Monday, December 31, 2012

Au revoir 2012, bienvenue 2013..

Hari terakhir di tahun 2012.
31 Disember 2012.

2012 yang akan pergi membawa bersama seribu satu kenangan yang pastinya akan tersimpan indah di dalam lipatan memori..

Alhamdulillah, walau 2012 terpalit kesakitan, namun pengakhiran yang baik menghiasi hari dan waktu kami.. Tahun 2012, tahun turun naik kerana kesakitan dan masalah pembantu rumah. Namun boleh saya katakan, ianya juga menjadi pengerat hubungan kami suami isteri. Membawa kami lebih rapat berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Syukur Alhamdulillah. Terima kasih tuhan, atas nikmat kekeluargaan, pekerjaan dan kehidupan.


Terima kasih untuk cinta-cinta ini.

Terima kasih di atas setiap satunya ujian dan rezekiMu ya Allah.
Syukur Alhamdulillah.

2012 adalah tahun kegembiraan.
2012 adalah tahun kesakitan.
2012 adalah tahun kesenangan.
2012 adalah tahun kesusahan.
2012 bakal menjadi sejarah.
Selamat tinggal 2012.
Selamat datang 2013.

Wish list dan azam sempena tahun baru? Apa yang masih tidak dicapai pada tahun 2012, kita carry forward sahaja. 
Paling utama, mahu jadi better muslimah.

2013, please be nice to us.
Datanglah engkau bersama bahagia dan kasih-sayangNya yang berpanjangan. Aminnnn
Happy new year everyone!!

Friday, December 28, 2012

Bulan 12 dah nak habis, 2013 is coming!!!

Subhanallah, cepat betul masa berlalu.. Macam baru je lagi berperang hantar anak pagi-pagi buta gi school awal  tahun hari tu, dah nak masuk tahun baru.. Cukup seminggu tak update blog, meh kita cover seminggu punya cerita.

Alhamdulillah, last week rezeki bonus masuk. 7yrs++ ago, when I got the offer to work with my current employer, berat hati nak terima. In fact, if it is not for my parents, tak datang kot.. I was with one stable investment bank before, so the thought of going to work with a government agency was a big no-no for me. Masa tu fikir, dah ada word government tu kot, tak merasa la nak dapat bonus bulan-bulan gj, let alone nak fikir sampai 6,7, 8, 9 bulan. Tak mungkin kot - my thinking back then. Rupanya I was so wrong.  

Alhamdulillah, so far, everything is still good even though it has been 7 years since I joined the Commission. Gila bangga. Once-a-job-hopper boleh stay selama ini. Tapi to be honest, I was not that loyal because I did tender my resignation in 2007 to join the investment bank back after their quite good offer.

Luckily I retracted my resignation and decided to stay on after some discussion with my current boss. And Rayyan Ariff came in 2008 with lots of medical issues, and here, I have the Commission to thank to, for the unlimited medical coverage although there are certain part that we still have to fork out our own money. So, how do I repay the Commission? Kerja, kerja, kerjalah. ;-)

Ok, malamnya bonus n gaji masuk, esok terus gi BBW Book Sale. Punyalah excited. Heheheh.. Gelojoh.  

Bukan main, terus IG gambar. Bukti pergi ni.. Heheheh

Some of the books. Gila murah Okayyy.. Tony Parsons' tu baru RM5.. Confessions of a shopaholic tu baru RM8. Chicken Soup's collections are selling at RM10. *Pengsan*

I'm currently reading this. Masa kali pertama pegang buku ni, bergenang air mata. Taktau nape, emosi tu tak stabil agaknya.. Reading through some of others' experience, really touched me deeply. Maklumlah, sekapal.

Hari Sabtu, balik je BBW, singgah Mines beli mainan for the kids and pergi Celcom Blue Cube. Tukar from Maxis to Celcom. Entahlah, tatau beza apa. Hopefully nanti bila bil datang, can see the difference la.. Hikkk. Hari Ahad was a house hunting day. Unsettled issue ni. Hopefully by 2013 we can tackle this one and feel more settled on the inside. Hari Ahad ni jugak gi Summit sebab nak beli tab murah-murah untuk Rifa Aleesya. 

Tiap kali nak pergi berjalan, memang excited habislah anak-anak. Hat kecik ni siap terjerit-jerit. Teruja sungguh.

Hari Isnin 24 Dec tu, purposely ambik cuti. Sementelah bibik cuti, so amiklah kesempatan nak spent time with the kids. Lagipun ada a few things need to be settled at the Immigration Dept and Registration Dept. Hal bibik, hal pasport and hal surat beranak Rayyan Ariff.

Hadoiii, outing with the 2 kids memang mencabar minda dan jiwa. Tahap kesabaran kena tinggi weh.. Kalau tak, memang ada yang masuk TV sebab kena titik. Sorang tarik gelang orang sebelah, sorang cabut notis kat kaunter, sorang tarik kasut orang, sorang nangis nak main henpon. Punyalah tak tahu nak bawak bertenang budak-budak ni.

So, saya salute la orang yang boleh handle anak-anak dengan tenang bila keluar. Nak menitik air mata okehhh..

Anak manja Ayah.. Bangun jer, nangis.. Ay-yahh.. Ay-yahh.. Ay-yahhhhh.. Tapi nak tido cari mama jugak.. *KofKofKof*

Since susah nak handle the kids without a third person's help, memang takde gi mana la lepas tu.. At home, and enjoy the kids to the fullest. Memang seronok and more relaxing. Kat rumah mainan sebeban, so diorang pun takde la nak mengaruk tak tentu hala. 

This is the reason why we got a tab for Rifa Aleesya. Kesian member nak tengok Pocoyo, Mickey Mouse Clubhouse and Banana in Pyjamas. Bila Abang dah pegang remote, memang takde chance la kan..

Actually, this is the exact same reason why kitorang dah lama tak tengok TV program. Sebab dia yang kontrol TV kat rumah. Yes, we can do something to stop him from doing so tapi we chose not to. Sebab kalau dia takde something that can distract him, tantrums dia akan keluar. Buat adik, ketuk TV, masuk mengaruk dalam bilik air, tarik wayar itu ini, macam-macam lagi. Reasoning still is not something that he can digest.

Tu, dia tgh tengok K-Pop raya tu.. Something that he recorded on his own. Ulang-ulang tengok sambil joget K-Pop anak mokcik wehhhhh!!

Foto yang nampak tenang ehh??

Siblings rivalry. This is the phase where Rifa Aleesya is at the moment. Ni dia tengah dok main elok-elok. The moment kita cakap, "Abang Ian, jom mandi." Terus lompat dok atas riba sambil merengek. Punyalah tanak bagi kita mandikan Abang dia. Dah takkan tanak mandikan, so biar la dia meraung while kita siapkan abang..

Tapi dia punya ratu air mata tu, punya la keras.. Siap hentak kaki and meraung sekuat jiwa. Kita panggil pujuk lepas tu pun tak jalan. Huh, mak lagi keras hokayyy nak..

So teh next day, dah tau trick dia.. Masa dia tengah main, tarik Abang senyap-senyap and terus bawak pergi mandi. By the time dia realized and cari, dah halfway through. So taklah teruk sangat dia mengaruk.. Hahahaha.. Mak kan sekolah tinggi bertingkat, harus la mak pandai Dik Rifa! Kahhhhhhh..

Tapi regardless how bad their tantrums and behavior, memang seronok spending times with them. Telatah diorang ni memang buat mama tepuk dahi and tersengih sorang-sorang.. Hahahaha.. Anak-anak..

Caught in the act! Dah menangis Adik bila si Abang yang dok kat atas riba dia.. Muahahhaha...

Ni satu lagi pesen, botol hijau tu adik dia punya. The moment Adik letak, dan-dan tu dia ambik. Dua pun dualah, janji mendapat barang Adik.. Mana la tak emaknya jadi tarzan kat rumah ni.. Terjerit terpekik.. Hehehhe

Ni satu lagi pesen, dah kata manja, bangun tido tu nak jugak nangis even sekejap. Padahal dah sah-sah mama ada kat sebelah je pun. Mak pun satu hal, before pujuk, snapped gamba and IG dulu.. Kahhhhhhh..

Hat ni lagi best, korek pusat Abang. Abang gitu la, masa dia tgh khusyuk, memang la dia buat derkk.. the moment dia rasa rimas, merasa la Adik dapat buah tangan dia.. Kahhhhh

Ni satu lagi nampak tenang, padahal tengah berebut ni.. Adik pegang pen, Abang pegang board. Yang bisingnya mulut Adik la.. Tapi part magic tu, bila hala je kamera, dua-dua boleh berenti.. Magic.. Magic..

Hantu doyan is enjoying her durian.. Bila hala je kamera, mesti buat muka comel..

Diva kan muka???

Ni pulak budak merajuk, kena marah sebab ketuk TV.. Muahahhaha...

Hah, ni sorang lagi, hala je kamera buat muka cheeky.. Tau what she was up to? Nak bagi susu kat Abang yang tengah tido. Hadoiiii *tepukdahi*..

Semalam pulak, balik kerja pergi beli beg sekolah Rayyan Ariff.. Now tinggal nak cari bekas makanan yang proper sket utk dia. Abang kita ni kan bawak bekal gi school.. Yuran sekolah and bahagian nak beli baju pun dah asing siap-siap. Hari Isnin 24hb tu pergi, boleh pulak pejabat tak bukak. So tunggu bayar bila sekolah bukak nanti je la.. :-)

Tu je la kot marathon kisah seminggu. Hari-hari lain biasa la.. Busy dengan kerja.. Nama je hujung tahun, takde beza sangat pun dengan awal and tgh tahun. Selagi tak tutup mata, kerja.. kerja.. kerja.. Alhamdulillah la. Rezeki tuh...

Melayan kerenah anak-anak memang syok kan?
Keje best sebab dapat duit, tapi dok rumah pun best bila dapat ngadap bebudak ni.. Hmmm.. Kan best kalau dok rumah, gaji masuk tiap-tiap bulan, bonus masuk ujung tahun. Kahhhhh..

Thursday, December 20, 2012

Kau yang memberi rasa..

Taking his shoes off on his own.

Independent? :-)

The same child who was given no hope to live, let alone to develop. 

When too many things keep me worried, I just need to remind myself that he has came this far.

The same boy who they'd said will be mentally retarded.
The same boy who they'd said will not be able to move.
The same boy who they'd told the parents,
"It's better to terminate the pregnancy.."

Conquering the world in our own way.. ;-)

Good nite.

Friday, December 14, 2012

Hati yang bernyanyi riang..

Bila realized that my forever favouritas song is no longer displayed on this page through Mixpod, saya ingatkan playlist tu dah expired. So I decided to create a new one with one additional song that I'm in love with.

Ingat nak letak lagu Rapuh Opick sekali. Tapi cam banyak la pulak.. End up, Ok, kita buat satu je la.. Then just add lagu PadaMu kubersujud (Oh I really love this song!). So, penuh perasaan la buat video with my new favourite song. Bila dah siap, nak add to Mixpod, baru realized, laaa.. Mixpod dah takde rupanya.. Patut la video playlist hilang!
.
Since I've done the video and dont want it to be wasted, I'm sharing it here so that alll my friends (yes! you who're reading this are my friends!) ;-)
.
video

Enjoy the RAs!!

Bersungguh dak kecik ni nak bagi susu kat Abang.. Siap paksa-paksa.. Last2 Abang ambik botol, baling jauh-jauh.. Hahahah..

Ok, bye all..


Salam jumaat..
;-P

Wednesday, December 12, 2012

Dua jiwa yang melengkapkan cinta~

Sudah lama rasanya saya tidak bercerita tentang 'keadaan' dan 'pertumbuhan' anak-anak secara terperinci rasanya. Berbanding dahulu, segalanya tentang Rayyan Ariff menjadi topik utama hatta sebesar zarah sekali pun. Klise, tapi masa menjadi penyebab. Kalau saya bercerita tentang dia seperti dahulu, cerita tentang kehidupan harian jadi tercicir.. Maka saya terpaksa memilih dan bercerita secara sekali harung sahaja. Tiada titik fokus.
;-)

Rayyan Ariff, bagaimana dia? Alhamdulillah, sihat-sihat sahaja selain daripada diserang batuk yang agak berat. Lagi pun, sekarang ini kan cuti sekolah. Maka di rumah sahajalah dia.

Sudah lama saya tidak bercerita tentang kisah keajaiban, harapan dan kekecewaan di hati melibatkan dia bukan? Bukan tidak ada, bukan pula jiwa saya sudah kebal secara total dari segala pancaroba. Namun boleh saya katakan, hati sudah bisa seimbang kini. Pada satu saat hati bermuram durja mengenangkan Rayyan Ariff, saat yang sama, hati menari bahagia kerana adanya Rifa Aleesya. Pada ketika hati penat melayan kerenah Rifa Aleesya, hati bisa juga berdansa gembira kerana keletah Rayyan Ariff.

Kerna itu saya katakan, dua jiwa ini melengkapkan cinta di hati kami. Ya Allah, terima kasih di atas kurniaanMu ini. Terima kasih untuk Tuan Rayyan Ariff. Terima kasih untuk Puteri Rifa Aleesya.

Banyak juga permintaan temuramah yang saya terima untuk berkongsi kisah Rayyan Ariff di media massa dengan memegang nama keajaiban, juga sebagai pemangkin semangat untuk insan lain yang mungkin di dalam kasut yang sama seperti kami. Ialah, seorang anak yang lahirnya di dalam keadaan yang hampir tiada sel otak, yang dikatakan tidak akan panjang umur, yang dikatakan tidak dapat melihat, mendengar dan bergerak, sudah sampai sejauh ini atas usaha kami dengan keizinanNya.

Namun sehingga kini, saya masih tidak dapat menerima. Bukan sombong, bukan kedekut. Namun saya punya alasan saya yang tersendiri. Paling utama, saya punya target yang masih belum tercapai untuk anak itu. Saya mahu dua perkara untuk dia, berjalan sendiri tanpa bantuan dan bertutur dengan baik serta memahami setiap yang ada di sekelilingnya.

Terlalu besarkah impian saya? Wallahualam. Saya tahu, dunia melihat itu sebagai sesuatu yang mustahil. Namun saya akan terus memegang kalimah In Shaa Allah dan berusaha lebih keras untuknya. Saya tahu, seandainya saya terlalu berharap pada sesuatu yang sukar untuk dicapai, saya mendedahkan diri sendiri kepada kemungkinan untuk berdepan dengan kekecewaan. Namun hanya ini yang saya mampu dan ada. Harapan selembut impian.

Anak mama yang terror memanjat, pasti boleh berlari dengan gagah suatu masa nanti kan??.. ;-)

Kesukaran yang terhasil dari setiap satunya kekurangan Rayyan Ariff, seringnya menyulitkan semua pihak termasuk anak kecil itu sendiri. Namun saya hanya mampu mengingatkan diri bahawa perjalanan mengejar syurga Allah SWT walaupun berliku, pasti diberi ganjaran yang tak ternilai.

Untuk memberi jawapan kepada setiap persoalan tentang Rayyan Ariff adalah sukar. Kami hanya bisa meneka, selebihnya hanya Dia yang maha mengetahui. Kenapa tantrum Rayyan Ariff menjadi-jadi? Mungkin kerana jurang komunikasi yang mewujudkan rasa amarah dan ketidakpuasan di hatinya.

Kenapa Rayyan Ariff masih tidak bertutur sebaiknya? Mungkin kerana pendengarannya yang kurang. Kenapa Rayyan Ariff masih belum bisa berjalan sendiri walau sudah lama dia menapak? Hasil perbincangan saya dan Sarjit, therapistnya, mungkin kerana dia tidak merasa keperluan melakukan semua itu walaupun dia sudah mampu berdiri tanpa berpegang kepada sesuatu apa. Tiada inner drive untuk mencuba kata Occupational Therapist. Atau mungkin juga kerana penglihatannya yang terhad maka dia takut untuk melangkah. Banyak kemungkinan.

Kesempurnaan dan kecantikan pada wajahnya yang terselindung di sebalik kaca mata..

Saya tahu saya perlu lebih menekankan penggunaan cermin mata dan alat bantu pendengaran pada Rayyan Ariff, tapi ianya terlalu sukar. Pemberontakannya bukan sedikit. Hanya di sekolah sahaja dia memberikan kerjasama. Susah sebenarnya. Namun seperti seringnya, istilah mengalah tiada di dalam jiwa walau sesekali dan saya di dalam rangka usaha mencuba sesuatu yang baru buat Rayyan Ariff. Semoga semuanya berjalan lancar dan membuahkan hasil. Aminnnn..

Sejujurnya, saya tidak mahu terlalu fokus kepada kekurangan Rayyan Ariff lantas terlupa untuk melihat pencapaiannya yang lain. Seperti kata bibik, "Wahhh.. Baru 10 bulan tidak ketemu, udah bermacam-macam perkembangan Rayyan Ariff." Ya, bermacam yang tidak mampu saya terangkan melainkan mereka yang mengenalinya dan melihat sendiri. ;-)

Seterusnya, membesarkan Rifa Aleesya juga ada likunya yang tersendiri. Keletahnya terlalu tipikal dan menawan. Charming. Dia sememangnya diva kecil kami. Tatkala mulut comel itu memanggil ayah dan mama, bahagia tak terungkap.. Ke mana sahaja dia pergi, dia punya aura tersendiri yang menarik orang untuk menegurnya.

Pengarang jantung. Yang membawa bahagia.. ;-)

Namun mengimbangi kehendak dan pemberontakannya juga adalah mencabar. Sebelum adanya dia, saya tidak tahu bahawa anak kecil seusia 13 bulan boleh memberontak dengan hebat apabila kehendaknya tidak dipenuhi. Sungguh saya tidak tahu bahawa anak sebesar itu sudah tahu menghempaskan badannya apabila kemahuannya tidak dituruti. Semalam, lebih menarik, dia memukul saya kerana tidak membenarkan dia bermain dengan telefon bimbit saya sesudah beberapa panggilan yang dibuatnya. Terlebih sudah. Well, you definitely deserves the silent treatment and the time-out that you got last night, my dear princess. Tiada istilah masih kecil.

Drama queen.. tadi tersenyum besar, tiba-tiba sahaja menangis apabila kehendaknya tidak dipenuhi. Diva kecil Mama dan Ayah.

Berbaur pancaroba dan kemanisan kan di dalam bergelar ibubapa?
;-)

Sering saya mengingatkan hati, agar melayan Rayyan Ariff seperti 'manusia' walau bagaimana sekalipun cabaran yang dia lontarkan kepada saya. Anak itu istimewa maka cabaran yang dia hadiahkan untuk kami juga istimewa. Anak syurga.

Sering juga saya mengingatkan minda, agar mendidik Rifa Aleesya sebaik mungkin. Sebagai anak tipikal, cabaran dan dugaannya lain dan ketakutan saya untuk dia juga lain. Semoga dia membesar menjadi insan yang solehah dan terus membahagiakan.

Semoga saya dan hubby dapat menjadi ibubapa terbaik buat kedua-dua anak ini dan mendidik mereka sebaiknya dan semampunya kami.
Amin.

Monday, December 10, 2012

Saya seorang ibu dan saya juga seorang anak. ;-)

Betul bagai di kata, ruang waktu sangat terhad untuk saya melakar sesuatu di ruangan ini.. Beberapa kali saya kembali ke sini untuk menulis, namun gagal. Sibuk benar. Banyak kisah yang tertangguh, yang mana saya sendiri tidak pasti apakah akan terlakar memori itu di sini. 

Minggu yang lalu, adalah minggu yang sedikit hectic. Memandangkan beberapa kesulitan, saya mengambil keputusan untuk menghabiskan cuti tahunan yang masih bersisa untuk menguruskan anak-anak sementara menantikan kedatangan bibik yang berpergian selama seminggu. 

Terlebih dahulu, saya membuat perancangan untuk membawa Rayyan Ariff berterapi setiap hari sepanjang hari yang mana saya bercuti itu. Alang-alang bercuti, biarlah bermanfaat. Sedari awal saya menghubungi Sarjit untuk menetapkan temujanji bagi hari Isnin, Selasa, Khamis dan Jumaat sebelum diikuti rutin hari Sabtu kami. Hari Rabu pula, saya terpaksa ke pejabat kerana perlu menghadiri satu kursus wajib.

Persediaan pertama untuk menguruskan kedua anak ini adalah carseat! Berdebar juga mengenangkan Rifa Aleesya yang tidak pernah mahu duduk di carseat. Beli jugalah walau sekadar mencuba. Tawakal. Rayyan Ariff juga sama. Saya sudah lupa bila kali terakhir dia duduk di carseat. Mahukah lagikah dia? Sekali lagi, tawakal sahajalah.

Testing carseat baru. Mata sibuk di TV, tangan asyik buat 'peace'..

Semenjak makin besar ini, Rayyan Ariff saya biasakan duduk sendiri di kerusi hadapan dan saya pasangkan sahaja seatbelt biasa padanya. Tidak lagi didudukkan di dalam carseat. Namun kali ini, perancangannya saya mahu kedua mereka diletakkan di tempat duduk belakang manakala saya pula memandu di hadapan. Kerna itulah saya perlu meletakkan mereka berdua di dalam carseat. Bimbang pula tergolek nanti..

Cubaan pertama. Ke fisioterapi di Damansara dari Ampang. Kedua-duanya pun protes.. Yang kecik sedang memikirkan cara mahu meloloskan diri.. ;P

Kerana kelam kabut dan tidak tahu cara mengeluarkan seatbelt dari bawah kusyen kereta, saya terpaksa letakkan sorang di depan, sorang lagi di belakang. Dalam keadaan ini, si Abanglah harus beralah kerana Adik pastinya akan meraung kerana ini kali pertama dia di carseat secara total. Lagi pula,si Adik ini sememangnya terlebih drama queen..

Permulaan yang tenang...

 Dia sudah mulaaaa...

Ditenangkan dengan biskut.. ;P

Bertemujanji dengan Sarjit membolehkan kami berbincang beberapa perkara mengenai Rayyan Ariff. Hmmm.. Nantilah, jika ada masa, akan cuba saya kongsikan.. Semoga segala kebaikan berpihak kepada Rayyan Ariff. 

Ini antara gelagat diva kecil saya sewaktu menunggu Abangnya melakukan fisioterapi. Memang seronok melayan keletah diva kecil ini yang menjadikan segalanya kelihatan comel dan menenangkan.. ;-P

Sangat seronok apabila saya berkesempatan menguruskan anak-anak sendiri. Terasa seperti zaman-zaman unpaid dahulu kala pula. Di rumah juga hanya kami. Tiada kehadiran orang ketiga. Kan bagus kalau selamanya begini? Wallahualam. Entah bila impian yang satu ini akan terlaksana. Mahu kehidupan yang selesa dan senang walau tidak bekerja, mahu masa yang tiada had bersama keluarga tercinta. Hmmmm,, Mungkinkah? In Shaa Allah. 

Menguruskan dua anak memang memenatkan. Keduanya bangun tidur seawal jam 630am.. Sesudah diberi susu, sarapan pagi, dimandikan, bersiap dan bermain-main sebentar, si Adik akan kembali terlena sehingga jam 11 pagi atau 12 tengahari. Setelah si Adik bangun, si Abang pula yang sibuk mahu beradu. Manalah dapat hendak ber online bagai.. Masa anak-anak tidurlah mahu dikejar membuat seribu satu kerja rumah. Kerana mereka juga tidur bersilih ganti, maknanya tiada juga ruang untuk mamanya melelapkan mata ber afternoon nap.. >_<

Melayan si kecil bermain sambil menonton rancangan kegemarannya.. Priceless momento!

Saya seorang ibu dan saya sukakan tugas ini. 
Penat, namun membahagiakan. 

Hari Rabu yang mana saya perlu berkursus, anak-anak saya hantar ke rumah Atuk dan Nenek mereka di  Rawang.. Tengoklah si Adik yang tertidur, maklumlah, jam 645am sudah keluar rumah. Ampang-Rawang-Damansara-Rawang-Ampang dalam masa sehari memang memenatkan!

Apa pula cerita saya seorang anak?? Ohhh.. Ayah saya sakit. Dalam keadaan 'sesak' kerana baru sahaja mengeluarkan sejumlah wang (yang pada kami cukup besar nilainya!), kepada agensi pembantu rumah, kami pejamkan mata sahaja untuk membeli tiket penerbangan untuk pulang ke kampung..


Putera, puteri dan FIL. Kali pertama Rayyan Ariff menaiki pesawat dan kali ke 5 buat Rifa Aleesya. Tidak adil di situ. Namun semuanya kerana kegusaran saya pada alat yang tertanam pada Rayyan Ariff. Takut tekanan yang kuat akan memberi kesan. Puas bertanya pada doktornya dan Alhamdulillah, dia baik-baik sahaja. 

Oh, apabila pembelian dilakukan pada saat-saat akhir, terbang jugalah wang hampir RM1k untuk pembayaran tiket bagi satu keluarga. Sayang memang sayang, namun untuk memandu adalah sesuatu yang memenatkan dan tidak praktikal kerana kami hanya pulang untuk tempoh yang singkat. Sangat-sangat singkat.

Tidak mengapalah. Pengorbanan Abah lebih besar untuk nilai sebegitu.

Alhamdulillah, dengan kepulangan semua anak-anak dan cucu-cucunya, keadaan Abah bertambah baik. Selera makan juga meningkat. Hari pertama, saya belikan Abah Nasi Sumatera di kedai kegemaran Abah di Panji. Walau tidaklah habis sebungkus, namun cukuplah jadi pengalas perut yang mana sebelumnya, hanya sekeping roti yang dijamah dalam tempoh sehari suntuk.. Hari kedua, adik lelaki saya pula membawa Abah makan Nasi Ceti yang saya sendiri tidak tahu di mana.

Nanti saya kongsikan tentang Abah di lain entri.

Yang pasti, setiap kepulangan ke kampung pastinya merupakan satu kepulangan yang superb dan menggembirakan! Apa lagi negeri Cik Siti Wan Kembang ini memang terkenal dengan pilihan makanan yang super sedap dengan harganya yang sangat murah.. ;-P

Gemuk. Gemuk. Gemuk. Kalori. Kalori. Kalori. Kolesterol. Kolesterol. Kolesterol. Hahahahha...

Udang galah sebesar tapak tangan saya. Menurut Abah, dia boleh dapatkan yang lebih besar.. Oohhh tidak mengapalah Abah.. Ini pun sudah lebih dari cukup.. Masha Allah, isinya manis dan sedapppppp!!!

Selain manggis dan rambutan, kami juga berpesta durian dan dokong.. Yang lebih best, sangat puas menikmati hasil dari kebun sendiri.. Buahnya sedapppp dan manisss..

Oh, Cik Puteri Rifa Aleesya kita juga penggemar durian.. Antara manggis, dokong dan rambutan, pastinya dia akan menuding kepada durian apabila disuruh memilih. Hahahaa.. Comel... Honestly, tak beranilah mahu diberi banyak.. Sikit-sikit dahulu.. ;-)

Seawal jam 645am.. Muka relaks sahaja.. ;-)

Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra - Cik Puteri yang pantang tengok kamera.. Pasti tersengih panjang.

Ohhh... penat juga menguruskan kedua-dua anak ini sewaktu menaiki pesawat. Nama pun AirAsia, jauhhhhnya perlu berjalan. Dengan hand luggage, dengan handbag, dengan beg susu, dan pastinya, dengan the 2 RAs.. Ayah dukung Abang, Mama dukung Adik... Penattttt.. *lap peluh*

Itu cerita minggu lalu. 

Till then.

Sunday, December 2, 2012

Sunyi tapi bukan menyepi.

Personal mahupun work life, dua-dua pun busy. Tahu, ayat klise. Tapi entahlah, hujung tahun ingatkan makin lega, rupanya makin sibuk.. Hoishhhh..

Sampai seminggu tak berupdate. Sunyi belog. Tapi tak menyepi pun. Sekarang kan Internet dihujung jari katanya. So taklah menyepi. Instagram tu selalu je post gambar..  FB kureng sket. Tapi sebab IG dah linked dgn FB, every time post gambar kat IG, update la jugak FB nya. Tatau naper, tapi memang rasa bosan gitu dengan FB. 

Oh satu lagi Foursquare, hat ni satu memang tak tinggal. Hahahaha.. So ni ada a few photos from my IG. Amazing what a single photo can say right? Sbb tu mak sookaa IG. Ohh, kalo nk live daily update on the RAs, gi la cari jieymien kat IG. ;-)

Bila-bila hari minggu or cuti yang ada kelapangan, maksudnya takde gi mana-mana, mesti ambik peluang bawak budak-budak ni gi swimming. Yea la, pool depan mata je pun.. Tapi bercinta nak gi.. ;-P

Budak-budak pun dah besar. Dah pandai excited bila kita nak bawak gi swimming pool. Sama naik je dua beradik ni.. ;-)

My handsome boy.. Now, every time kita nak ambik gambar, sure senyum handsome gitu. Lepas kita snapped, sibuk la nak tengok. Kalo tak senyum, bagi peace pun jadi. Oh, peace Abg Ian kita ni masih keluar 3 jari.. :P

Hat ni, si Adik ni dancing to If you're happy song.. Kemain lagi hah!

Sekarang ni, Abg Ian ni dah tak buat Adik sangat dah. Bolehlah main sama-sama gurau-gurau gitu. Tapi dalam pada tu pun, kena perati jugak. Bila ada yang dia tak puas hati, laaaaju je dia lepas kat Adik. Kita pun leh nampak yang Adik ni takut kat dia.

Bab buat tu satu hal, bab yang paling takleh pisah, suka nar riba Adik. Budak umo setahun yang sah-sah mobile ke sana ke mari, memang la takmo orang nak riba sesaje takde motif kan? Meraung la jawabnya. Macam kelmarin, bibik masuk bilik air sat, tinggalkan dua beradik ni. Elok dengar si Adik nangis, cepat-cepat la member keluar. Tengok-tengok Abang dah riba Adik. Yang si Adik plak menangis tak hengat. Abang Ian ni memang confirmed la kasar. Entah macam mana dia tarik and letak Adik kat riba dia.. Hehehehe..

Ni pulak, mata adik dok sibuk tengok Special Agent Oso. Tapi bila kita nak snap photo, cepat2 angkat tangan. Tu peace versi si Adik. Takde yang mengajar pun, tetiba jari tu keluar. Yea la, selalu dok tengok Abang buat. Adik ni memang suka nar tiru apa yang Abang dia buat. Kita ni kalau boleh nak si Abang yang tiru Adik, tapi dah terbalik plak.. Huhuhuhu.. Takpe, tunggu Adik besar sket...

Puzzle time. Hat ni, Abg Ian willingly buat. Kalo tidak, bercintaaa.. Kita paksa pun member tanak, memang tak dapat la.. Yang si Adik tu tukang sibuk jer.. Amik satu, letak entah mana-mana, pastu sendiri tepuk tangan. Hahahha.. Self-proclaimed anak-anak mak ni..

My little diva.. Makcik kecik ni, memang cheeky habis!!

Milky momento ~ Lepas main air dalam besen kat bilik mandi, bgi upah susu suam sorang sebotol.. ;-)

Sekarang ni, kalau gi tempat-tempat gini, Bang Ian dah tau nak enjoy himself. Adik still takut-takut. Naik sekejap pastu mulalah nak wat muka syahdu.. ;-P

Racun dan penawar. Kasih yang infiniti. Sekarang ni, sangat percaya bila orang kata, a daughter is a blessing.. ;-)

Tu je la kot. Entah bila lagi nak update pasni kang. Actually banyak je nak share.
Kisah Abang.
Kisah Adik.
Kisah maid.
Kisah keje.
Kisah percutian.

Rindu betul dengan zaman satu entri sehari dolu2 kala. Tapi nak buat camne, dari sehari ke sehari, tanggungjawab meningkat, maka hidup pun makin berubahlah. ;-)

Kejap je dah December kan? So far, November has been nice and calm to us, especially untuk Rayyan Ariff lah kan. Glitch here and there tu biasa la.. Nama pun kehidupan.

Semoga December, January, February dan bulan-bulan yang mendatang akan terus tenang dan membahagiakan. ;-)

Assalamualaikum!

Sunday, November 25, 2012

Sticky entry - Cloth diapering with Bettermoms

Klik SINI.

CLOTH DIAPERING ( WHAT? WHY? WHO? WHEN? HOW? )
FEAT: SMART BABY PULL UP CLOTH DIAPERS



WHAT?

Cloth diapers aka lampin kain moden adalah pengganti kepada disposable diapers or lampin pakai buang dalam era moden kini. Menggunakannya semudah menggunakan lampin pakai buang, dan kelebihannya pula memang banyak.

WHY?

Dari segi kesihatan, ramai ibu bapa beralih kepada lampin kain demi mengelakkan bahaya terdedah kepada bahan kimia yang ada di dalam lampin pakai buang. Antara bahan kimia yang terdapat di dalam lampin pakai buang yang dikhuatiri mempunyai kesan buruk kepada anak-anak adalah seperti dioxin, sodium polyacrylate and TBT, lebih lanjut boleh lihat di web  www.realdiaperassociation.org
Dari segi alam sekitar,  lampin pakai buang  mengambil masa puluhan dan ratusan tahun untuk terurai sepenuhnya, bayangkan berapa banyak sampah dapat dielakkan sekiranya lebih ramai ibu bapa bertukar kepada lampin kain!

Dari segi penjimatan kos dalam sesebuah keluarga, lampin pakai buang adalah antara perbelanjaan yang besar bagi membesarkan seorang anak. Bayangkan anda boleh pakai lampin kain ini dari lahir  sehingga anak dilatih untuk ke tandas, sangat menjimatkan. Mengenai pengiraan kos boleh rujuk di sini: http://bettermoms.blogspot.com/2011/08/calculation-of-cost-effectiveness-of-cd.html

WHO?

Bagi ibu bapa yang mempunyai kesedaran mengenai perkara-perkara seperti yang dinyatakan di atas. Baik yang bekerja atau suri rumah semuanya boleh J

WHEN?

All the time from newborn till potty train :)

HOW?

Ini persoalan yang paling besar, macam mana nak mula?
Pertama sekali, saya ingin mencadangkan pemilihan material yang pada pendapat saya paling bersesuaian untuk cloth diapering adalah bamboo charcoal ( ini adalah pendapat personal dari saya setelah mencuba beberapa jenis cloth diaper)

Warna materialnya greyish macam ni,


Jenis kainnya biasanya fleece. Material bamboo charcoal pada pendapat saya sangat senang untuk menanggalkan stain, mudah diapsuh, mudah kering, tahan lasak, sangat susah naik kulat ( sebenarnya sepanjang saya menggunakannya tiada langsung kulat) . Materialnya juga stay dry menyebabkan bayi tidak merasa kelembapan. Walaubagaimanapun terdapat segelintir kecil bayi berkulit sensitive bolehlah mencuba inner bamboo terry yang lebih 90% kandungannya bamboo organic.

Inner lain yang popular adalah microfleece dan suede, popular kerana harganya lebih murah, jika kulit bayi tidak sensitive tiada masalah menggunakannya.

Jadual penggunaan cloth diapers pula seperti berikut ( sebagai panduan sahaja, boleh disesuaikan mengikut keadaan)

7.oo - 10.oo pg ~ 1cd poket + 1 insert

10.oo - 1.oo ptg ~ 1cd poket + 1 insert

1.oo - 4.oo ptg ~ 1cd poket + 1 insert

4.oo - 7.oo mlm ~ 1cd poket + 1 insert

7.oo - 12 t/mlm ~ 1cd poket + 2 insert

12.oo - 7.oo pg ~ 1cd poket + 2 insert

Jadi jumlah penggunaan dlm sehari 6 cd poket + 8 insert.

Cara penyediaan dan basuh cloth diapers boleh lihat di sini: http://bettermoms.blogspot.com/2012/01/care-for-bamboo-cloth-diapers-1st-time.html

SMART BABY PULL UP CLOTH DIAPERS

Okay, dalam banyak2 banyak cloth diapers di pasaran, Syarikat Bettermoms Enterprise telah membawakan latest design of cloth diapers which is pull up cloth diapers.

Pull up cloth diapers diperkenalkan kerana besifat lebih all rounder, sesuai dari newborn sehingga anak berlatih ke tandas, dan juga mempunyai beberapa fungsi sampingan yang lain:

1. Newborn cloth diapers
2. Normal cloth diapers
3. The pull up cloth diapers
4. Swim diaper
5. Training pants

Rupanya seperti ini:




  

Apa pula ni?



JOM SAMA-SAMA BERJIMAT DAN HIJAUKAN BUMI!!

P/s - The above entry has been published as is. For more information, please click http://bettermoms.blogspot.com