Friday, May 15, 2015

Celebrating being 7!

Penting ke angka 7? Heheheh.. Generally kat Malaysia ni signikan la jugak kan. Sebab pada angka ni lah budak2 mula ke sekolah bagai. Kiranya offical age pegi sekolah. Toksah dok kiralah yang lompat tahun ke bagai. Ambik hat secara am.
 
Untuk aku, jangan dok buat ayat kalaulah dia normal bla bla lah hari ni. Simpan dalam poket dulu klise aku tu. Yang nak di highlight adalah aku teruja nak celebrate birthday Rayyan Ariff yang ke 7. 7 tahun tu besar bunyi dan maknanya walaupun dia masihlah jauh delay nya. Hahahah. Tapi tahap teruja aku tidaklah sampai ke berparti bagai, maknya kan pemalas.. Lebih kepada nak tengok anak happy.
 
So aku ambik cuti, bawak dia gi Aeon Maluri. Half day je pun cutinya sebab balance cuti aku suam-suam kuku weh. Aeon ni tempat feveret dia ni. Suka dia menjenguk satu rak mainan ke satu rak lain. Tak mintak nak pun, dia cuma nak main-main. Jimat banyak hat ni. Hat sorang lagi plak macam biasa, dia yang lebih sudu daripada kuah. Dah mengalahkan macam birthday dia aje. Dia yang paw ayah dia beli itu ini.

Aku suka tengok dia memerhati. Nampak hadnsome dan bijak. Harharhar. Eh anak aku, sure laa aku puji, kalau anak ayam lain plak citer.

Part ni pun senyum je aku tengok. Sejuk hati aku tengok dia kutip balik mainan yang jatuh and letak balik kat rak tu.

Since dia pun tak pandai meminta-minta, aku dengan bapak dia mengambil kesempatan ke atas kenaifannya dengan membeli mainan yang tidak mahal. Kahkahkah. Beli bas yang macam dalam Karoot Komedia tu sebijik. Takpelah Bang Ian, dengan kamu mama tak berhabis bab mainan macam adik, tapi mama berhabis bab terapi. Whereas adik plak bahagian dia bab mainan, so fair and square lah kat situ. Hekhek.

Lama dia dok godek seketul-seketul mainan yang ada kat situ. Aku tunggu je lah kat tepi. Yang bapaknya plak aku suruh layankan si adik. Kira kasi chance sebab birthday.

Cukup haul, kami ke Secret Recipe. Kena dengan aku puasa kan, so aku nak makan makanan berat sebab aku ni jenis tak bangun sahur. Rayyan Ariff plak suka western food. Setelah timbangtara dibuat, Secret Recipe ni jelah yang available kat Aeon Maluri ni yang kena dengan both tekak. So redhalah.

Hok paling berat dishes nya harus aku lah khenn. Kena dengan badan. Si Rifa Aleesya dok berzikir nak kek. So dia la yang main2 dengan kek abang dia tadi. Yang abang plak just buat syarat amik gambar aje. Dia habiskan lasagna tu semangkuk. Anak bujang aku ni kuat makan. Lepas makan terus balik. Kejorkan maghrib. Kitorang memang pesen gitu kalau keluar bukak puasa. Make sure dekat sebab senang nak balik solat. Orang pemalas gitulah, rasa renyah solat kat luar.
 
Reyyan. Elok nama anak aku depa tukarkan. Aku beli la jugak kek ni sebijik kat La Boheme. Tapi kek ni esoknya baru potong. Sebab balik je from Aeon malam tu, anak-anak terus terbongkang tido. Penat sangat depa. Aku plak sambung borak dengan kawan-kawan yang datang umah siap bawak pizza bagai. Kenyang weh perut.
 
Again, yang pompuan tu berlebih. Kata dia "Share". Banyaklah dia share!

Si adik ni jugaklah yang beria tiup lilin sampai muncung mulutnya. Nasib baik anak aku, maka aku redhalah tiap kali dia buat peel poyo dia. Hekhek.
 
Tu aje update pasal birthday si abang. Laju kan aku hapdet. Saja. Gian nak buat balik gila blogging cam dulu-dulu. Kahhhhh.
 
P/s - Hadiah dari sekolah. Kiut aje haa..

5 comments:

Mama Kembar 3 said...

Happy birthday Rayyan! So happy & proud to see all that you have achieved so far. Rayyan miracle boy! Muahciked ;-)

Angah said...

Happy Birthday Abang Ian, semoga sihat-sihat selalu...

Ila Yahaya said...

alhamdulilah..siapa sangka abg rayyan dah sampai ke tahap ni..proud for u jiey and for miracle boy..hepi beday

adianiez AIDA said...

happy birthday rayyan :)
moga membesar dgn sihat dan cerdik.

Salina@IbuAqil said...

Happy belated birthday ian..
Lama dh ibu x dtg jenguk ian..
Semoga ian membesar sihat hendaknya..
Aamiin!!