Thursday, December 11, 2014

Apa itu Young Living Essential Oils??

Ni kopipes from Fesbuk aku. Senang citer eh??
White range of Oils and YL Products from pakcik Google.
Menjawab persoalan apa itu #YoungLivingEssentialOils. Minyak aromaterapi ni diekstrak daripada tumbuhan melalui proses steam distillation. Stim gittew. Hekhekhek.
 
Banyak bangsa minyak yang ada. Kalau kata frankincense, dah tentu2 la getah pokok kemenyan arab yang kena stim. Peppermint, daun pudina la kan. Lemon, kulit luar buah lemon la, Lemongrass, serai la haa. Dan sebagainya. Then minyak2 yang single oil, ada plak campur2 utk jadi oil blends macam Thieves (utk immune booster), RC (utk batuk) dsb.
 
Dulu aku xleh terima gak, apa citer minyak aromaterapi boleh membantu dari sudut kesihatan? Tapi apa nak heran kalau dh kata purely extracted from tumbuhan. Bukan nenek moyang kita dulu berubat dengan tumbuhan ke before ada ubat-ubatan bagai. So slowly aku dah leh digest.


Setiap oil ada fungsi tersendiri tengok keserasian tubuh. Untuk sesetengah condition, mmg leh pakai satu dua oils sahaja. Tapi kalau dh kata utk pemulihan menyeluruh, the best way is kena la combine a few oils. Kang amik satu, kurang keberkesanan, korang kata Kak Senah menipu pulak. Lagi satu, if ko dah batuk kungkangkungkang for a month, jangan la expect terus baik lepas 2 kali sapu. Kalo gitu, tutup spital Ampang! Hekhek.


Bab rege, apsal serai kat Carrefour lima ploh sen 3 batang, Lemongrass essential oil RM46 sebotol kecik? Kau, serai tu ko tanam je kan. Dah tu potong n jual. Ni ekstrak kot! Tambah plak therapeutic grade. Dah tentu2 kualiti kena tinggi. Ngikut kata teman2 yg dah sampai kat ladang2 Young Living, ada certain farm depa x guna machine pun. Cabut pakai tangan n carry pakai kete kuda ke tempat stim sbb nak preserve tanah n pokok. Mau tak mahal? Seketul Brain Power is RM241 weh.. Jenuh kau.


Takde benda yang manusia buat ni lebih bagus drpd tuhan. Kalau nak lagi berkesan, makan je tumbuhan tu takyah ekstrak bagai. Iyea btul. Aku setuju 200%. So kalau kata nak pakai frankincense  (kemenyan arab) utk sel regeneration, telan la seberapa banyak pokok kemenyan arab tu selagi ko mampu. Jimat woh! Serai tu cabut dlm 4-5 btg sehari, ketuk2 kuar bau, hidu dlm dua tiga jam. Lagi jimat drpd ko beli diffuser n titik lemongrass essential oils, bagi harum satu bilik utk kes sinus. Gittew.


Banyak feedback kat page aku. Batuk, asma, demam, sawan, anak istimewa, Autisme, ADHD, brain booster, luka, jatuh dan lain-lain. Tinggal lagi korang nak tgk ke tak.


Ni statement Kak Senah. FDA ke, LLB ke, JPJ ke, tak approve statement akak ni. Hekhek. PM tepi sis. 0172742005


2 comments:

ayeinrayyan said...

Salam boleh sy tau sis dpt kat mn minyak brain power tu..sbb ada seller yg jual 266

Nur Faraha said...

Brain power mmg mahal kan. Saya ada beli utk anak saya.