Tuesday, November 6, 2007

Bila laki masuk dapur..

Entry from my old blog

Lst Saturday, my bro a.k.a. abe wat open house from 730 onwards. Atas sebab2 tertentu, I was in charged of cooking.. Tapi untuk spaghetti, mee sanggul and bihun only.. :P

Yang jadi isu sgt tu, masak byk2 for 200 guests.. For a beginner like me, that’s a lot! Tapi xpe, abe janji nk dtg umah kul 11am nk tolong.. n dia x bagi start wat spaghetti selagi dia x smpi coz dia nk blaja.. Kul 11, start potong bawang..
“Banyaknya bawang nk kena potong dadu.. Ish, x larat ni.. xpe.. xpe.. mintak tlg hubby..” Hati kecil berbisik..
“Abangggggg.. tolong potong bawang!” Lebih kepada arahan, bukan mintak tolong lg..
“Jap yanggg..” – Lepas 10min baru masuk dapur..

Alhamdulillah.. ade org tlg.. Tapi hampeh, baru potong 3/4 bijik, dh berenti..
“Tak tahan la yang.. pedih mata.. Ayang xpe la.. pki spect” Huh alasan.. Malas la nk paksa kalo org xnak buat…

Dh kul 3, kuah spaghetti kat atas dapur, baru buat daging, ayam lom start lagi.. Bihun baru satu bungkus, mee sanggul x start lagi.. huhuhuhu.. Nak nangis.. Dah la xde kuali besar, sebungkus je skali goring.. masak aku.. dengan perasaan x puas ati, bawak carrot sebatang dgn pisau n chopping board gi depan tv..
“Abang, potong dadu!!!” Hubby tau aku tgh hangin kot, dia diam jer.. Cepat2 potong n x banyak songeh.. Pastu aku suh dia masak spaghetti.. – Lama benar dia rebus, bila aku tanya,
“Lom lagi tu.. Jap lagi.. Tunggu jap lagi..”

Pastu hubby ilang ntah gi mana.. dgn separa mengamuk, aku call handphone dia..
“Abang gi mana? Orang dh nk mati ni.. x reti2 nk tolong ke?”
“Abang kat luar umah jer ni..”

Masa ni aku dh nak nangis coz marah sgt..
“Tolong tos spaghetti ni n pastu hancurkan ayam tu.. nak wat spaghetti nyer sauce nih!” Suara tersekat-sekat.. Rasa nk sepak jer husband sdr..
Muka hubby x puas ati, tapi dia x kata ape coz aku tgh marah.. Dengan nada nk mintak simpati,
“Haii.. Orang mintak tolong masak, kita sanggup.. pastu abe takdok, laki kena marah..” (Aku dh nak tergelak masa hubby ckp nih, tp kena maintain muka marah.. biar dia x curik tulang)
“Eii.. nape spaghetti tu pendek2?” Aku x puas ati..
“Hmmmh..” Hubby merengus, dh la suh dia buat, komplen plak.. instead of menjawab dgn rs x puas hati, dia buat lawak..
“Ala, pendek2 la senang orang nk mkn..” Aku yg tgh nk marah, terus tergelak.. –Tapi kalo korang tgk spaghetti tuh, mmg klakar.. dah la kembang semacam.. overcooked..

Kul 4 baru abe smpi.. Aku tgh goreng mee sanggul “Nape dtg lambat? terkial-kial masak sorang2 weh!”..
“Sorry.. sorry.. lama sgt ngemas umah.. byk sgt sampah” Coz umah bujang, aku terima alasan dia..
“Errr.. nape spaghetti ni kembang2 n pendek2?” Abe tgk semacam..
“Orang tu tolong buat pn dh kira untung tau.. x menang tangan nk buat semua.. Janji nk dtg awal!” Aku cover hubby walau hakikatnya spaghetti itu mmg klakar..

Bila dah ramai, cepat jer keje.. Kul 6 keje dh settle.. Tp abe rebus 2 plastik lagi spaghetti.. x puas ati tgk spaghetti hubby yang kembang + pendek kot.. hehhehehe.. Korang, abe bawak kawan nama Azmi.. Mie kata dia solo lg.. Rajin wooo.. Bila aku siap masak, dia kutip sumer benda, periuk belanga.. pinggan mangkuk.. tolong basuh.. mmg leh wat laki / menantu la.. bila kau puji dia kata “Sy x reti masak, sy boleh basuh2 jer..” x kisah la.. janji ko rajin..

Bila keje dh settle, kitorang pun siap2 nk gi open hse yanti kat puchong.. Nape la Yanti x wat terus majlis kawin dia.. dia nyer grand dh ala2 taraf majlis kawin dh tu.. siap karaoke bagai.. Pastu gi umah abe.. lepak lama gak kat sana.. (Ramai tanya nape kembang + pendek).. tak kisah la.. janji leh makan n kuah meletup.. Terima kasih untuk hubby..

Esoknya.. “Ayang, bangun yang.. kita gi open hse Bani jom..” Kul 9 lbh hubby kejut..
“Boleh, tp abg kena mop dapur dulu.. satu dapur tu kotor..” Aku senyum..
“Aikk.. kena lagi!!! Mana abe????” Dengan berat hubby melangkah ke dapur…

Hahahhahah.. terima kasih sayang.. Luv u!!!

1 comment:

HaZwaNie said...

hahaha…bertuah sungguh awak g-dah…my family sumer puji husband awk rajin & pandai ngan org tua…hehehe…semoga bahagia hingga ke akhir hayat…& cepat2 ler dpt baby…hehehe