Friday, January 6, 2012

Kesibukan beranak dua???

Jawapannya adalah sangat sibuk. Sebelum ni dok terpikir la, blogger A bila dapat anak baru, belog terus sepi.. Blogger B bila anak bertambah, belog terus sunyi.. Nahhh sekarang, amik ko! Kena batang idung sendiri.. Abang tido, adik hekhek.. Adik tido, abang melasak.. By the time dua2 tido, mama pun dah semput..
.
BTW, I'm maidless now.. Sangat letih, sangat penat.. Maybe sebab saya sendiri pun tak 100% recover lagi, so tu yang terasa sangat.. Kot energy macam muda2 dulu, anak 3 pun tak kisah agaknya.. Apa citer tak 100% recover lagi ni? Dah lebih dua bulan kot czer.. Hehehe.. Panjang citer dia n hari ni nan ado mood nak bercerita.. Len kali la saya share experience yang menakutkan neh.. :P

So apa citer anak2? Biasa-biasa jer.. Rayyan Ariff selsema. Akhirnya, setelah berbulan tak demam, dia tewas juga.. Hehhehe.. Last demam selsema masa raya hari tu.. Tu pun jangkit dengan mama.. Tapi expected pun.. Sebab dia dah start skolah balik.. Rayyan Ariff ni antibodi kureng sket.. Bila bercampur gaul, memang senang la nak demam selsema.. Bila dah sakit tu, senang la Encik Sim. Aliff. Wan nak datang.. So mama dah start cuak ni..
.
Tapi nak buat camner, takkan takmo bagi skolah plak.. Kat umah kang takde aktiviti berfaedah, mula la nak ngamuk n bosan.. Sekurang-kurangnya, kat skolah banyak pengisian.. Dah bagi macam2 jenis supplement and vitamin dah pun..
.
So macam mana abang kita ni gi skolah? Hari pertama ambik, masuk kete, mama buat susu. Belum sempat mama bagi, dia terus rampas botol susu dari tangan mama dan minum tak ingat dunia. Punya la haus, punyalah lapar.. Second day, ambik dari skolah, dia tido dalam kete.. Sampai umah, angkat letak kat sofa dia terjaga.. So mama ambik roti jagung gardenia tu.. Nampak roti kat tangan, terus bingkas bangun n tarik tgn mama yang ada roti tu suruh suap dia..
.
Hati mama?? Syahdu gilaaa!! Siyan anak mama lapar.. Ayah dah bising tanya sekolah tak bagi makan ke? Mama rileks aje lagi walaupun hati sedih sangat-sangat.. Honestly, saya tak salahkan cikgu. Saya tahu diorg bagi je makan.. Bagi je susu.. Tapi mesti ada timing la kan.. Contohnya kul 2pm minum susu or makan, kalo masa tu minum or makan sket je, tgg la next feeding pulak.. Iye la, bukan sorang budak nak dilayan.. Kalo asyik nak jaga tekak je, camne nak buat aktiviti???
.
Sighh.. Tapi sekolah baru ni bagus jugak la..Banyak aktiviti.. Semalam masa ambik, bukan main lagi cikgu dia cakap, "We did body parts flash card with him and he managed to show all parts.." Saya senyum je la sebab memang dah tahu pun. Dah lama Rayyan Ariff knows his body parts sebab dah lama pun kami ajar.. And then, cikgu Usha kat skolah lama pun ajar jugak dulu.. :-)
,
Cuma the problem is, sekolah tu jauh sangat. Sejam pergi, sejam balik.. Kul 630am dah turun umah n kul 645pm baru kitorag leh ambik. Lama giler kat sekolah n daycare.. Perjalanan jauh tu pun satu hal.. Tak sedap hati jugak mama nak proceed kat situ sebab bila badan penat, mudah la sakit.. Takmo Ian sakit sebab tau2 je la Encik Sawan ni..Sighhh..
.
Ya Allah, permudahkanlah urusan Rayyan Ariff ya Allah.. Aminnnn... :-(
.
 Ni first day kat school.. Syahdu giler tengok dia tgh makan.. :-(
.
Ni muka tagih simpati bila kitorang lambai tangan cakap bye-bye nak balik.. first day school dah kena tinggal dah..

Budak skolah yang penat tak hengat.. Mama tolak dari kete pakai stroller jer.. I kan baru operate, so camne la nak dukung budak ni dari tempat parking bawak ke rumah.. Last resort, tolak pki stroller!

First day amik dia kat school, muka masam mencuka.. Muka tak puas hati.. Maybe dia marah tinggal dia kat situ.. Nak wat camne, takde pilihan nak.. Kalo bibik ada, surely Mama cari school yang half day jer so that Rayyan Ariff tak penat sangat.. After school, dok umah ngan bibik.. Bila tak penat, takde la anak mama mudah sakit.. Now, since takde bibik, terpaksa la mama tinggal hero mama ni kat school n daycare for special children ni.. Sobsobsob.. Sorry yea nak.. I have to work for us.. :-(
.
Adik Rifa Aleesya pulak dah start kena tinggal since Mama dah balik keje.. One day before nak tinggal, dia ngamuk tanak minum EBM.. Sangat la pelik sebab before that OK jer minum.. Menangis n meraung sampai naik biru muka.. Sudahnya, kul 9pm Mama n Ayah kuar cari botol NUK. 2 bijik botol + 2 bijik latex teats = RM87!! Fuhhh.. Dahsyat adikk.. Abg Ian pakai botol Anakku rege RM14.90 utk 3 bijik jer.. Nasib la dia accept botol NUK tu. Kalo botol tu pun dia reject, memang mama mati akal la sebab breastflow n tommee tippee pun dia takmo..

Ni la satu-satunya jenama yang adik accept.. Macam2 la peel anak ni eh.. :-)
.

\
Latest of Adik.. Puteri mama ni dah 5.27kg @ 2 months old.. Berkat susu mama eh.. Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan olehNya untuk merasa nikmat susu mama sepenuhnya.... *read: fully taking breastmilk, bukan exclusively taking breastmilk eh.. 
.
Memang adik ni bukan exclusively on breastmilk, tapi she's fully on breastmilk now.. Susu formula yang beli masa mama sakit hari tu, tak luak sket pun sbb since mama sihat, susu mama je la yang jadi santapan adik.. Agak-agak, kalo bagi pun mesti tanak dah.. Harap2, susu mama terus ada la untuk adik..
.
Buat Abang n Adik, semoga sentiasa di dalam lindungan dan rahmatNya.. Aminnnnn

11 comments:

AIN NAZRI said...

alhamdulilah... Puteri makin sihat.. gebu ajerk.. geram tengok..

Abg Rayyan, hopefully oklaa kat school tu.. semoga Allah selalu melindungi abg rayyan

Qaseh said...

so cute la aleeya...hu huuu...mmg terbaik la susu ibu.cubby sgt2

ch@ said...

sedapnya adik tu tidurkan...abg pula yg kelaparan. tak boleh bekalkan dia apa-apa ke jie? sian dia.
dah berabak dua, blog tak berupdate pun tak apa, janji kita dgn anak-anak gembira. family comes 1st. hiii.

Jiey^Mien said...

Ain: Tu la.. Harap2 Abg Rayyan OK la.. Berat hati nak letak kat skolah lama-lama considering his age..
:-(

******************************************************

Qaseh: Sangat terbaikkk.. Paha dah macam KFC.. :-)

***************************************************************

ch@: Adik ni jaguh tido hehehhe..
Memang sedia semua dari rumah.. 1st day, nasi habis tp susu luak sket je.. 2nd day, nasi habis tp roti tak berusik n susu luak sket jer.. Third day, nasi habis, makaroni habis, roti pun takde.. tp susu tak luak lgsg..

Ye la, makan ikut jadual.. Kot tak habis takkan cikgu nak suap lagi dlm kelas.. kalo kat umah ni, sejam pn bibik ikut bontot dia.. Sbb dia mmg mkn lambat.. :P

Jiji said...

Aku merindui mu!!

Jiji said...

sama kes je abby rifa ngn anis, habis semua jenama try end pigeon.. jiey try tu jugak la

Rozuan Ismail said...

sedih rayyan kena tinggal.huhu

littlehumblelynn said...

Kesiannya baca kisah ian,dia nangis x 1st day tggl jiey?

X rasa nk amik maid lg ke jiey?

Anonymous said...

ya allah..bambam nyer..semangat sgt..suka nengok ketol-ketol kt badan si tenet tur..hurm..cm bau-bau jer bau bby..rindu plak nk der bby...tp blom sanggup lagi menanggung kesakitan cm last czer..huhuhu..

mama_kimey said...

jiey..

same as kimey..syahdunye hati nk tgglkn dia mase 1st day school @ age 4. it's huge coz duk kg ni rata2 budak g school @ age 5. sudahnye anak dgn mama same2 cengeng..tp tpkse tggl jugak dia kt school.. amik dia lps school..moncong jugak

It's All About Me said...

Hati seorang ibu kan..tersentuh hati sebab tak sama org jaga anak kita dengan kita sendiri yang jaga..

salam perkenalan..follow ur blog..