Wednesday, April 5, 2017

Penggunaan Essential Oils semasa Demam?

Even demam ni benda biasa dan sebagai tanda badan kita lawan penyakit jugak, tapi sape ajelah pun nak demam kan? Kena pulak pakej sakit-sakit badan, makan tak habis. Kalau budak-budak pulak, part suhu tu lah yang kita kena jaga banyak.

Saya memang lah guna EO as a support masa demam. As a support yea, bukan kata hardcore tahap anti ubat bagai. Kalau perlu, masih bagi yea, esp utk Rayyan Ariff sebab dia ni ada problem untuk regulate body temperature. So kalau dia demam jangan la pandang remeh. Hehehe.

3 Essential Oils ni commonly used masa-masa tak sihat.

Peppermint ni bagus untuk regulate suhu badan. Lemon pun. Both Lemon dan Thieves ni pun bagus bab2 kerja bunuh kuman. Hehek.

So Thieves biasanya saya pakai dekat tapak kaki undiluted. Tapak kaki less sensitive kan. Then saya letak jugak dekat spine (diluted aka campur dengan minyak V6 kalau brand YL, or else boleh pakai coconut oils ke apa). Lemon pun pakai dengan cara yang sama. Usually saya akan buat every 30-60min dan kalau suhu tengah tinggi, every 15min for 2 hours.

Peppermint pulak dekat tapak kaki n pusat, dah tu drop dalam air, jerlum kepala and sponge bawah ketiak selang 15min smpi suhu turun. Kadang2 tak sampai pun 15min kalau ms tengah teruk. Smpi pijar tangan. Hehehe. Degil sangat, saya mandikan aje dengan air taruk Lemon EO.

Untuk Rayyan Ariff, since dia ada history being epileptic aka sawan kan, saya avoid Thieves EO kalau dia ada. So ganti dengan Oregano EO. Superb lah.

Kunci pakai EO ni satu, kena rajin. Kekerapan sapu tu yang penting, sebab tu kalau geng oilers tegar ni, bila ada yg tak sihat, memang tido dengan tak sama banyak aje.

Okay till then. Tu je cerita hari ni.

No comments: