Friday, September 26, 2014

Post-seizures effect. Kesan selepas sawan.

Lama kot sawan Rayyan Ariff hari tu kan, from 1230pm to 430pm. So post seizures effect mesti teruk la jugak aku agak. The first time dia dapat bangun and walked freely was on Monday sbb dah off drip bagai kan. The first thing  yang dia cuba buat was bangun dan berjalan. Masa dia tried to take step, dia macam layang-layang putus tali gittew (ewah!), instead of ke depan, dia bergerak ke belakang and jatuh. Memang kesianlah tengok.
 
So yang jelasnya, balancing dia dah out disebabkan sawan tu. Takpe nak, mak ko tabah lagi. Kita tengok lagi apa yang hilang.
 
Since minggu tu cuti sekolah, aku decided untuk bawak budak2 ni keluar hari khamis, 18 September tu. Amik cuti half a day sebab bilangan hari cuti tahunan dah nazak benar kan. Pegi Kid'z Paradise kat the Mines tu je pun sebab aku ingat, the last time I brought the kids there, they were having lots of fun. Memang enjoy gila. Tapi on that Thursday, this was what we got:-
 
3 gambar kat bawah adalah gambar lama, happy gila kan? Siap buat "peace" bagai bila orang nak amik gambar dia.. Tried semua jenis toys yang ada kat situ. Gambar 3 yang atas adalah dia yang selepas sawan. Refused to try anything, menangis bila tengok mainan bergerak-gerak, menangis bila nampak budak-budak meloncat bagai dan memang nak duduk setepek je dengan mak dia ni.
 
Masa tu aku tau, yang sensory integration issues dia dah keluar balik. Tak boleh duduk kat tempat bising and tak boleh nak adapt dengan changes. Ko bayang apa aku rasa masa tu? Aku rasa penat. Aku terbayang-bayang usaha aku keluar pukul 530am hantar budak ni gi stimulaterapi then sampai rumah pukul 8.00pm. Total hours on the road je dah 5 jam sehari from Ampang-Port Klang-Damansara-Port Klang-Ampang campur tolak distance and traffic bagai. Bukan sehari dua, dari bulan April 2013 sampai Mac 2014 kami went for instensive stimulatherapy. Korang bayanglah duit dan tenaga yang dah mengalir keluar. Fikirkan balik, aku pun tatau macamana aku boleh pushed diri buat semua tu sorang-sorang. Allah SWT duga aku sebab aku sanggup le tu kot kan?
 
Tapi bila aku tengok balik sensory and balancing issues nih, aku rasa letih gila. Aku tahu tuhan masih nak menguji. Bila dia nak bagi, bila dia nak ambik balik, semua hak dia. Cuma terdiam jugaklah bila fikir possibility kena hadap balik intensive stimulatherapy.
 
Then kebetulan, the Singaporean therapist yang introduced me to Young Living Essential Oils tu ada datang KL for a course. Aku mintak dia tengok Rayyan Ariff and bagitau apa yang perlu buat. So dia ajarlah essential oils yang mana kena lebihkan and I did. Tekunlah aku di situ.
 
And apa yang aku boleh cakap, as of now, Alhamdulillah Rayyan Ariff is 75-80% back to his usual self. Alhamdulillah segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam.

Masa ni member tak berapa nak gagah lagi. Tanak jalan sangat etc. Ni family day office aku kat I-City. Bawak dia kejap, masuk Snow Walk tak sampai 10min, amik gambar then keluar. Mintak adik aku yang kat Shah Alam datang bawak dia n mak aku balik umah dia dulu. Habis ber family day dgn Rifa kang aku gi umah dia amik. Gitulah lebih kurang sebab mak aku pun tak berapa sihat.
 
Sekarang ni Rayyan Ariff punya melasak memang bukan main penuh rumah. Syukur Ya Allah. Insafkan? Bila ko serah 100% kat Dia, tak pernah lupa Dia memberi. Alhamdulillah.
 
P/s - BTW, ni latest testimonial yang aku dapat on YLEO. Kalau sesiapa berminat nak come for a free talk on YLEO (9.10.12 @ TTDI @ 8.30pm), do let me know through whatsapp 0129847535. Introductory talk on what is YLEO and testimonials from other mothers. TQ

Essential Oils ni bukan ubat. Minyak aromaterapi therapeutic grade.
 
 

2 comments:

AMIIZAA said...

salams jiey,

sedihnya kakmieja baca....kak mieja doakan rayyan sentiada dalam lindungannya & sihat selalu, amin...amin....

Izzan Yong Rosdin said...

bertabah lah wahai mama dalam ujian membesarkan permata hati.. Moga diri sis sentiasa kuat utk terus membesarkan anak syurga ini..