Friday, August 14, 2015

Tentang aku dan Young Living Essential Oils

Sebelum ni cerita tentang perjalanan anak-anak dengan Young Living Essential Oils. Kali ni kita cerita tentang maknya pulak.
 
Daripada entri pertama aku mentioned tentang declaring myself as Young Living Independent Distributor dalam entri INI, dah hampir 11 bulan waktu berlalu. So macamana pencapaian aku so far? Ewah pencapaian. More to nasib sebenarnya. Hakhak.
 
Actually dah setahun dua bulan pun I've used EOs on my children, my husband and my mom. Until lately, bila kemampuan tu dah ada, I extended the use to diri sendiri pulak. Tapi taklah full swing lagi sebab aku ni banyak malasnya. Kalau bab anak-anak aje super rajin. Hekhek.
 
So, how was my journey so far? It was never a smooth sailing all the time. Kadang-kadang datanglah angin ribut taufan dengan segala macam kerenah politik makcik-makcik, tapi other times, I'm loving my Young Living family members to the fullest. Satu kepuasan bila aku terima mesej berterima kasih apabila seseorang anak atau pengguna menunjukkan progress mereka selepas menggunakan produk Young Living. Especially kalau testimonials tu datang daripada anak-anak istimewa. Mungkin kerana mereka sangat dekat dengan aku.
 
Bulan Sept 2014 aku declared myself as YL ID, sempena pembukaan YL Malaysia bulan berikutnya. Alhamdulillah dalam bulan yang sama dengan pembukaan YL Malaysia, aku managed untuk naik rank to Silver. As a Silver, you have to have a minimum group sales of USD10K per month lebih kurang gitulah. Rezeki yang tak disangka-sangka sebab masa aku dok borak with my upliners before that, terbeliak bijik mata bila dengar nak kena reach 10K per month. Kalau tanya nak ke tak nak, memang nak lah sebab as a Silver, dapat free Aroma Bag. Dalam Aroma Bag ada 120 jenis oils dan berharga USD1999. Untuk heavy oilers, gila taknak? Boleh experiment banyak-banyak. Nama nak beli, bila tahun nak mampu? Bukan dapat derma daripada mana-mana pihak.
 
Since aku hit Silver in October 2014, Alhamdulillah every month aku managed to maintain the rank. Tp the amount of effort tu takyah cakaplah cemana. Selepas 4 bulan berturut-turut I maintained my Silver rank, aku berjaya naik rank ke Gold in February 2015. Alhamdulillah, rezeki anak-anak. Sangat-sangat tak disangka. Untuk dapat Gold, you have to have a minimum group sales of USD35K dengan beberapa syarat yang lain. Macam tak percaya pun ada. Tapi rezeki ni tak salah alamat orang kata.
 
Sebenarnya aku malas nak up nama n gambar kat wall office YL ni. Lama orang YL mintak, dekat sebulan baru aku reply. Itu pun sebab my team members dok pushed. Sebab katanya, bagi la semangat untuk melayu lain. Alhamdulillah, nama kami naik sebagai Gold achiever melayu pertama di Malaysia. Mula tu aku tak teruja mana sebab aku nampak another malay names tu, tp apparently uplines aku kata this couple ni drpd YL Singapore. Tatau cemana bleh masuk dalam list Malaysia. Apparently depa dah lama la buat YL.
 
Orang kuat aku. Bang Zahrain Alimin. Gambar naik stage ambik bunga ni takyah la up kan? It was at one of YL's event cum class. Nampak yo yo oohh benar. Tatau ke nak naik stage, tidak kalu aku pakai la elok sket. Ni baju keje aje.
 
Since aku hit Gold, aku masih maintain the Gold rank every month sampai ke bulan lepas. Bulan ni tatau lagi sebab masih berlangsung. Hehehhe. Target aku? Nak hit Platinum. If aku hit Platinum (with a minimum monthly group sales of USD100K) selama tiga bulan berturut-turut, aku akan entitle for free trip to Ecuador.
 
Trip tu, aku akan make an effort to go. Tak semacam last 2 trips yang aku entitled before. Reason being? Sebab kat Ecuador ada klinik Young Living. AKU NAK PERGI SANGAT-SANGAT. Nampak tak seriousnya sampai taip dengan capslock. Aku nak bawak Rayyan Ariff. Aku harap dapat peluang bawak dia pergi buat treatment kat sana. Paling aku harap, biar Gary Young tengok dia and suggest yang mana perlu.
 
Gold retreat invites. Aku put on hold dulu. Next year if aku tak gi jugak, burned. Takleh carry forward dah. Cemana eh?? Silver retreat pun dah KIV dah ni. Sigh.
 
 
Nampak tak tinggi cita-cita aku kenapa aku target Platinum? Perjalanan aku dengan YL bermula disebabkan oleh Rayyan Ariff. So dia jugaklah yang menjadi pendorong aku dalam bidang ni. Aku kalau sebut pasal Rayyan Ariff, sebak nak nangis tu bleh datang automatik tanpa dipaksa.
 
Aku sayang dia sangat-sangat. Lillahitaala. Aku nak buat segala macam untuk pulihkan dia. Segala macam. Sobsobsob. Mungkin sebab ni tuhan bagi dia kat aku. Dengan dia, aku hilang maksud putus asa. Biarlah bertahun berlalu, selagi tuhan berikan kudrat, aku nak buat macam-macam. Moga sentiasa ada izin Allah SWT untuk kami.
 
Ni aku kongsikan antara momen-momen sharing session team aku.
 
Sungai Petani, Kedah.
 
Tawau, Sabah
 

Kota Kinabalu, Sabah
 
Sambil-sambil tu shoppingggg at Jamilah Jewelleryyyy.. Hahahahah..
 

KL punya takyah up la eh. Hekhek. InShaaAllah I'm targeting Kelantan and Terengganu soon. Sebab ada request from my members. The next one in KL will be on 6 Sept. It's my passion to share something that is very close to my heart. If you know me personally then you'll know that it's not about making money. Bila ada yang betul-betul ikut then showing progresses dengan izin Allah SWT, Subhanallah. Tak terkata happy dia tu. Every now and then, bila depa ni bagi updates kat aku, sukanya Ya Allah. Nama aku nak follow up memang aku tak terbuat. Ramai sangat kan.
 
Rasa macam kita ni menyumbang sesuatu kepada masyarakat. Having people to thanked us for putting in efforts to make the trips pun dah satu rasa. Allahuakbar. Semoga Allah SWT terus permudahkan urusan kita semua. Semoga cita-cita aku tercapai very soon. Amin Amin Amin.
 
Just recently, members yang pergi YL Convention in Dallas shared about a 25 years old Royal Crown Diamond rank achiever yang earned USD100K per month. Dia siap cakap lagi yang "I got paid to help people." Aku tak pernah nak letak kat kepala income as a YL ID. Mungkin sebab itu tak pernah jadi main target. Disebabkan cerita tu, aku pun googled lahh...
 
Average income for active members. Mind you, in USD yea bukan RM.
Aku ni takde la kategory aktif mana pun. Suam-suam kuku, panas-panas tahi ayam. Kahkahkah.
 
At the end of the day, keupayaan kita pun depends on things that we currently have on our plate jugak kan? Kita buat semampu dan sedaya kita aje. No preassure. Kalau Allah SWT dah tentukan rezeki kita, tak ke mana. Rezeki tak pernah salah alamat - ni ayat feveret kawan aku Mek E terkesan lepas baca buku Mudahnya Menjemput Rezeki lettew. Hakhak.Semoga dipermudahkan untuk kami, terutamanya anak bujang hamba. Hekhek.
 
“You can only become truly accomplished at something you love. Don’t make money your goal. Instead pursue the things you love doing and then do them so well that people can’t take their eyes off of you.” - Maya Angelou
 
Ok, tu aje cerita aku. Till then.

2 comments:

Mirabeads azi said...

tahniah & nice sharing!

Mama Kembar 3 said...

COngrats! Moga lebih sukses :-)