Friday, July 3, 2015

4 cerita. 4 kisah.

More than a month since my last update, and lots of things had taken place since then. I would say it had been major roller coaster rides for everyone in the family. I foresee that this entry will be a long one if just I have the time to detail out everything. But the truth is, I dont. So it will just be a brief update.
 
Kisah pertama.
Saying good bye.


Finally, we said good bye to this white baby of ours. Rezeki pakai dia cuma 3 tahun. Since Dec 2014 memang dah jarang bawak dia. Harap-harap nanti dia berkhidmat sebaik mungkin dengan owner baru dia, sebagaimana he was so good to us.

Untung owner baru, dah siap DVD player, reverse camera bagai. At RM53K, it surely is a good bargain. Rindu setiap kali tengok Grand Livina kat atas jalan. Hekhek. Touching.

So sekarang maintain 2 kereta sahaja. Alhamdulillah. Lega RM1k per month di situ.

Kisah kedua
Hospital admission yang pertama untuk Rayyan Ariff bagi tahun 2015. Harap-harap biarlah jadi yang terakhir, untuk selama-lamanya. Tinggi harapan aku ni. Hekhek.

Kali ni, kisahnya sangat-sangat scary. Subhanallah, tengok dia yang biru dan tak bernafas, jiwa aku pecah. Pecah berkecai macam pinggan kaca jatuh daripada tingkat 18.

25 Mei 2015, Hospital Ampang.

Dari Hospital Ampang membawak ke SDMC, seminggu berkampung. Macam-macam cerita. And yes, subsequently memang banyaklah isu yang kena address. Even until now pun tak truly settle, tapi Alhamdulillah dia dah OK banyak, dah kembali ceria, dah kembali bising.

Kalau untuk emergency help, memang aku akan kejarkan Rayyan Ariff ke hospital Ampang sebab yang tu paling dekat. Bila dah stable, aku request transfer ke SDMC. Bukan nak mengada, tapi aku comfortable dengan satu doktor yang memang dah tengok Rayyan Ariff daripada baby lagi. Dia tau sejarah, paling senang nak handle. Tambah-tambah untuk kes melibatkan neurologist and ENT specialist.

Kisah ketiga.
Cerita pindah barang sehari sebelum puasa. Bertungkus-lumus mengemas sebab nak jugak angkat barang before puasa. Memang haywire kelam kabut hidup. Dalam kalut nak berpindah, dalam nak membalas whatsapp itu ini. Harap-harap takde yang tertinggal. If ada, tlg say "up" supaya saya nampak balik mesej.

Tak sampai separuh yang dikeluarkan. Ada banyaaaak lagi yang menyusul selepas gambar ni.

Barang terlampau banyak dalam rumah yang kecik. Dengan barang-barang kami sendiri, dengan barang-barang Young Living pulak, memang penuh rumah. So aku carik another space and rent it untuk letak barang semata. Unit kat atas blok aku aje. Nak pindah rumah for the time being aku memang tak berani memikirkan Rayyan Ariff. Apa-apa, tempat sekarang senang. Ada emergency macam minggu sebelum tu, aku lari aje ke A&E Hospital Ampang. Keluar gate masuk gate kaedahnya.

Tangan yang cedera semasa proses angkat-mengangkat barang. Lama jugak sakitnya. Awal kena, memang tak boleh guna langsung tangan ni. Nak angkat pun sakit, apa lagi nak buat kerja. Merasa aku bawak kereta satu tangan. Nasib baik kereta auto.
 
Time teringat, rajinlah aku menyapu PanAway. Time tak ingat, biar aje. Hahaha. Dah lebih 2 minggu tapi still akan rasa sakit kalau buat kerja berat. Angkat takbir pun tak betul mana lagi.. Hopefully makin lama OK lah tu. Doctor estimate 2-3 minggu nak OK, so kita tengoklah cemana. Dah masuk 3 minggu dah padahal.
 
Kisah ke empat
Kisah 3 Ramadhan. Kisah 20 June 2015.

Al-Fatihah Ma.
 
Sakitnya menyaksikan sebuah kehilangan. Kasihan yang menggunung pada bapa mertua yang paling terkesan dengan pemergian isteri tercinta. 54 tahun hidup bersama bukan satu tempoh yang singkat. Pemergian yang sangat-sangat mengejut, sedangkan sehari sebelumnya kami masih berbuka bersama dengan juadah nasi kerabu hasil air tangan beliau.
 
Semoga Allah SWT kurniakan syurga tanpa hisab buat Ma.
 
 
Hidup roller coaster.
Salam Ramadhan dan selamat berpuasa.
Assalamualaikum. 
 

3 comments:

Alyyani Anuar said...

aku baru tgh tgk draft mana nak di up kan. ahahaha... aku rasa che ta tiru korang lah sewa 1 lg unit nak letak baju bajan dia. haaa kelass tak?

Mama Kembar 3 said...

Salam jiey. Takziah atas pemergian your MIL. Moga arwah ditempatkan dikalangan orang yg beriman.
Rasa mcm tersentap dlm hati baca ttg Rayyan Ariff masuk hosp camtu. Alhamdulillah dia makin sihat. Moga Allah terus berikan kesihatan yang baik pada Rayyah Ariff. Amin...

adianiez AIDA said...

al-fatihah utk Ma ye :)