..................................................................................................................

Wednesday, April 9, 2014

I'm backkkkk.. InShaaAllah for good!

Sekkummmm *Bak kata Rifa Aleesya*

Semalam baca old entries from this blog sebab nak recap a few things yang ada orang tanya. Bila baca how detailed it was bila aku bercerita last time (even cerita pegi appointment Dr. je pun!), terasa gila excited. Usah kata untuk kenangan, boleh buat rujukan balik sebenornya! Mahal tu..
 
Hence, sebab tu lah tajuk bersifat shoutout yang bertemakan, "Mak Jemah kembali u'olls!"
 
Cuma satu hal nya. Every time nak type something, tiba-tiba jadi buntu. Hahaha. Padahal hidup banyak je cerita. On each and every one of us. Dah hilang skills dah kot.
 
Ok, kita mulakan dengan cerita yours truly dululah yea. Nanti kita membawak kepada cerita anak-anak pulak. ~Eh ada ke yang nak dengar citer pasal I'olls? Korang datang this page for Rayyan Ariff je kan? Sentap mak.. Kata kawan.~
 
Sindrom mid-life crisis gamaknya aku ni.
 
So? Apa yang lebih dan apa yang kurangnya life aku sekarang? Takde banyak beza pun sebenarnya. Sama je. Masih gemuk. Masih cuba nak diet. (Masih yea masih, *sambil hirup teh tarik*. Cumanya dalam gemuk tu, I am 5kg lighter than I was sebulan setengah yang lepas. Hahaha. Harap2 janganlah gain balik that scary 5kg. Shuhhh PMS! So, another 27kg more to go. Mampukah?? Hahaha.. Wallahualam. Jangan lebam mencuba takde hasilnya sudahlah. Ada jugak aku kidnap Kevin Zahri kang! Takpun punggah kain baju gi tumpang umah dia, nak kurus punya pasal. Join JK1M malas, ada hati kan?
 
Part kerja, sama je. Cuma aku banyak sket la bagi talk sekarang ni. Jadi panel untuk sesi Q&A ke.. Kata senior, kenalah banyak get involved kan.. Dah 8 tahun 7 bulan kerja kat sini lepas I left an investment bank before. Syukurlah boss nak jugak hantar situ sini even though aku rasa aku ni hampagas jer.. Takde la bagus mana pun. So besar rahmat dah tu bila orang percaya kat kita. Tiap kali nak naik stage, malam sebelum tu dah mula berdebor-debor tau tak. Ntah bila nak pulih ni. Heh.
 
Study dulu presentation slides before nak bagi talk. Padahal benda sama je pun. Kahkahkah. Penakut!!
 
Tapi kan, aku yang dulu bukanlah sekarang! Heyyy!! Dulu dulu dulu ku menderita, sekarang aku bahagia!! Eh, melalut jadik Tegar pulak. Tapi aku rasa kan, berbeza jugaklah aku yang dulu dengan aku yang sekarang. Dulu hidup macam very straight forward. Kejar semua benda untuk orang lain except for myself. Sekarang, aku dah belajar untuk hidup seadanya dan fikirkan diri sendiri jugak. Self reward katanya.
 
Benda-benda kecik je pun. Contohnya, belajar mengikuti perkembangan semasa dan ambil tahu. Hidup ni bukan berkisar pada jadi pekerja, jadi mak, bawak anak pergi terapi semata. Dan hasilnya?
 
Taddaaaaa.. *bak kata Rifa Aleesya*
 
I'olls bertukar menjadi Mak Jemah u'olls!!!!

Ke"Jemah"an pertama: Gosip HS dengan Bang Romin! Haaa.. Mak folo insta dia wehhhhhh! Page "Kami Sokong Liyana Manan" pun mak dah liked! Gila Jemah kau!

Kejemahan kedua: Subhanallahhh.. Mak Jemah layan Abang Zahrain Alimin!!! Kalah Abang Tuan Alimin ginih!! Kehkehkeh. Layan Ok!! Meh la kita sesama pikat memikat suami katanya! (>_<)

Dalam pada tu, carik jugaklah program berunsur keilmiahan wehh.. Ingat sikit, umo makin tua bukan muda. Hohoho. Amboiii, manisnya menonton. Kenapa? Sebab sekarang kat umah dah ada 3 bijik TV with 3 astro decoders. Tapi as always, kena mencelah baru Mak Jemah ada bahagian. Satu bapak punya, satu Karoot Komedia, satu kartun memanjang.
Tapi Mak Jemah is improving in the area of, "Dah, dah, turn mama pulak!" Bos besar kan. Cukup besar..

On MH370. Seriously, this man earned my respect by being brave, calm and consistent in facing the vocal medias. Gila tabik. His command of English pun superb. Seriously, dah lama Mak Jemah tak puji pemimpin lepas Tun M. Puji in the same way lah maknanya. Bukan dari segi politikal. Mak Jemah tak terlibat dalam politik atau pun paleolitik mahu pun neolitik ni yea.
 
Disebabkan MH370 jugak Mak Jemah dah tahu nak explore channel radio selain daripada Sinar.fm dan IKIM.fm. Kalau tak, dua stesen ni je la yang telinga Mak Jemah boleh terima. Dari awal Mak Jemah follow Hot.fm ni sbb rasanya, among all, diorang punya yang paling best when it comes tu coverage of MH370 issues. Thumbs up.

Dan terkini (eh bukan dari dulu ke??), Mak Jemah adalah sangat terlibat secara kroniknya dengan online shopping. Masya Allah. Teruk nauuu.. Shawls, skirts, tops, telekung, vitamins, toiletteries, baju-bajan anak-anak, kasut anak-anak, sampai ke emblem n brake pad kete pun Mak Jemah order online wehhh. Dahsyat sungguh penangan segalanya di hujung jari ni. Sudahlah. Pejam mata dah la lepas ni. Jangan beli apa2 sampai ujung tahun. ngehngehngeh.
 
Ni master nehh.. Culprit utama!!!
 
Sebahagian dari mereka yang berjaya mengaburi akal Mak Jemah dan menterjemahkan sebuah keinginan dan kemahuan  yang tidak bertepi kepada keperluan. Phuiiiiii..

Fefeeling Nawwal Husna pakai telekung lycra katanya!! Hahaha.. Pengaruh betul. Seb baik tak ambik kaler hijau Nawwal Husna. Sebabnya? Soft pink laaagi best. Feeling air bandung. Rasa terapung-apung gitu. Cotton candy weh. Heh, ngadap tuhan pun nak melawo jugak. Gittew! Best telekung ni. Sejuk je.. Sebab berat, dia turun ke bawah gitu.. Tak terselak la sebab tak terbang ditiup angin. Sila ke FB Lynn Hussin Al-Haj. Harga pun Ok. :-)
 

Selfie ketiga yang disiarkan di media sosial untuk tahun 2014. Testimonial instant shawl from Originalshawl (IG). Gila best hokeh.. Senang pakai. Sarung je untuk yang tak reti lilit melilit ni, tapi ada perasaan dan nafsu nak pakai shawl. Aku prefer hat ni then Bokitta sebab bila pakai Bokitta, terasa kepala besar yang amat (aku le, orang lain elok je aku tengok)
 
Sekian tentang yours truly. Life is too short to be wasted. Moh kita henjoyyyyy... Ngehngehngeh.

5 comments:

Alyyani Anuar said...

ehem bokitta? aku letew! update pukal namanya ni.

King Khadijah said...

Hilang rindu pada g sekuaga baca post yang nie. PADAT!

Ibu Rawiwa said...

Last tu gambar jiey ker?
Awat dah lain benor. Kughuihhhh..
Lagi sweet uuu...

Ibu Rawiwa said...

Yang last tu gambar jiey ker?
Awat lain beno.. kughuihhh
Sweet uuuu

Tengku Damia said...

Welcome back Jie.Suka baca celoteh Jie.Sbb tu your blog sentiasa ada kat my sidebar since 2010 lagi : )