Tuesday, January 28, 2014

Satu perkara, satu masa?

Kata omputih, one thing at one time kan? Kata aku ataupun versi mak-mak zaman sekarang, kalau buat satu-satu memang tak berhabislah! Kalau boleh semua pun nak buat. Semua pun nak settle. Kalau dapat one quiet day tu kira bagus sangat dah tu.
 
Agaknya sebab dah penat sangat ke hulu ke hilir rupa driver, ruba babysitter, rupa kuli dan pelbagai rupa lagi, badan mulalah nak protest. On Friday tu dah mula rasa sakit kat tapak kaki bila berpijak. Came Saturday, makin teruk. Campur dengan kepala sakit berdenyut-denyut, memang havoc la.. Sabtu takde terapi kat hospital, so bawak the kids pergi Stimulatherapy.
 
Tinggalkan anak dengan bibik, dah tu gi tukar tayar kereta dan yang sewaktu dengannya lah. Sebab weekend nanti nak berjalan jauh kan. Beli something yang Kak Ija kirim before gerak gi tempat stimula balik. Dah sampai tu tunggu sekali lagi turn Rayyan Ariff untuk stimulatherapy, then baru gerak balik rumah.
 
Sampai rumah dah petang. Si adiknya sibuk nak swimming. Ayah yang bawak.. Mama dia dah sakit kepala berpinar dah rasa. Booked appointment dengan satu pusat refleksiologi kat Ampang, run by OKU penglihatan. Tak pernah-pernah merasa urut, kali ni surrender. Kalau tak, paling takut kot!
 
Lepas maghrib pergi. Kata orang tu, penyakit takde tapi angin banyak. Dah tu badan macam penat sangat. Overused. Urat-urat kat betis semua terik. Kes tak pernah urut pun yea kot. Dia siap tanya, "Sakit kepala ke kak?" Memang tengah sakit pun!
 
Adik tu cakaplah, sebab badan banyak guna kena la service at least once in every 2 weeks. Tengoklah dik kot ada masa. Iyea la, mana kaki tak sakit kalau sehari-hari tu at least 2 jam setengah drive pergi balik kerja n hantar anak sekolah. Tu tak masuk lagi hari pergi Stimulatherapy. Ampang-Shah Alam-Damansara-Shah Alam-Ampang. Kurang-kurang 3 jam - 4 jam dalam kereta pergi balik.
 
Kalau ada orang kata dia bleh go through all of this without rasa penat, aku tabik spring toink toink la. Aku sendiri bukan kuat mana pun, kalau tak ingat anak, takde de aku nak ke hulu ke hilir.. Baik aku tido kat rumah kan?? 
 
Permata jiwa. Aku pegang konsep amanah Allah SWT. Kalau dah kata amanah, ke hujung dunia cari penawar pun kenalah sanggup. Takkan ko nak biar aje?

Aku rasa, faktor yang mendorong aku sakit kepala, migrain and whatnot tu sebab tak cukup tido. Pada aku, tido yang 5 jam terus menerus tu lagi nikmat daripada tido 7/8 jam tapi in between ko kena bangun, attending to a crying baby (erkk toddler!) 4-5 kali semalaman.
 
Aku pun tatau pesen apa si Rifa Aleesya ni. Semalaman tu susah nak dapat dia tido straight without crying. Kalau dapat tu, memang miracle lah! Heaven gila. Dulu orang kata tunggu habis pantang. Dah habis tak OK, orang kata tunggu besar sket. Now, aku tak tunggu dah. Tak kisahlah ape pun. Dah nama pun anak. Kot boleh pergi tune kat supermarket kasik betul, dah lama dah aku buat. Since takleh, make do je lah kekdahnya.
 

Entah apa depa discussed. Antor si abg OK banyak, antor si adik penuh stress ok! Kejap ke depan, kejap ke belakang. Kejap tarik tudung, kejap sepah tisu. Cuba korang bayang, tengah drive orang tarik tudung cemana kekdahnya? Bukan sekali tarik, ko jerit dan ugut dulu baru dia lepas. Sekolah dengan umah dalam 1-2km je kot, tapi sebab traffic light and constructions tambah lagi dengan peel dia, rasa macam 2 jam. Haihhh..
 
Back to cerita hari sabtu, sampai rumah lepas urut dah 930pm. Tak tunggu lama, by 945pm masuk tido bawak Rayyan Ariff sekali. Entah pukul berapa dia tido.. Kul 11pm terbangun, pekik panggil si Rifa Aleesya masuk suruh tido. Si ayah dok kata, "Ala weekend kot.. Biar la dia nak berjaga."
 
Hah, ni cakap senang. Kot dibiar, membawak ke weekdays OK! Dah tu, kita ni lah yang berperang mana susah nak bangun pagi, mana peel nak mandikan, mana nak bagi makan. Kot office sendiri takpe la masuk pukul 11am pun!
 
Memang rare lah nak dapat tido pukul 945pm tuh. Hari tu menjadik sebab kepala mendenyut je haa.. Laki kejut sebab nak bagitau apa pun silap timing lah kan. Aku dah kepala rasa nak pecah. Esoknya bangun, sakit lagi.. Mana taknya, semalam before tuh bukan boleh tido full stretch jugak pun. Hok kecik tu dok bangun 2-3kali. Tapi sakitnya better than before. Boleh bangun and boleh function.
 
Mak-mak ni, asal boleh function je, semua jalan. Dah tu gerak gi umah PIL kat Rawang. Kena la fair kan. Last datang 1 Jan ari tu. Ni dah 26 Jan. Kang nak balik Kelantan berhari-hari dah pulak (iyelah, takkan nak balik Kelantan 2 hari je kot. Kalo 2 hari je, dok atas jalan je lah kekdahnya). So before balik Kelantan, balik la Rawang dulu. Balik je daripada Rawang, itu ini, itu ini, gerak ke Shah Alam pulak. Overnight kat sana, so senang pagi semalam turun gi kerja dari sana. Dah tu petang gerak gi sana. Semalam sampai rumah dah almost 8pm.
 
Penat tak penat. Korang nilai sendirilah, Aku malas nak cakap apa dah. Apa yang kita cakap semua tak betul kalau orang dah tak suka. Hehehehe. Eh, apa citer pulak ni eh? Hahaha.. Biorlah. Yang penting tuhan tahu hati kita tara mana. Ada hujung-hujung sabar dan kuat, aku mintak sesangat tuhan terus menerus bagi. Supaya boleh terus melangkah. Hidup setiap orang tak sama. Cabaran setiap orang berbeza. Kalau dah ini jalan yang Dia bagi untuk aku, mak OK je. Redha ke pasrah ke, terus berjalan.
 
Korang pun sama tau. Terus berjalan regardless what. Eh tetiba.
 
 

3 comments:

Mazatul Muhamad said...

Kuat la semangat mama Rayyan.. Alhamdulillah.. Semoga cepat recover yer... :)

Ma Ri Ni said...

Maybe boleh delegate some of your routine to someone else. mungkin u boleh hire weekend driver ker...

nita azlin said...

Haha..baca pun penat :)
My toddler dah 2thn 3bln.Tapi tdo adik dia yg umur 1 yr old lg lena dari dia.Yg si kakak kejap2 karang menjerit..pastu merengek suruh semua org tepi. pastu nak susu pulak. diorang penat main kot..xpela kan jiey, yg penting sihat :)