Tuesday, March 15, 2016

House hunting lagi~

Sebelum daripada entry INI, aku memang dah lama mencari landed property. Main issue sebab nak kan ruang yang lebih besar la daripada rumah sekarang kan.. Entri tu tulis tahun 2012, skrg dah tahun 2016. Masih tak dapat rumah ke cik kak oi?? Jawab dia, masih tak!!! Hahahhahaha.. Hampeh tak? 4 tahun dah weiiii..

Mungkin part of it tak bersungguh kot. Bila tak beria, tak menjadilah kan? Hahahahahha.. Since last year, the party yg supposed to manage apartment kami mula buat hal. Paling win, hujung tahun lepas, duit dalam amaun yang sangat-sangat substantial, boleh hilang. Tahap juta-juta weh. Taktau la drama apa sebab aku tak ikut sangat bab ni. Laki aku yang follow.. Tak kuasa sbb kalau follow pun buat sakit hati. End up, early this year, siap ada notis TNB nak potong letrik for common area etc. Nasib la yang tingkat atas kalau lif takde weh. Masakkkk..

So since hujung tahun lepas tu, aku gigihkan la sikit pencarian rumah ni.. Yang susah tu bukan apa, dari segi masa. Selalu tak cukup nak gi survey sana sini. Dah banyak yang aku tengok tapi asyik la tak berkenaan. Susah kan? Haah memang susah. Hahahha.. Boleh jadi subjek gaduh laki bini.

Apa consideration yang kami tengok? Selain lokasi, condition rumah and whatnot, antara yang penting jugak adalah Rumah Baru atau Rumah Subsale.

Rumah baru ni untungnya banyak rebate tu rebate ni. Ada bumi discount 7% lah, ada early bird discount ke apa. Ada percuma legal fees bagai. Kena pandai-pandai cari la kan.. So kalau amik rumah baru, mostly kena letak RM14-20K aje down payment, bergantung pada harga rumah bila dah tolak segala mak nenek rebate tu, Untung banyak la kan? Tapi masalah problem nya, rumah baru ni banyak yang jauh-jauh. Kalau nak cari area KL atau Ampang, memang mostly high rise lah.. Tak dapat dah nak landed weh.

Actually ada. Harga mahal ya rabbi. Hahahahah.. Macam contoh, antara yang kami short list hari tu adalah Desiran Bayu, Sri Rampai. Fuhh menangis. 

Konsep dia built and sell. Low density, ada 70 unit aje weh.. Memang best la kawasan dia. Siap ada tenis court bagai.. Geram betul laa..

Tengok cara dia susun. Depan rumah ko takde rumah org. Ada taman secoet. So kat depan rumah tu ample sangat kalau nak parking kete ke apa if tetamu datang kan? Cosy sangat wehh

Interior dia pun OK. Bukak 30 ke 40 X 80 ntah. 3 storey. So besar la kan.. Kat luar dah simen habis. Tanah kat belakang aje ada. Kat ground floor ni ada 1 bilik, living, dining and kitchen

Kat atas plak, floor finishing dah siap cantik2. Takyah nak alter apa dah kat situ.. Ni 1st floor. Ada 1 master bedroom and ada 1 bilik ank and 1 family hall. Kat tgkat atas skali ada 2 lagi bilik biasa and 1 master bedroom dengan saiz yang sama kat 1st floor. Besar master beedroom dia tau.. Boleh buat walk in wardobe. So total bilik ada 6, bilik air pun 6.  

Meleleh air liur tengok Desiran Bayu ni. So berapa harga bayu yang berdesir-desir ni? RM1.6mil okayyy.. Lepas tolak rebate maknenek, ko cuma perlu bayar RM30K aje adn loan amount akan jadi RM1.3mil. Tu pun nanti ada rebate lg lepas disbursement dalam RM40k. So basically, dapat balik duit..

Syok tak? Syok gilaaa.. Tapi tu laa.. Dengan RM1.3mil, ko kena spent byr installment dlm RM7k per month. Hahahahha.. Nangis tak? 

Aku mula-mula  menggelinjang la nak rumah ni. Malas banyak fikir, submit loan. Kasi cek apa semua. Pastu termenung balik. Nak ke tak nak. Dah tu mula tanya pendapat orang sana sini. Last-last, dengan nasihat pakcik aku yang kira otai hartanah, aku cancel purchase. 

Laki aku bising la.. Dia kata bikin malu. Bukan apa, dah dua kali kan aku wat keje booked cancel, booked cancel ni.. Yang hari tu kat Semenyih. Sebab tetiba tersedar yang Semenyih tu jauh untuk aku ulang-alik, terus cancelled. Laki aku bebel lah sbb dia yang selalu jadi tukang gi ambik balik deposit khennn. Tu tak masuk part yang deposit burnt. 

Tu cerita rumah baru. Kalau rumah sub-sale, kat Ampang ni banyak. Tapi masalah problem dia, nama pun rumah sub-sale kan, so kena la prepare 10% deposit even lepas tu ko nak deal balik mark up harga ke apa. Tapi mostly org mmg nk 10% deposit tu.. Heheheheh.. Kalau dah rumah harga RM6-800k (ni kira yang biasa bukan yang meruap cantik), maknanya kena la sedia RM60-80K untuk down payment je. Belum lagi bab2 legal fees dah segala maknenek lain kan? Pastu biasa la.. Rumah sub-sale kan ada la sakit mata memandang yang ko rasa terpaksa untuk ko buat renovation. So, nak tak nak, save pulak dalam RM100k pulak untuk renovation cost.

Dahsyat.. Keje menyimpan duit untuk spent balik aje kan?? Bila boleh resign cenggini nih? Hahahahha..

Doakan la pencarian kami will come to an end soon. Dh penat gaduh laki bini bab rumah dah ni.. Hahhahahahhahahaha.. Gelak lagi. 

Friday, March 11, 2016

Young Living Essential Oil dengan anak-anak Autisme..

Autisme Spectrum Disorder. ASD. Autistic.

Circle aku banyak anak-anak istimewa seperti ASD. Rayyan Ariff sendiri pun punya banyak autism traits atau ciri-ciri autism yang menonjol pada dirinya.. Mendengar fakta ini datang drpd 3 therapists, aku cuma mampu senyum.

Maka tatkala aku menerima testimonials seperti ini, kau tahu betapa gembiranya hati aku?

Kerana rasa itu begitu nyata dan jelas. Sangat dekat.

Untuk anak-anak seperti Rayyan Ariff, perjalanan menggunakan Young Living Essential Oils adalah satu proses. Ianya bukan sekelip mata. Yang penting kita istiqamah. InShaaAllah.

Thursday, March 10, 2016

Tentang dia yang teristimewa~

Fuhhh~ Tiup habuk.

Lama sangat blog ni terbiar kan?
Sunyi sepi paling lama dalam sejarah KKK. Makanya marilah kita mengimarahkan kembali laman penuh kenangan ini.. Hehek..

Apa khabar anakanda bujang saya?
Alhamdulillah sihat seadanya dia. Hari tu admitted sebab demam. Lama benar, sampai 9 hari.. Sejarah betul. But overall OK lah keadaan dia. =)

Dah besar, dah ada peel sendiri. But he still is my special baby boy lah.. Jauh lg daripada level actual age, tapi as long as he keeps on progessing, kira OK lah kan?

Alhamdulillah, keinginan pretend play dah ada. Dah pandai took over main masak-masak. Haru lah adiknya marah.. Hehek 

Bulan 11 itu hari ada satu episod sawan. Nothing major tapi terus bawak untuk buat EEG test. So far masih tak ambik ubat sawan. Dr pun OK tgk alertness dia bagus, physical pun tegap.

Rayyan ni satu, lepas dia kena sawan, dia akan tunjuk improvements kalau kita dapat tackle sawan dia. Alhamdulillah member dah boleh makan sendiri..

Bab bersosial dengan adik pun dah makin bagus. Alhamdulillah..

Satu lagi yang saya sempat slot in adalah appointment dengan opthortist dan ophthalmologist. Power mata turun tapi silau naik. Banyak main handphone lah tu. Susah nak control kalau bukan mak yang jaga kan?? Tapi bak kata Dr dia, when he was born, half of his eyes' nerves were damaged already. The fact that he is able to see now, he is doing great and I wont do anything to fix his eyes even tho there are not as good as our eyes. Insaf mak.. Rupanya separuh saraf mata dia dah rosak masa dia lahir dulu.. Patut la Dr kata dia tak nampak dulu...

Tengok how typical he looks. Alhamdulillah, kurang banyak dah sensory issues dia. Dah boleh masuk laut etc.

Rayyan and our favourite MLE Therapist, KC. KC ni bagus, dia ajar aku macamana nak identify strength and weaknesses Rayyan. Little that I know, budak ni quite terror untuk ikut kita buat sign language. InShaaAllah nak enroll dia kat sekolah yang ajar bahasa isyarat pulak.. Supaya mean of communication tu lg bagus.. 

Bapaknya bawak tgk movie. Tegapkan badan hero k-pop mama ni?? Rasa macam tak percaya tengok dia skrg. 

Ni masa admitted hari tu lah. So far OK aje. Harap-harap terus OK lah.. Demam dengan temp between 39-41 kot. Mujurlah tak kena sawan. Sepanjang masa dok tenyeh Brain Power Essential Oils dan Rose Essential Oils.

Rayyan tolerated his new hearing aids well. Alhamdulillah. Tapi mama busy sangat n tak dapat nak bawak Rayyan gi Sungai Petani untuk speech therapy with Mr. Mano.. Huhuhu.. Sedih okay..

Tu aje la ringkasan updates anak bujang. Alhamdulillah investment mama dalam Young Living Essential Oils sangat-sangat membantu perkembangan anak istimewa ni. 

Autism traits quite obvious jugak sejak-sejak besar ni.. Tapi kita take it one step at a time lah kan..

Ok la, Kak Jiey payung korang dengan 2 videos Bang Ian ehhh 


Anak bujang suap papa eh makan.. Sweet rasa nak cubit pipi.. ;-P


Tak pernah aku bayangkan, anak yang dikatakan tidak akan panjang umur apabila dilahirkan, anak yang dikatakan akan terlantar tanpa mampu mengenal aku sebagai ibunya andai dia hidup, di depan aku pada hari ini gigih mengayuh basikal. Sebak.

Hidup jangan pernah mengalah.. InShaaAllah.