Thursday, March 8, 2012

Nikmat sebuah kehidupan..

Kalaulah dalam sehari boleh ada 36 jam! Fuhhhh *lap peluh*

First of all, pasal entri “Cabaran ibu beranak dua yang tak pernah surut”.. Terima kasih Puan Anon kerana mengingatkan bahawa SESUNGGUHNYA SAYA PERLU BERSYUKUR KERANA DIKURNIAKAN ANAK berbanding dia yang sedang menanti.. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. Normal ke, special ke, anak tetap anak.. Sayang sepenuh jiwa. Lagipun takrif normal tu terlalu subjektif untuk ditafsir. Tak normal pada mata orang lain, mungkin normal pada mata kita. Ye dak? Sorry eh kalau the entry sounds like saya tak bersyukur.

Tapi kalau Puan Anon baca the next entry, “Bukan hanya air mata”, clearly saya mentioned kat situ bahawa saya sangat2 bersyukur dikurniakan Tuan Rayyan Ariff dan Puteri Rifa Aleesya sebagai penyeri.. Dua perenggan lagi tau sebut perkataan syukur.. Hehehehe.. Takpe, maybe Puan Anon overlooked kot. Whatever it is, saya doakan moga ada rezeki untuk Puan Anon dan suami. Doa yang sama macam salah satu entri lama saya, “I had my part of waiting..

Ok, now back to our angels.. Both of them had fever and flu last week. Adik of course la infected by Abang. Abang pulak, bila gi school, bawak balik macam2 penyakit.. Hehehhehe.. Tapi Abang recover lebih cepat then Adik.. Bila dah anak-anak tak sihat tapi Mama ni tetap rajin peluk cium the two siblings, Mama pulak yang berjangkit..  Sabtu and Ahad memang Mama melepek kat rumah.  So Ayahlah yang banyak melayan cinta hati kami ni.. Ayah jugak yang bawa Rayyan Ariff gi fisio and OT..

On Sunday pulak, just bawak Rayyan Ariff jalan-jalan kat taman depan rumah. Rayyan Ariff really enjoy his walking session nowadays.. So almost every afternoon, Bibik Titin akan bawak Rayyan Ariff jalan-jalan kat taman. Hari Isnin, Mama MC sebab flu and fever still tak OK. By afternoon, dah rasa OK sket, bawak Rayyan Ariff jalan sampai pool, bagi dia swimming kejap, pastu suruh dia jalan balik rumah sendiri.. Comel sangat bila budak cheeky ni jalan berkemban dengan towel sambil tolak rollator merah dia tu.. Priceless!! Rugi pulak tak snap photo sebab tak bawak camera.. Tapi his cuteness still remains in my head.. ;-)

Ni gambar masa hari ahad.. Since Mama tak sehat, just dok dalam rumah sambil shoot gambar from our balcony jer..  


Kakak Titin bawak Rayyan Ariff jalan-jalan.. :-)
.
Naik semangat Mama bila tengok semangat Abang..
.
Apsal la Abang Rayyan ni kurus sangat? Harap tinggi jer macam budak 5 tahun!
.
Banyak main Abang Rayyan ni.. Banyak pit stop..
.
Cepat kejar Kakak Titin, Bang..
.
Seronok tengok Abang!! ;-)

Bersungguh-sungguh Abang tolak rollator.. Nanti walk independently yea Bang..

Abang Rayyan dah terror change direction pakai rollator ni..
.
Nak ikut Kakak Titin la ni.. :-)

Pastu Ayah and Adik datang bagi support kat Abang.. ;-)

"You're one strong boy Abang!!" Agaknya kalau Adik boleh bercakap, mesti Adik akan cakap macam tu kan? ;-)
.
Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerna bahagia ini masih milik kami.. 

Oh yea, Mama tengah busy nak plan birthday party Abang Rayyan.. Tengah busy survey macam-macam.. Most probably, buat kat pool side kat atas ni jer.. At first ingat nak buat kat McD or KFC, tapi bila mengenangkan Abang Rayyan tak berapa nak boleh join game yang they conduct, so kita buat kat rumah je la..

Penat betul nak organize one event kan? Some more, there will be 2 celebration for his birthday.. Bukanlah niat nak ganti last year punya celebration ke apa, tapi yang nak buat kat pool side ni Ayah la.. Mama pulak, memang dah niat, nak tempah makanan and cakes for students kat sekolah Rayyan Ariff.. Kira sedekah.. So Abang, nanti celebrate kat rumah and sekolah yea.. :-)

15 comments:

.puteri nuur at-terawis. said...

Jiey,
Kat mana beli roller untuk Abang Ian ni? Nak beli satu untuk Lope!

Lynn said...

Salam....
Kadang-kadang memang kita kan terlupa untuk bersyukur dengan segala yang kita ada tetapi tak ada pada orang lain..
Tapi,tak salah untuk menangis dan bersedih dengan segala ketentuanNya..
Sesungguhnya kesedihan itulah yang akan berikan kita secebis kekuatan..

Semoga tabah dengan dugaan ini..

ch@ said...

hureyyy, terus berusaha abang ian. nanti boleh gether-gether dgn adik. mama dua orang anak, jaga diri ok. semoga lekas sembuh.

Angah said...

berbahagialah dengan apa saja yang Allah berikan, setiap org ada bahagian masing-masing...

semoga Abg Rayyan sihat-sihat selalu...

Jiey^Mien said...

Mama Put:
MyOrtho Cheras.. ;-)

*****************************************************************

Lyn:
Alhamdulillah, sangat2 bersyukur dengan kehadiran putera dan puteri penyejuk jiwa ni.. Cer tengok at the end of the entry, the previous entry and also the next entry to pun mentioned rasa syukur yang tak terhingga.. :-)
Maybe pada mata Cik Anon tu, I appear to be tak bersyukur n merungut.. Tu bukan menrungut, entri tu utk seorang kawan yang juga punya anak istimewa dan is expecting her second child.. so she wants to know the challenges and what to expect..

Ucapan yang sama untuk lynn juga, Semoga tabah dengan ujian dan dugaan..

"Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar." [Al Anfaal: 28]

*******************************************************************

ch@:
thanks a lot dear!! *peluk ketat2*

******************************************************************

Angah:
Sangat setuju.. :-)
Takleh nak evaluate seseorang tu tak bahagia just because orang tu takde apa yang kita ada or kita takde apa yang org tu ada..

Thanks dear.. *pelukkkk diaaa*

Anonymous said...

Salam..
Dah..lama tak jenguk my little boy (Rayyan Arif) kat sini. Bz sangat2.
Jie..
Tahniah dari mama fyeza coz dah selamat melahirkan puteri yang comel and cute.

My Boy..Rayyan Arif (mama nye jangan jeles ya)
Dah besar anak bujang mama fyeza nie. Bila tengok Abang Rayyang dah boleh jalan..syukur sangat2 pada Allah SWT kerana betapa besarnya kuasaNYA pada anak ini. Teruskan usaha yer nak. Mama fyeza doakan semoga Rayyan sentiasa dalam lindungan Allah SWT.

Adik Rifa..
Mama fyeza doakan adik Rifa menjadi anak yang baik dan solehah. Jadi kawan abang Rayyan yang paling setia di dunia dan akhirat.

Jiji said...

jiey nanti rifa besar sikit kan.. beli tricycle yg ada tempat tolak tu sohrayaan tolak sambil bwk adik jenjalan.

btw next time snap gambar dia berkemban hahaha mahal tu.

jie said...

terharu pulak saya tengok ian dah nak berjalan jiey. haha over acik kan ;)Happy for ian and rifa and mama and ayah ;)

Syaz said...

sikit lagi abang rayyan pasti bole jalan...bangga sangat tgk perkembangan rayyan walaupun baca kat blog je..

Rozuan Ismail said...

harap2 abg ian terus tabah ye.be strong.boleh lah tuh

littlehumblelynn said...

JIEY

may ALLAH grant a rapid healing to u & the kids as well..wah x lama dah abg rayyan nak melangkah sendiri..

doa banyak2 jiey..

ehh bibik baru?
xde story pun..

kat mana amik jiey ?

Mamanurin said...

yehaaaa!!!bestnya Rayyan dah makin kuat!! klu mama kat situ, dah terloncat gedik gedik jerit kat Rayyan suh laju and cepat..Rifa, cepat besar, leh jadi pom pom girl abang

Anonymous said...

Keep up the good work!

Mama Naveed said...

wahh.. keep up the good work abg ian..

tapi betul la jiey, mengandung kali kedua mmg mencabar, mengandung tu ok je rasenye, tp perangai si abang, aduhaiii..

thnks Jiey untuk doa.. alhamdulillah Naveed bakal dapat adik insyaALLAH bulan 11.. tak dapat la same Jun, tapi tak ape la.. :)

Anonymous said...

JIey..

sebagai ibu..kerenah ank2 mmg adakalanya memberi cabaran..kita selaku manusia mmg adakalanya seolah2 mcm mengeluh..sya rasa lah jiey..bukan itu niat kita kan jiey..kita tetap ingin bersyukur ..sape la kita ni seolah2 menidakkan nikmat Allah yg kurniakn kita zuriat..

kita juga memahami insan yg inginkn ank..bg mrka..biarlah mcm mana ank itu aslkn mrka dikurniakn ank..kita amt memahami..smga kita akan saling ingat mengingati..bersyukur lah dikurniakn anak..dan bg mrka yg msih menanti..fhmilah insan yg bergelar ibu..bkn saje2 kita mahu mengeluh..kita ttp bersyukur..