy. Maka setiap hari sememangnya ada sahaja aktiviti untuknya. Setelah selesai, barulah masa untuk dia bekerja.

As for me, memang sukalah. Even though kata pendapatan tetap tu dah tak ada, tapi aku taklah serabut dan berpenat lelah berkejar ke sana ke mari. Tahu sahajalah, kerja bank yang melibatkan daily operations, memang tak dapatlah nak cuti sesuka hati. Ada pula kewajipan ambik consecutive leave of 8 days bagai. Sedangkan kita ni sehabis daya nak maximise cuti tahunan untuk appointment anak or time anak tak sihat. Letak lapan hari in a row tu dah rupa nak gi melancong plak. Hahaha.

So all in, pada aku perancangan Allah SWT ni adalah yang terbaik.

Berbalik pada cerita raya, kalau tahun-tahun lepas, kami memang tak berkesempatan nak beraya sakan macam orang lain. Sabtu ahad nak turun naik rumah orang attend open house memang tak dapat la kan. Main reason, sebab hari Sabtu dan Ahad tu dah penuh dengan segala maknenek terapi Rayyan Ariff. Now that terapi dia kita dah susun nicely on weekdays; 1 hari 1 terapi, memang legalah. So marilah kita berjimba memenuhi undangan jamuan rumah terbuka setakat terdaya.. Hekhek.

Ok, ni bukan gambar untuk semua rumah yang we attended. Especially kalau rumah kengkawan En.Suami, gambar dalam phone dia lah kan.. Chrono of event pun adalah berterabur. Dah tua-tua gini tak ingat mana dah turutan. Kena makan memo plus ni. Hekhek.

We are Maherians, class of '99. Of course the wives lah. The husbands and the children idok la kan..

Yang baju pink tu Lalily. This is another photo taken dekat rumah Laily jugak. Kawan dari masa Form 1 tu.. Hekhek. Open house umah dia kat Jalan Kebun, Shah Alam.  

Style gambar gini "in" la sekarang kan? Compare dua masa kekdahnya. Hat atas tu kat umah Laily 2 years ago. Laily makin kurus, hakakkk?? Hazabedah. Geng gosip, geng kaki shopping, geng yang bertanggungjawab berjaya mengubah penampilan aku dari selekeh pakai tudung instant ala bibik ke tahap reti pakai shawl dengan eye-liner bagai ko! Hakhak. Kawan kapal selamanya kekdahnya.

Ni pulak kengkawan masa matrix. Matrikulasi KPM 2000. Ni geng2 stok suara pecah speaker. Hahahah.. Bergema rumah Alyyani hat pakai baju pink tuh. Alyyani neh blogger glemer. Cuma sebab mak anak tiga, dia kurang sikit momentum dan masa nak hapdet belog. Kahhhhhh

Tengok muka propa masing-masing. Kahhhhh. Teringat zaman-zaman dok Dorm 2/2 dengan aksi tido, tido dan tido. Hahahah. Ape la hobi tido. Separuh usia remaja habis dengan tido. Dang. Bahagianya idup zaman alam remaja takdak tanggungjawab takyah bayar loan rumah kereta kekdahnya. Hahaha.

Ni plak acara potluck raya dengan geng-geng stimulaterapi di Pusat Kesihatan Stimulaterapi Al-Muqmin, Alam Impian, Shah Alam. Seronok menjemah dengan depa ni. Lenguh mulut Kak Senah. Sambil2 anak berterapi badan, mak-mak berterapi mulut. Hakhak.

Hari yang sama adalah birthday Kak Ija, owner Al-Muqmin yang banyak membantu anak-anak stimula. Panjang umurnya, panjang umurnya, panjang umurnya selalu.. *Nyanyi*Nyanyi*

Yang ni memang rare lah. Aku cilok drpd IG Datin Tiara Natasha ni. Alhamdulillah, merasa kenal mengenal bila dia jemput kami sekeluarga ke openhouse cum birthday party Ayra Rahadatul 'Aisy. 6 tahun kenal secara maya nih, dari anak baby-baby lagi, akhirnya dapat jugak aku cekak pinggang dia yang macam kerengga tuh. Mau tak jeles hakak?? Aku pulak muka dah minyak2 bagai sebab ni dah umah ketiga. Before tu umah BIL kat Puchong and umah jiran sebelah. Tudung pun dah jatuh senget benget rupa Abby Abadi. Pin hilang kekdahnya. Hakhak.

Okeh, tu je la kot gambar yang ada dalam phone aku. Yang takde gambar kita takyah citer dululah. Boleh? Boleh aje. Hekhek. Next open house aka raya do kat office plak.

Ni raya-do Division. Kalau department macam kecik sangat so kita combined division terus. Kot tak, ada la budak2 department aku dalam 16 orang. Ko pandang aku, aku pandang ko. So nak lagi eksaited, kita buat division terus. Hat ni potluck. So makanan tu takyah cakap la banyaknya, siap bertapau bagai.

Ni kawan dari mula-mula aku join Suruhanjaya ni. Kira taraf kakak-kakak aku lah. Memang banyak sangat jasa dia kat aku. Susah senang, nangis gelak bulih la sangat dengan akak ni. Member gosip aku kat office ni. Hehehe..

Next majlis hari raya yang Suruhanjaya plak organised. Makan-makan mula pukul 12pm, pagi tu ada merderka series talk. Tahun ni depa panggil Dato' Lat. Best lah dengar citer orang-orang lama ni. Tapi honestly, aku lagi suka yang Tun Rafidah Aziz punya sesi dalam banyak2 tahun.

Kata Datuk Lat kan, gift mestilah buku dia. Ni breakfast buddy aku ni. Janice nama dia. Kalau takde sesi brekkie dgn dia, bleh gigil lah. Rasa kosong hidup. Hahaha..

Datuk Lat. Mula melukis kartun dari zaman budak2 lagi. Dari zaman perkataan kartunis orang tak cipta lagi. Hebat dapat title dah dia. Aku ni haa.. Dok la lagi makan gaji.
 
  Sesi makan-makan. Tahun ni depa pakai Le Meridien Hotel. Sedap tak sedap macam biasa la, macam hat korang dok makan-makan buffet hotel tu.

Hari yang sama ada townhall session. Ni antara muka-muka team InvestSmart SC utk Malaysian capital market kononnya.
The team kononnya dapat la penghormatan bila Chairman suh bangun bagai. Hahaha. Bila time berpeluh ketiak buat program bagai, nan hado dh semua ni.. Nak tergelak plak aku. Eh.

Selain daripada makan-makan openhouse ni, ada jugak yang buat kerja kahwin. Since ni ex - colleague punya wedding, aku hayun jugaklah even tak sihat time ni. Weekend raya ke berapa ntah lupa dah.

Muda-muda cantik aje kan? Dah tggl mokcik-mokcik macam aku ni, nan hado dah cantiknya.

Hat baju putih ni merangkap ex-boss dan kawan jugak. Banyak bagi toys kat anak-anak aku ni. Banyak bagi nasihat kat aku. Hat sorang lagi ni junior aku. Bijak budaknya ni. 
 
Aku tataulah apa yang aku merepek dalam entry ni. Yang pasti, aku enjoy dengan peluang berjalan-jalan raya ni. Ni la yang korang rasa every year rupanya yea. Hekhek. Mak cewi!