Wednesday, October 5, 2011

Akan ada hari untuk dia kembali gagah berdiri.. InsyaAllah

Ramai yang pernah kena denggi told me that, denggi ni sakit yang sangat menyakitkan.. So saya buat kesimpulan, Rayyan Ariff pun mesti ada rasa sakit dan bisa-bisa badan jugak.. Dah la budak kecik.. Hmm..
.
Hari Ahad, platelet darah 93.. Hari Isnin, turun ke 82.. Hari Selasa naik sket, 84.. Hari ni naik sket lagi jadi 87.. Kata Dr, naik sket sgt so kita consider static jer.. Takpe la, janji tak makin jatuh.. This morning, saya dikejutkan dari tidur dengan bunyi nafas Rayyan Ariff yang bagaikan ditemani seribu kepayahan.. Bila diberi makan, tercekik-cekik jadinya walau sekadar kek sponge yang sangat lembut..
.
Peristiwa dua hari lalu berulang.. Lalu saya minta jururawat mengambil bacaan suhu badan Rayyan Ariff.. Normal dan tiada demam.. Namun jelas terlihat Rayyan Ariff kepenatan dan sangat tidak selesa.. Makan juga tidak bisa kerana asyik tercekik-cekik.. Hanya susu, milo dan air roselle sahaja saya berikan, silih berganti..
.
2 jam berikutnya, jururawat datang lagi untuk mengambil suhu badan.. Nahh.. 39.1!! Sudah saya rasakan anak ini demam lagi.. Kalau tidak, takkanlah perkara 2 hari lalu berulang.. Sukar untuk bernafas, sukar untuk makan, kepenatan, kesejukan dan nampak sangat tidak selesa. Setelah diberikan PCM dan membasahkan kepalanya, anak kecil itu kembali terlena..
 .
 Walau Rayyan Ariff diuji lagi, InsyaAllah, mama yakin kamu akan kembali berdiri dan meneroka..
.
Kembali bermain air seperti seringnya.. :-)

Kembali 'mengemas' baju nenek di dalam almari.. :-)

Untuk seketika waktu ini, cukup dengan gelak tawa dan senyuman kamu.. Kerna mama yakin kamu akan kembali OK.. :-)
 .
Sup ketam masih menjadi menu harian.. Air 100 plus ditolak mentah-mentah oleh anak ini.. Hanya air roselle dan jus kurma.. Sesekali berselang air milo dan air penawar yang atuk buatkan..
.
Terima kasih di atas setiap kiriman doa dan kunjungan yang diberikan..
.
 Tetamu kecil yang asyik ketawa mengekek, Yasmin Nabilah
.
Terima kasih yang tak terhingga.. :-)

14 comments:

ieda said...

get well soon abang ryan....cemana boleh dapat denggi plk ni?

Angah said...

jie, cuba rebus ketam, macam buat sup, bagi rayyan minum, ia boleh meningkatkan platelet darah

alyyani said...

betul la kot bila nak ber'adik' ni, abang/kakak akan jatuh sakit. dah ramai aku tgk. including nia dulu. get well soon rayyan. admitted lagi ke?

Rozuan Ismail said...

get well soon rayyan.wan pon pernah kena demam denggi.memang sangat seksa ye

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam jie.kak ros doakan ryan cepat sembuh dan jie tenamg selalu.

Pnut said...

Akak doakan ian akan cepat sihat dn kembali ceris...

harz... said...

Salam Jiey...
Mudah2an abg Ian cepat sembuh....

Ibu Rawiwa said...

cepat baik yer rayyan...

Bicara hati ibu aisya said...

Cepat sihat ye ian...

Insyaallah..ian kan budak kuat ;)

Nour El AiN said...

Semoga ian cepat sihat =)
SAyangggggg Ian.. =D

Rizziela said...

Anti tak tau pun Tuan Kecik demam....Semoga cepat baik yer sayang....

Noina said...

eh..camner lak gambar Nabila keluar nih..hehe..dia ngekek pasal dapat jumpe pakwe ensem Rayyan..Rayyan mmg budak kuat semangat. tengah tak sihat pun bleh tengok dia tersenyum..Moga Rayyan lekas2 sembuh yek sayang. Jiey jaga kesihatan gak ok.. :)

AIN NAZRI said...

semoga abg rayyan cepat sembuh.. ohh ain baru tahu rayyan tak sihat.. baru sempat blogwalking.. get well soon abg rayyan

hOtMaMa said...

get well soon Rayyan :)