Saturday, November 24, 2012

Cerita tentang keperluan ke sekolah..

A few weeks back, ada seorang kawan yang bertanya di FB, when would be the right age to send anak to school? Then ramai jugalah yang memberi jawapan dan pandangan masing-masing kat her wall post tu. Saya pun salah soranglah tukang sibuk tu..

What was my answer?

Saya jawab, to me, the year the child turns 3. Macam Rayyan Ariff, lahir tahun 2008, so by 2011, start la sekolah. Sebab start sekolah kan awal tahun aka January, so he was 2 yrs and 7 months old masa dia started skolah. As for Rifa Aleesya, I think that the same thing should apply. She was born in 2011, so she should starts going to school in 2014. Cumanya, she was born in November, so by January 2014, dia baru 2 yrs and 2 months old.

Bunyi macam kecik sangat. Tapi I have my own reason. Sama macam mak-mak lain, kita ni pikir kepentingan anak. Bukanlah suruh masuk sekolah awal-awal sebab nak suruh belajar jadi bijak pandai so that besar-besar jadi jutawan oil and gas (eh, kalau betul pun ok. Aminnnn), tapi adalah reason lain..

Ado sorang mamat ni (i bet he's not even a father), tinggal komen, what the hell is this world turning into? Sending a 2yo to school??

Amboiii.. Waddehell ko! Kahhhhhh.. Nampak sangat you tuju kat I tu.. Hahahaha..

To be honest, if I can be at home all the time, memang I would agree to his statement. Tapi realitinya tak gitu la.. I have to work and we (hubby and I) are equally paying for our monthly commitment and expenses. Lagi best, my company offers unlimited medical benefit kalo nak compare dengan my husband's company yang memang sah-sah ada limit.

So dengan anak yang turun naik keadaan kesihatan ni, ada hati lagi nak resign? Boleh. Tapi habis limit company hencek suami, nahhh.. pergi kau ke hospital gomen sana! Hah, tak perlu nak discuss gomen hospital pn bagus etc. Itu kita cerita lenkali.

Now, on the school going age. Kenapa I started early? Sebab my work memang takde work-life balance. Keje sebeban. Tanggungjawab sepikul. Processing files sendiri dah menimbun, tambah pulak supervisory roles. Belum lagi kerja adhoc. Kalau mak dah balik lambat, kul berapa lagi nak buat aktiviti dengan anak? By the time sampai rumah pun dah penat mental and rasa nak shut down.

So dah la kita tak sempat nak buat aktiviti dengan anak, lagi nak biar budak tu duduk rumah dengan bibik tak buat apa-apa.. Nehi kabhi nehi! So far, Rayyan Ariff suka je bila dapat gi skolah. Terisi, ada aktiviti. Kalau dok rumah, melanguk tak buat apa memang nampak la muka boring. Itu yang kesian gila kalau dia sakit and tak dapat gi skolah.

Kurang-kurangnya, kat school, 2 hari sekali ada physiotherapy, seminggu skali ada OT, ada swimming.. Pastu ada aktiviti tampal-tampal, gunting-gunting, conteng-conteng, nyanyi-nyanyi.. Oh BTW, my son, cikgu dia dok habaq, everytime kelas musik jer, dia la palingggg depannn.. Sebelah cikgu lagi.. Dia pergi sendiri eh. Anak mak bajet retisss you alll..

Yes, dia sekarang dok sibuk "nyanyi" lagu Twinkle-Twinkle Little Star, Wheels on the bus etc.. Siap dengan gaya youuuu.. Mahal kan kemahiran ni? Hahahah.. Tetiap hari mak hajar sampai pandai.. Gi school, teacher pun suka. Nampak tak? Kerja sama mak-mak and cikgu-cikgu di situ.

Kot kalo tak gi school, duduk la kamu di situ nak, tengok sinetron dari pagi bawak ke maknya balik. Bapaknya balik tak jadi apa sebab sibuk tengok sinetron jugak. Alaaa yang kul 630 petang tu..

Lagi pun, sekolah yang untuk umur2 diorang ni, bukannya sekolah yang mendera dari pg bawak ke petang. Macam Rayyan Ariff, 4 jam je pun sehari.. Tu pun selaluuuu la terbabas masuk lambat.. Hahahhahha..

So apa yang hell nya? Kita pikir untuk pembangunan budak. Budak pun enjoy, mak pun senang hati tahu masa ank terisi masa dia takde. Tak gitu? Macam untuk Cik Puteri kita tu nanti, takdelah saya nak cari sekolah yang exam oriented ke apa. I would go for sekolah yang macam playschool. Yang ajar agama skali. So takdelah anak tu rasa dalam hell ke apa.

My prince and his teacher. Sporting teacher dia kan? Tangan Rayyan Ariff tu, actually he's giving flying kiss.. Punyalah happy mak hantar school, bukan setakat lambai bye-bye, bg ciuman terbang ko! Hehehe.. Harap2 adik pun rajin cenggini la dak??
And sometimes, budak-budak ni dengan parents lain, dengan cikgu or org luar lain. Macam Rayyan Ariff, kalo dengan kami, jeritlah or sergahlah dia camne pun, kalo dah taknak buat. Taknak jugak. Kalo buat pun, dalam tangis dalam protes. Bila dalam protes, result pun tak memberangsangkan.

Kalo dengan Sarjit, sekali kena marah tu, huh terkesan ko! Hah, jangan nak kata mak tak strict pulak. Rayyan Ariff kalo nak buat peel, mak hencek jeling n bagi renungan makrifat, dah diam tak bergerak dah. Rifa Aleesya je tak reti lagi. Asyik meraungggg jer. Tunggulah dik, besar sikit, paham la tu dengan pandangan penuh makrifat yang Mama ko akan bagi.. Huahuahua..

So walau apa pun keadaan, setiap orang tu ada alasan diorang tersendiri. Honestly, kalaulah I dont have to work, saya takkan hantar anak ke sekolah at that age. Save monthly fees satu, yang penting, macam2 own program yang I could do with the kids. Macam masa unpaid dulu.. Laaaagi cepat progress pun sebab kita lebih tahu stage anak kita kat mana.Tapi tu lah.. Tuhan belum bagi rezeki for me nak dok rumah all the time. Eh mana la tau, tiba-tiba laki mek jadi jutawan. 24hours mek resign youuuu.. Hahahaha..

8 comments:

Ibu Rawiwa said...

akak hantar anak ke taska yg ada tadika since umo 2 bln. balik school ada je xtvt @ lagu yg dinyanyi sbb dia dengar/lihat student tadika. sangat seronok melihat perkembangan anak walau belum formally school.

alyyani said...

alasan kita sama. tapi telinga ni kena tebal lah. rifa esok masuk sekolah bayar2 nia dulu. sebab nia october baby. 2thn, 2bulan jugak. kalau sendiri nak ajar, mmg tak lah. bukan lah beduit pun tapi untuk2 anak2, bole diadjust. eh merempan lagi aku kat sini. heh.

Bonda Ryan said...

As salam. masing2 pun ada pndapat sendri mama. bonda pun hantar ryan4 ke sekolah seawal 2thn++. bukan kita nak mendera dia..tapi kita punya sebab. Alhamdulillah anak2 bonda pun tak punya banyak karenah utk ke sekolah. pada usia 5tahun, ank bonda dah pun pandai tolak dan campur.kalau punya pilihan, bonda pun nak dduk di rumah menjaga permata hati sendiri...tentu seronok kan? ^_^

Noni said...

agreed!

My son kalau pergi sekolah, elok jek perangai sampai ke ptg. Kalau kena hari cuti, urut dada maknye nak melayan. Bila dah sekolah, nampaklah berkembang budaknya. Kalau tak pandai belajar lagi, at least, dia dah pandai bersosial. Kan?

UmmiQusyairi said...

Salam,
Akak, malam minggu hari tu, mimpi Ian Hensem lagi..hehe.. Kita pun awal tahun depan dah nak hantar Qusyairi Playschool. 4 jam jek.. Beza ngan Ian, syairi lahir hujung bulan 1.. So, dia masuk sekolah mmg genap 3 tahun.. Mak kita cakap kecik lagi. Tapi kita tengok dia dah macam2 lagu boleh nyanyi smpai lagu Masterchef pn dia hafal.. Bincang2 ngn hbby why not kte hantar jek p skolah,, Sekurang2nya dia nyanyi lagu yang betul utk umur dia kan..

Yuhani Md Sani said...

Jiey, bleh i tau u hantar rayyan kat tadika mana yer?sbb ank saya pun special kid jugak..

AIN NAZRI said...

ain pon decide untuk early education anak ain yg nan satu tuh.. semoga dia buleh bergaul dan berkawan.. ye laa dah laa dok umah sengsorg.. buhsan lak dia

myfreeminded said...

emmm, rasanya apa2 pilihan adalah mengikut keperluan dan kehendak. Tiada yang salah dan tidak jugak dikatakan tidak salah, ianya adalah terbaik mengikut keadaan.