Friday, October 28, 2016

Kenapa pilih Young Living Essential Oils? Meh kita tengok ladang depa~

Alhamdulillah, rezeki melalui Young Living Essential Oils, dapat menjejakkan kaki kali pertama ke negara Uncle Sam pada Gold Retreat yang berlangsung lebih kurang 3 bulan lepas di Spokane.

Bila sampai kat sana, seriously jatuh cinta dengan orang-orang di sana. Friendly diorang. Rajin bertegur dengan kita ni. Jauhlah dengan apa yang kita tengok dan baca dalam Internet tu. Hilang rasa takut. Mungkin sebab Spokane bandar kecik, maka lainlah kot pesen deme. Menyapa sana sini. 

Kat sana, kedai pukul 730pm dah tutup dah. Memang tak menyempatlah nak membeli. 

Kami stay di The Davenport Grand Hotel. Dua katil queen, dok sorang2.. Siap main pilih-pilih malam ni nak tido katil mana, malam esok nak tido katil mana..

Platinum, Platinum and Diamond Leaders from Malaysia at Spokane, Washington, US

Good morning Spokane! Kat sana pukul 6am tu dah terang benderang macam pukul 8am kat sini..

Tuan tanah enterprame lagi.. 

Water rafting

Di sana, saya berpeluang menjejak kaki ke dua ladang Young Living. Satu St Mary, Idaho dan lagi satu di Highland Flats. So, apa take up kita daripada sana?

Saya benar-benar melihat proses "Seed to Seal" yang djanjikan oleh Young Living dihadapan mata saya sendiri. 

They practice what they preach; Seed to Seal.
Daripada pilih benih smpi la ke botolkan.

Saya tak cerita secara details on distillation process one by one yea. Yg tu sesape berminat google aje. Ni just some highlights drpd apa yg kami dpt melalui peluang ke ladang YL tempoh hari.

Seed.
Cultivate.
Distill.
Test.
Seal.

Seed: biji benih dan anak pokok dipilih dengan tangan. Pilih quality yg terbaik la senang cerita. Spesis pokok pn kena kenalpasti. Kang silap tanam jenis Lavender contohnya, haruuu..


Pokok Idaho Blue Spruce. Cantik gila kat luar!

Cultivate: Ladang di mana benih ni ditanam, tak guna baja drpd bahan kimia langsung. Apalagi racun perosak bagai. Depa guna ayam, ikan, atau pun lebihan pokok tu sdr dijadikan baja balik. Pokok2 yg ditanam ni dijaga bak menatang minyak yg penuh korang. Macam cth, org2 drpd Mexico datang bekerja di ladang YL, sehari spent 12-13 jam cabut weed. Weed ni tumbuhan liar/perumah yg tumbuh dekat2 pokok yg kita tanam ty. So kita kena buang takmo weed ni berebut khasiat dengan pokok2 kita. Kenapa kita nakkan yang natural semata? Bila natural, sifat pokok macam kemampuan melawan jangkitan dan sebagainya, lg up dan pure gitu. More therapeutic bahasa mudahnya. Ladang YL ni pun jauh letaknya di pedalaman. Again, nak yg natural n jauh drpd pencemaran.

Ni antara orang Mexico yang ada hari tu..

Distillation: Cara nak harvest pun kena jaga. Macam cth Melissa, nama pun lembut so kena la handle with care. Once broken considered sold. Eh tipu. Handle with care sbb bila tuai takleh kena tanah. So extra hati-hatilah korang. Patut la Melissa EO mahal ehh? Hehek.

Dalam ni diorg letak Idaho Balsam Fir dan pijak beramai-ramai. Heheheheh..

Melissa


Sblm tuai pokok2 utk distill, diorg akan check brick points. Brick test ni nak ukur sugar level tumbuhan tu, nk tgk dh sesuai belum utk distill. Depa test brick point ms sblm harvest, and slps harvest ms dh bawak balik ke tempat distillery. 

Peralatan nk distill pun high tech, bukan besi sesuka hati ntahapapa.. Kalau pki tembaga cthnya, boleh tercemar minyak kita. 

Pokok tu depa masuk dalam periuk besar tu, masak sesedap rasa dengan the right preassure and temperature. Masa pun kena jaga. Mmg ada org yg ada kat situ sepanjang masa utk pantau. Berganti-ganti. Kalau Idaho Balsam Fir tu, yg dh potong tu masuk dlm periuk tu, masuk reramai n pijak-pijak beramai-ramai. Macam pesta pulak. Korang nk rasa? Pegi Winter harvest bulan 1 nanti. Bleh rasa sdr cemana.

Baru2 ni yg tuai Melissa, harvest 55 ekar utk dpt 21kg Melissa EO. Concentrated tak concentrated nya YLEO ni.

Test : Dekat tempat distill tu deme test seround, pastu ada jgk deme bawak ke Salt Lake n test lg. Macam2 test depa buat termasuk composition and purity test cthnya. Lab sdr n 3rd party. Tak lulus kalu, curah blk kat ladang jd baja. Hehek.

Salah satu alat depa guna..

Seal : Botolkan aka seal terus lps distill. Botol deme warna gelap2 sket utk lindungi EO drpd cahaya kan.

Masa kat Highland Flats, depa bg free Idaho Balsam Fir and Idaho Blue spruce. Tiba turn kami, dpt rasa yg raw yg kat bawah dia ada air lagi, atas ada minyak. Nak bagi EO sebotol tak dapat sbb kebetulan botol habis kat visitors sblmnya. Nampak pembalut botol aje. Tak rezeki namanya tu. Tp mmg generous la deme, siap tanya ada botol tak yg diorg bleh isikan minyak. Haruslah tak ada. Jarang nk dpt org berjalan dgn botol kosong 

Proses depa bukan mudah. Quality control pun bukan main. Pilih la YL korang. Hehek. Kalau tak, takkan company ni tahan lebih 20 tahun dah kann??

Alhamdulillah rezeki. Mula dengan pakai untuk anak-anak je, building up the business sampai dapat peluang jejak kaki ke negara Pakcik Sam.

Interested to know more about YLEO? Do PM me at 0172742005. Berminat untuk menjadi ahli? Cuma klik http://yl.pe/42h9. Semudah itu.