Thursday, October 18, 2018

Baby, separation anxiety, essential oils dan BCST

Hari Sabtu itu hari, saya ada buat Live dekat group Oilrangers tentang penggunaan EO on baby, macamana saya dilute, dan jugak macamana saya pakai EO kalau tanak dilute, dan bahagian kulit mana yg sensitif dan perlu diberi perhatian etc.

Saya ada model khas hari tu, anak saudara saya, Wan Azeem. Parents dia dok la bercerita yang dah 2 babysitters surrender bab menjaga budak ni sebab dia punya separation anxiety tu, level tinggi juta-juta lemon.



Tahap parents dua2 dok kat living room, sorang bangun terus dia teriak siap air mata menitik-nitik. Eh ko dah nape? Dah la sekali dia nangis, terus yang suara nyaring tu. Takde sekat-sekat dah. Muka comel kot. Tido pun sekejap-sekejap, nak buat kerja pun tak sempat.

So saya buat separation anxiety blend, Orange EO, Lavender EO dan Ylang Ylang EO, ratio dia 8:4:4, repeat sampai penuh botol. Saya tak campur V6 siap2 sbb blend ni untuk diffuse skali. Sapu dekat tapak kaki, along the spine. Lepas tu sapu sekali Believe EO dekat dada, brain stem n belakang telinga.


Selain tu, saya cranio kan budak ni jugak. Geram sangat aih pangai nangis-nangis ni. Sebijik Kakak Rifa🤪🤪🤪

Then adik saya bagi feedback, Azeem is much better. Tido pun makin lama sampai sejam stgh, maka sempatlah babysitter buat kerja rumah barang sekepeng dua. Dan puan babysitter sambung lagi sikit tempoh jaga Wan Azeem ni.


Pergilah kalian bereksperimentasi dgn bayi2 kalian. Kot nk rasi dengan ank2 korang jugak. Sambil2 tu mintak tlg doakan dipermudahkan kisah Wan Azeem dgn babysitter. Satu kerunsingan besar untuk mak-mak bekerja when it comes to penjagaan anak2 ni kan? Been there. Huhuhu.

P/s - Sis live pakai baju kelawar lagi. Nak buat cemana, tu uniform sis kalau kat rumah.

No comments: