Tuesday, April 3, 2012

This is my space, kalau tak suka, blahhhh~

Kalau kita cakap lembut-lembut pun orang blame kita jugak. So let show the ugly side of me.. Hehehe.. Ala, hidup kita ni bukan kita punya, so takde apa pun nk show off. Kat belog ni takde cerita pasal beg Coach pun, kasut scholl pun pikir dua tiga empat lima kali nak beli, apa lagi kasut memahal yang lain. Bercuti pun setahun sekali je kot.. Tu pn stakat gi PD, Genting or Cherating, takde la nama showing off kott.. Cuti tahunan tu dah bersusun appoinment anak nak accomodate, so jgn mimpi la kan..

Kenapa takgi buat therapy kat goverment hospital? Kalau ada yang buat on Saturdays, just le me know la.. Setakat ni tak jumpa pulak. Kalau ada pun, fullllll je memanjang kot.. Semua org nk buat on Saturday.. Ye la, takkan nak cuti sehari seminggu kot.. Bos tgk pun menyampah..

And yes, if you think that Rayyan Ariff fell off because of me and my mother's mistake, lantak la.. Sket pun saya tak heran. Next time, kalau Rayyan Ariff nak keluar jalan petang2, since saya selalu balik lewat, I'll asked my nearly 60 years old mother who's disgnosed with severe athritis since the past 10 years to do it. Kalau on Sundays, I bwk la sambil dukung baby. Nanti kitorang beli popcorn utk Bibik suh makan sambil tgk TV sementara we take Rayyan out ehh..

And another yes for we're a bunch of people who only know to talk bad about our maid. I guess that's why my old maid keep on sending SMS telling us how much she wants to come and pay us a visit. Sebab kitorang adalah majikan yang tak bagus, so that's why she still keep in touch with us. InsyaAllah, nanti kami pakat2 berubah jadi better person eh..

Another thing, kalau rasa lancang, pls take it somewhere else. Thank you. I'm not going to layan all of this silly things anymore. I'm writing for myself and because of my passion, kalau I perlu privatise this blog, yes, I'll do that sbb takde apa nak menunjuk pun. Setakat citer anak istimewa dengan family dia, nak pung pang apa nya??

Ok, back to my life. Actually, ingat nak tulis pasal Rayyan Ariff's appoinments. About his vision, his hearing and what not.. Tapi macam takde masa plak sebab lunch hour dah nak habis. I'll be back with that later la.. Heheheheh..

On Abang Rayyan, he's good. Terima kasih buat yang bertanya khabar and berdoa. He started going to school already. Comel and cheeky macam biasa. Tangan tu masih lagi rajin lepuk kepala adik or tarik-tarik adik.. Tapi the cutest part would be bila dia datang dgn his sweet smile and gave adik a kiss on her cheek, Subhanallah, sejuk hati!

On Adik Rifa, she's OK in general. Doing things like other baby is doing.. Angkat bontot, reaching for things, turning 360 degrees, grabbing things and put into her mouth, developing stranger anxiety.. So biasa la.. The best part, Adik manja.. Malam-malam tido atas dada Mama.. Rasa sweet sangat. Oh, she's 5 months old already.. Yup, time flies!

Badan kecik, tido lasak.. Mula2 dua-dua tegak, pastu dah melintang.. Mana port Mama & Ayah, cer teka?? Hehehhe..

Ya Allah, terima kasih di atas kurniaanMu ini.. Pinjamkan mereka kepadaku selama yang mungkin Ya Allah.. *Sayang ketat-ketat*

22 comments:

shark said...

salam perkenalan dari saya :)

Syaz said...

x dinafikan hosp gov mmg lambat...my son punya OT sebulan sekali...1 hour persession..nak bawak g swasta tp ada sedikit halangan...insyallah jika ada rezki nak jugak transfer iman to swasta...pedulikan apa org kata jiey..jgn dilayan...

dalilarahmad said...

Kenapa k.jie..ada orang kondem ek pasal last entri..
alah..ignore je..takkan ada org puas hati dgn apa yang kita tulis..
saya suke je baca..
atleast masih ada parents yang sanggup bergadai wang ringgit, penat lelah pada anak (tak kesah la dia sakit or tak).
Keep writting.
Jangan la private eh,,
kalau nk jugak, dont forget invite i..
Anyway, rifa tu nmpk cepat je kan, tup tup dah 5 months.
Sama la kita, tak caya anak saya dah nak 7 months.
Maybe sebab dah ada dua anak, and kita pun bz everyday, tak sedar anak membesar walaupun depan mata!!
How time flies.

Anonymous said...

Sabar byk2..jgn dilayan manusi2 yg suka b'perasangka. Mereka xalami apa yg u alami so they never know. Harap u trus bersabar n insyaallah akan dpt gnjaran yg besar diakhirat nnti.

p/s: I luv ur rayyan n bb rifa.

transformed housewife said...

sapola hok deki sgt dgn Jiey ni. Jnge biar jd kudis ko Jiey. Ore tok mengalami gapo hok Jiey alami, tokke pehe. Biar jelah.

ch@ said...

oloh jiey, lantaklah orang nak kata, mulut orang ni mmg payah nak tutup kalau tak kena pada diri sendiri, baiklah tutup mulut baldi tu, tutup guna srt khabar pun boleh.

korang tidur mana jiey, anak2mu dah pakat tidur satu ekar setengah. hahahaaaa. kitorang mmg dah tak tidur atas katil, ngeri ada yg jatuh katil mcm auni dulu. meraung tiba2. hahaaa. kalau adli tu lagi lagiiila, menyodok-nyodok tidur suka ati dia je.

nextmonth adik rifa sudah boleh makan. cepat je.

Anonymous said...

pelik manusia,suka comment benda yang menyakitkan hati org lain.diaorg lalui ke semua tue.hai macam2,kita x kacau org tapi org sibuk dok comment yang bukan2. apa2 pun all the best for jiey and family. you know what best for your children. suka tgk abg and adik so cute :)

Miss Fadhilah said...

kak ji sy x pham btul la knape msih ad org yg bperangai mcm tu...suka hati dialah nk ckap apepun...sy sntiasa mndoakan agar kak jie sekeluarga sentiasa berada di dlam rahmatNya...

EvisuKyme said...

hmmm....sabar Jiey.....

Rozuan Ismail said...

amboi dua2 tidor bukan mai lagi. si adik yg kecik pon dah macam abg.tidur buas nih

akillaibrahim said...

Salam giey..cute je tgk dua beradik ni tidur camtu..ala2 beratur gitu..hehehe
Pedulikan apa aje orang nak cakap sbb mereka xberada di tempat jiey. Mereka xalami apa yang giey rasa dan giey lihat.
Semoga family Giey sentiasa di bawah lindungan-Nya. Amin..

E Y C H A said...

salam..pedulikan apa yg org kata..manusia mmg suka pandang negative side je..as a silent reader since...since bile ek? tak ingat dah...!!!! i give you my full support..ikhlas..bukan nak bodek kipas bagai..i cant be as tough and good as you, lady. keep going on! Loves..Eycha

TELEKUNG HOUSE said...

i am deeply sorry, sis.... I am not supposed to comment or talk about other people life..... I am truly sorry. However, I love the way you write about your story, good English as well as good Malay writing skill, so, i guess, i will keep visiting ur blog insyaallah. Thank you....

Nadiah Sidek said...

port mama & ayah kat lantai la..hihi..

saya pun baru dapat komen yang tak memberangsangkan. katanya saya ni showing off my family activities. sejak bila personal blog tak boleh tulis pasal family activities pun entah la. tak terfikir langsung nak showing off..bukannya ada harta melimpah-ruah pun.

satu lagi ayatnya "you're totally give a way utk org nak colek - mencolek yur kids you know that" semata-mata saya letak gambar anak-anak di blog. bukannya saya reveal phone number ke...alamat ke...aiyoo...sungguh tak faham. bagi suami baca, dia yang naik angin. dia suruh balas komen tu tapi malas. tak kuasa nak layan that anonymous

eh, sori...terpanjang pula bebel kat sini :p

Jiji said...

Sabar Jiey . Some ppl just dont get it. Kita menulis pasal kita, pasal hidup kita, pasal pengalaman kita, kita ada hak utk jadi rasional atau tidak apabila kita bercerita/tulis hidup kita.

Kita bukan kupas isu semasa pon, bukan kupas hak rakyat pon kan.

Kita bercerita ttg hidup kita and how we see it.

Bagi aku laa, if readers fail to see it..or feel it thats their problem.

hang nak private jgn lupa aku aa

Lynn said...

Alahai..cutenya..dua2 tidue meniarap ke..mama ngan ayah ntah-ntah bawah kati..hehe

Lynn said...

Owh baru lynn perasan komen yang tak diundang tu..patutla jiey emosi..biarlah jiey..orang kalau tak kena atas batang hidung sendiri memangla boleh cakap macam2..sebab dorang tak ada sense of emphaty..

me suya said...

xpaham kenapa org insist nak komen negatif.. xsuka baca xpayah la singgah blog ni kan.. penyibuk! Suya baca pun geram.. Berat mata memandang berat lagi pihak kak jiey.. Ish xsuka mereka yg suka pikir org nk show off aje.. HaishhH!

AIN NAZRI said...

so sweet abg Ian ngan Adik Rifa.. mummy ngan daddy kena tdo duduk kalau mcm ni.. bg space besau tuk abg ngan adik tdo.. hehehehe

*sis, sila pekakkan telinga ngan umpatan org.. mereka hanya pandai mengata sbb mrk x melaluinya.

Mama Naveed said...

sabar ye Jiey.. org yang mengata, memang sedap.. ini x kena, itu x kena.. sebab die cume memandang tak merasa..

sweet sgt tgk budak berdua tu tdo same, mama ngan ayah kena tidur bawah je la nampak gayenye.. hehehe ;)

CikNon said...

sabar Jiey ... tetiba rasa mcm cute pulak bila Jiey lepaskan geram ... :) ...

CheqNon

adianiez AIDA said...

sabo jiey. org yg beri kata negatif tu blum kena kat bahu dia lagi. dia ingat perkara yg jiey lalui selama hari ini sesuatu yg simple. yg penting, jiey beri terbaik utk anak-anak. setiap anak yg lahir dilahirkan dgn rezeki mereka. kita ni as ibu bapa usaha lebih skit. ada bahagian mereka...
aida pun heran org yg suka kondem kat blog org lain. suka kita la, blog kita. suka, baca. tak suka, bak kata jiey, blah!