Tuesday, January 5, 2010

Yang teristimewa, kini dan selamanya... =)

Alhamdulillah, setelah sebulan merancang dan mencari-cari tarikh yang bersesuaian dengan semua, akhirnya majlis perjumpaan rasmi ini berjalan lancar.. Kebiasaannya, kami bersua muka di majlis hari lahir anak-anak, rumah terbuka ataupun di tempat Kak Raw, namun kali ini, satu pertemuan khas telah diatur untuk mengeratkan lagi silaturrahim yang telah terjalin..
.
Pertemuan kali ini dapat menghimpunkan 7 keluarga dengan 7 anak-anak yang cukup istimewa.. Walau ada yang tidak dapat hadir, namun majlis diteruskan seperti yang telah dirancangkan. Semoga di perjumpaan yang mendatang, keluarga Kak Reenaz, Kak Suealeen, Achek Zalina dan lain2nya dapat turut serta memeriahkan suasana..=)
.The superkids: Top L-R; Irfan, Ridhwan, Idris & Aiman. Bottom L - R : Rayyan, Nabila, Sarra & Habib..
.
Aturcara pertama adalah perlawanan bowling. Kami semua berkumpul di Alamanda Putrajaya dan perlawanan bermula sebaik sahaja semua keluarga tiba. Untuk menghabiskan dua games bagaikan terlalu lama sehinggakan anak2 mula merengek.. Kesemua mereka bagaikan mengantuk namun peliknya, tiada seorang pun yang mahu melelapkan mata. Dan saya sendiri, agak sukar mengawal Rayyan Ariff.. Kerenahnya sukar ditenangkan.. Segalanya tidak kena..
.Permainan kerap kali terganggu kerana 'handbag' masing2 mula tidak keruan..:P
.
Setelah selesai permainan, kami sepatutnya piknik di sekitar tasik Putrajaya kerana ada yang mahu mengikuti aktiviti lake cruising. Namun kerana hujan yang turun mencurah, kami terus sahaja ke rumah Put untuk acara surprise birthday party Ita dan makan-makan.
.Sebahagian daripada hasil 'potluck' yang melimpah ruah.. =P
.Supermommies (with one superdaddy terselit) + the Superkids
.
Sepanjang tempoh itu, suasana tidak pernah lekang dengan gelak tawa dan suara masing-masing bercerita. Malam kami diakhiri dengan acara bertukar hadiah sebelum masing-masing bergerak pulang dengan bungkusan bekalan makanan kerana makanan yang berlebih-lebih.
.
.
Malam itu juga menyaksikan kaki masing-masing bagaikan berat untuk melangkah pulang. Meletakkan noktah pada sesuatu momen yang indah memang susah bukan? =)
.
Sesungguhnya, perjumpaan ini benar-benar menyentuh hati saya. Satu pertemuan yang sangat saya nantikan. Pertama kalinya, there are sense of belonging.. Kerana kami berada di dalam landasan yang sama.. kerana kami punya persoalan yang sama.. kerana kami di dalam debaran yang sama.. Kerana kami saling merasai..
.
Inilah wajah-wajah cinta tak bersyarat yang benar-benar menggetar hati saya.. Sungguh, rasa sebak dan terharu menerjah ruang rongga sepanjang saya melihat betapa besarnya nilai kasih sayang yang mereka pamerkan.. Dan kawan2, sungguh saya lebih bersemangat untuk menempuh jalanan ini! Terima kasih teman..
.
*Pertemuan di alam maya membawa persahabatan ke alam nyata.. Syukur Alhamdulillah..*
.
Tiada rasa tersisih di sini.. Terasa seperti inilah ruangnya untuk kami bernafas dengan selesa.. Di sini, kata 'kekurangan' diganti dengan ucap 'keistimewaan'.. Istilah 'tidak sempurna' diganti dengan lafaz 'anugerah terindah'.. Kerana segalanya tanpa hipokrasi.. Bukan saya paranoid untuk menghadapi dunia luar, tidak pernah sesekali kerana dunia luarlah yang telah dan sedang kami hadapi.. Namun ada sesekali waktu, berada di zon selesa sangat memberikan ketenangan.
.
Buat anak-anak, kamu semua adalah yang teristimewa dihati kami untuk selamanya!! Dan kami ibubapamu, tidak akan pernah berhenti untuk menjadi tulang belakang kamu..
.
P/s - The benefit of blogging; monies from the ads can be big.. but friendship; it's priceless! =)
Pic credit to Shah & Zura.. =)

29 comments:

Ummi Salsabila said...

happy dpt gather2 cmni.sebak bc entry ni..kagum dgn sume moms n dads yg tabah!

LoVEaQshA said...

owh wonderful momentz.!~
cumil sguh bla lihat anak2 tue sume gembira..~!sgt cute dn tulus!~!

bestnya bla dpt berkumpul bersama teman2 dan "handbag" istimewa kn!!~
rasa xsbr sguh nak rasa pengalaman camni..
skrg bla ada yg ajak jmpa rasa cam ada kekurangan sb tue xpenah pun turut serta..*sigh*

zuri3389 said...

sedih arrrr..... ermmm tak ajak pun...ha ha ...lawak je...... semoga para ibu bapa kawan2 puan jiey mie tabah.....

eiNa said...

alaa... saya pun kat alamanda..
bestnya leh gather2 besama n kongsi pengalaman...

ita cutevirus said...

bestnyer kalo dapat join skali... laen kalo buat la lagi... ita teringin nak join...

puterikurekure said...

kagumnyaaaaaa!!!!!!!!
(kite baca dan tengok gambar2 melopong tau!)

semoga Allah permudahkan usaha dan tabahkan jiwa semua ibu bapa dan anak2 super ini.
:)

Nieza Ishak said...

kagum sgt dgn semua supermom.
Zaman dah berubah tak perlu malu dgn anak2 yang superkids ...

moga2 supermoms lebih tabah dan kuat semangat. Aminnn

Jiji said...

nangis dah ni...

~Puteri-Nuur~ said...

Jiey, I feel the same. Cuma entry je tak terbuat lagi.

AppleCrux said...

Oh terasa sebak nye baca entry nih..you guys are such a strong group! I plak rasa tersisih..hehe..no lah..

well that's the beauty of blogging!

ita zakaria said...

hmmm..kita semua bersatu kerana anak-anak ini. kita rapat kerana kasih sayang anak-anak ini. Alhamdulillah, syukur dengan jodoh yang Allah tentukan nih. memang kite semua yang teristimewa, kini dan selamanya.... shayam kat semua mak-mak, apak-apak & anak-anak...

pasti ade lagi gath yang ke-2.. insyaAllah.

iem said...

happynye dpt bersama2 cmni..sebak plak baca entry ni..dan kagum dgn sume moms n dads yg kuat n tabah!

Pnut said...

huisshhh kat alamanda je tu...
next time roger la akak kalau kat area putrajaya ni..nak join jugak... nak jumpa miracle-miracle ni semua..

yaya said...

bestnye!

maya amir said...

ohww bestnye dpt gather2 mcm tu... nak join jugak:)

mamamiera said...

sume ank2 dlm party tu kiut n mulus sgt.. x tergambar dmuke dorang adlh insan istimewa.. smoge semuanye bijak dan sihat hendaknye..

Jiey^Mien said...

Ummi salsabila:
Owwhh.. Sgt happy.. =)
Kami hanya meminjam kekuatan dari wajah dan jiwa2 yang istimewa ini..

************************************************************************************************************************************************

Loveaqsha:
dik.. jgn rasa camtu.. bukan ke kita diuji dengan cara tersendiri..
InsyaAllah bila rezeki tu datang, bagaikan sekelip mata sahaja..
Kan?

*************************************************************************************************************************************************************

zuri:
jgn risau zuri, pasni bleh ah join.. InsyaAllah akan ada lagi gath pasni..
=)

*tgh merancang nak gi Cherating or Langkawi plak*

***************************************************************************************************************************************************************

eIna:
La hai.. Kalo tau ina ada, bleh je jumpe.. =)
Sgt sonok.. Seb baik kepala masing2 leh tahan..
=)

***************************************************************************************************************************

ita cute virus:
sgt best!
bleh2.. no hal punya..
=)

***********************************************************************************************************************************

puterikurekure:
Aminnnnnn.. Thanks for the prayer Intan..
=)

********************************************************************************************************************************************

nieza:
Alhamdulillah stakat ni tak pernah ada rasa malu..
Sbb tu tak pernah rasa segan nak bwk anak2 ni keluar..
cuma masyarakat yang kdg2 taktau things to say when they have faced parents to a special needs child..

******************************************************************************************************************************************************************************

jiji:
jgn la nangis..
kang mata berair, kabur plak penglihatan..
tak nampak clear plak gamba anak2 cute neh..
=P

*****************************************************************************************************************************************************************************************

Put:
Owh my.. I always know we shared the same feeling!
sayang put!!
=)

**********************************************************************************************************************************************************************************************

applecrux:
eh eh.. kami la yang biasanya tersisih.. hehhehhehe...

yup, the beauty of bloggings!!

********************************************************************************************************************************************************

Ita:
yup2..
syukur di atas pertemuan ini..
Alhamdulillah..

Jiey^Mien said...

iem:
mmg pertemuan yang menyeronokkan..
macam recharge battery utk meneruskan perjuangan..
=)

*************************************************************************************************************************************************

kak pnut:
owh takde hal punye..
ntah2 siap leh dpt cuppies free..
:P

*****************************************************************************************************************************************************************

yaya:
mmg best.. =)

******************************************************************************************************************************************************************************

maya amir:
sgt2 best.. blehhh.. apa salahnya..
=)

*****************************************************************************************************************************************************************************************

mamamiera:
aminnnn.. thanks for the doa dear..
=)

Marsha~ said...

sayu... rasa sayang sangta pada semua tp paling sayang kat rayyan sbb dia paling handsome!!!!!! ehekss..

suealeen said...

kalo boleh buat acara tahunan kan best. kalo ada group yang bergerak aktif, insyaAllah kita akan sentiasa rasa sense of belongings.

melihat wajah anak² ini seringkali membuatkan akak rasa seperti anak sendiri. your son is my son. tiada perbandingan.

ComeyBelako said...

i wish i can be there too ... :)
semalam irdina (7yrs) balik dari mengaji quran cerita to me and said irsyad (5yrs) gaduh dengan satu budak kat kelas mengaji quran sebab Irsyad marah budak tu dok mengejek Irfan the special.
masyarakat msia terutamanya masih kurang awareness tentang golongan istimewa ni. alhamdulillah adik2 irfan very protective to their abang.

wish you best of luck!

[I][T][A] said...

meriahnya dapat berkumpul ramai-ramaikan...

makanan pun banyak.. mcm2 ada..

alyyani said...

aku cam sedih baca entry ko. lately nia buat hal aku dah komplen macam2. bila nmpk korang gather, rasa tersentuh pulak. emo lak aku ni. korang mmg supermommies & superkids!

yatie chomeyl said...

mesti Ian pon hepi bilo leh jupo dgn saing2 dio ni. hope jiey jadi koho tabah bilo tgk ketabhan ore2 lain ni

awein said...

kagum sgt2...mudah2an anak2 ini menjadi anak bijak dan sht

Noorlaila Mohamed Nor said...

cantiknya kek tu kak!

zali azali said...

yeahhhh, kami as a parent cuma meminjam semangat superkids kami...kami tak setabah mana pun...anak anak ni lagi tabah dari kami sebenarnya....dia berjuang untuk hidup, sedangkan kami cuma berjuang untuk memastikan mereka terus hidup....love all of u ....

ellis said...

sedhnya.. semoga ibu2 & ayah yang mempunyai anak superkids ni lebih tabah. Ujian Allah ada hikmahnya kan...

Rose Nieza said...

Jiey, next time, kalo Jiey ade nak join ape2 event.. ajak Rose yer. (Ayat tak tahu malu). Hehe