Monday, May 13, 2013

Doakan dia seperti mana kalian doakan Rayyan Ariff..

Biar status FB dan IG berbicara.

Jumaat, 10 May 2013. 4.04pm

Pulang ke kg halaman dalam keadaan yg berbeza dan memilukan. Tiada lagi abah yang kuat dan gagah. Tiada lg abah yg menyambut kami di muka pintu. Tiada lg abah yg sibuk mencari makan itu dan ini utk dijamu ank menantu. Tiada lg atuk yg mendukung cucu-cucu menunjukkan ayam itik. Yang ada cuma ayah yang terlantar kerana serangan strok. Yang susah payah hanya untuk menutur beberapa patah kata. Yang makan dan minumnya perlu bersuap. Namun masih kental bertanya, mana Ian? Mana Rifa? Dah beli egg sandwich utk Ian? Itulah Abah. Semoga kesembuhan milik Abah. Aminnnn..

Sabtu, 11 May 2013. 8.03am


Kwn2, terima kasih di atas doa kalian. Jazakallah.. Update on abah: left side still not so responsive. With some other existing problems inside his body, hopefully he will keep on having the urge to fight. 

Rasa janggal bila Rayyan yg melawat atuk skrg ni.. Dari lahir, atuk yg biasanya setiasa menemani Bang Ian di hospital. Bergegas dari dtg Kota Bharu. Kalau 5 hari di hospital, 5 hari jugalah atuk di hospital. Tak blk rumah lgsg even utk 5min. Pernah, Rayyan tanak mkn. Atuk letak Rayyyan dlm wheelchair, tolak pusing keliling wad. Satu pusingan, sekali suap. Nk habiskan sebungkus roti jagung Gardenia, atuk pusing lebih 40 pusingan.. Atuk yg fully sponsor utk akikah Rayyan. Tiap kali dtg KL, satu beg penuh mangga utk Rayyan n betik utk Rifa. Buah KL x sama dgn buah di Kelantan, kata Atuk. Kalau ada uncles Rayyan nk dtg KL, macam2 atuk kirim. Atuk, Rayyan n Rifa x puas lg diladeni dgn kasih syg Atuk. Cepat sembuh yea. Semoga ciuman bertubi-tubi dr abg Rayyan akan beri sejuta kekuatan utk Atuk. Ya Allah, bila mana hambaMu ini terlalu memuliakan anak syurga kirimanMu ini, muliakanlah darjatnya juga Ya Allah.. Amin.

Sabtu, 11 May 2013. 2.52pm

Alhamdulillah, ramai yang melawat Abah pagi ni. Penuh bilik. Bila Bang Ian smpi, tanpa perlu disuruh, terus dia ke katil Atuk. Salam dan cium. Tiba2 sibuk suruh bg wallet dia. Dgn pandangan yg kabur, Abah ambik duit. Not RM5. "Nanti beli kek utk Rayyan.." Kata Abah pd Adik Jek. 

Dalam nafas tersekat, dalam tutur kata yg pelat kesan strok, Abah ckp pada Rayyan, "Nanti Ian belikan atuk kue teow yea. Pastu beli kek hepi befday. Kek hepi befday to you.. Happy birthday to you.. Happy birthday to Rayyan.. Sumpah! Seisi ruang sebak mendengarkan nyanyian Abah dalam seribu kepayahan! Air mata seorang anak adalah terlalu murah utk sebuah kasih syg terlalu tulus ini.
Abah terlelap keletihan. Kesan sedatif. Rayyan berulang kali menyusur katil Atuk, mencuit2 atuk. Sudahnya, dia kembali duduk kerana tiada tindakbalas dari Atuk. Sebelum pulang, dia mencium atuk bertalu-talu..

Sebentar tadi, sekali lg Abah minta wallet. Setiap not yg dikeluarkan dipandang sedekatnya. Dlm pyh abah berkata, "Ini duit RM100, habiskan beli kek, belon, coklat.. Utk befday Ian. Nnt pggl Irfan, Abg Ja, Kak Da, @hasniahrizal, abg pi, nadiah, kak ni kak wa, jemput semua. Kita blk rumah kejap celebrate birthday Ian. Suruh Abe beli belon."

Subhanallahhh.. Ya Allah, berikanlah kesembuhan pada abah. Panjangkanlah usianya dlm keadaan yang sihat Ya Allah, agar dia dapat terus beribadat kepadaMu Ya Tuhan.. Ya Allah, tolonglah kami Ya Allah. Zat dan kekuasaanMu adalah sebaik-baik pendamping dan penyembuh. Teman-teman, disamping ikhtiar kami, mohon hulurkan doa dan bacaan Yassin utk Abah. Semoga Rayyan Ariff dan Rifa Aleesya akan terus dapat mengecapi nikmat kasih sayang dari insan yg sgt menyayangi mereka ini..

Ahad, 12 May 2013. 8.07am

Selamat hari ulangtahun kelahiran yang ke-5 Rayyan Ariff.. Alhamdulillah. Semoga ank mama terus membangun. In Shaa Allah. Walau sambutan kali ini cuma di lantai bilik hospital, yg penting, the presence of family. Kita pn dh tunaikan hajat Atuk. Kek, belon, coklat dan sate, seperti yg Atul minta. Son, my wish for you this time, is not for you to talk or walk, I wish that your Atuk will recover in full. I know you want the same thing. Syafakallah Atuk..

Isnin, 13 May 2013. 2.28am

Abah as of today. He's on feeding tube and oxygen support. We got him transferred from KBMC to HUSM for better treatments and facilities. We requested for Executive Ward so that he can rest better, but the Dr told us that it is not advisable for him to be isolated in his own room given the seriousness of his condition. They can monitor him better if he's placed at the ordinary ward. Pretty sad to hear that since his hearings is very sensitive and he's very alert. Hopefully Abah could get some sleep even though it's quite noisy there so that his BP wont shoot high up again.

Rayyan is missing his Atuk badly. Mana2 org tua lelaki yg datang, dia akan pergi mintak dukung. Rindu. Subhanallah. Allahuakbar. Abah told us, dia akan pulih utk Rayyan. Dia akan blk dukung Rayyan. Abah is so strong and positive and we will continue to be that way too. If he's willing to fight, we're more than happy to fight this battle with him. Please keep us in your Du'a friends. Tq

Tolong, doakan Abah seperti mana kalian sering mendoakan Rayyan Ariff. Tipu kalau saya katakan saya sudah puas merasai kasih sayang Abah. Tapi kali ini, saya memohon kesembuhan ini untuk Rayyan Ariff dan Rifa Aleesya. Mereka terlalu mentah untuk kehilangan kasih setulus ini.. 

Ya Allah, kasihani kami Ya Rahman, Ya Rahim..

16 comments:

E Y C H A said...

menitis airmata membaca post yang ini.. seikhlas hati saya doakan kesembuhan atuk Ian.. amin ya rabbal alamin..

bersabarlah menghadapi dugaan ini, ya :)

azra amira said...

salam..

Saya telah mengharungi detik yg sama dimana abah juga diserang strok dan lumpuh sebelah kiri badannya serta pertuturan yang terkesan dari serangan tersebut.. Saya doakan Atuk sembuh sepertimana abah saya juga.. Yang penting sokongan yang kuat dari ahli keluarga.. Bila Atuk dah boleh makan dan minum, boleh amalkan minum jus apple hijau + celery utk minuman Atuk setiap hari.. Semoga Atuk cepat sembuh demi Rayyan & Reefa serta semua insan yang disayangi.. Amin..

ayue razak said...

Amin...semoga abah jiey lekas sembuh.In Shaa Allah, dengan kasih sayang dari seluruh keluarga terutamanya dari Rayyan sendiri akan membuatkan abah Jiey lebih kuat.

Suliana said...

sedihnya.. bergenang air mata baca kisah abah jiey. moga abah jiey cepat sembuh.. Happy birthday ian.. :-)

ieda said...

moga Allah memberi kesembuhan buat abah Jiey...moga cucu2nya tidak menanggung kerinduan seperti yg telah nabila lalui.
Jiey...gerak2kan anggota abah yg lemah tu...moga otot2nya mampu utk kuat semula.

Mamanurin said...

Jiey, moga atuk Ian cepat sembuh..syahdu baca entrh Jiey, bergenang airmata. Pakcik, moga pakcik kuat dan positif..mkga rahmat Allah senantiasa bersama Jiey dan keluarga.

Rozuan Ismail said...

Be strong. akak diuji lagi. Tuhan tahu akak seorang yg sgat sabar, sebab itu tuhan uji. Orang lain mungkin tak setabah akak

Angah said...

Semoga Abah jiey di permudahkan segala urusan dan bertambah baik kesihatannya

ibu nabil syahmi said...

moge cepat sembuh... sedih dan sayu membaca entry ini..

monamie said...

kak..be strong ok.. sedih mona bila atuk gagahkan diri untuk nyanyi happy birthday untk rayyan :(

akak doa banyak2 ok..

me suya said...

Ya Allah, kau sembuhkanlah hamba mu ini ya Allah.. Kau pulihkanlah beliau daripada segala penyakit yang menyinggah dan kau mudahkanlah segala-galanya buat beliau ya Allah. Sesungguhnya mereka yang kau uji adalah dalam golongan yang kau kasihi.. InsyaAllah Kak Jie.. Stay strong

Ummi to NAJLA,EMRAN AND RAFEEQ said...

assalam..

your father condition reminds me of my late dad .he got stroke 18 days after my 2nd child was born..

we did everything for him during masa dia sakit ..on the first day he got stroke he was in coma stage for a week,then he was bedridden, from there on we all we did all kind of treatment..accupuncture, urut, mandi air panas, one chinese nerve treatment in PJ, bekam and treatment at NASAM..and alhamdulillah he managed to walk again with the help on walking stick..and we all terus berusaha selagi yang termampu hingga ke akhir hayatnya..

saya doakan untuk your dad moga cepat sembuh,,tabahkan hati..

saya doakan moga your dad cepat sembuh in shaa Allah..

littlehumblelynn said...

Jiey

Be strong !!

Smg Allah memberi kesembuhanNYA.

Jgn putus berdoa.

MyFreeMinded said...

Sama2 kita berdoa... moga atuk Hero cepat pulih...

UmiMia said...

Moga abah u cepat baik...Amin

eray said...

eray doakan agar atuk abg ian & rifa akan segera sembuh. bergenang air mata nie, tq for making me realize father's love.