Sunday, January 17, 2010

Yang bersarang di hati..

Banyak yang ingin diluahkan di sini namun terasa berat.. Mahu berbicara tentang harapan, tentang kehidupan, namun penyakit malas teramat menguasai diri.. Biarlah dahulu.. Bila datang ubat rajin, boleh sahaja diteruskan nanti..



Owh semalam Rayyan Ariff luka di bahagian pahanya.. Kasihan pula melihatnya.. Kalau dia anak yang aktif berlari ke sana sini, wajarlah luka sebegini singgah di badannya. Tapi anak ini masih tidak punya keseimbangan diri untuk berdiri apalagi melangkah, namun sudah ada habuannya.

Sudah saya tanyakan pada bibik namun katanya dia tidak tahu.

Saya maklum ,dalam proses membesar, luka yang sedikit sebanyak ini bukanlah perkara besar. Dan saya bukan mahu menuduh sesiapa, namun cara menjawab soalan yang saya utarakan itu sedikit mengguris hati. Lalu membangkitkan emosi marah..

Biarlah. Malas mahu bercerita panjang dan memperbesarkan perkara yang kecil. Lagipun, Rayyan tidaklah kelihatan menanggung kesakitan yang teramat. Dan pula, selama  ini segalanya baik tersusun..



Ini sarapan putera kami pagi tadi.. Mini pancake with honey.. Alhamdulillah Rayyan Ariff sukakannya.. Susah benar mahu menarik minatnya untuk makan sehari dua ini..Terlalu memilih. Nampaknya saya perlu lebih rajin mencari resepi untuk anak bujang yang makin membesar ini.



Ini pula stok susu Pediasure yang kami perolehi dari klinik Dr.Yong tempoh hari.. With Ian's current milk intake, this amount of milk powder can last him for at least 11 days.. Alhamdulillah, rezeki anak.. =)

Ok. Ini sahaja random post utk hari ini. *mode teramat malas*

25 comments:

idah said...

ala...cian ian...=(
kena ape la tu...
wah...sedapnya pancake...

Marsha~ said...

ouchh.. nape peha rayyan tu? mcm tersangkut benda tajam je... sian rayyan..

payarumput21 said...

Salam Jiey..

Anak.. sedangkan kalau seekor nyamuk hinggap pun kita rasa sakit hati.. inikan pula jika tercalar begitu.. :)

Still.. part and parcel dalam proses pembesaran.. there's nothing much we can do.. and.. its also proses untuk diri kita.. menerima kenyataan.. kita tak akan sentiasa ada disisi anak2 untuk melindungi mereka..

Kenyataan yang sehingga kini.. susah untuk akak sendiri terima..

:(

MamaAdwanEncem said...

alahaiii... cian nye dak ian maco paha calar ek... ian main2 terkena mainan kot jiey....

muahh kat ian macho tuh..

maya amir said...

ohww pan cake tu kalau makan ngan maple syrup sedap ek? well, jgn malas2:) nanti bile dah ok, blhlaa becerita ape yg tersarang di hati itu..meantime, just have fun ok?!:)

p/s : sakit ati kan kalau ape yg kita tanye jawapannye begitu.. saya harap anda terus tabah..

suhida said...

kenapa lukanya tu?panjang nampaknya.

Jiey^Mien said...

Idah:
Tatau la dik, kena apa..
Masa ni baru pas fisioterapi, akak tinggalkan Ian kat bibik coz gi kuar duit n beli makanan..
Sedar2 dah ada..
Bibik pun kata dia tak sedar bila kena..
Takde nangis plak budak neh..
Ntah la..
Meh dtg umah makan pancake meh..

*************************************************************************************

Marsha:
Ah'ah kan? Macam kena dawai @ bucu tajam gitu..
Huhuhuhu...

****************************************************************************************************

Payarumput:
Salam kak..
Itu la.. Jiey pun stuju ngan akak..
Takde la Jiey berkira sgt coz dengan Jiey skalipun, kalo nak kena, kena jugak..
Dgn Jiey sdr pun byk kali budak Ian neh dapat sakit..
Cuma jawapan yang diberikan masa Jiey tanya tuh buat Jiey emo..
Part yg luka tu mmg da takleh buat ape kan? At least jawapan yang dia bg tuh jgnla blame kita balik..
*sigh*
biarla.. selama ni pun keje dia tip top..
budak nk membesar mmg la kan?
byk leh sakit..
=)

****************************************************************************************************************

mamaadwanencem:
actually ms kena ni kitorg kat spital.. jiey tggl bibik n ian kat cafe sementara jiey gi w/draw duit..
maybe kena bucu meja yg Ian berdiri kot..
takpun kena stroller dia..
ntah la..

********************************************************************************************

maya amir:
itu la.. next time kena beli maple syrup neh..
=)

Okeh2, da dtg mood nnt Jiey buat entri panjang2..

*************************************************************************************************************************************

suhida:
tatau kena apa.. tggl ian ngan bibik jap kat cafe SDMC, bibik pun tak sedar kena apa..
alih2 dah luka..
=(

***********************************************************************************************************************************************

eiNa said...

dlm ke x jiey? klu teguris dlm gak kena air sure pedih ni...
sye pun rase cam kena bucu tajam..

MaMa DhiYYa said...

ala... sapa yang calarkan peha gebu buah hati kiter... huhuhuhhu meh makcik toreh-torehkan balik peha org tuh ... ntah aper yg dibuat sampai bleh jawab tak tau mek kita torehkan sikit kai pipi tuh.. ke boleh gak jawab tak tau...
ish..ish.. gewam nie.. sian ian sayannnnngggggg.

alyyani said...

bibik yg sama ke ni? aku kalau badan anak luka ni mmg hangin. tp tu la, nak marah sape kan. mcm kes nia lidah terkoyak tu. so lepas perasaan kat blog je la. hmm..

pancake tu kalau aku buat, aku yg makan tuh :D

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

kesian ian..
hmmm takpa la..dah bibik pon tak tau nak buat mcm mana kan..

Jiey^Mien said...

eiNa:
rasanya tak dlm sgt kot.. panjang je lebih..
tu la kan.. kot2 kena bucu tajam ke..

*********************************************************************************************

mama dhiyya:
huhuhu..
komen paling brutal pada abad ini!
siap nk toreh tuh.. =)
takleh la nk toreh la, coz tak dpt dikesan siapa yang bersalah dlm drama nih..
hukhukhuk..

**************************************************************************************************************************

alyyani:
bibik yg sama ly..
aku tak rasa pun dia yang buat coz selama ni dia ok jer pun..
cuma yang aku tak puas ati cara dia jawab tu..
Kot yea betul dia taktau kena apa sekalipun, cakap la awal2 kat aku as soon as dia realized benda tu..
ni tak, masa aku tanya, dia ckp, "Saya baru mahu tanya kakak tadi.." Hadoiii la..
Agaknya kalo aku tak tanya,smpi sudah dia 'lupa' nak tanya aku paha Ian kena apa..
Budak nak dpt penyakit mmg kita takleh nk buat apa la kan..
Benda nak jadik, kalo dok ngan aku pun jadik gak..
tapi kurang2nya, cara nk handle benda tu bia la betul..
apa2 hal, terus bgtau aku..
baru la nampak cam bersungguh sket..
*sigh*

**********************************************************************************************************************

yanadzul:
itu la.. jiey takde marah dia pun..
benda dah nak jadik..
cuma jiey pesan je la, lain kali if dia sedar apa2 jadik kat Ian, cepat2 bgtau jer..
seb baik benda tak serius..

*****************************************************************************************************

LoVEaQshA said...

ala ciannya Ryan~!!
Pd ank sebesar Ryan luka besar tue memang mengundang pedih tp Ryan ank yg kuat!!~

Erm Ryan mkn pancake tue sedapla plak~!!
Ank2 skrg memang da pndai memilih mknan..!!~

ellis said...

jiey,

kena mainan dia kot.. masa tengah meniarap tu.. sian ian.. sakit pun tk nangis ek... good boy!!

izzahazfar said...

kak jiey....

zah penah buat akmal terluka...dekat kaki..pastu bila akmal nagis..zahpun nagis sama...rasa bersalah sangat...

kali kedua...bila akmal terjun tirok dari katil...tangan pulak...menagis lagi kami suami isteri...

dan kali ke 3 semasa tunggu flight ke bandung baru2 ni...akmal jatuh lagi...di dah makin buas la..mulut kena kat meja..dan habuan nyer darah yg byk...gelabah zah mknta ice batu kat mcd..nasib baik tak ape2...

bila jd ibu..kita mmg nak yg terbaik kan utk mereka...dan kadangkala kerisauan itulah buat zah dan suami gaduh heheheh...sebab anak...

A.I said...

Alahai, siannye. nape plak bleh jd camtu. takkan la bibik x prasan. hhrrmmmm...mintak dijauhkan apa2 perkara buruk pd anak2 kita. :)

mamaaerish : said...

eb nih kekadang terover skit... kalo aerish la yg luker... eb yg nangis... dia lak yg pjk kiter... bkn aper... sensitif.... ;p

cian dier... bdk nakal nih org kata bijak.... bijak2... syg auntie.. mmuahhh

Zety Zin said...

oh dear... besarnya luka ian tu... :(

puterikurekure said...

betul la jiey. tak suka kan orang ambil mudah je dengan jawab tak tahu. geram ok!

takpela jiey. jiey dah ok, kite lak yang nak api2kan. hehehe~

gina marna said...

Alahai siannyer Ian....kalo x nangis tu maknenye dia ade strong will...:).

pasal bibik tu mmg harusss laa kene tegur, x nak mende same berulang lagi, bdk kecik mane tau ape kan...ish3.

yatie chomeyl said...

sie ko abe Ian...takpo abe Ian deh, calar sikit2 baru napok macho :)

ibu_arifa said...

besar gak calarnyer tuh. tp tak dalam kan...cepat lah baik luka tu yer..

xlalu mkn sbb nk tumbuh gigi lagi kot Ian ni..

ayuh Jiey..jgn malas2..kita wat entry contest MBP tu sama2.. good luck yer..

MaMa DhiYYa said...

takpe la jiey..
tp kena bagitau gak.. lenkali kalau ada kelainan pd bb especially mende2 luka cam gini.. w.a.j.i.b bagitau cepat2 ish..ish..ish...

ummumishkah said...

salam kenal sis!
membaca entry ni.. teringat masa puteri sulung kami calar dulu... hati mama ni memang terhiris! Tapi ada yang mengingatkan.. "itu baru calar.. selepas ni cabaran2 yang lebih besar akan berkunjung".
Tapi Rayyan memang strong boy.. berbahagia kalian berdua dianugerahkan anak sekuat rayyan... pastinya Allah akan mengganjarkan yang terbaik buat kalian!

mirah said...

khadijah pun dapat luka mcm tu minggu lepas, tp silap ummi juga, kena besen dalam bilik air, entah macammana boleh sampai luka, tpi pendek je lah. Pastu, tiap2 hari khadijah selak seluar dia tunjuk parut luka tu..huhu..