Thursday, January 16, 2014

Random things. Random thoughts.

Hapdet instant namanya. Tak feel lah pakai phone, tapi namanya nak bukak lappy, memang taklah kan.. Hehehe..

Alhamdulillah life nowadays memang hectic with kids' activities. Be it therapy or jalan2 bawak diorang je ke, asyik full je rasanya. Tak sabar nak tunggu cuti sekolah. Hahaha. Bukan anak2 je tunggu cuti, mak pun sama. Heh.

Dalam tak sedar yang kita dok rushing itu ini, anak2 pun ikut rushing sama. Kesian pun ada. Iye lah, kids, apa yg diorang tahu pasal "Dah lambat", memang nature diorang suka main-main and explore things around them. Haruslah they take their own sweet time.

Contoh bangun pagi, mandikan adik, mandikan abang. Dah tu terjerit2 hat tu nak pakai baju, hat ni nak makan. Mana nak pakai kasut, ikat rambut etc. Mana kita nak bersiap lagi. Yang depa ni semua nak mama, sesekali willingly depa nk gi kat bapak, rs macam menang loteri. Lega sket.. 

Sigh. Dengan bibik pun depa buat seteru bila Mama ada. Memang stress. Bila pagi dh stress, kadang2 serabut tu membawak ke petang. Hahaha.. saiko mak! Bukan apa, penat...

Tapi kan, kalau kita bleh slow things down and buang istilah "Dah lambat", syok kan? Macam pagi semalam, berkejar nak pakaikan the adik baju, bila dah dapat tangkap, elok letakkan dia depan kita, baru nak sarung baju, dia peluk mama dia ni ketat-ketat. "Olololo.. Sweetnya dik.. Peluk dia balik. Sayang dia sangattt.." Mulut cakap sambil tangan tak lepas peluk dia. 

After a while,  "Ok dik, dah.." Aku cakap sambil leraikan pelukan. Dia still lagi peluk so aku sambung peluk dia lagi.. "Ok dik, dah.. Kita nak gi school pulak.."

Bila second round "Dah" pun tak jalan, terus la tinggi sket suara, "Ok, ok, kita peluk malam pulak. Dah. Dah. Dah lambat ni!!"

See. Kena rush lagi depa ni. Hehehe. Even though ada rasa guilty,  tapi takleh buat apa dah. Memang dah lambat pun. Mana nak hantar depa lagi pastu.

Sigh. I know baby, there will be a time when you think that hugging me is no longer a cool thing to do. How I wish I could just stop the time and enjoy it now.

Sodihhh anak2 mak yang kunun-kunun berkerjaya ni, nak berpolukkk pun pakai episod. Siap bersambung-sambung lagi. Heh.

Ni tghari tadi. Gi amik depa kat school. Muka takjub masing2 takyah citer la. Hat Abang syahdu sampai pekup muka dekat kerusi. Nangis. Hat adik nampak mama siap melaung.. hahahaha.. Orang jakun jarang mak dapat amik. Hahaha.. Biasa balik dengan cikgu kan.. Nak kata apa, mak keje kat Damansara, umah kat Ampang. Cemana nak main lari-lari kalau dah jauh cenggitu. Hahaha.

Doa la anak2, kot bapak korang leh jadi menteri ke. Tan sri ke. Dato ke. Hok kaya meruap-ruap. Hehehe. Nanti mama dok umah je mewah2 dgn korang. Feeling vini fak mhenteri. Amin.

3 comments:

anamutarabbi said...

Salam
Kak, saya ada baca psl post susu yg akak bagi pada Rayyan. Nak tanya boleh?

Terima kasih

Jiey^Mien said...

Tanyalah dik.. just email me freaky_gurlz@yahoo.com

Emmy said...

Amin!