Thursday, January 3, 2013

Tahun 2013, tahun menambah zuriat??

Amboiiii.. Tajuk takbleh blahhh
Hahahahah..

Hari ketiga di tahun 2013. Fuhhhhh.. *Lap peluh*
Start je 2013, memang dah kena hit the road running.. Takde slow motion-slow motion dah. Hectic. Kena spring cleaning files kat office for reporting purposes. Kena rangka program yang sewajarnya for Rayyan Ariff. Kena jugak include Rifa Aleesya in the planning. Kena look out on the bibik and house issue.. Banyak je nih. Camne?

Apa azam 2013?
Paling besar, nak baiki diri. Rohani dan jasmani. Rohani tu, tak payah la elaborate kat sini dak? Dah nama pun antara kita dengan tuhan. Yang penting, kena terus belajar iktikad kerana Allah SWT. Kena belajar.

Part jasmani ni plak, OK, ni standard la.. Nak shred down some (by some, I meant a lot!) KGs of my body weight and nak exercise regularly.

Amboiiii.. Beria. Hahahha.. Jangan hangat-hangat taik ayam sudah. Actually, harap sangat kali ni serius la.. Sebabnya, from hari raya 2012 until now, mek dah gained 8kilos u'olls. Sadissss.. Honestly, ni bukan sebab nak look good ke apa. Tapi more to health issue.. I feel like this is the time that I need to do something and it's time to move on. Umur baru 30, tapi dah rupe 40 agaknya. 

Paling utama, memang tak fit langsung! Bayanglah, jalan sikit turun nak gi kat parking kereta pun dah mengah-mengah. Semput. Dah rupe Ebby Yus dalam Karoot Komedia X dah pun. Rasa macam sangat tak best. Lagi pun, with my current size, hazabun sungguh bagi si lutut yang pernah tercedera masa accident back in uni days nak menampung berat sendiri. Apa lagi nak dukung anak yang makin besar panjang tapi takmo jalan sendiri tu.. So, by tackling this issue, not only I'm improving my health level for myself, also for my family. InsyaAllah.

Tapi I'm taking a slow route for this mission. Takpe la kalau tak loose 12kg in 1 month pun. Coz I want it to be slow and steadily. Still makan nasi tapi cut down the portion and what not la.. Tidak la kata nak hard core diet ke apa. So, tiada SD2 di situ yea. ;-)

Long term target - nak pakai balik baju kebaya saiz S ni.. Hamboiii tak hengat.. Kahhh.. *sila beri support kawan2*

Next thing would be on my children. Mahu rangka lebih progam untuk Rayyan Ariff. Tahun 2012, tak banyak sangat yang saya usahakan untuk dia because it was a tough year for him. Banyak sakit dari sihat. So tahun ni, we'll try to make full use of it and hopefully, this year will be a better year for him and all of us. In Shaa Allah.

Cinta sepenuh jiwa.

OK, untuk azam lain kita sambung in the next entry plak. Kang panjang sangat kang bosan pulak nak baca yea dak?? Oh yea, one thing yang saya notice, tahun 2013 ni tahun menambah anak eh? Ramai kawan-kawan yang tengah pregnant and expecting 2013 babies. Tak kurang, yang tengah mencuba pun ramai. Kawan-kawan saya yang anaknya baya Rifa Aleesya pun dah ramai yang mencuba.. As for us, harap-harap ada rezeki jugalah untuk kami.

Cuma bukan this year la.. Maybe next year or the year after ke.. Sedang elok la sebab Rifa Aleesya pun makin besar. Makin faham bahasa. Boleh tolong jaga Adik. Hehehehe.. Tapi tu lah, itu perancangan kita. Kadang2 apa yang kita nak tak semestinya dapat sebab Allah knows best. So kalau ada, Alhamdulillah.. Kalau takde pun, Alhamdulillah jugak. *Iye, mek masih seriau mengingatkan sakit bersalin dan azab berpantang*.. Hehehehe..

Pelengkap. Keletah Adik ni sangat-sangat la mengusik jiwa. Nak mengulit Adik puas-puas dulu before nak menambah ahli ke apa. ;-)

P/s - Sampai 2 hari baru siap entri ni. Ok, publish hat ni dulu. Next entry sambung lagi nanti pasal azam.. Hehehe

8 comments:

Cik Cammy Lia said...

semoga azam akak utk kurus akan berjaya.hehe..comel je pic ngan husband tu..masa bile punye tu? ekekeke..

**dan semoga anak2 akak membesar dgn baiknya :-)

shaliza said...

ok support2x..cayok2x. Boleh tu dengan iltizam (katanya:-)) yang kuat...hehehehe

isabelle frankly said...

8kilo??? biar bonar.
tapi xpe. insyaAllah target tu boleh capai.all the best jiey

Eliss Mie said...

aku azam nak kurus jugak, tapi lepas bulan 2 ni la. tak sabar nak tunggu baby keluar ni. baby pertama 2013 kat ofiz ni agaknya.hehehehe

Angah said...

angah pun nak kurus jugekkk..moh laksanankan impian kita ni..

erny firdaus said...

Itulah,sy pun selalu jeles nengok gambar2 lama..slalu azam nak kurus tu dtg tp susah sgt nk mendisplinkan diri..aisshhhh!!!Anyway, jgn pernah mati keinginan ye x?...Caiyooookkkk!

erny firdaus said...

Tulah, sy pun slalu jeles nengok gambar2 lama diri sendiri, esp yg versi slim..hehehehe..slalu niat nk diet tp bab nak mendisplinkan diri tu yg skit payah kan..anyway, janji tak pernah mati keinginan kan...caiyoookkkkk!!!!

ch@ said...

alaaa comel je, tahun menambah anak ya. kihkihkih dah tertambah pun jiey. tak smpt 2013. hahaa. sabo je la.

thn 2013 smua azam kena bubar, azam lama tak boleh continue.