Saturday, September 22, 2012

Kegilaan baru~ *Sesi menghabiskan pitissss*

Entry ini bagi menjawab soalan set pinggan mangkuk hengrishhh style itteww.. Hamboiii.. Muda sangat bila eja itu cenggitu gaya.. Kahkahkah..

Kegilaan lama sebenarnya, cuma baru sekarang terbuat. Before this tak pernah buat or beli apa-apa untuk kepuasan sendiri. Semua untuk Rayyan Ariff. Untuk rawatan dia, perubatan dia, perkakasan dia.. Tapi lately, rasa yang diri juga perlu dimanjakan sesekali.. Chewahhhh..

So, since mek adalah jatuh chentaaaa pada hengrishhh stylo, beli la sket.. Cuma takde suka yang heavy-heavy nauuu.. Sket-sket je.. Ala-ala..

Set jati anggur ni asalnya karer cekelat.. My brother jadi mangsa tukang cat.. Muahhaaa.. Next project, cermin kat atas tu plak nak re-paint.. Pastu carik bakul yang motip munge-munge skett.. Hehehehe...

Tempat blogging kononnya. Kalau lappie tu kaler putih, laaagi cantik menarik tertarik kau memang dabombbb kan??

Ikutkan hati, dining set pun nak kaler putih.. Tapi tak matching pulak dengan sofa yang kaler itam pekat itteww.. So let it be dulu. Pindah umah nanti, ada separate hall and play area, kita tukar la sofa n dining set skali..

Dekat hall, cuma rak tepon tu jer yang hengreshh style. Nak bersofa fella design ke hape, memang tak dapat la selagi area ni jadik taska anak-anak.. So redha je la.. Sofa kulit hitam ni dah banyak berjasa.. Muntah anak-anak or apa-apa yang tumpah, senang sangat nak cuci..

Macam mana saya tak kata rumah ni dah macam taska, selain daripada rak mainan zirafah yang dalam entri sebelum ni, rak dalam bilik ujung & bilik utama, ceiling high display cabinet kat hall tu pun penuh terisi mainan dan alatan terapi Rayyan Ariff.. Sebab tu la Mama tak membeli barang untuk diri sendiri. Dok berhabis untuk anak.. Kalo kata henbeg ke, kasut ke, ada sebijik or sepasang je.. Pakai sampai lunyai, baru tuka baru.. Sangatttt!! Hahahaha.. Kesian Rifa Aleesya, main yang abang punya je la.. Hehehe.. And banyak jugak toys yang family and friends bagi.. *smiling*

Korang yang ada anak kecik, meh la datang umah.. Kita wat playdate gitu.. Penat main, kita swimming.. Aikk?? Takde kaitan pun between toys n swimmng.. Muahahaha.. 

Actually, kegilaan hengreshh stylo ni mula menapak bila mana ada yang bagi set cawan and mangkuk henglish style nehh.. Hadiah masa kawen dolu-dolu.. Yang cawan tak amik gamba la sebab still dalam kotak.. Dah lebih 5 tahun kawen pun ada lagi hadiah dok dalam kotak?? Kekeke.. Iye la, kalo nak bukak n pakai semua, penattttt...

Barang pertama yang ai beli, *kejap mek, kejap ai* ialah set balang kuih aka canister ni.. Bukan brand vantage pun. Beli kat Sogo jer.. Rege dalam RM119.90 ataupun RM109.90. Gitu la.. Tak ingat. Tapi balang dia quite besar..

Next, kumpul set mangkuk plak. Now dah lengkap.. So kalau nak buat makan2 takde hal la dak? Hehehe.. Poyo.. Yang bekas tutup bulat tu utk isi buah ke, kek ke.. Cantikkk jer nengok. Sopan gitu. Again, rege masing-masing ni range between RM20 to RM50 sebijik. Mostly RM50 la sebijik. Yang kecik2 tu dapat la murah sket.. Ni bukan beli sekali gus, kumpul sket2.. Kalau beli sekaligus, pitam le kottt..

Bila dah ada mangkuk, harus la menggedik nak set pinggan plak dak? Kak Puteri1 n Hani, set ni saya beli dgn biras. Beli yang dalam katalog tu.. Brand lupa dah apa nama. Tapi memang worth buying la.. Ni set of 12. 12 pinggan nasi, mangkuk, pinggan lauk, piring n cawan. Mangkuk nasi n teko tu takde pulak dia bagi 12.. Hehehehe.. Rege dia cuma RM430 for the whole set. Giler murah kan? Nk order? Email jer ai.. *Chewahhh.. sempat promote!*

Actually set ini ada jugak yang melamine punya. Pada yang tanak pakai kaca which is berat la sket compare dengan pelestik kan?? Rege set melamine adalah RM399. Ada less la sket.. Tapi set melamine tu ada 6 jer.. So macam rugi plak.. Melamine dia bukan yang cikai-cikai tu.. Tebal bukan main, kononnya BPA free ke ape ntah.. Macam botol susu pulak.. Heheheh.. 

Ai pun nak beli set pinggan (pinggan shj) melamine yang motip cenggini, tapi maybe gj Nov la baru dapat kot.. Bulan 9 ni nak kuar duit untuk renew roadtax Kaka n Fifi.. Pastu nak kuar duit buat permit maid baru *Sayangnya duittt!! Kan best kalo tak perlu*.. Bulan 10 plak nak renew roadtax and insurance Impul.. Kan ke insurance company akan hantar reminder utk renew insurance, diorang quote RM2.3k, terkejut mokcik.. Tapi hubby kata, pakai yang tempat kerja dia punya, leh dapat staff discount. Dapat la less sket from quoted price tu. Lega sket di situ.. Untung jgk laki keje bank nehhh..

Eh, melalut plak. So kesimpulannya, bulan 11 baru order, ataupun tunggu je la bonus bulan 12 nanti.. *tunggu sambil makan hati*

Kalau boleh, semua nak English style.. *pengsan*
Makan pun selera.. Eh, pinggan English style kononnya, makan nasi dengan kerabu mangga, ikan bakar n budu jugakkk... Kahkahkah.. Eh, dua pinggan lagi tu salad and blackpepper chiken. English la tu dak??
;-P

Okeh. Harapnya dapatla menjawab pertanyaan dan berkongsi minat dengan kengkawan yang soka hengresh stylo jugak.. Tapi saya belum la sampai ke tahap ada hanging rack or display cabinet yang penuh bersusun barang-barang English style. Tak sampai ke situ kot.. Rumah pn bukan besar mana. Kalau benda-benda gitu pun nak sumbat, tak bernafas la jawabnya.. :-)

Oh, pada yang bertanya beli kat mana rak mainan zirafah tu, beli kat MyPrecious Closet: http://www.facebook.com/pages/MyPrecious-Closet/337743772948318
Harga RM180. 

Sekian. 

5 comments:

Noina said...

Ku berkenan betul dgn rak zirafah tu jiey. Nak tanya beli kat ne. Tgk dah jawab. Hihi..
Betul la. Duit semua habis ke mainan je..hehe. Nabila punya pun selambak dlm bakul tak berusik. Sok adik jelah yg main. Rumah ku klu dah ada set kabinet barulah pikir nak beli pinggan mangkuk. Mana nak letak jiey dapur sesempit alam. Hehe

Pnut said...

makan hati mak tengok koleksi ouls.... telan ayaq lioqqqqqqqqq

set kosi anggur tu ikut kejam akak dah putih gak ku kerjakan... tapi sayang pulopppppp....

redha je la apa yang adoooo

Pnut said...

set kosi makan tu boleh gak nak henglishkan... just tempah cover tempat sandar tu... jenis sarung.. cantikkk

TELEKUNG HOUSE said...

Cantik...... mama sy juga suka collection semua bende pecah belah macam u tunjuk ni, 1 almari besar pun tak cukup nak simpan semua....

Puan Ayu said...

Salam nk tye panel TV tu bli mana bpe hrg ye..