Thursday, June 26, 2008

Welcome home my cutie pie

Entry from my old blog
Home at last! Antara kegembiraan dan keletihan, rasanya keterujaan menguruskan anak sendiri mengatasi rasa penat dan tak cukup tidur.. Kepenatan itu hilang bila melihat wajah sang putera tidur dengan aman.. Kata doktor, kena be extra careful dgn premature baby.. Rumah kena extra bersih, kalau nk pegang make sure basuh tangan dulu.. Ayah sdr bersihkan umah cam nk raya semata-mata nk bawak Rayyan blk..

Di hospital, hero mama ini memang terror.. Ramai yg kenal.. Smpi org servis machine pn kenal.. Sape je yg byk masuk OT cam Rayyan kan? Tu blom masuk bab demand for feeding and attention.. Lambat bg mkn, meraung cam Amy Search (baguih apa.. sok2 dia buat sekolah pondok!), nk mandi, kena air meraung dulu.. nk dukung, pn meraung gak..

Tp bila wat blk umah, ilang terus perangai dia.. tido jer.. baguih dok ada la tu.. Tp semalam, hadoiii.. cramp kepala mama coz Rayyan dok merengek.. Tp bila mama jenguk kat katil Rayyan, elok pulak sayang tido.. Bila mama nk tido blk, cinta hati mama ni merengek lagi.. Sampai subuh baru mama bleh tido.. Ayah cium mama ms nk gi keje pn mama separuh sedar jer.. Ngantuk!!

Pg ni, syg meragam lg.. xnk minum susu pulak.. Ooo.. Kembung perut rupanya.. Mn mama nk tau.. Lain kali nangis la.. Jgn takutkan mama yea.. Abis, check lampin ok.. Check temperature pn ok.. Mama ingt syg rindu aunties kat NICU PMC..

Lebih sebulan berulang-alik ke NICU, buat aku betul2 insaf dan menghargai nikmat sihat.. Bak kata seorang ayah yang anaknya juga berada di NICU.. Sebelum ni kita kenal tuhan, tp bila kita diletakkan di dalam situasi seperti ini, kita akan lebih mengenal tuhan kerana apabila manusia sudah tidak dapat berbuat apa2, kita akan pasrah pada yang Satu.. Aku sgt setuju.. Amat menyedihkan bila menyaksikan tubuh kecil berselirat wayar sedang berjuang untuk hidup.. Semoga Allah memelihara Nur Damya Farhana dan semua anak2 di NICU PMC.. Bukan hanya di sana, tp di seluruh dunia!


Post terakhir Rayyan Ariff pakai gown..

Wan of NICU pakaikan baju utk Rayyan.. Million thanks!

Cam penyanyi rap anak mama ni..

Rayyan first ride in ayah's car.. Bila dh besar ayah kata nk bwk gi convoy perdana.. Xyah la, bc buku lg elok!

Finally, the comfort of my own bed!


3 comments:

Yana said...

ello dear

baju saiz kecil cuba tengok pureen pride n joy 'newborn petite'. Tak pasti jual kat mana tapi ada tengok dalam majalah..

A'a said...

hoh finally! ado blogspot ko? ko wordpress? aku bosey masuk sinih payoh nok navigate. hahaha.. pah oyak laa url tuh.

Jie, aku hari2 lalu kat pantai tu balik kijo, tapi sebab male sokmo doh, aku tok call la mung. Each time lalu aku igt ko anok mu.

Mu nok cuti sapa 3 buley ko nih?

Wan Jue said...

owhhhh..style nk susuk la pulop..jgn gitu jiey..