Wednesday, January 8, 2014

Tentang Rayyan Ariff, Rifa Aleesya dan Stimulaterapi

Ok, takmau dah kata nak update blog kerap2. Tak terbuat pun.. Mana yang ada je la.. Tak ikut sequent pun.. Semua berterabur la kiranya.
 
Apa cerita Bang Ian kita? Alhamdulillah. Secara amnya, he's doing OK. The best that we've seen so far until last Sunday, he was down with flu and started coughing on Monday, together with conjunctivitis.. So, no school for him at the moment. Sigh.
 
Kenapa saya kata the best that we've seen? Alhamdulillah, Bang Ian sihat walafiat dan aktif ke sana ke mari. Hujung-hujung minggu terakhir tahun 2013, kami ada dua trips ke Johor dan Melaka. Back to back. Satu gathering skolah my hubby as posted earlier, satu lagi gathering set2 Superkids. Will update on this one later (even tatau bila.heh).
 
Ingatkan bila dah back to back gitu, mudah la nak demam ke apa. Tapi Alhamdulillah, he was just fine. Nampak la yang dia punya resistance ni lebih kuat daripada sebelum ni. Lasak ke sana sini, main air pun tahan, kira kuat le tu kan untuk seorang yang bernama Rayyan Ariff. Ewah.
 
Actually since the last post yang he was warded tu, panjang lagi la cerita dia. Health issue yang satu persatu bagaikan tak berhabis. Masa tu, rasa macam Ya Allah, ada lagi ke serba sedikit tabah dan kuat untuk kami? Taboo subjects sangat rasanya.
 
Episod kesakitan Rayyan Ariff ni bermula since dia tercekik makanan dengan bibik masa mula-mula bibik datang. Warded for observation for one night. Then lepas tu, admitted for Upper Respiratory Tract Infection aka URTI pulak. 5 days jugak kat situ. Siap kena rocephin jab untuk antibiotic. Bermula dengan we got discharged ni la yang banyak health issues dok surround dia.
 
Bila dia discharged, dia still nampak macam grasping for air. Susah benar nak bernafas. Sampai satu tahap, ada jugak mama mengeluh, "Ian, udara tuhan ni masih banyak untuk kita sedut. Cuba la sedut elok-elok. Moga ada sikit bahagian Ian dalam byk2 udara tuhan ni yea.."
 
Bila dok grasping for air, struggling to sleep, involuntary movements and whatnot, paed neuro refer kitorang jumpa ENT and at the same time, scheduled for EEG test, sleep study and X-ray. Turns out, Rayyan Ariff punya adenoid and tonsil macam besar sket. A good candidate for adenoidectomy and tonsillectomy. Tapi whatever it is, kena tunggu official test results semua.

  
Dalam masa 14 jam tests ni, I was so restless. Sekejap-sekejap tanya adik yang jaga machine tu, ada sawan tak? Ada Obstructive Sleep Apnea Syndrome aka OSAS tak? Brain background activities macamana? Semua nak tahu. Masa the persons explained about the outcomes, tatau rasa nak nangis ke nak senyum. Reason being? Results dia ni bercampur-baur.

1. Sawan : Alhamdulillah, sepanjang ujian berlangsung, no seizures detected. Satu pencapaian yang sangat mengagumkan bagi saya sebab dari first EEG test masa umo 10 bulan sampai yang latest ni, tak pernah seizures-free. Kali ni, Alhamdulillah bebas. Even without taking any seizures medicine. Terima kasih untuk Kak Ija of Pusat Stimulaterapi Shah Alam yang banyak membantu dan merawat. It seems like he has been responding well to the treatment. Harap2 teruslah positif. Janganlah sesekali datang balik En. Sawan. (Cepat tolong aminkan! TQ)!

Yup, seizures-free selepas rawatan demi rawatan from Pusat Stimulaterapi Shah Alam. Alhamdulillah Subhanallah Alluakbar.

2. Brain background activities tak bagus. Macam orang makan ubat and drowsy sedangkan he's not taking any medication. Senang cerita, not much thinking aka lembap.

3. He does have OSAS. A few time in his sleep, dia berhenti bernafas.

So there were good and bad news all at the same time. Bila dah macam tu, mama pun tiba-tiba macam rasa emotional roller coaster ride gitu. I have done a lot on him. I have done so much on him. I have done this done that. Gitu. Rasa penat, and yet we're no where near to being OK.

Tapi satunya rasa kesyukuran tertinggi yang aku panjatkan untukMu ya Tuhanku, adalah kurniaan rasa tidak mudah mengalah dan terus menerus mencari alternatif yang Kau berikan padaku Ya Allah. After I took sometimes to grieve, I kept on findings ways to help Rayyan Ariff.

Tiba-tba aku teringat tentang cadangan Abah dulu-dulu supaya berikan Rayyan Ariff dengan Memo Plus Gold as brain and memory booster. Aku googled information about this product and learnt that it was prepared from Brahmin herbs which are used in Ayurveda treatment method. Considering the fact that it is a well established product and has been in the market for quite long, I decided to give it a try. Sama macam Abah dulu yang gave it to my Adik, I'm now giving it to my son.

Supplements Rayyan Ariff. Neurogain and Kid's Colostrum tu bleh je beli kat farmasi. Kalau ada sesape nak join order for Memo Plus, bleh email saya at freaky_gurlz@yahoo.com. Ada a few friends yang asked me to buy for their kids since the agent live very near to me. So sape yang nak bleh la skali and I'll arrange for postage. I'm not an agent or stockist. Tolong je.

On top of memo plus, I'm giving Rayyan Ariff some other supplements; Neurogain (for brain) and Kids Colostrum (for antibody and growth). Di samping itu, usaha stimulaterapi memang tak pernah kurang. Tak pernah berhenti. Cukupkan jugak rawatan intensive at least 3 kali seminggu, which translate to 9 sesi seminggu.

Cuma bila hujung-hujung tahun tu, therapies at the hospitals tak dapat nak pegilah since we were travelling.

25 Dec 2013
 
Then there was another ward admission on 24-25 Dec 2013, for us to learn something new on Rayyan Ariff. Something so new and of course, not to my liking. Tapi kalau dah itu cabaran yang Allah SWT tetapkan, apa lagi perkataan yang tinggal? Harung sahajalah. :-)

Came 30th December, Rayyan had 3 appointments at SDMC. One to repeat the X-Ray procedure, and another two are with ENT and paed. Alhamdulillah, all turned out well. Adenoid Rayyan Ariff mengecut and he doesnt need an adenoidectomy for that. Syukur Ya Allah.

And paed neuro is also happy with his physical progress (without holding or leaning to anything). Dah boleh berdiri lama and menapak for few steps (6 steps so far, 6 well-balanced steps). Much better than before.

For the outcome of the appointments, I gave high credit to Kak Ija of Pusat Stimulaterapi Shah Alam. Alhamdulillah.. With her magic touch and pastinya dengan izin Allah, Rayyan Ariff managed to recover from the adenoid issue without having to do any surgical procedure and gained better physical ability. Syukur Ya Allah.

Dah pandai minum pakai straw.
 
As of now, he is also very alert. Few days back at Pusat Rawatan Stimulaterapi Shah Alam, he tried to knock someone with his small push car. Hahaha lawak. Another one thing that happened that night, dia tiba-tiba terkentut. Kuat OK! Pastu dia tergelak sambil tersipu-sipu pandang orang kini kanan. Bila kena tegur lagi malu. Subhanallah! Tu tak masuk lagi bab nak berebut barang, dok usha2 tab orang dari jauh. Alhamdulillah. This is good for him. At least now dia dah starts observe things around him and bukannya just focus kat benda yang kita hadapkan kat dia. Tu tak masuk lagi bab nyanyi-nyanyi and whatnot. Maybe memo plus and neurogain is highly working on him kot.

Memo Plus ni utk student mmg recommended as memory booster. Untuk org tua yang ada Alzheimer jugak. In fact, kita-kita ni pun boleh makan. :-)

Siap sengaja nak langgar orang! Kete kecik, kaki tuan panjang kemain!

Dok belakang sorang-sorang macam Abang kawasan!

Tapi tu la, bila alertness is improving, perangai mengamuk pun boleh tahanlah. Hehehe. Sabar je la.. As for Adik Rifa Aleesya, mama tunggu Rifa besar sket lagi and have more brain usage untuk study ke apa, I want to give the same supplement to her. Bagi memo plus. Sekarang kecik nau lagi. Herbs kan panas.. Hehehe..

But, now everytime kita buat stimulaterapi for Bang Ian, we will aske Kak Ija to do for her as well. More to membela emosi dan rawatan minda. This is one thing about stimulatherapy, untuk anak-anak yang normal or ada masalah pembelajaran pun OK. Not necessarily anak-anak macam Rayyan Ariff jer.

Budak banyak akal! Pening mak!
 
Sebelum ada yang bertanya, saya bagi siap-siap contact no. Kak Ija of Pusat Stimulaterapi Shah Alam - 0129137266.

Muka cheeky tak hengat! Semoga usaha kami untuk anak-anak terus diberkatiNya. Aminnn.

Next, kita citer bab first day at school pulak. OK, till then.

5 comments:

AMIIZAA said...

handsome boy ian dah besar.
aunty doakan semoga sentiasa dalam lindungan Allah SWT. AMin.

AMIIZAA said...

handsome boy ian dah besar.
aunty doakan semoga sentiasa dalam lindungan Allah SWT. AMin.

Mama Kembar 3 said...

Rayyan ariff is soooo adorable! Tiap kali tengok senyum dia unty cair lah hehe. Bab kentut pastu senyum tu sure cute yg amat kan hehe. InsyaAllah, semua usaha tu akan mebuahkan hasil yang berbaloi baloi :-)

Carolyn said...

you are really a super and great mum. I truly admire your patience, love and determination. He is an amazing boy and will do well and is lucky to have you as his mum.

ruziyatul mona Adzibi said...

mona baca sambil senyum2 tengok rayyan berdiri pegang remote.. alhamdulillah .. syukur Allah..