Friday, December 30, 2016

Rezeki dan ujian


Saya sepatutnya bercuti tanpa gaji dan bermusafir di bumi Sungai Petani selama 6 bulan untuk Rayyan berterapi bersama Mr Mano. Tapi itu perancangan kami, perancangan Allah SWT lain pula. Mr Mano pula dalam kesibukan berterbangan ke sana sini. Mula-mula Singapore, kemudiannya Surabaya dan India, then unfortunate accident happened pulak to his SIL which requires him to make several trips to SG again to do therapy on his SIL. Now, the SIL has been brought to his house so Mr Mano tak perlu lagi nak travel dan begitu juga Rayyan Ariff. Kekal di SP lah kita sehingga habis musim cuti mama.

Takpelah. Konsep rezeki. Rezeki kami setakat itu pun tetap rasa setinggi2 syukur.

Progress speech Rayyan? Masih di peringkat sangat asas. Tapi overall kami boleh nampak banyak perubahan pada fizikal dan cognitive skills dia.

Rayyan skrg suka bergurau, bermain. Rayyan skrg sudah boleh ke dapur mengambil air minum sendiri, dan usai minum ke sinki untuk membasuh gelasnya. Hebatkan?

Kelmarin sewaktu Mr Mano sampai, dia lari bersembunyi di belakang mama dalam usaha tidak mahu berterapi. Hahaha. Selepas berterapi, laju dia mengambil purse dan hulurkan pada mama (dalam usaha mahukan Mr Mano pulang sesegera mungkin, maka mama cepatlah bayar). Semalam pula, sampai sahaja Mr Mano, dia lari bersembunyi di belakang pintu dapur. Siap berkunci bagai.

Otak Rayyan Ariff berjalan dengan baik sekarang walaupun pertuturannya masih sangat2 terhad. Setiap stimulasi yang kita lakukan, membuka lebih ruang pada otak dan badannya maka banyak pembelajaran yg terhasil. Dengan stimulasi drpd Mr Mano, latihan Braingym, craniosacral therapy, MLE therapy, sensory play dan tentunya Essential Oils, ianya bagaikan serpihan puzzle yang melengkapkan satu sama lain untuk menghasilkan sebuah gambar yang cantik.

InShaaAllah kita terus berjuang. Selagi ada izin Allah.


Tuesday, December 27, 2016

Raya comes early..

Alhamdulillah.
Raya awal cik puteri kita.

Thank you YLMY, thank you oil squads; Upliners, Touch One and Touch of Oils, thank you families and friends.

Loads of love!! 😘😘😘






#younglivingdiamond
#younglivingmalaysia
#younglivingessentialoils

Friday, October 28, 2016

Kenapa pilih Young Living Essential Oils? Meh kita tengok ladang depa~

Alhamdulillah, rezeki melalui Young Living Essential Oils, dapat menjejakkan kaki kali pertama ke negara Uncle Sam pada Gold Retreat yang berlangsung lebih kurang 3 bulan lepas di Spokane.

Bila sampai kat sana, seriously jatuh cinta dengan orang-orang di sana. Friendly diorang. Rajin bertegur dengan kita ni. Jauhlah dengan apa yang kita tengok dan baca dalam Internet tu. Hilang rasa takut. Mungkin sebab Spokane bandar kecik, maka lainlah kot pesen deme. Menyapa sana sini. 

Kat sana, kedai pukul 730pm dah tutup dah. Memang tak menyempatlah nak membeli. 

Kami stay di The Davenport Grand Hotel. Dua katil queen, dok sorang2.. Siap main pilih-pilih malam ni nak tido katil mana, malam esok nak tido katil mana..

Platinum, Platinum and Diamond Leaders from Malaysia at Spokane, Washington, US

Good morning Spokane! Kat sana pukul 6am tu dah terang benderang macam pukul 8am kat sini..

Tuan tanah enterprame lagi.. 

Water rafting

Di sana, saya berpeluang menjejak kaki ke dua ladang Young Living. Satu St Mary, Idaho dan lagi satu di Highland Flats. So, apa take up kita daripada sana?

Saya benar-benar melihat proses "Seed to Seal" yang djanjikan oleh Young Living dihadapan mata saya sendiri. 

They practice what they preach; Seed to Seal.
Daripada pilih benih smpi la ke botolkan.

Saya tak cerita secara details on distillation process one by one yea. Yg tu sesape berminat google aje. Ni just some highlights drpd apa yg kami dpt melalui peluang ke ladang YL tempoh hari.

Seed.
Cultivate.
Distill.
Test.
Seal.

Seed: biji benih dan anak pokok dipilih dengan tangan. Pilih quality yg terbaik la senang cerita. Spesis pokok pn kena kenalpasti. Kang silap tanam jenis Lavender contohnya, haruuu..


Pokok Idaho Blue Spruce. Cantik gila kat luar!

Cultivate: Ladang di mana benih ni ditanam, tak guna baja drpd bahan kimia langsung. Apalagi racun perosak bagai. Depa guna ayam, ikan, atau pun lebihan pokok tu sdr dijadikan baja balik. Pokok2 yg ditanam ni dijaga bak menatang minyak yg penuh korang. Macam cth, org2 drpd Mexico datang bekerja di ladang YL, sehari spent 12-13 jam cabut weed. Weed ni tumbuhan liar/perumah yg tumbuh dekat2 pokok yg kita tanam ty. So kita kena buang takmo weed ni berebut khasiat dengan pokok2 kita. Kenapa kita nakkan yang natural semata? Bila natural, sifat pokok macam kemampuan melawan jangkitan dan sebagainya, lg up dan pure gitu. More therapeutic bahasa mudahnya. Ladang YL ni pun jauh letaknya di pedalaman. Again, nak yg natural n jauh drpd pencemaran.

Ni antara orang Mexico yang ada hari tu..

Distillation: Cara nak harvest pun kena jaga. Macam cth Melissa, nama pun lembut so kena la handle with care. Once broken considered sold. Eh tipu. Handle with care sbb bila tuai takleh kena tanah. So extra hati-hatilah korang. Patut la Melissa EO mahal ehh? Hehek.

Dalam ni diorg letak Idaho Balsam Fir dan pijak beramai-ramai. Heheheheh..

Melissa


Sblm tuai pokok2 utk distill, diorg akan check brick points. Brick test ni nak ukur sugar level tumbuhan tu, nk tgk dh sesuai belum utk distill. Depa test brick point ms sblm harvest, and slps harvest ms dh bawak balik ke tempat distillery. 

Peralatan nk distill pun high tech, bukan besi sesuka hati ntahapapa.. Kalau pki tembaga cthnya, boleh tercemar minyak kita. 

Pokok tu depa masuk dalam periuk besar tu, masak sesedap rasa dengan the right preassure and temperature. Masa pun kena jaga. Mmg ada org yg ada kat situ sepanjang masa utk pantau. Berganti-ganti. Kalau Idaho Balsam Fir tu, yg dh potong tu masuk dlm periuk tu, masuk reramai n pijak-pijak beramai-ramai. Macam pesta pulak. Korang nk rasa? Pegi Winter harvest bulan 1 nanti. Bleh rasa sdr cemana.

Baru2 ni yg tuai Melissa, harvest 55 ekar utk dpt 21kg Melissa EO. Concentrated tak concentrated nya YLEO ni.

Test : Dekat tempat distill tu deme test seround, pastu ada jgk deme bawak ke Salt Lake n test lg. Macam2 test depa buat termasuk composition and purity test cthnya. Lab sdr n 3rd party. Tak lulus kalu, curah blk kat ladang jd baja. Hehek.

Salah satu alat depa guna..

Seal : Botolkan aka seal terus lps distill. Botol deme warna gelap2 sket utk lindungi EO drpd cahaya kan.

Masa kat Highland Flats, depa bg free Idaho Balsam Fir and Idaho Blue spruce. Tiba turn kami, dpt rasa yg raw yg kat bawah dia ada air lagi, atas ada minyak. Nak bagi EO sebotol tak dapat sbb kebetulan botol habis kat visitors sblmnya. Nampak pembalut botol aje. Tak rezeki namanya tu. Tp mmg generous la deme, siap tanya ada botol tak yg diorg bleh isikan minyak. Haruslah tak ada. Jarang nk dpt org berjalan dgn botol kosong 

Proses depa bukan mudah. Quality control pun bukan main. Pilih la YL korang. Hehek. Kalau tak, takkan company ni tahan lebih 20 tahun dah kann??

Alhamdulillah rezeki. Mula dengan pakai untuk anak-anak je, building up the business sampai dapat peluang jejak kaki ke negara Pakcik Sam.

Interested to know more about YLEO? Do PM me at 0172742005. Berminat untuk menjadi ahli? Cuma klik http://yl.pe/42h9. Semudah itu. 

Wednesday, October 26, 2016

Saya pakai Essential Oils tapi tak nampak kesan?

So apa kunci dia? Istiqamah.. Hahahahah

Okay, untuk membantu menyokong sistem respiratori untuk kisah anak batuk-batuk contohnya, kalau yang tengah batuk or sakit teruk tu, increase frequency of application. Macam saya sendiri, kalau dah tengah batuk non stop tu, memang saya apply essential oils every 15min for 2 hours, break one hour then repeat again yg setiap 15minit tu for another 2 hours. Berapa cycle kena buat? Tengok dan nilai macamana keadaan anak tu lah. Setiap orang kan tak sama.

Kalau kata batuk sekalipun, jangan just focus dengan oils utk batuk sahaja macam RC. Guna skali Wellness Blend ke, Thieves ke, Oregano ke.. Ni kan antara oils yang bagus utk main bunuh-bunuh kuman ni..

Taktau kat mana nak apply EO? Paling senang, dekat tapak kaki. Tempat paling less sensitive dan kat situ segala macam point ada.

Google image

Bila apply essential oils, nak kan effect yang lagi powerful, lps apply tu buat pulak vita flex. Apa itu vita flex? Vitaflex ni teknik lama berasal daripada Tibet, kalau combine dengan pakai EO, fuhhh magnify lah kesannya. Memang best. Kat mana nak belajar vita flex? Senang aje, tengok video ni: https://www.youtube.com/watch?v=netu77QRZjM

Untuk anak-anak special, lagilah kena istiqamah and rajin.

Sesiapa yang cuba EO ni, kena cara gaya pakai, sure addicted lah! Interested to know more? PM Kak Jiey 0172742005!

Till then. Tata. 



Tuesday, October 25, 2016

Essential Oils untuk merangsang otak kiri / otak kanan

Hari tu bila saya post pasal Essential Oils untuk membantu merangsang otak kiri dan kanan, ada yang PM tanya saya, kalau untuk otak kanan sahaja nak pakai apa?

Jawapan saya, boleh pakai essential oils yang sama sahaja. Otak kanan dia terangsang dengan bau-bau yang kuat sket macam Peppermint. Nak guna yang lain pun takde hal macam Oregano, Clove, Cinnamon, etc. Kalau otak belah kiri pulak dia tertarik dengan bau-bau yang wangi sket macam Lavender ke Geranium ke Rose ke.. 

Kalau kata nak guna utk stimulate satu jenis bahagian otak aje, hidu terus. Tutup sebelah lubang hidung then hidu. Contohnya nak membantu rangsang otak kiri, tutup lubang hidu kanan dan hidu Lavender tudekat lubang hidu kiri. Sedut habis-habis. Tak perlu buat silang-silang bagai. Kan biasa org buat, nak target otak belah kanan, buat dekat bahagian kiri tubuh. Bila bab deria bau ni tak perlu. Teruuus aje.



Satu EO banyak kegunaan dia kan? Gambar2 tu drpd google image aje. 

Ok, selamat mencuba!

Thursday, October 20, 2016

Bersiaran dari rumah?

Yea bersiaran dari rumah di hari kerja. It's heaven on earth!!
Bezanya, bukan rumah Ampang, rumah SP. Hehehhehe. 
Jauh? Hehehhehe...

Home for 5 months. Daripada berkerak, now dah merelip. Hehehehhe

Alhamdulillah sekali lagi, atas izinNya, saya sekali lagi dalam tempoh bercuti tanpa gaji. Actually I have this idea since 2013 and did discuss it with my ex-boss. Tapi tak materialise. Timing tak kena. Budget tak cukup. Macam-macam lagilah. 

Does it really require lots of money? Yes in our case. When I took 6 months unpaid last time, it took us close to 2 years to "recover". Balance kan balik income vs commitment. Padahal cutinya 6 months aje. Heheheheh.. Sebab? Dalam masa 6 bulan tu kami gandakan effort. Gandakan terapi berbayar dan sebagainya. Sedangkan income sebelah pihak tak masuk. Maka, savings semua habis. Kad kredit semua limit full. In fact, I even took up loan as a back up masa tu. Just in case kan. Mau tak sakit.. 

Sama jugak dengan sekarang. Bila cuti ni, we add so many things up. Apart from the thing that I'm doing for him, His speech therapy pun dah up, dah jadi 6 times a week. Yes, hampir setiap hari kecuali sehari cuti. In the pipeline, InShaaAllah 2 times a week OT and once a week stimulatherapy. Oh hippotherapy aka horse riding jugak.

Dan adik pulak, will be going for reading and swimming class. Takkan abang aje kan? Hehehehe... 

The reason why we are here in SP. He is a man with a golden touch and so they call him.. Semoga dihujung cuti Mama ni, ada words kembali drpd kamu, anak. 

Being me, seumur hidup memang tahu kerja makan gaji sahaja. Business is not my thing and so I said. Tapi Allah SWT buka jalan melalui anak ini. And here I am, able to do this once again. Without having to worry yang nanti it will take us another 2 years untuk cari duit nak recover and balance out income vs commitment. Rezeki anak-anak. 

Syok tak bekerja terikat ni (the one that requires you to stay in the office from 9am-5pm). Tak boleh kata yang I is tak keje sebab memang masih bekerja. Buat order semua. Handle kelas. Sharing session etc still lah kerja jugak kan.. Those that I can do online, mostly. Untuk fizikal stock take, filing and whatnot, I hired a PA for that. Hahahha.. Lega di situ. 

Part yang paling best, ada masa untuk diri sendiri dan untuk anak-anak. Now pagi-pagi bawak anak ke taman, pergi jogging kononnya. Sambil anak main basikal. Then nak minyakkan anak, any time throughout the day pun boleh buat. Bukan malam aje. 

Anak bujang yang selalu perlu "lebih".

Dan lagi satu yang best, bila mana sebut, jom pergi bercuti dekat-dekat bawak anak.. Terus bungkus kain baju and jalan. Tambah pulak laki pun sama tak terikat kan..

Pada saat saya bercadang mahu belikan dia basikal khas yang dia gunakan di sekolah, Rayyan Ariff sebenarnya sudah bisa mengayuh basikal biasa. Dia sendiri meminta untuk menaiki basikal adiknya sewaktu adik enak mengayuh. Okay petang nanti kita beli basikal untuk anak bujang pulak yea..

Indah hidup bila anak-anak di depan mata kan? Ramai juga di kalangan kawan-kawan saya yang memberi cadangan berhenti kerja kepada saya. Terus full swing berbisnes. Tak kurang juga ada yang mengatakan saya tamak bila mana apa yang kami ada sekarang sudah jauh mencukupi. Bukan begitu.

InShaaAllah, doakan kami aje. Tipulah kalau tak mahu. Tapi bukan sekarang. Saya ada alasan saya yng tersendiri. Target saya adalah 2-5 tahun daripada sekarang. As funny as it may sound, but truth is, I do love my job. Though I love my kids more, but I know they are in good hands while I'm at work. Yang sekarang ni nak kick start untuk speech Rayyan Ariff dulu. Once dia dah okay, dah boleh balik KL and terus raikan hidup!

Okay till then. 

Oh, cita-cita baru. Nak update blog setiap hari except for weekend. Doakan. Hopefully there'll be more EO tips here and more stories on my RAs. 

Assalamualaikum. Tata. 

Tuesday, September 6, 2016

Masa TERBAIk utk jadi ahli Young Living Essential Oils

Masa TERBAIk utk jd ahli Young Living Essential Oils.

Utk YL member yg maintain purchase 100pv (+-RM460) sebulan, kami layak dpt gift dalam gambar ni PERCUMA.

Bulan ke tiga Dew Drop Diffuser + Lemon and Lavender EO (MP RM284 NMP RM373.68)
Bulan ke enam everyday oils set (MP RM538 NMP RM767.11)
Bulan ke sembilan, pilihan mana2 3 oils 75pv setiap satu (MP +-RM1013 NMP RM+-1257)
Bulan ke 12, Aria Ultrasonic Diffuser (MP RM920 NMP RM1210.52).

Barang percuma RM2755 ni on top of accumulative points yg korang dpt monthly dan boleh guna utk redeem brg YL tau. Best tak bestnya..

Tapi tapi tapi kan korang, mulai 1 Oktober, semua dalam gambar ni dah tak ada. Hadiah lagi murah dan lagi sedih kisahnya. :sob::sob::sob::sob:

Maka PM skrg utk jd member dan berpeluang menikmati hadiah2 hebat ini. Apa tunggu lagi?0172742005

    Monday, September 5, 2016

    Membantu merangsang integrasi otak kiri dan kanan

    Anak bujang saya dilahirkan dengan kondisi yg dinamakan Holoprosencephaly yg mana antara kata mudah adalah pembahagian hemisfera otak kiri dan kanan yg tidak sempurna. 

    Disebabkan keadaan ini, agak sukar utk dia melakukan kerja yg memerlukan dua bahagian kiri dan kanan serentak. Contohnya walk climbing, cycling dan sebagainya. Tak payah pergi jauh, nak mewarna pun dia boleh lupa utk guna dua tangan (1 pegang kertas, 1 pegang pensel).

    Selain terapi, terapi dan terapi, apa lagi yg kami buat utk merangsang interaksi yg baik antara otak kiri dan kanan? 
    - Diffuse lavender n peppermint dlm 2 diffusers berlainan pada satu masa. Kalau tak ada diffuser, drop setitik lavender dan peppermint pd baju. Sebelah2. Janji terhidu kedua2 bau.
    - Sapu lemon EO pd ibu jari kaki kanan dan orange EO pd ibu jari kaki kiri. Yang ni pun boleh bantu merangsang kedua2 bahagian otak tau.

    Utk ank sy, sgt membantu. Budak yg ada isu teruk ni dh developed bilateral functionalities. Since last year, member boleh kayuh basikal, buat wall climbing during OT and a lot more.

    Cubalah. Buat skali kat anak-ank tipikal or kita sdr pn takde hal. InShaaAllah boleh nmpk improvement pd ank. Esp yg jenis clumsy.. Hehek.. Nak lagi up, combine dengan some braingym exercise!


    Sunday, August 28, 2016

    Shine bright like a Diamond~

    Lama sepi?
    Cita-cita nak menghapdet tu ada, tapi biasa la.. Banyak halangan. 
    Hehehe.. Alasan ehh? Yea.. Yea.. Tau.. Tau..

    So apa perkembangan terbaru? Gitu lah. Makin berkembang. Kehkeh. Lalu aje makannya kan.. Dalam masa belog tak ber update ni, banyak sangat benda yang jadi. Dekat Facebook dengan IG adalah. Tp tu pun takde lah macam dulu sehari sampai 3-4 kali post kat IG. Apart from kerja, family dan uruskan orders, banyak masa habis dekat Whatsapp dan Telegram, attending to enquiries. Enquiries apa lagi, Young Living Essential Oils lah punya penangan kan?

    Benda tengah hangat dan berkembang. Elok laa.. Hehek. Korang-korang dah cuba ke? Boleh jadi addicted wehh. Hehehhe.. Meh PM Kak Jiey meh. No.handphone ada kat sebelah tu ha...

    Bercakap pasal being an Independent Distributor for Young Living Essential Oils, Alhamdulillah Dia permudahkan jalan buat kami. Getting paid to help people, kaedahnya.. Sape yang tak suka kan? Syukur sangat-sangat.  

    Bulan April 2016., menyaksikan kami menapak satu anak tangga lagi di YLEO. Diamond. Berada di antara 3 ranking teratas di dalam YL ni, memang satu benda yang aku tak pernah bayangkan. Sehabis-habis tinggi dulu, nampak Platinum aje. Mungkin sebab aku ni bukanlah kaki business tegar, apalagi stok-stok MLMer yang setiap masa setiap hari update status kaya dan berjaya kekdahnya. Hehek.

    Alhamdulillah, Allah SWT izinkan. Terima kasih upliners, downliners, sideliners yang made this possible..

    Tengok gambar sendiri sebaris dengan achievers tertinggi pada Young Living Malaysia's wall of fame memang bagaikan mimpi. Lagi tak percaya bila tengok muka sendiri dalam newsletter YL yang diedarkan kepada members di segenap pelusuk dunia. Alhamdulillah. Allahu.. Besar nikmat Allah SWT. 

    Itu part manis kan?
    Tapi untuk sampai part manis ni, alang-kepalang lah the amount of effort that was needed to be put in kan? Hahhahahhah..

    Meh kita tengok part penat lelah. 
    270Kpv (roughly dalam RM1Mil plus punya total group sales) dalam masa sebulan.

    Dalam masa 2 hari, closed deals 20,000pv aka RM90K punya orders. Memang gila. Handphone tak lepas drpd tangan. Kawan-kawan pun tolong blast skali. Gila btul kalau ingat. Yang member tolong register kan new members pun satu hal.. Mujurlah sgt. Kalau tidak, mmg tak possible.

    Bahagian susun orders dah satu hal, buat orders satu lagi hal. Jenuh org kat office YLMY tu hadap muka kami. Collect orders? Laaagi satu hal. Penuh sebijik MPV tahap aku dok bersila atas kotak kaedahnya. Drpd pagi membawak ke malam baru balik umah.

    Penuh rumah, meja makan sampai kena tolak tepi dinding. Bayangkan cemana kekdahnya mengangkat semua ni 2 orang aje.. Angkat drpd YLMY ke kereta. Susun elok, bawak balik. Sampai rumah, agkut plak bawak masuk, berpeluh-peluh.

    Then satu lagi part yang bikin berpeluh, packing up orders utk delivery. Yang mana hand deliver, yang mana pakai courier service. Gilaa ahhh.. Habis part yang ni, mengisahkan backdated orders plak. Penat woahhh.. Mmg tahap boleh gaduh lakibini lah. 

    Apa-apa pun, Alhamdulillah dengan rezeki dariNYa. Rezeki anak-anak. Rezeki untuk dikongsi dengan yang memerlukan. Bak kata seorang kakak, the more we earn, the more we can give back to others. InShaaAllah. 

    Sblm ni, nak beli Essential Oils untuk Rayyan Ariff pun berkira-kira. Now, bukan takat for the whole family, ada rezeki jugak berkongsi kebaikan Essential Oils dengan mereka yang memerlukan, esp anak-anak senasib dengan Rayyan Ariff. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

    Semoga Allah terus bukakan jalan untuk kita semua. Amin. 

    Friday, April 8, 2016

    Cerita tentang kami, ranking dan Young Living Essential Oils..

    Kisah kami bersama dengan Young Living bermula pada hujung April 2014. Pertemuan pertama dengan upline yg juga merangkap therapist Rayyan Ariff, Puan Yonie Bonawi, bermula hanya dengan menjadikan YLEO untuk kegunaan sendiri dalam usaha mencari penawar untuk anak yang sangat-sangat istimewa itu.

    Bulan September 2014, sewaktu Kak Yonie sekali lagi datang untuk satu kursusnya, aku dan suami nyatakan kami mahu mengambil peluang cuba menjadi Independent Distributor untuk produk Young Living. Semua ini terdorong oleh dua faktor, pertamanya, aku mula mendapat positif feedback daripada kawan-kawan yang punya anak istimewa apabila mencuba essential oils pada anak mereka. Pada ketika itu aku hanya tolong belikan kepada beberapa orang kenalan sahaja. Feedback positive yang aku terima adalah sangat-sangat mendorong. Dan apabila ada yang berterima kasih, aku rasa aku ada sedikit peranan membantu anak-anak yang senasib dengan anakku.

    Faktor kedua yang mendorong adalah kerana suamiku ketika itu sudah beberapa bulan tidak lagi bekerja dan masih tercari-cari apakah peluang perniagaan yang sesuai untuk dia lakukan. Sesuatu yang tidak mengikat dan membolehkan dia menjalankan tugas-tugas mengambil dan menghantar anak-anak ke sekolah, berterapi dan sebagainya. Masih aku ingat kata-kata Kak Yonie, "Ambil peluang menjadi antara yang terawal menjadi pengedar, bulan hadapan Young Living Malaysia akan dibuka.."

    Alhamdulillah, I'm glad that we did take the opportunity.

    Langkah pertama bermula pada bulan pembukaan Young Living Malaysia pada October 2014 yang menyaksikan kami terus mencecah rank Silver, terus melangkau rank Executive. Waktu itu, bagaikan sukar untuk percaya. Teringat beberapa minggu sebelumnya, sewaktu aku tanyakan pada Leaders Young Living organisasi kami yang datang daripada Singapura untuk majlis pembukaan Young Living Malaysia, aku ternganga apabila mereka menyatakan perlu mendapat jualan 10,000pv atau nilaian USD10K sebulan untuk mencapai ranking Silver. Susahnya.. Fikirku.. Waktu itu, apa yang mendorong aku adalah mahu mendapatkan aroma bag yang mengandungi lebih seratus minyak pati Young Living. Beneficial untuk anak-anakku pastinya, selain ianya nampak sangat lazat bagi orang yang mula gila minyak macam aku.. Hehehe.

    Aroma Bag.. Yang besar tu yea,, Bukan yang kecik dua tu.. Lazat wohh..

    Bulan ke 4 setelah memegang title Silver leader, kami berganjak setapak lagi ke ranking Gold yang menetapkan syarat minimum jualan produk sebanyak 35Kpv atau pun USD35K sebulan. Waktu itu, kami juga mula mendapat jemputan untuk ke Silver dan Gold retreat Young Living di Utah dan St Maries untuk tahun 2015 kerana berjaya mengekalkan ranking yang sama minimum 3 bulan berturut-turut. Namun terpaksa ditunda ke tahun ini kerna banyak isu. Masuk October 2015, satu tangga lagi kami jejaki membawa ke rank Platinum. Alhamdulillah.

    3 jemputan, Silver retreat di Utah, Gold retreat di St Marie dan Platinum Retreat di Ecuador. Untuk cabaran Global Young Living Drive2Win Contest juga melayakkan kami ke Hawaii. Again, terpaksa ditolak atas banyak consideration lah kan.. Rugi? Nak buat macamana. Hidup penuh komitmen lain..

    During one of the event yang mana akan ada leaders recognition.

    Wall of fame dekat YL Office. A friend hantar gambar.. Aku memang dah lama takgi YL office. Tapi pergi masa leaders' meeting hari tu, depa dah tukar gambar.. Bukan gambar ni dah.. Tak menarik gambar baru.. ;-(

    Game plan? To be honest hampir tiada strategy yang menarik kecuali berkongsi dan terus memberi. The more you give, the more you'll get back. Kan? Lagi pun, I always believe that good product speaks for itself. I just have to do my part of sharing. Dan bila dapat positive feedbacks, itulah reward sebenar.. Hahaha.. Tak pernah-pernah terbayang kot nak terjerumus ke kancah MLM ni.. Sebelum ni asyik laa menyampah aje kot..

    Mungkin yang dekat di hati aku adalah apabila melibatkan anak-anak istimewa yang banyak membangun dengan Young Living Essential Oils ni.. =)

    Income Disclosure Statement drpd laman web YL. 

    Kalau ikut yang ni, pada rank Platinum, range income adalah drpd RM17k - RM200K sebulan. Walaupun range earnings kami dah jauuuh drpd lowest income, tapi sangat-sangat-sangat la jauuuuuuuh lagi wehh daripada highest income earner. Hahaha.. Sape la agaknya yang earn RM210K per month tu? Dahsyat.. Buat apa agaknya dengan duit bebanyak tu kome? Tapi tu la.. Duit ni makin kejar, makin jauh.. Buat relaks2 je lah kome. 

    Kisahnya.

    So, berminat untuk tahu lebih lanjut tentang produk ini dan menjana lebih pendapatan? PM sis.
    Kahhhhhhh.. MLM sangat khennn. Hehek..
    ~I wonder, sape la yang mula dengan ayat PM sis sebenarnya? Korang wonder tak? Hakhak.

    P/s - Dulu teruja nak rank Platinum sebab nak bawak Rayyan Ariff gi klinik YL dekat Ecuador. Now that peluang dah dapat, nervous pulak. Boleh ke anak mama cope jalan jauh-jauh? Sigh.

    P/s 2 - 2 minggu ambik masa siapkan entri ni. Tepuk bahu sendiri!!

    Tuesday, March 15, 2016

    House hunting lagi~

    Sebelum daripada entry INI, aku memang dah lama mencari landed property. Main issue sebab nak kan ruang yang lebih besar la daripada rumah sekarang kan.. Entri tu tulis tahun 2012, skrg dah tahun 2016. Masih tak dapat rumah ke cik kak oi?? Jawab dia, masih tak!!! Hahahhahaha.. Hampeh tak? 4 tahun dah weiiii..

    Mungkin part of it tak bersungguh kot. Bila tak beria, tak menjadilah kan? Hahahahahha.. Since last year, the party yg supposed to manage apartment kami mula buat hal. Paling win, hujung tahun lepas, duit dalam amaun yang sangat-sangat substantial, boleh hilang. Tahap juta-juta weh. Taktau la drama apa sebab aku tak ikut sangat bab ni. Laki aku yang follow.. Tak kuasa sbb kalau follow pun buat sakit hati. End up, early this year, siap ada notis TNB nak potong letrik for common area etc. Nasib la yang tingkat atas kalau lif takde weh. Masakkkk..

    So since hujung tahun lepas tu, aku gigihkan la sikit pencarian rumah ni.. Yang susah tu bukan apa, dari segi masa. Selalu tak cukup nak gi survey sana sini. Dah banyak yang aku tengok tapi asyik la tak berkenaan. Susah kan? Haah memang susah. Hahahha.. Boleh jadi subjek gaduh laki bini.

    Apa consideration yang kami tengok? Selain lokasi, condition rumah and whatnot, antara yang penting jugak adalah Rumah Baru atau Rumah Subsale.

    Rumah baru ni untungnya banyak rebate tu rebate ni. Ada bumi discount 7% lah, ada early bird discount ke apa. Ada percuma legal fees bagai. Kena pandai-pandai cari la kan.. So kalau amik rumah baru, mostly kena letak RM14-20K aje down payment, bergantung pada harga rumah bila dah tolak segala mak nenek rebate tu, Untung banyak la kan? Tapi masalah problem nya, rumah baru ni banyak yang jauh-jauh. Kalau nak cari area KL atau Ampang, memang mostly high rise lah.. Tak dapat dah nak landed weh.

    Actually ada. Harga mahal ya rabbi. Hahahahah.. Macam contoh, antara yang kami short list hari tu adalah Desiran Bayu, Sri Rampai. Fuhh menangis. 

    Konsep dia built and sell. Low density, ada 70 unit aje weh.. Memang best la kawasan dia. Siap ada tenis court bagai.. Geram betul laa..

    Tengok cara dia susun. Depan rumah ko takde rumah org. Ada taman secoet. So kat depan rumah tu ample sangat kalau nak parking kete ke apa if tetamu datang kan? Cosy sangat wehh

    Interior dia pun OK. Bukak 30 ke 40 X 80 ntah. 3 storey. So besar la kan.. Kat luar dah simen habis. Tanah kat belakang aje ada. Kat ground floor ni ada 1 bilik, living, dining and kitchen

    Kat atas plak, floor finishing dah siap cantik2. Takyah nak alter apa dah kat situ.. Ni 1st floor. Ada 1 master bedroom and ada 1 bilik ank and 1 family hall. Kat tgkat atas skali ada 2 lagi bilik biasa and 1 master bedroom dengan saiz yang sama kat 1st floor. Besar master beedroom dia tau.. Boleh buat walk in wardobe. So total bilik ada 6, bilik air pun 6.  

    Meleleh air liur tengok Desiran Bayu ni. So berapa harga bayu yang berdesir-desir ni? RM1.6mil okayyy.. Lepas tolak rebate maknenek, ko cuma perlu bayar RM30K aje adn loan amount akan jadi RM1.3mil. Tu pun nanti ada rebate lg lepas disbursement dalam RM40k. So basically, dapat balik duit..

    Syok tak? Syok gilaaa.. Tapi tu laa.. Dengan RM1.3mil, ko kena spent byr installment dlm RM7k per month. Hahahahha.. Nangis tak? 

    Aku mula-mula  menggelinjang la nak rumah ni. Malas banyak fikir, submit loan. Kasi cek apa semua. Pastu termenung balik. Nak ke tak nak. Dah tu mula tanya pendapat orang sana sini. Last-last, dengan nasihat pakcik aku yang kira otai hartanah, aku cancel purchase. 

    Laki aku bising la.. Dia kata bikin malu. Bukan apa, dah dua kali kan aku wat keje booked cancel, booked cancel ni.. Yang hari tu kat Semenyih. Sebab tetiba tersedar yang Semenyih tu jauh untuk aku ulang-alik, terus cancelled. Laki aku bebel lah sbb dia yang selalu jadi tukang gi ambik balik deposit khennn. Tu tak masuk part yang deposit burnt. 

    Tu cerita rumah baru. Kalau rumah sub-sale, kat Ampang ni banyak. Tapi masalah problem dia, nama pun rumah sub-sale kan, so kena la prepare 10% deposit even lepas tu ko nak deal balik mark up harga ke apa. Tapi mostly org mmg nk 10% deposit tu.. Heheheheh.. Kalau dah rumah harga RM6-800k (ni kira yang biasa bukan yang meruap cantik), maknanya kena la sedia RM60-80K untuk down payment je. Belum lagi bab2 legal fees dah segala maknenek lain kan? Pastu biasa la.. Rumah sub-sale kan ada la sakit mata memandang yang ko rasa terpaksa untuk ko buat renovation. So, nak tak nak, save pulak dalam RM100k pulak untuk renovation cost.

    Dahsyat.. Keje menyimpan duit untuk spent balik aje kan?? Bila boleh resign cenggini nih? Hahahahha..

    Doakan la pencarian kami will come to an end soon. Dh penat gaduh laki bini bab rumah dah ni.. Hahhahahahhahahaha.. Gelak lagi. 

    Friday, March 11, 2016

    Young Living Essential Oil dengan anak-anak Autisme..

    Autisme Spectrum Disorder. ASD. Autistic.

    Circle aku banyak anak-anak istimewa seperti ASD. Rayyan Ariff sendiri pun punya banyak autism traits atau ciri-ciri autism yang menonjol pada dirinya.. Mendengar fakta ini datang drpd 3 therapists, aku cuma mampu senyum.

    Maka tatkala aku menerima testimonials seperti ini, kau tahu betapa gembiranya hati aku?

    Kerana rasa itu begitu nyata dan jelas. Sangat dekat.

    Untuk anak-anak seperti Rayyan Ariff, perjalanan menggunakan Young Living Essential Oils adalah satu proses. Ianya bukan sekelip mata. Yang penting kita istiqamah. InShaaAllah.

    Thursday, March 10, 2016

    Tentang dia yang teristimewa~

    Fuhhh~ Tiup habuk.

    Lama sangat blog ni terbiar kan?
    Sunyi sepi paling lama dalam sejarah KKK. Makanya marilah kita mengimarahkan kembali laman penuh kenangan ini.. Hehek..

    Apa khabar anakanda bujang saya?
    Alhamdulillah sihat seadanya dia. Hari tu admitted sebab demam. Lama benar, sampai 9 hari.. Sejarah betul. But overall OK lah keadaan dia. =)

    Dah besar, dah ada peel sendiri. But he still is my special baby boy lah.. Jauh lg daripada level actual age, tapi as long as he keeps on progessing, kira OK lah kan?

    Alhamdulillah, keinginan pretend play dah ada. Dah pandai took over main masak-masak. Haru lah adiknya marah.. Hehek 

    Bulan 11 itu hari ada satu episod sawan. Nothing major tapi terus bawak untuk buat EEG test. So far masih tak ambik ubat sawan. Dr pun OK tgk alertness dia bagus, physical pun tegap.

    Rayyan ni satu, lepas dia kena sawan, dia akan tunjuk improvements kalau kita dapat tackle sawan dia. Alhamdulillah member dah boleh makan sendiri..

    Bab bersosial dengan adik pun dah makin bagus. Alhamdulillah..

    Satu lagi yang saya sempat slot in adalah appointment dengan opthortist dan ophthalmologist. Power mata turun tapi silau naik. Banyak main handphone lah tu. Susah nak control kalau bukan mak yang jaga kan?? Tapi bak kata Dr dia, when he was born, half of his eyes' nerves were damaged already. The fact that he is able to see now, he is doing great and I wont do anything to fix his eyes even tho there are not as good as our eyes. Insaf mak.. Rupanya separuh saraf mata dia dah rosak masa dia lahir dulu.. Patut la Dr kata dia tak nampak dulu...

    Tengok how typical he looks. Alhamdulillah, kurang banyak dah sensory issues dia. Dah boleh masuk laut etc.

    Rayyan and our favourite MLE Therapist, KC. KC ni bagus, dia ajar aku macamana nak identify strength and weaknesses Rayyan. Little that I know, budak ni quite terror untuk ikut kita buat sign language. InShaaAllah nak enroll dia kat sekolah yang ajar bahasa isyarat pulak.. Supaya mean of communication tu lg bagus.. 

    Bapaknya bawak tgk movie. Tegapkan badan hero k-pop mama ni?? Rasa macam tak percaya tengok dia skrg. 

    Ni masa admitted hari tu lah. So far OK aje. Harap-harap terus OK lah.. Demam dengan temp between 39-41 kot. Mujurlah tak kena sawan. Sepanjang masa dok tenyeh Brain Power Essential Oils dan Rose Essential Oils.

    Rayyan tolerated his new hearing aids well. Alhamdulillah. Tapi mama busy sangat n tak dapat nak bawak Rayyan gi Sungai Petani untuk speech therapy with Mr. Mano.. Huhuhu.. Sedih okay..

    Tu aje la ringkasan updates anak bujang. Alhamdulillah investment mama dalam Young Living Essential Oils sangat-sangat membantu perkembangan anak istimewa ni. 

    Autism traits quite obvious jugak sejak-sejak besar ni.. Tapi kita take it one step at a time lah kan..

    Ok la, Kak Jiey payung korang dengan 2 videos Bang Ian ehhh 


    video
    Anak bujang suap papa eh makan.. Sweet rasa nak cubit pipi.. ;-P


    video
    Tak pernah aku bayangkan, anak yang dikatakan tidak akan panjang umur apabila dilahirkan, anak yang dikatakan akan terlantar tanpa mampu mengenal aku sebagai ibunya andai dia hidup, di depan aku pada hari ini gigih mengayuh basikal. Sebak.

    Hidup jangan pernah mengalah.. InShaaAllah.