Thursday, December 17, 2009

Hati yang sering tertanya..

Hati ini sering tertanya, mungkinkah Rayyan Ariff akan merangkak atau terus sahaja dengan berjalan?
.
And today, he showed us the sign.. He was very cooperative and started pushing himself up when we put him in crawling position.. He even moved his hands! =)
.
It makes us think, with continuous stimulation and exercise, he may be able to crawl! Ms. Sarjeet also gave us the green light to buy a push walker for Rayyan Ariff since he's getting better at standing.. =)
.
So kawan2, any suggestion untuk good push walker that can helps Ian walk?

Penat.. Lepas fisio..
.
P/s - Busy.. Busy.. Busy.. Lepas esok n lusa ok la.. =)

9 comments:

izzahazfar said...

Kak jiey..nampak Ian dah besar la...hehehhe...Ian boleh duduk kat walker tak?akmal sejak letak dlm walker..dia dah mula tak tih berjalan..cubalah..

MamaAdwanEncem said...

huhuuu very positive improvement... sok2 nnt dia merangkak jap, pehtu dia jalan la tu jiey...

push walker... lin lu beli kat adwan playskool punya... dia leh push pehtu leh jadi moto utk duduk gak... yg cam lam tv tu... heheh

ian macho... cepat2 merangkak n berjalan tau... nnt leh lari2 ngan adwan encem...muahh kat dia...

yatie chomeyl said...

mokcik x beli lg push walker ko baby SN tp mokcik berkenan sungguh hok fisher price hehe

try jiey tgk sini, http://www.thenewparentsguide.com/baby-walkers-1.htm

ado mace2 push walker...gere tgk...huhuhu

Miela77 said...

Salam jiey..sejak blogshop dibuka, k.iela kurang menjelajah umah rakan2 len..tambah ujung tahun.. tutup akaun..lebih2 bz..rindu ngan Ian..

Pnut said...

salam Jiey, kalau tanya akak, akak tak prefer push walker tu.. better biar dia merangkak.. merangkak ni merangsang otak, pergeselan kat lutut tu membalance kat otak kiri dan kanan...

but i know young mom like you very-very teh sukalah kan beli gadget-gadget buat baby kan.. so mungkin teruja nak beli.. tak salah juga, anak kita kan, mesti kita nak yang terbaik.

so Jiey tanya pendapatkan? pendapat separa makcik macam akak, tak yah beli...eheheh mungkin youung mom yang lain ada idea dan pendapat bernas mereka, pendapat akak kureng bernas sikit...hiks..

LiAnA said...

beli FP.. selain jd push walker boleh tunggang mcm push car jugak :D

Manjakusayang said...

Rasanya Jiey...bagus gak beli puss walker tu! Yg FP tu ada banyak pilihan kan... macam Ian, ummi rasa kaki dia dah cukup kuat utk berdiri dan melangkah. Kalo ikut sign yg dia buat mungkin dia akan merangkak dulu! Tp, tak pasti coz budak2 macam2 dia bagi sign dah setiap budak tak sama. Tp, mr. sarjeet dah sarankan beli...rasanya ada baiknya beli... ini dapat membantu :)

Noorlaila Mohamed Nor said...

yeahh Ian akan berjalan sendiri nanti
sy doakan yg terbaik untuk Ian
:)

Jiey Mien said...

Izzah :
Mmg dah besar pun budak ni Zah..
Dlm walker laju jer.. Tp dia tak reti pun nk berdiri sdr.. So dia just push pakai kaki..
Tu yg nak try push walker plak tu..

**************************************************************************************************************

Lin :
Ha'ah.. Yg playskool tu la yang hubby jiey carik ari tu.. terpengaruh ngan iklan dalam TV.. tp takde jumpa plak kat sogo n carrefour ampang.. nak kena teruskan pencarian neh.. =)

***************************************************************************************************

yatie :
huhuhuhu.. tgk doh.. gerey jugok!
Thanks for sharing..
=)

************************************************************************************************************

miela77:
takpe2.. ian akan sentiasa ada kat sini.. bila da tak busy leh jenguk..
=)

***********************************************************************************************************************

kak pinut:
oh kak pinut, kami mmg nak sangat tengok dia merangkak coz the cross movement between leg n hands tu mmg bleh stimulate left n right brain.. to get better coordination.. tu yg setiap kali fisio dok gigih ajar ian tu..

push walker tu skadar nk ajar ian bertatih bila kita pegang.. ian tak macam budak2 lain yang bila kita dirikan, kaki akan automatically melangkah.. Most of the time kaki dia akan tegak jer.. Skrg ni baru ada bunga2 nak melangkah..

utk anak2 macam ian ni, setiap step kita kena ajar.. kalo nk tgg terror merangkak baru ajar melangkah, takut lambat plak.. coz mmg tatau bila dia akan merangkak..

so apa yg kami buat, keep on giving him the idea on how to use his body parts.. =)

*************************************************************************************************************************

Liana :
Tgk gak FP ari tu.. Tapi tgk yg singa tu jer.. Cam tak bape menarik..
Kena gigih mencari lagi ni..
=)

TQ dear..

***************************************************************************************************

Liana :
Hehehhe.. Kitorg mmg nak sangat dia merangkak.. Bila la nak dpt tgk nih.. Tulang belakang dia tak bebetul kuat lagi...

***************************************************************************************************

Laila:
AMinnnnn.. Thanks dik...