Tuesday, August 18, 2015

My little Picasso in the making~

Last Saturday, my office buat Family Day 2015 di KidZania. Took the whole place out for the employees so rasa sayanglah if tak pergi. Ada rasa berbelah bahagi tu because I don't know how much my kids can enjoy such place. Especially si Rayyan Ariff. Tapi since it's free, bawak jugaklah kan.
 
The first thing that we did, pusing the whole place. Pujuk si adik nak buat itu ini semua taknak. Nak buat together katanya. Manalah boleh maknya masuk. Geram sungguh aihhh. Then we did City Parade. I made the 2 parading around the KidZania City with me. Alhamdulillah both kids enjoyed it. Rayyan Ariff lah yang paling up. With the crowds, dia OK aje and took instructions very well. Siap joget-joget and lompat-lompat.
 
Then, makan time. Lepas makan, pujuk si Rifa Aleesya to go inside the Art Studio to do some painting. Taknak dia. Nak go together. To provoke her, I let the abang went in. MashaAllah, to my surprise, behave nya si Abang and he took instruction very very well too.
 

Tengok dia beratur waiting for his turn, then masuk elok-elok, tunggu staffs KidZania tu bagi instructions and standing alone with us waiting outside, is definitely a huge thing to celebrate. Alhamdulillah, tuhan izinkan untuk kami melihat progress demi progress. Nama kita tak putus usaha dan doa, InShaaAllah Dia dengar. Cepat atau lambat aje Dia nak bagi tu.
 
A colleague cakap kat aku, "He looks like a normal kid.."
Hati rasa menggelupur nak pecah. Syahdu. Sebak. Terharu semua.
 
video
My little Picassso at work.

Rifa Aleesya pulak, dia cuma joined yang Stabilo punya Art studio buat binocular. Pastu statik and passive semacam. Padahal mak bapak dok depan pintu cermin yang berapa langkah tu aje.


Lepas stay for a little movie, we left KidZania by 4. Pergi picked up oils from a friend, then terus gerak ke Kelab Anak Syurga punya gathering. Pergi sekejap untuk hantar amanah orang. Then terus balik rumah.

Happy sangat-sangat dengan perkembangan Rayyan Ariff kan? Alhamdulillah.
Aku ingat nak explore options untuk dia pergi Art Therapy lah. Hekhek.
Melihat perkembangan dia, yes I heart my Young Living Essential Oils soooo much! Much much more.

5 comments:

Kak Rose said...

Tahniah Rayyan Ariff, sebak tengok!

Nieza Ishak said...

Alhamdulillah, seronoknya tengok Jie ...
sebak tengok Rayyan ... huhuhu

Alhamdulillah... Alhamdulillah.

Norhanafizah Husain said...

Congrats utk Jiey & husband..

Alhamdulillah..

Tengok Rayyan hari ni macam tak percaya je.
Macam baru semalam baca entry Jiey yang hari2 buat saya sebak.

Rifa punya pasif tu sama je macam Amni anak saya.
Amni lagi teruk, terus tak nak joint atau kalau terpaksa dia akan buat muka sedih sambil gigit jari

Aishah Amin said...

so happy for u and rayyan. kudos mummy!!


Jemputlah ke my blog Mom's thoughts have power

Mama Kembar 3 said...

Cair tengok senyuman Rayyan Arif tu. He looks so happy. Yes sokong Jiey explore art theraphy, mana tau bakat terpendam Rayyan kat situ kan