Thursday, April 13, 2017

Trauma dan Young Living Essential Oils?

Taktau la kenapa lately ni tertarik sangat dengan Trauma Life Essential Oils ni..



2 days ago, ada yang asked me about my personal experience with Trauma Life EO ni. So this is what I replied to her,

Ni my personal experience.

My son few days before nenek dia meninggal, dia taknak makan, tanak minum, tak sehat etc. The last time dia macam ni, ms atuk dia meninggal. Mula2 taktau kenapa, then hantar dia buat cranio. Buat dgn cikgu kak yonie lg.. 😅😅😅

Then therapist tu kata, Rayyan penah went thru near death experience, so every time ada death in the family, dia mmg akan greatly effected. So kak yonie suggested pakai Trauma Life, Present Time n Into the Future.

Smpt pakai Trauma Life aje. Alhamdulillah few days aje, lepas tu he's back to his usual self. Makan minum elok sihat n happy

On top of this, kawan saya pun guna masa dia phobia nak drive lepas accident. She said it worked well on her.

Menjadi lah kot eh? Hahaha..

P/s - Banyak studies yg relate kan trauma with sistem imun badan yang lemah tau..

Wednesday, April 5, 2017

Penggunaan Essential Oils semasa Demam?

Even demam ni benda biasa dan sebagai tanda badan kita lawan penyakit jugak, tapi sape ajelah pun nak demam kan? Kena pulak pakej sakit-sakit badan, makan tak habis. Kalau budak-budak pulak, part suhu tu lah yang kita kena jaga banyak.

Saya memang lah guna EO as a support masa demam. As a support yea, bukan kata hardcore tahap anti ubat bagai. Kalau perlu, masih bagi yea, esp utk Rayyan Ariff sebab dia ni ada problem untuk regulate body temperature. So kalau dia demam jangan la pandang remeh. Hehehe.

3 Essential Oils ni commonly used masa-masa tak sihat.

Peppermint ni bagus untuk regulate suhu badan. Lemon pun. Both Lemon dan Thieves ni pun bagus bab2 kerja bunuh kuman. Hehek.

So Thieves biasanya saya pakai dekat tapak kaki undiluted. Tapak kaki less sensitive kan. Then saya letak jugak dekat spine (diluted aka campur dengan minyak V6 kalau brand YL, or else boleh pakai coconut oils ke apa). Lemon pun pakai dengan cara yang sama. Usually saya akan buat every 30-60min dan kalau suhu tengah tinggi, every 15min for 2 hours.

Peppermint pulak dekat tapak kaki n pusat, dah tu drop dalam air, jerlum kepala and sponge bawah ketiak selang 15min smpi suhu turun. Kadang2 tak sampai pun 15min kalau ms tengah teruk. Smpi pijar tangan. Hehehe. Degil sangat, saya mandikan aje dengan air taruk Lemon EO.

Untuk Rayyan Ariff, since dia ada history being epileptic aka sawan kan, saya avoid Thieves EO kalau dia ada. So ganti dengan Oregano EO. Superb lah.

Kunci pakai EO ni satu, kena rajin. Kekerapan sapu tu yang penting, sebab tu kalau geng oilers tegar ni, bila ada yg tak sihat, memang tido dengan tak sama banyak aje.

Okay till then. Tu je cerita hari ni.