Friday, January 10, 2014

First day pergi skolah in 2014 for the RAs.

Ok, straight to the point.
Kita mulakan cerita dengan persiapan. Mula-mula sekali, selongkar carik beg skolah. Ok, beg sekolah Bang Ian still elok. Next to his blue Ben10 bag, ada a smaller blue mickey mouse bag. Ok, Dik Sya loves Mickey as much as she likes princess, barney, poyoyo (pororo) and whatnot. So boleh guna yang tu je. Save budget di situ.

Then, the next one, called up Bang Ian's school to inform that he's coming on the 2nd as school re-opens, dengan tanya sekali about the fee structure. Rayyan Ariff ikut kelas 8-12pm, since it's just 4 hours daily, all-in fees in are just RM5++ per month. Kalau kelas yang sampai 2 something or more, the fees is 7++ if I'm not mistaken. Registration tak payah dah sebab sekolah lama kan, apa yang kena tambah just stationery (for half year) and yearly membership fees. Yang ni around RM100 for both kot. Lupa dah. Dah tu baju sekolah aka t-shirt berkolar for another RM40 untuk 2 helai. Settled part Bang Ian.

Then next, Dik Sya. Sebab dah 2 kali tinjau sekolah tu, takde ape2 dah la. The owner is someone I know from Superangels' group pun. So, tinggal lagi nak hantar dia and bayar yuran. Registration, non-refundable Dec monthly fee, half yearly stationeries fee, half yearly multimedia fee, baju uniform and baju sukan, January monthly fee, insurance and whatnot, kena RM840. Kira OK la sebab kalo pegi Brainy Bunch lagi mahal.

Yes, at first I want to choose Brainy Bunch, tapi at the end tak jadi sebab susah nak arrange for transportation coming back after school. Kalau tak memang suka la sebab senang untuk mamanya. Sekali harung antar dua beradik ni sebab sekolah is just like next to each other. Jalan sehala yang sama. Senang bangat!

Kindy adik yang sekarang dekat Pandan Indah, so mama kena pergi Pandan Indah dulu from Pandan Mewah. Lepas hantar Dik Sya, masuk Pandan Cahaya untuk keluar ke Ampang Utama. Kat Cahaya tu tau sajelah jem gamat tak ingat. Memang hazabun sungguhlah.

Kecikkkk je jiwa tiap kali tengok Brainy Bunch tiap kali lepas hantar Bang Ian. Takpe, takpe, kita sabar dulu. Adik dah besar, dah boleh naik van, nanti bolehlah school kat situ. Tumpang van Bang Ian balik eh. Untuk sementara waktu ni, bertabahlah Mama menghadap jem. Kalau terlambat ke ape, terpaksalah redha kirim salah sorang kat ayah dia suh hantar. Tak berapa berkenan sebab merempitlah kalau dengan ayahnya. So kalau terpaksa sahajalah pergi dengan ayahnya.
 
Muka yo-yo ah dapat kasut sekolah baru. Ciwi.  
 
Sekolah takde provide kasut macam SR ke apa. Since cikgu pesan suh pakai kasut datang school, bagi senang buat aktiviti, terus blur kasut ape? Kasut sekolah kaler putih tu ke? Terus whatsapp member2 tanya. Oh, sebarang jenis rupanya. So belilah kasut ala-ala sneakers. Beli kat Bata je pun. Brand Bubblegummers.
 
Malam tu masa suh try, ada orang tu pakai tanak bukak. Hahaha. 
 
Rasa insaflah jugak tengok cemana excited budak dapat barang baru. In this case, kasut biasa je pun. At first, mamanya nak beli kasut Nike. Bukanlah kata duit banyak berlebih, kang ada lagi yang mengumpat kata riak ke bodo ke menunjuk ke hape. Tapi more to rasa bersalah. Iyelah, si abangnya kasut tak kalah, Adidas la.. Converse la. Kang orang kata berat sebelah pulak.
 
No, that's not the situation. Dengan Bang Ian, memang I purposedly bought all those well-established brand sebab nak dia selesa to stimulate him to walk. Toksah kata hat murah pun ada yang elok la, kalo kita pakai Hush Puppies dengan kasut Bata pun ada beza kan? Jawab sendiri la hat mana yang lagi comfortable.
 
Tapi mamanya pun beli kasut Bata je untuk diri sendiri. I dont mind it at all sebab kalau rasa tak sedap ke, tak selesa ke, I pakai kejap-kejap during meeting je pun. Keluar meeting terus tukar sandals. Dengan si Rayyan Ariff, kita nak sarung ke dia berjam-jam. And dia pulak bukan reti nak cakap tak selesa or kaki sakit n melecet sampai merah menyala (I posted something on this back in 2012). As for adik pulak, kalau sakit ke tak selesa ke, member boleh bagitau. "Nanak pakai, shakit.." "Nanak pakai, tak besh.." So buat apa membazir nak ber"Nike" bagai. Gituuu..
 
Lagipun, budak tatau brand. Mak pak yang excited yea dak?? Eh.
 
Ok, hari yang ditunggu dah tiba. Mamanya amik cuti sehari. Bukan apa pun, just to be on standby. Kalau skolah call ke ape, leh cepat sampai kalau dari rumah. Kalau dari office, mau selop anak eh, omaknya baru kat Tol Batu kat DUKE nuhhh.
 
So first of all, hantar bang Ian. Bayar yuran siap2. Amik baju siap2. Saiz yang ada a bit besar, takpe. Leh pakai sampai lebam. Then shoot ke school Adik plak. Haah patah balik. Saje je la kan. Sebab expect lama kat school Adik so that's why hantar Abang dulu.
 

Kids on their first day. 2nd January 2014.
 
Bang Ian, as expected, OK je. Yea lah, dah tahun ke-4 skolah kat situ. Dah hilang thrill dah nak takut agaknya. Hehehe. Dik Sya, masa pergi recce tu elok je.. Elok dah register, tanak masuk. Tanak duduk. Pujuk2 dengan toys, dia pergi la main. Elok dia leka, mama n ayah cabut. Pergi dating breakfast berdua dulu.
 
Dah tu ayah pegi keje (he took 2-hours time off, saje nak tengok anak masuk sekolah), mama pun balik rumah. Around 1220, cikgu hantar Rifa Aleesya balik. I arranged for the teacher to send Rifa Aleesya back and paid extra to her for that. At least dengan cikgu sendiri takle risau sangat yea dak? School hour dia officially 8.15am-1215am. Masa dekat meja tulis from 9am-1130am je. Yang lebihnya main. Nama pun playschool kan.
 
Ni masing-masing baru sampai. Bang Ian minum dulu before tukar baju. 
 
First day Rifa Aleesya cemana? Hehehe.. As expected, budak manja umo 2 tahun 2 bulan ni memang nangislah. Tanak joint activities. Dok je sebelah Teacher Sabariah. Dengan Teacher Nina and Teacher Suba takmo langsung. Sampai mengantar balik pun beramai-ramai. Hahahha. Tanak minum n makan dengan students lain, dia just minum susu dia je masa kat school. Ekeke.
 
Penat wohh budak skolah. Ekekekeke. 
 
The next day, ada lagi la adegan menangis bila hantar pagi-pagi. Tapi nangis yang syahdu-syahdu gitu. Manjakan. Tu la, siyan budak lahir ujung tahun ni. Baru masuk umo 2 tahun tahun lepas, tahun baru dah masuk kelas 3 tahun. Ekekeke..
 
2nd day of school. Subhanallah.. mencabar betul! Nak kuar gi ke kereta pun macam2 cara dia cuba lengahkan. Dari bangun pagi membawak ke mandi and sarapan, semua dia lengah-lengahkan.  
 
Alhamdulillah OK jugak makcik kecik kita ni bila dah 2nd day tu. Nak la campur dengan kawan2 lain, buat aktiviti, makan roti minum air milo. Takde la kata tanak masuk group n minum susu dia je. Heheheh..
 
Ni cerita hari Rabu, 8 Januari 2014.
 
Tengok gambar kat atas ni pun dah tau dah cemana playful dia ni kan? Elok nak gi ke kete tu, dia mintak nak gayut kat palang dulu la. Kiri kanan plak tu. Dah tu berenti duduk la.. Berhenti pijak batu la. Macam-macam. Sigh.
 
Sampai kat sekolah dah sedih dah. Syahdu tak habis. Mula la tangkap leleh. Tapi bila sua ke cikgu, cepat je dia pegi. Elok masa yang sama, datang la budak dalam umo 4-5 tahun kot. Budak tu punyalah tanak gi tahap main tarik2 dengan mak dia kat pagar. Siap jatuh bergolek lagi.
 
Ish, cuak plak nengoknya. Harapnya school Rifa Aleesya ni Ok-ok je la hendaknya. Takut bukan apa, banyak sangat dengar citer tak elok kan.. Dah la anak mek dua ketul je. Kena tambah baby 2014 ni. Eh.
 
Cemana 1st day anak you'olls? Mesti ada jugak yang berdrama ayaq mata. Kehkehkeh.  
 

5 comments:

Suliana said...

samalah anak kita lahir hjg thn juga.. tapi sy blm hntr aisyah sekolah lg. thn dpn la.. tgk reefa dah pandai bergayut kt palang. aisyah sy tak reti gayut lagi. hehe

Rizziela said...

Rifa sekolah mana Jie

Emmy said...

Saya vote setuju tambah baby 2014 tu! Haha

Suhaida Senen said...

Salam di mana ya lokasi playschool ni area pandan indah?

Jiey Mien said...

Suhaida, dekat Kenari Court Apartment tu.. Ada rumah double story kat situ.. Dia rumah yang corner lot.. Tadika Bistari Indah