Tuesday, September 23, 2014

Serangan sawan dan Young Living Essential Oils

Hari Sabtu 13 September 2014 memang bersejarah sungguh. Selepas setahun 2 bulan bebas ubat dan serangan sawan, Rayyan Ariff terduga sekali lagi. Sawan ni besar kot. Fungsi otak boleh rosak and functionality boleh terjejas. So jangan la sekali-kali ambik mudah.
 
Aku pulak kebetulannya kerja on that day, so aku taktau what had actually happened. Mengikut cerita deme-deme yang ada kat rumah, he was OK in the morning. Tiba-tiba dia gi baring, tido and kena sawan. Kalau betul kronologi dia gitu, maknanya sawan dia datang balik. So memang berpotensi nak kena makan ubat sawan balik la ni.. At the same time masa aku sampai rumah tu, badan dia panas. Kalaulah kata dia sawan sebab suhu badan yang terlampau panas untuk dia, so sawan sebab demam takyah la makan ubat sawan all the time balik.
 
1230pm. Gambar first yang laki aku whatsapp dengan caption, "Rayyan tetiba tak aktif, baring n letak muka kat tangan. Nak buat apa?"
 
Nape yang aku ribut sangat bab ubat ni? Bukan apa, ubat ni biasanya fast healing tapi ada side effect bila ko dah ambik terlalu lama. Aku tak gugel pun carik fakta saintifik ke apa pasal keburukan drugs in medicine ni. Aku cuma tengok sendiri depan mata. Rayyan Ariff tu dari baby sampai ke sekarang, banyak dah dadah masuk dalam badan. Macam-macam ubat bagi, macam-macam ubat makan. Sedih tak sedih anak aku tu.
 
Masa aku went for intensive stimulatherapy dulu, it took months and months for the therapist to fix Rayyan Ariff's nerves and internal organs. According to the therapist, banyak yang dah rosak that's why dia mudah sakit. That's why almost every month demam selsema, masuk ward sana sini, sawan apa bagai. Yang effect paling kesian pada aku ialah, bila ko amik anticonvulsant medication aka ubat sawan ni, aktiviti otak macam slow sket (untuk Rayyan Ariff la, orang len aku tatau). Maybe sebab dia kawal otak tanak bagi overexcited. Kalo over excited, nanti berlebih caj elektrik tu yang jadi sawan gamaknya. Hekhek.
 
Paling nampak, bila ko panggil dia, dia akan blur tatau nak respon. Lepas 4-5 saat baru dia respon. Gitulah dia masa dok makan ubat sawan dulu. Lepas tak makan ubat, therapist kat spital pun cakap very cooperative budak ni. Attention span pun improved. Alhamdulillah sangat-sangat.
 
Tu yang bila kata dia kena sawan tu, aku dah cuak dah. Terbayang-bayang usaha aku kat budak ni. Rasa macam semua hilang dalam sekelip mata. Down sangat time tu. Tapi aku tahu, sakit ke sihat bukan hak aku. Kalau tuhan masih nak menguji apalah daya aku..
 
Aku sampai umah dalam 2.45pm, almost 3pm jugaklah. Masuk rumah terus terpa Rayyan Ariff. Si adik dia datang sebelah aku n bagitau "Momma, Bang Ian sakit. Kasihan Bang Ian. Muntah.." Memang kiutlah muka penuh simpati dia tuh. Tapi sebab aku pun dah kelam kelibut, aku cuma iyakan je lah. Time tu aku terus jerit kat laki aku, "Amik barang-barang kita gi SJMC. Teruk sangat dah budak ni.." Sambil tu aku angkat Rayyan Ariff bawak keluar.
 
Elok aku dalam kereta, aku perasan yang tangan Rayyan Ariff dah biru. Aku tengok muka dia, bibir pun dah biru. Mata hitam dah membesar almost tutup mata putih dan pandang satu arah je. Then dia paused breathing. Apa lagi, terjerit-jeritlah aku panggil bapaknya. Nampak aku cam orang gila dalam kete, terus pakgad gi ketuk pintu rumah. Datang la bapaknya dengan beg baju Rayyan Ariff dua tiga ketul. Hekhek. ~Pengajaran, next time kena sokmo ada pre-packed bag untuk anak-anak bilamana spital ko jauh!
 
Laki aku masuk je kete aku cakap kat dia, tak sempat nak gi SJMC, gi spital Ampang je. That's the beauty of living very near to the hospital kan? Depan mata je. Within few minutes Rayyan Ariff dah ada kat Red Zone in Hospital Ampang. Alhamdulillah, they were quite fast.

Dia.
 
Pukul 3pm kami sampai, suhu Rayyan Ariff around 3.93deg. Dr terus masuk supp voltaren and supp valium. Lama tunggu, tak jalan jugak. Aku apply Frankincense Young Living Essential Oil kat ubun-ubun pun tak jalan. Serius aku pun buntu. Taktau nak buat apa. Then aku teringat, yang Kak Ija the Stimulatherapist penah cakap yang sawan Rayyan Ariff ni sebab tak cukup oksigen ke otak. Aku pun cuba stimula dia. Tak jalan jugak. Aku syak skill stimula aku dah kureng sebab aku sendiri dah lama tak bawak dia gi stimula since bapak dia dok bawak ni. Kalau aku pergi, memang aku tengok2 n belajar. Kot bapaknya yang bawak, setakat jadi driver je lah. Sampai je passed kat therapist kekdahnya.
 
Dr pun dah masuk IV Dilantin since Rayyan Ariff dok sawan lagi. Dalam kalut tu aku teringat yang the Singaporean therapist tu penah cakap yang 2 of the oils that she prescribed for Rayyan can help to oxygenate the brain. So aku suruh laki aku balik ambik Vetiver and Brain Power Young Living Essential Oils. Tak lama tu laki aku sampai. Bila dah dapat, aku sapu kat ubun-ubun, kat tepi kepala n kat ibu jari kaki (ikut reflexsologi vitaflex method, this area represent the brain). Then aku keluar for a while, making phone calls and answering text messages sebab kat dalam tu takde line.
 
15min kemudian aku masuk. Alhamdulillah sawan dah berhenti dan dia pun dah mula sedar. First thing yang dia mintak dengan aku ialah handphone! Masa ni aku tau anak aku dah OK sebab dia mintak henpon ko! Mende feveret dia. Hekhek. Laki aku dah excited and antar mesej kat adik-beradik semua. Dah tu dia cakap, belilah awak nak beli berapa banyak EO tu.. Nanti kita share duit. Kahhhhhh.. Iyealah, menda mahal ingat senang ke nak dapat restu.
 
Since Rayyan Ariff dah stable, aku mintak dengan the Dr untuk AOR. Kata nak bawak gi SJMC. Aku explained la elok2.. Bukan aku pandang rendah spital Ampang ke apa. Tapi sebab rekod Rayyan Ariff memang kat situ bab2 sawan ni. We have seen the same neurologist since he was 10 months old kan.. Kalo bertukar tangan takut banyak pulak pelarasan nak kena buat. Dr.tu OK aje la. Dia agreeable je.
 
Nak ke SJMC pun satu isu jugak. Sebab diorang takde critical bed, so depa macam tak berani nak terima. Takut kang Rayyan Ariff collapse lagi, depa kena transfer ke hospital lain. Jenuh aku argue. Siap cakap dengan konfidennya yang aku rasa budak ni takkan collapse. Tadi tu jadi cenggitu sebab he was left untreated. Gila kau, pukul 1230pm membawak ke aku sampai umah kul 245pm, tak ke lama tu?
 
Masa tu aku banyak2 kali dok zikir Laillahaillaanta Subhanaka Inni Kuntuminazzholimin. Iye lah, kang tak dapat gi SJMC mana plak kami nak merempat? Alhamdulillah, siap dapat bilik single laki ko! Even before that kata takde critical bed, ada double bedded room jer.. So kesimpulannya, ko serahlah 100% kat Allah SWT. Rindu 200% ke apa tolak tepi.. Pegang tuhan tu ketat-ketat. Ewahhh Ustazah Bahiyah.
 
By the time sampai kat SJMC, Ian demam lagi. So masuk sekali lagi supp masa kat Emergency. Settled semua masuk wad, dalam pukul 11pm kot time tu. Dapat jugak single room tu sebab the nurse tengok Rayyan Ariff was grasping for air. Anak aku ni kan takleh terlebih aircond. Kot share bilik dengan orang, takkan sesenang nak off aircond. Kang depa biar jugak budak ni dok dalam aircond kuat-kuat, mau tak bernafas depa jugak yang susah dop? Ian kan pernah ada kes adenoid and tonsil enlargement. So dalam keadaaan camni la depa tak segan silu nak keluar.
 
Sebab rekod Ian ni tak berapa nak cantik bab-bab demam ni (otak dia ada problem nak regulate body temperature. So anytime bleh shoot up high), nurses datang check on him every 2 hours. Memang tak mendapatlah nak tido lena bagai. Dah la siangnya tu kan aku keje. Kuar umah pukul 730am lagi. Penat tak penat, korang nilai la sendiri. Alhamdulillah jugak Dr. Sofiah datang jenguk malam tu. Pukul 1230am. Aku ingat tak datang dah sebab nurse kata esok baru dia ada. Malam tu Dr.lain on call.
 
Dr Sofiah tanya, dia sawan sebab demam ke or dia demam sebab sawan? Sebab demam jugak boleh jadi post seizures effect. Aku kata aku tatau sebab aku takde kat rumah. Based on cerita maid, dia tak demam tapi masa aku sampai kat umah, badan dia panas. Tu yang aku bitau Dr. Yang bagusnya Dr. Sofiah ni, dia tak melulu nak bagi ubat sawan. Kata dia kita observe dulu condition dia cemana. Kalau seminggu dua ni sawan dia datang, no choice la mommy. Kena consider jugak on ubat balik. Memang la sayang alertness dia, tapi kalau dibiarkan, sawan can take more than that. Sekali masa Dr dok tengok tu, Ian buat terkebil-kebil mata dia. Dr pun kata, that could also be a sawan. Kita buat EEG test on Monday. Kalau komfem sawan, kena la bagi ubat. Kata Dr.

Buat blood test, urine test segala test bagai.. Sawan-sawan jugak, makan lalu jugak dop?
 
Ko bayanglah cemana cuaknya aku time tu. Aku rasa 'penat' sangat. Terbayang-bayang keluar rumah pukul 530am bawak anak gi stimula dulu kala. Penat gila. Aku cuma mintak tuhan sabarkan lagi hati aku time tu. Malam tu aku tido 4 jam je in total. Selebihnya aku dok pulun sapu YLEO kat Rayyan Ariff. Aku googled cara terbaik untuk apply Brain Power YLEO and I did the same. Itulah hakikat, kita ni kena belajar dan belajar sebenarnya kan?
 
So came Monday, buatlah EEG nya.

My little warrior. Kuat budak ni.
 
Sepanjang EEG berlangsung. Macam-macam doa aku baca. Aku tamau dia kena on ubat sawan lagi. Aku memang tamau sebab aku tau, kalau terpaksa memang aku akan bagi jugak. Sebelum pergi EEG pun aku dok jadi tabib cina dengan beg minyak aromaterapi aku tuh.
 
Alhamdulillah, Allah rahman, Allah rahim.. Takde sawan detected sepanjang EEG. So meaning, dia memang takde sawan. Mungkin the attack was from the fever. Tak dapat lagi full report tapi aku memang lega gila. And the fever plak mungkin viral fever tu yang Dr on antibiotik; rocephine. Tu jugak yang the YLEO therapist dok suspect masa aku kata Frankincense tak jalan, sbb brain power YLEO tu ada a few campuran termasuk Frankincense and Melissa. Melissa YLEO tu utk overcome jangkitan etc. So mungkinlah. Nanti dah dapat full report on 29.9.14 ni, aku share lagi. Kebetulan Dr. Sofiah takde from Monday (cuti sekolah kan), tu yang lama nak dapat report tuh. Tidak kalu, on the spot biasanya.
 
Rayyan got discharged on Monday itself. Kitorang mintak keluar dah nama pun Dr. Sofiah takde. Lagipun esoknya cuti hari Malaysia. Bolehlah aku plak nak recover from kepenatan melampau.
 
Honestly, aku cuma penah tried Pan Away and Deep Relief YLEO je untuk diri sendiri. Tu pun sebab on 16.9.2014, aku sakit kepala yang amat. Tak cukup tido kan. So nak taknak aku apply la jugak. Aku sayang nak apply kat diri sendiri sebab benda mahal. Kang dok berebut dengan anak plak. Apa hal?? Alhamdulillah 3 jam lepas aku apply tu hilang sakit kepala. Biasanya kalau aku sakit kepala gitu, aku kena amik ponstan n tido untuk dua tiga jam baru OK. Ni elok pulak dia hilang. Mula tu aku tried Pan Away tapi tak jalan. Tu yang aku tuka ke Deep Relief.

Texts between aku dengan Kak Ija from Pusat Kesihatan Stimulaterapi Al-Muqmin. Terima kasih sudi ambik berat and tanya khabar.
 
One thing for sure, EO ni banyak flavor, banyak mixture. Apa yang rasi dengan ko mungkin tak rasi dengan aku. Dan sebaliknya. Gitulah ceritanya. Apa-apa ubat pun sama kan? Trial and error. Sebab tu aku tak suka agressive selling. Sebab benda baik untuk aku, belum tentu baik untuk ko. Infact, pada aku, apa2 jenis treatment yang kita try is a gamble. Sama jugak masa aku decided nak try stimulaterapi. Dalam kete on the way nak ke Port Klang masa tu, siap gaduh lagi laki bini "Apa-apa jadi kat Rayyan awak tanggung." Kekdahhhh..
 
That's why apa yang aku buat; aku cuma share real life testimonial. Testimonial aku sendiri. Sebab bila aku share and another user tried and is happy with the outcome, aku pun sama happy. Berlebih lagi daripada happy. Rasa macam berguna pada masyarakat.. Hahaha.. Drama tak??

Rayyan Ariff last night. Tengok aku tangkap dia buat apa? Hahaha.. Cheeky tak? Alhamdulillah dia bleh register the "application of lipstick without being taught".. Ini benda besar for him tau. Alertness dia improved kan??
 
Alhamdulillah Rayyan Ariff is recovering from the post seizures effect. Nanti aku cerita pasal effect tu later. Syukur sangat-sangat kan?
 
Guys, if you want to know more about the oils and want to learn on the best way to apply it, there will be a free talk on 9 Oct 2014. The talk will be organised by the otai-otai lah. The therapists and mothers that have been using the oils for quite some times. Tempat belum komfem but maybe in KL area la.. Sebab the opening ceremony of YL Malaysia will be in KL Convention Centre. Sesiapa interested to come can email me at freaky_gurlz@yahoo.com or whatsapp at +60129847535.
 
Tak semestinya untuk berbisnes, you can come and learn even as a user. Aku sangat encourage. Grab the chance while its free. Aku pun excited nak pergi sebab all these while, aku belajar through whatsapp dgn the therapists je.. Lebih sket, aku googled and belajar ikut youtube. Hekhek.

5 comments:

AMIIZAA said...

salams jiey,

sebaknya kak mieja baca, rasa dah lama rayyan tak sakit.rasa cuak bila baca entry nie...

auntie mieja selalu doakan rayyan sentiasa sihat dan dalam lindungannya, amin...take care sayang.....

Hati Ema said...

bersungguh aku baca ne.... sejak husband pun ade sawan kerana brain injury kan? hurmmmmm

rohaznida Faiz said...

Assalamualaikum jiey
Sungguh akak pun cuak bila baca. berdebar2...Risau sunggoh apa2 terjadi kat Ian. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah segala puji kembali kepadaNya jua yang Maha Berkuasa.
Take care ye jiey n Ian. Please updates soon on status Rayyan.

Sue said...

mmg hati berdebar-debar... apa pun Ian mmg the little warrior..

Azlin Zain said...

Salam sis.. simpati with ur case. Apepun i doakan ur son cpt recover. Dunia Allah tu luas..insyallah natural healing works for all of us.