Wednesday, November 9, 2011

Abang Rayyan & Adik Rifa~

First time dapat dekat dengan Adik Rifa, bila Adik menggeliat dan keluarkan tangan, Abang Rayyan angkat tangan dia dan tepuk tangan Adik.. High five.. Next thing, dia calit ibu jari adik pulak.. Pastu, dia bagi belon dia kat adik.. Ajak main..
.
We were quite relieved. Looks like Rayyan Ariff boleh terima Adik Rifa Aleesya..
.





Tapi sayangnya tak lama.. The next day, Abang Rayyan Ariff dah tunjuk riak-riak cemburu.. Every time ada adik, dia pun datang melekat dengan Mama.. Sampai Mama takleh buat apa-apa.. 
.
Sampai satu tahap, last night, dia peluk Mama sambil nangis.. Tangisan takde suara.. Cuma air mata mengalir.. Badan teresak.. Syahdu sangat-sangat.. Bila Mama letak Adik Rifa dalam baby cot, baru dia berhenti menangis.. 
.
Hari ni pulak, dia tarik rambut bibik bila bibik pegang Adik Rifa.. Dia gigit kaki nenek bila nenek pegang adik.. Luckily, bila Mama breastfeedadik, tak pulak dia kacau.. Kasihan sangat bila tengok anak bujang yang dah terbiasa jadi anak tunggal ni.. How I wish that Adik Rifa was born 2 years ago.. Masa Abang Rayyan masih tak tahu erti cemburu.. Tapi Allah knows best..
.
Whatever it is, kami tahu abang sayang adik bila mana abang Rayyan tak pernah gagal cium adik Rifa bila Mama pangku adik.. Dan Abang Rayyan tak pernah kasar2 dengan Adik Rifa.. :-)
.


Whatever it is, Mama dan Ayah sayang Rayyan Ariff dan Rifa Aleesya.. Takde lebih takde kurang.. Abang jangan nakal-nakal eh.. :-)

30 comments:

mmyAlqayyum said...

kakjiey, tahniah...sungguh comel rifa...sdp nama!!!n tahniah kat tuan RA gak sbb behave ngn adik!!!tahniah kak!!!

oren said...

sweet tgk adik rifa pandang abang Ian..

memula camtuh..lama2, bila adik rifa pon pandai main, depa buat hal depa2 jek..hiks..

Mama Kembar 3 said...

alaa ciannya Rayyan sampai nangis camtu...tp sweet laa plak jiey, sayang betul dia kat mama nya ye :-)

Takpa jiey, mula mula je, nnt pelan pelan Rayyan akan ok tu. pasni silap silap pantang tak nampak Rifa, Rayyan yg nangis mencari hehehe

Marsha~ said...

adatlah tu Jiey.. anak sulung mana yg tak rasa cemburu.. Qila sampai skrg ni cemburu sgt dgn adik dia, lebih2 lagi bila berebut perhatian Daddy dia yg balik sekali sekala.. silap sikit dia mesti terasa hati.. kena bagi lebih sikit perhatian pd Rayyan, adik tatau lagi takpe.. Rayyan tu kena jaga hati dia.. kalau dia merajuk, nanti dia dendam kat adik lagi susah..

Amiizaa2001 said...

salams jiey,

congrats dapat bb girl:)
syahdunya kmieja baca pasal ian....perkembangan yg baik sebab rayyan dapat tunjukkan dia pandai jeles dgn adik :):)

take care yer:)

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

jiey..biase la tu mule2 jadik abang mmg camtu..cam si twin dulu mule2 terima qaseh..

Salina@IbuAqil said...

Alahai Jiey! Nak nangis plak baca.. Insya'allah!! Memula je tuh.. Awak dlm pantang jgn emo sgt ye.. TC dear.. ;) SUka tgk picca deme berdua.. Sgt serasi bersama.. :D

Bicara hati ibu aisya said...

Jiey..mesti sayu kan tgk gelagat ian?dulu ayu pun rasa camtu bila bawak balik aisya ke rumah (kakak aireen time tuh 2 tahun setengah)ada satu masa dia leh menangis tersengguk-sengguk dan merajuk malah xnak langsung datang dekat ayu.Padahal time tu dia masih nyusu badan.Sedih sangat.Tapi itu cuma sementara.Mula2 jer dia camtu..lama2 nanti dia oklah.Nampak gaya ian pun sayang sangat kat baby rifa.Yang penting selalulah libatkan ian dalam apa jua perkara adik cth srh dia amikkan pampers adik, suruh dia peluk n kiss adik supaya dia xkan rasa dipinggirkan.Selamat menempuh kembali alam ada baby yer jiey.Sure tido malam xcukup kan?hihihi..

P/s: Dah balik kelantan ker blm?ayu masih xsempat nak melawat jiey dan baby lagi.

littlehumblelynn said...

JIEY

Im awaits this entry actually :))

smg ian jadi abg yang baik ok..

dah balik kg ke?

fatonah said...

tahniah jiey...semoga kehadiran baby baru menceriakan lagi jiey dan famili..tahniah rayyan ariff dah jadi abg long...:)

Nieja said...

tahniah jiey..
dah dapat sepasang..
anak 1st mmg gitu kalau br beradik..
kejap je tu..
yg penting jgn sesekali mrh dia sbb biase dia akan wat prngai sket:))
but rayyan kan smart boy.. insyaAllah dia ok..

AIN NAZRI said...

abg rayyan betol2 protect adik ye.. sampai nenek and bibik cannot touch adik.. apa2 pon, abg rayyan jaga adik elok2 ye

Mamanurin said...

eee abg ayyan dah nampakbesar bila dgn adik rifa..sgt sweets..a'ahh sayu je bila Jiey citer dia nangis, mesti dia takut org tak sayang dia wlpun hakikatnya ibu dengan ayah tetap sayang dia kan

Fadzillah Kamarudin said...

how sweet...
=)

Heartilyina said...

Alolo Abang Ian jeles ye. Mama kena bagi Abang Ian tolong jaga adik baru dia xjeles kot hihi. Sweet sgt pic 2 beradik tu :)

transformed housewife said...

give him some time to adjust to the new environment. dia syg tu tapi yelah mesti ada perasaan cemburu jugak.

iBu ZulFaQar RayYaN said...

so manis la..mcmana la my ayern pulak nanti nak dpt adik nih.hope semua berjln lancar juga.nanti dia boleh je terima tuh...:) slamat berpantang

Pnut said...

tiap hari akak dok tengok list blog akak, ada update dari jiey tak, nak tengok update baby.. ehehehe over kan?? orang lain beranak, dapat baby, akak lak busy body... hahahhaa

memang cute dan comel... eeeii geram baby... ishkkkk betul rasa nak pi kidnap mana-mana baby letak kat rumah je.. geraaaammmm

Pnut said...

tiap hari akak dok tengok list blog akak, ada update dari jiey tak, nak tengok update baby.. ehehehe over kan?? orang lain beranak, dapat baby, akak lak busy body... hahahhaa

memang cute dan comel... eeeii geram baby... ishkkkk betul rasa nak pi kidnap mana-mana baby letak kat rumah je.. geraaaammmm

mama akid said...

seronok tgk dua beradik ni..abg ian tkmo cenburu2 tau...mula2 jer k.jie...lama2 nnt ok..

Ema said...

tahniah......

Cik Cammy Lia said...

comelnye baby....

A.I said...

Alolo...takpe, memula ni mmg gitu le gayanya. sebab dia dh biasa sorang. sume tumpu kt dia. lelama sok ok le tu. baru dia sedar, ada teman nk bermain =)

Puteri Nuur At-Terawis said...

Mama Jiey!!

Nak menangis bila tgk gambar Baby RA dengan Ian! Masya Allah, indahnya tengok 2 beradik ni macam ni. Btw, nak minta maaf sebab lama dah tak bertanya khabar. Kami 1 family baru je OK dari demam denggi yang menyerang rumah kami. Nasib baik Lope tak kena -_-"

Insya Allah, ada kelapangan nak gi gomol Baby RA!

KILA said...

Tahniah Jiey..

Takpe..pelan-pelan..nanti2 Rayyan akan kembali macam biasa. Saya dulu sampai si abang menyusu badan semula sebab tengok baby menyusu. Jadi ngikut jer sebab kesian..

adianiez AIDA said...

tahniah!
takpe. awal2 abang akan jeles kejap. lama2 jadi besfren dgn adik :)

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Sue said...

congrats on ur newborn, jiey. sejukkk je tgk Ian dgn adik dia. :) sure la dia jeles sbb selalu ni semua org attention kat dia sorang. skang dah kena share. tapi Ian nampak bole jadi gud brother ni... love ian..

Rozuan Ismail said...

biaselah budak baru dapat adik.memang cemburu.lama2 ok lah

CatlinaFly said...

alhamdulillah..comelnye rifa..rayyan be a good abang okeh...:)...next monmth turn e-ein pulak..sure lah jeles gak nih adoi..skrg pun asik nak menempek dgn kita je...take care jiey!

teacher bonda said...

alhmdulillah jiey..dh sepasang..