Monday, October 17, 2011

Signs of labor from pregnancy.about.com & babycenter.com

1. Mucus plug
2. Bloody show
3. Loose stools
4. Contractions
5. Back Ache
6. Your cervix starts to ripen

4 daripada signs di atas dah ada. Based on these websites jugak, labor could be from hours to weeks.. Berdebar? Sangattt!!
.
Even tho this is my 2nd pregnancy, tapi sebab takde pengalaman menunggu reaching full term pregnancy and labor signs, so memang taktau camne rasanya.. Dulu, by 31wks dah kena pushed to the OT with no labor pain and whatnot.. Gaya orang sehat check in kat spital for no reason.. Hehhehe..
.
This time around, bila ada rasa apa2, cepat2 telefon my mom or SMS a few friends that have experienced labor pain before.. Lately, selalu sangat dapat back ache yang memulas-mulas sampai seram sejuk kaki.. Bila datang sakit tu, Ya Allah, apa pun takleh buat.. Baring je la.. Huhuhu.. Cuak ni.. Harap-harap sempat la settle kerja office dulu.. (^_^)
.
BTW, my EDD is on 12th Nov 2011. Tp my gynea dah booked a date on 4.11.11 for a c-section ops should there be no signs of labor by then.. Entahlah.. Cam tak berapa agreeable to the fact that c-zer just because takde labor signs.. Rasanya, it's better if we just let nature take its course kan??
.
Adik, Mama harap la dapat go through normal delivery with minimal pain.. And please, come out before the planned c-zer.. Boleh???
.
Google image : Penat bawak peruttt.. Tiap2 pagi, rasa cervix tu cam nak pecah!! Huhuhu.. Besarnya sacrifice sorang ibu kan??

9 comments:

Anonymous said...

cervix takde tulang..tulang pelvis la..hiks..minum air kelapa la memudahkn..insyaAllah berserta iringan doa..

awk tunggu la 37weeks baru deliver..masa tu baru btol2 full term..

lg satu, doktor tu takleh tetapkn mcm tu unless awk sendiri yg mntak..km kat government tak penah wat lscs sbb tuh je..awk leh menolak jika nk try normal..if yg ni c-zer gk, awk tak dpt rasa dh natural birth tau..rugi..sakit bersalin ni tp pengalaman yg sgt bermakna tau..lainla kalau ada sbb2 tetentu yg memaksa awk utk c-zer pd kali ini..

littlehumblelynn said...

jiey

smg selamat semuanya..
insyaallah..doa banyak2 moga leh normal kali ni..

oren said...

yerp, depa takleh nak c-zer tanpa alasan kukuh..kalo kedudukan bb ok, kepala bawah, uri pon terletak elok, there is no way to c-zer..even kalo ada diebetes pion, depa akan paksa bersalin by masuk ubat utk cepatkan bukaan..tp kalo smpai 3x masuk ubat pon tak jalan, then opt for c-zer..

apa2 pun, saya doakan, mommy n baby selamat semuanya..tak lupa jugak, utk abanglong Ian..

camanalah dia masa tgk muka adik dia nnti??

Tika said...

Jiey, kalau perut mengeras sampai ke belakang..dan kadangkala cam period pain...itu tandanya contraction dah ada.. Kena kira berapa minit sekali..

Saya setuju, tak perlu c-sec for no reason. Kalau ada reason pasal baby atau ibu ok laa c-sec awal dari tarikh EDD. Biar semuanya naturally berlangsung. Kalau boleh epidural pun jiey tak payah ambil.. just natural hehe. Saya merasainya masa bersalin anak ke 2.. terus rasa cam sebenarnya wanita! haha. Sbb saya pun yg 1st emergency c-sec. hehe

Anonymous said...

there's no indication for a caesar, tambahan lagi belum due date pun...biasanya doc bagi trial of scar(means try normal delivery) if u had a czer before...and even if post date pun, ada masa lagi sampai 10 hari slpas due date...tp tu la..kalau private ni lain ckit managementnya...it's up to u...

AIN NAZRI said...

akak.. cakap ngan baby hari2.. dia dengar.. dan insyaallah, Ain doakan akak normal delivery.. tak moh lah c-ser ye.. baby cumei.. sila kuar sebelom 4hb ye.. sian kat mummy..

Anonymous said...

semoga semuanya dipermudahkan...
~AMIN~

MQ said...

semoga dipermudahkan..sy dulu lepas mucus plug start keluar 1-2 minggu lepas tu selamat bersalin, mmg awal belas2 hari jugak tapi dah masuk 37 minggu la..punya la takut sbb doc kata next check up nak kena seluk..terus mlm raya haji terberanak..kalau dpt bertahan, epidural pon tak yah amik..tapi ada org in labor terlalu lama sampai lembik, maybe epidural dpt membantu..ikut la ketahanan diri dan kekuatan hati mcm mana..kita tak tau kan bila betul2 in labor mcm mana..saya dulu cuma amik petadine kat peha..semoga selamat jie bersalin..saya doakan dari jauh :)

Ashizu said...

semoga dipermudahkan..Insya Allah