Saturday, January 5, 2013

Sedih tak sedih, syahdu tak syahdu.

Macam dah lama janji nak cerita pasal bibik kat sini kan? Sampai ke sudah tertangguh. ;-P

Hmmm.. Where did I stop last time? Lupa. Meh kita citer balik dari awal la.. Dulu before ada Rayyan Ariff, saya pernah cakap yang takkan ambik bibik even dah ada anak. Main reason, sebab takmau ada invasion of privacy. Tamau org luar dok dalam rumah kita. So kononnya, ada anak nanti, kisahnya nak letak rumah pengasuh or nursery je la..

Tapi perancangan Allah SWT untuk kami tak sama dengan perancangan kami sendiri. Bila ada Rayyan Ariff, everything changed and we saw the need to have a maid. And our first maid is Bibik Paridah. Mula-mula dia kata, nak keje 3 bulan je then nak balik Indonesia for good. Keje setakat nak kumpul duit buat tambang balik katanya. Masa tu bengang jugaklah sebab kita dah keluar duit bayar kat agen. Rupa-rupanya agen dah pesan, jgn bagitau nak keje kejap, bila dah sampai masa, berenti je lah. 

Mula-mula ingat nak berentikan dia dan-dan tu jugak. Tapi tak sampai hati. Dia pun, dari nak keje 3 bulan, tup-tup jadi 6 bulan. Pastu baru dia balik Indonesia. Balik dengan duit gaji setengah tahun + RM1k yang dia pinjam dari kami. Masa tu redha je la.. Antara percaya dengan tak. Kalau dia balik lagi, Alhamdulillah. Kalau dia tak balik pun, anggap je la duit seribu yang dia pinjam tu bukan rezeki kami. 

Masa yang dia balik tu pulak saya tengah unpaid. So memang tak perlukan replacement maid la.. 2 weeks before I went back to work after 6 months++ of unpaid leaves, she came back. Alhamdulillah, jujur di situ. Saya pun selalu pesan, kalau nak berenti, bagitau elok2 sebab saya memang takkan paksa orang kerja dengan saya. Orang tak mahu apa yang kita nak bisingkan dak?

Keje punya keje, 3 tahun dia dengan kami. Dalam tempoh tu bukan takde turun naik between the 2 of us. Banyak pun. Sebab utama, dia ni lain sket. Bab menjawab boleh bagi kat dia la.. Paling best, pernah dia bergaduh bertekak dengan my sister in front of me and my hubby. Hebat tak hebat dia ni kan?

Tapi tu la, satu yang bagus pasal dia, bab-bab menyapu n mengemop, superb!! Nak cari rambut selai pun payah kat lantai even dah sah-sah rambut-rambut kita ni selalu gugur dak?? Paling best, dia gentle dengan anak-anak. Penyayang. Sampai naik lemak la Rayyan Ariff dengan dia. Dia pun sayang sangat kat Rayyan Ariff. Iye la, jaga dari baby sampai dh besar panjang. Sbb faktor yang satu ni la kami boleh tahankan aje perangai-perangai yang lain..

Pernah sekali, masa I was heavily pregnant to Rifa Aleesya last year, Bibik Paridah balik Indonesia untuk beraya. Sekali dia SMS dari sana kata takmo datang lagi. Masa tu memang bengang la.. Sebab kan saya dah selalu pesan, kalau nak berhenti, bagi at least one month notice sebab kita nak la masa utk buat prior arrangement. 

Tapi after a week, dia SMS kata nak datang balik. Kalau ikut hati marah masa tu memang la takmau. Tapi mengenangkan tengah sarat n whatnot, kami on je la..

Early this year, permit dia dah tamat tempoh. So dia pun taknak renew lagi sebab anak-anak dia dah tak bagi dia kerja kat Malaysia. Anak-anak dia bisinglah sebab dari kecik kena tinggal.. Nak la merasa bermanja dengan mak sendiri.. Iye la, faham sesangatlah. Budak remaja umur 12-14yo kan fragile. Tambah-tambah anak2 dia dok dengan makcik diorang je sebab makbapak dah divorced kan..

So baliklah Bibik Paridah. But we were on good term la.. Sesekali berbalas SMS. Terutama dialah yang rajin tanya khabar Rayyan Ariff. Memang dia sayang betul dengan Rayyan Ariff.. "Saya selalu ulang-ulang nonton pidio rayyan di henpon kak.." Katanya. 

Bila Bibik Paridah balik, kami decided, that's it. No more maid. So Rayyan Ariff will go to a school, yang together with a day care. Rifa Aleesya pulak, since she was just 2 months old then, my mom akan jaga dia dulu before we decided to send her to the nursery. 

Tapi sekali lagi, perancangan Allah SWT untuk kami lain daripada apa yang kami atur. Back then, Rayyan Ariff selalu sakit. Bila sakit, tak dapat gi school, tak dapat gi nursery. Iye la, macam Rayyan Ariff, bila sakit, memang kena close monitoring lah. So nak letak kat rumah, mana la my mom mampu nak jaga dua-dua orang. End up, satu masa, saya, hubby and my bro gilir-gilir tunggu kat rumah. Tak cuti full day, cuti half day.. Fuhhh.. Memang hectic la.. 

Bila dah banyak-banyak cuti, mana la nak tahan.. Kerja pejabat pun banyak yang tertunggak. Then desperately, we took Bibik Titin in to work with us. Sebab nak cepat and she's the only one yang boleh dapat instantly. Bibik Titin ni kecik je orangnya. Umur 22 tahun tapi physically, macam umur 13-14 tahun je.. Mana-mana pergi, mesti orang tanya, ni anak sedara ke?? Kau mampu?? Hehehehe..

Dia ni kasar sikit la. Even kita dah remind, lembut la sket dengan anak-anak especially Rifa Aleesya yang masih baby. Since dia pun budak lagi, dia punya common sense pun ke laut sket la.. Not capable enough la kata orang Kelantan. The only thing that she's good at is, iron baju.. Perghhhh.. Meletup! Macam baju dobi youuu!!

Dan dia ni pulak, memang sayang betullah dengan Rifa Aleesya. Sebab katanya, dia memang berkehendakkan adik perempuan dari dulu. Rifa Aleesya pun rasi bukan main dengan dia. In fact, her second word after she managed to say Mama was Kakak. Clear ok dia sebut Kakak. Sampai sekarang. Kalau tanya, "Mana Kakak Titin?" Mesti Rifa Aleesya akan tunjuk my handphone sebab saya pernah bukak gambar Titin from my FB kat phone and tunjuk kat dia. ;-)

Baru few months keje, Titin ni balik Surabaya for hari raya. Sekali lagi terkena, dia SMS dari sana kata takmo datang dah. Accident patah tangan katanya. Menipu besar kot! Bila tanya mak dia yang kerja kat Klang, mak dia kata, "Itu Buk, tunangannya enggak kasi datang lagi.. Udah mahu kawen.."

Fine, suka ati la.. 

So, my mom sekali lagi took over jaga Rifa Aleesya and we sent Rayyan Ariff to a nearby daycare. Tapi tak lama. Susah dengan keadaan kesihatan dia yang turun naik dan tuntutan kerja saya yang selalu outstation masa tu. After 1 month plus being maidless and almost running out of annual leave, saya telefon Bibik Paridah mintak dia datang sementara tunggu we get a new maid. 

So, here she is. Taking care of the RAs. Lega hati bila dia ada sebab kita tau dia macamana, tak runsing nak tinggalkan anak-anak kat dia, tak risau nak kena stayback kat office pun. Lega.

And by right we should be getting our new maid by 24th Dec, tapi agent mintak postpone sampi 10th January pulak. Hadoiii la.. 

Bibik Paridah pulak, esok dah nak balik. Tiket dah lama beli since konon-kononnya maid baru sampai on the 24th. Kurang asam betul la agen nehhh. So sementara nak tunggu ke 10hb, my mom akan jaga budak-budak ni dulu for 4 days. And hubby and I kena arrange kan utk to be at home as early as possible la.. Kesian orang tua wehhh..

Hmmm.. Haru sungguh. Since Bibik Paridah nak balik ni, syahdu jugaklah. Iye la, our relationship tu dah expanded from employer-employee to friends (of course, still ada batas la kan).. Kami pun selalu bercerita pasal banyak benda.. So, Ok la..

Dia pun nampak jugak sedih. Dua tiga hari ni, kejap-kejap cium Rayyan Ariff.. Kejap-kejap peluk. Tadi kami gi Carrefour sekejap sebab dia nak beli barang sket. Dalam kereta, dua tiga kali dia cakap, nanti Rayyan suruh mama panggil makcik ke sini lagi ya?? Memang syahdu la dengar. Rifa Aleesya pun sama jadi mangsa peluk cium dia. 

Syahdu and terharu kan? Saya dengan dia gitu la.. Ada love-hate relationship gitu.. Hehehehe..

Dia ada jugak cakap, "Kalau nanti bibiknya enggak tiba tanggal 10, kakak bilanglah sama saya. Nanti saya pujuk anak-anak, biar kerja lagi di sini setahun.."

Memanglah kalau ikut hati nak sangat. Iye la, kita dah kenal hati budi dia. Yang baru kita taktau camne. It's a gamble. Tapi memandangkan duit ribu-ribu dah kat agent, takleh la nak cancel sesuka hati.. Unless kalau 10hb ni tak datang jugak, memang ada reason la utk kami cancel. 

So kita tunggu la nanti macamana. 

Untuk Makcik Paridah, selamat jalan. Ada umur kita jumpa lagi yaa.. Terima kasih. 

Tidur dulu. Esok pagi-pagi dah nak ke airport hantar Bibik Paridah balik. Good nite and Assalamualaikum!

Oh BTW, doakan yea, sesiapa sekalipun yang akan jaga the RAs nanti, biarlah baik dan penyayang orangnya. Ikhlas menyayangi kerana Allah SWT. Aminnnn..

7 comments:

bintangjauh said...

Salam Jiey_mien,

Dari jauh kak Ratna mengucapkan Selamat menyambut kedatangan Tahun Baru 2013, semoga apa sahaja yang diniat do'akan buat seisi keluarga akan dipermudahkan olehNya, begitu juga semoga kesihatan Rayyan Ariff bertambah baik hendaknya...

Tabah&kuatkan semangat ya Jiey_mien karena setiap halangan itu pasti ada penawarnya dan semoga yang bakal menjagai Rayyan Ariff dan Rifa Aleesya nanti seorang yang prihatin lagi penyayang...

Salam manis semanis madu.



eray said...

insyaallah eray doakan siapapun yg jaga RAs adalah orang yang penyayang dan baik hatinya

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/bukan-setakat-senggugut-teruk-hilang.html

myfreeminded said...

Iye semoga RA dapat pengganti bibik paridah yang memahami dia.

MamaWanTuahCua said...

hai jey... hello ian macho... lama tak dengar cite...... lama tak komen.... dh makin macho la antie tgk ian... adik rifa pun dh besar....

jiey... ape2 pun semoga yg diganti ini akan sama atau lebih dlm menguruskan dua permata hati jiey nnt... InsyaAllah....

Nik said...

Beurntung dapat bibik yang sayangkan anak anak kan..?

http://apelagibest.blogspot.com

Cik Cammy Lia said...

muda lg upenye bibik paridah ni

rohaznida Faiz said...

Assalamu'alaikum jiey...
akak dh plus minus setahun lbh jd silent reader of yur blog..tak ingat camana boley jumpa blog jiey,,akak suka baca dan kagum dgn semangat jiey dalam memberikan yang terbaik utk hensem boy Ian..
keep on writing ...didoakan semoga tuan Ian dapat bibik yang boleh menjaga dan menyayangi Ian sepenuh hati..:)