Tuesday, December 1, 2009

Berkongsi kerana cinta dan ihsan..

Berada di kampung untuk tempoh yang lama kali ini memberi peluang untuk saya menyelongkar barang2 lama saya yang masih di dalam simpanan. Tentunya seronok apabila melihat kembali album yang dipenuhi gambar-gambar lama dan juga melihat kertas-kertas peperiksaan dan karangan-karangan lama. Memori silam bagaikan terulang tayang di hadapan mata. =)
.
Selain daripada koleksi soft toys, inilah koleksi kesayangan saya. Koleksi mainan percuma dari McDonalds dan KFC yang saya kumpul sewaktu di alam remaja..
.
Banyaknya happy meal mokcik makan! Patut la gumuk!! :P
.
Dulu, mommy pernah bertanya, sekiranya saya punya anak nanti, mahukah saya berkongsi permainan ini dengan anak saya? Dengan segera saya menjawab, tidak mungkin! Apabila ada sahaja anak-anak kawan abah yang datang dan menyentuh permainan ini, hati saya tidak akan tenang. Sedih sekali jika ada di antaranya rosak. Dan apa yang ada di dalam gambar ini, hanya inilah yang terselamat selepas cermin kaca ini dikunci..
.
Namun dengan hadirnya Rayyan Ariff, apa yang saya ucapkan lama waktu dahulu adalah salah. Tanpa sedikit rasa, saya berkongsi semuanya dengan Rayyan ARiff. Tidak kisah walau sedikit pun apabila mainan ini dibaling dan dicampak sesuka hati..
.
Inilah cinta dan ihsan! Cinta pada seseorang membuatkan kita tidak kisah untuk berkongsi. Ihsan melihat Rayyan yang kebosanan dengan permainannya sedia ada membuatkan saya sanggup berkongsi.. =P
.
Rasanya bukan hanya saya, semua ibubapa pun begitu bukan? Kalau harta dan nyawa sanggup dijadikan taruhan, inikan pula barang2 picisan..
.
Bercerita tentang berkongsi, saya sudah menemukan sekolah yang sesuai untuk Rayyan Ariff. melalui rekomendasi sepupu saya yang mengetahui tentang sekolah itu melalui pengalaman temannya. InsyaAllah saya akan ke sana untuk melihat sendiri keadaannya dan bertemu dengan pengetuanya.
.
Akan saya ceritakan tentang sekolah itu di sini setelah saya mempunyai lebih informasi mengenainya. Saya juga ingin mengintai apakah bentuk bantuan yang bisa dihulurkan kepada mereka di sana. Mencari bentuk perkongsian yang sesuai untuk anak-anak istimewa ini.. Semoga niat ini dipermudahkan Allah SWT.. =)
.
P/s - Sharing is caring? Meh la share jgk kawan2!

23 comments:

MAMAFAWWAZ said...

salam...
saya silent reader awak punya blog.
membaca kisah awak memberi banyak pengajaran kepada saya dalam mendidik anak..tarikh lahir anak kita hampir sama. ank saya lahir 17 may 2007.saya add awak ek..semoga awak terus tabah. honestly..anak awak comel sangat dan sangat istimewa.semoga kita bersama2 menjadi ibu yang terbaik untuk anak kita.

alyyani said...

ko mmg minat benda2 kecik gitu. aku ingat lg masa gi umah korang dulu, penuh dgn bear, gadget kecik2 tuh. teruja la ian tgk toys yg banyak tu ek. heheh..

Cikpid said...

mmg camtu lumrah seorg mak kan??

x kisah anak cmpk baling barang kita.. sy dah rase semua tu :)

-iLLa- said...

eh samalaa kiter peminat ngumpul toys mcd..sejak remaja lagik..ekekke..
yerlaa kalo sesaper yg dtg umh dok main toys tuh rs mcm ehhh x sng dok jekk..ekekkee...

mamamiera said...

mane de org ta mau share ngan ank jiey..
semua ibu2 kat dunia ni ade 1 persamaan..
cume yg sakit jiwa je yg sanggup dera ank d0rang..

yatie chomeyl said...

supo la kito duo mokcik weh. brehi kumpul maine happy meal pastu kedekut hapah, ore lain xleh sentuh pong, susuncomey2 dale almari. lo ni duk dale almari di umoh, takdop ore caro doh..nti kelik nok turunkan wat pusako ko baby SN ngeh2x

ApasH said...

Saya dr kecik x berapa minat ngn toys..ntah ngape..kalo beli gak..kejap bosan..huhuhu..jimat duit mak bapak saya dulu..

Anonymous said...

MAJI MAJI I LOIKE!!!!!!!!!!!
AKU PN ADE SIMPAN BYK GILER KOLEKSI MCD N KFC NIH..RASA BEST GILER ESP KERNEL KFC N FURBY MCD..
NNT AKU NK KEMAS BILIK KECIK AKU LETAK SUME MAINAN ITU....BEST BEST!

azzamoro said...

banyaknyer toyss.. ko memang pengunjung setia MC D neh.. hhe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mainan eliss kt kg dulu pun nuha buat main..hiks.

ema82red said...

fuyooooo... peminat happy meal tegar ni.. hehehehe...

izzahazfar said...

betul kak...
contoh time makan...suap anak bg kenyang dulu..baru mak makan...hehehe..

masa akmal sakit..muntah dan demam yg teruk..saya siap berdoa Ya Allah..berikanlah penyakit itu kepadaku..esoknya doa saya termakbul.akmal sihat dan saya yg demam...kita sakit takpe kan kak..tp klu budak2 sakit...depa tak tau nak luah camner...

puterikurekure said...

banyaknya menan!!!!!

bagi khalish sket leh? hahaha..pinjam je...
;)

mummy_adam said...

comel nyer.. dulu pun ena suka kumpul2 tp skrg, sume dah hilang :(

utk org yf tersayang, apa pun boley share kan.. :(

Noina said...

banyaknyer mainan.. :)
Ina pulak banyak bear!..hehe..Tak tau bila Nabila boleh main betul2..

Nanti Jiey cerita la pasal sek tu..hurm..ina klu nak survey pun..ikutkan Nabila ni..masih jauh ketinggalan banding Ian yang semakin hari semakin bagus..

Pnut said...

akak pun dah turunkan patung-patung comel akak kepada alesya
ada antaranya hadiah dari hubby masa couple dulu-dulu..
skrng alesya dah pandai main-main dengan garfield, pooh, tido pun peluk-peluk bear..very the girly anak dara ni..

LiAnA said...

ingat lagi dulu suka sgt kumpul poo mcd.. siap pamerkan kat kancil ku dulu.. skang tak tau mana pegi..
tp tulah kasihsayang seorg ibu ni unik.. keras mcm mana pun dgn anak mesti kalah :)

Jiey^Mien said...

mummy adam:
ala sayangnya hilang..
kalo tak, mesti comel je susun elok2 kat umah..
=)

************************************************************************************************

ina :
Jiey pun byk gak bear.. Nak tunggu dpt baby gurl so that bleh inherit semua tu..
=)

insyaAllah.. dh smpi sana n dpt info nnt jiey share ek.. =)
Jangan kata camtu ina, kata cousin jiey tu, ramai lagi anak2 kat sana yang tak bernasib baik cam anak2 kita.. nabila pun dh byk tunjuk peningkatan kan?
=)

**************************************************************************************************************

izzah:
kalo anak sakit mmg syahdu! tp kalo suh berpindah penyakit, akak mmg tanak.. akak nk sentiasa sehat so that bleh berbakti pada org2 yang tersayang.. kang kalo akak sakit, sape la nk bwk ian gi fisio n spend time aja itu ini kat dia..
*shooh*shooh*shooh* penyakit gi jejauh.. jgn kaco kami..
=P

***************************************************************************************************************

ema82red:
tu masa memuda remaja jer.. pastu dah beralih arah ke mcchicken plak.. terus stop collect menan2 ni..
=P

****************************************************************************************************************************

puterikurekure:
bleh2.. tapi khalish kena ikut abg ian blk kota bharu la..
=)

*******************************************************************************************************************

Jiey^Mien said...

mamamiera:
agaknya setan dah tutup pintu hati n minda diorg.. tu yg sanggup dera anak tu.. org lain nk dpt anak bukan senang.. =(

***********************************************************************************************************

mokcik tiey:
hoh keno kelik amik tu..
bilo nok kelik?
kalu kelik gak, acu mari teh jjaley dumoh..
=)

*********************************************************************************************

Apash :
Jimat betul ni..
Beli baju gown yang cantik2 jer..
anak pompuan kan..
=)

*******************************************************************************************

azza:
hhehheheh.. memang.. tu yang badan cam tong drum tuh.. :P

*******************************************************************************************************

anon@ auntie ya:
MEMANG SANGAT SAYANG WEHHH.. MEH KITA SAMA2 MENG'BEST'KAN HAPPY MEAL KITA WEHHH.. =)
JOM JOM.. LEPAK2 WEEKEND NNT..
=P

**************************************************************************************************************

Jiey^Mien said...

elissmie :
kalo tak bg anak sdr, nk bg sape lagi kan??
=)

************************************************************************

mamafawwaz:
salam perkenalan.. terima kasih coz sudi mengikuti kisah rayyan ariff..
=)
hari lahir yang hampir sama? nnt boleh celebrate sama2 ek.. =)
all mothers are unlimited.. dan seperti kebiasaannya, kita manusia hanya berjalan di atas landasan yang telah ditetapkanNya.. =)
Nnt jiey add blk yea..

*******************************************************************************************

cikpid:
a'ah.. handphone tu pun tatau bape kali kena baling dah..
=P

*************************************************************************************************

aly :
yang beli masa bujang2 dulu dh byk yg ilang.. yg kat kampung je tak berusik.. :P
ian time excited ada, time takut pun ada..
:P

***********************************************************************************************************

illa:
setuju.. setuju..
kalo budak2 terlepas masuk dlm bilik, mmg tak senang duduk..
cozkalo rosak, bukan bleh gi beli ganti..
harapkan kuar once a week je toys ni semua kan?
:P

**********************************************************************************************************

Drama Mama said...

haaa ni simpan semua esok2 bole bukak toy muzium ni..hehehe

Rose Nieza said...

Sharing..Cinta dan Ihsan..

Cinta : Cinta pada Mierzan membuatkan Rose tak kisah dlm keadaan lalok2..kena bangun 2,3,4 kali time tido utk BF Mierzan direct.

Ihsan : Ihsan melihat Mierzan yang nak menyusu tapi x mo dlm keadaan berbaring (kalo baring, alamatnye Mierzan akan nangis dgn mate tertutup *drama king betul*) membuatkan Rose sanggup (*time ngantuk giller tu rase terpakse la :P),Bangun..duduk..dan pangku Mierzan yang syok menyonyot dlm keadaan mate Rose tertutup dan kepala terkulai. Dan semakin hari..Rose dapat rasekan semakin berat Si Bulat itu (la ni dh almost 9kg yer)

p/s:
Alangkah Indahnye dpt nyusu kan die kat atas kusi Ogawa Gebu tu kan.Huhu

Iron Butterfly said...

hahaa omg Jiey!! aku pong ado furbies Mc D tuh!! semmo all 8 ekors of them!... hahahah ....