Monday, November 19, 2012

Chef Wan in the house!!!

Dah nama Mek memang ada Wan, hatta goreng telur mata kerbau sekalipun, tetaplah air tangan Chef Wan katanya. Kahhhh..

Tapi kan, chef is a person who cooks professionally for others. Prefesional kah kamu?? Hahahaha..

Lately ni, nafsu makan and memasak tu mencanak tinggi.. Hari tu dah pelan2 diet, turun la 2kg. Belom jauh pergi, dah start makan beria balik. Makan yang bila orang tengok, boleh kata, "Ya ampunnnnn.. Kebulur ke gamaknya.."

Cuba bayang, lunch hour tapau nasi kukus and ayam goreng rempah, tambah telur goreng, pastu takleh decide between sirap bandung and sirap limau, angkut dedua! Hahahaha.. Kronik.

Kalau kat rumah pulak, sibuk nak masak. Rajin benar.. Tatau la naper.. Ish, kata dek bibik, "Mengandung agaknya, mahunya anak perempuan lagi ni.." Hoishhhh.. Takde maknanya. Ni adalah gejala PMS. Cravings, chocolate freaks, mood swing. Pergi google di sana. 

Beria gi a few pasar semata nak cari udang galah, tapi sebab hari pun dah meninggi, nan ado rezeki.. Hahaha.. Gitu la tahap cravings yang tinggi, siap menjajah pasar tuh. Ok, ni antara photos yang upload kat Instagram. Sekarang ni dah bukan zaman setiap benda masak nak ambik gambar, setiap benda beli nak upload kat blog. Rasa macam apekahhh?? Hahaha.. So mana yang ada je la kita tempek yea.. Entry kosong tanpa gambar adalah tak best.. 

Ni cerita hari Awal Muharram. Tomyam campur (nampak itu kaki ayam? peberet laki mek tuh), Kailan ikan masin, pari bakar cicah air asam, lala goreng cili n ulaman..

Puding roti kukus in the making. Untuk anak-anak kononnya, tapi mak yang beria melantak. Dah masak tu, tabur chocolate rice.. Terangkatttt.. Takyah nak taruk sos kastard dah ha..

Ni pulak hari sabtu.. Berasap wehh.. Tomyam flavour for him and curry flavour for me.. Complete dengan udang, sotong, sosej, telur, sayur and kaki hayammmm for him.. Hohoho.. Sanggup wehhh tumis bawang pagi-pagi buta...

Hat ni of course la bukan mek buat, ni teringin punya kes jugak la ni.. Dulu ms kat UPM, Marrybrown ni memang la fames ames sebab hat ni je ada dalam kampus.. Dari korang makan mekdi, baik makan hat ni.. Malaysian first fast food franchise business ni.. Since 1980s youu!! Tapi tatau la kot hat ni pun agen israel gak.. ;P

And of course, ada lagi a few hasil tangan yang tak diambil gambar.. Kata makan tak hengat dunia. Memang tak hengatlah nak ambik gambar.. Huehuehue.. Bukan untuk diri sendiri je, untuk anak-anak pun sama beria. Dalam sehari tu, dah masak nasik untuk mika, masak lagi spaghetti or makaroni.. Gitu lah tahap rajin nak masak. Macam semalam, beria keluar lauk-pauk nak masak nasi beriyani, skali tak mendapat sambutan. Dua orang kat rumah tu, husband and maid adalah sakit. So cancel.. Mengaruklah jaga and layan kerenah the RAs sorang-sorang. Haihhhh..

Takpe, kita sambung lagi episod masak-masak pasni. :-)

Akhir kata, Save Gaza! Tak banyak, sikit pun gi lah derma.. Kita makan bukan main sedap lagi kat Mesia nehhh..

3 comments:

alyyani said...

hoi dah masak lala! cis!!

mama_kimey said...

good to have u bersemangat mcmni

me suya said...

best tu lauk gitu.. dap2... :)