Monday, July 16, 2012

Kenapa dia cacat? Siapa buat dia?

I brought Rayyan Ariff for his usual swimming session yesterday. As always, he was enjoying himself there. Suddenly, two chinese girls came and they were splashing water to his face. I told them to stop as Rayyan Ariff started to have problem in breathing as the water went straight to his nose.. Although I was telling them to stop, they kept on doing it which force me to change my tone.. Since I was half screaming, they stopped.

"Kenapa dia cacat? Siapa buat dia?"
"Dia pegi sekolah tak?"
"Cacat mana boleh pergi sekolah wooo.." One of them replied, when I told them that Yes, he's going to school..

I guess after 4 years, I'm not greatly affected by words anymore.. It is just a creation by one human to describe another human being.

Be it OKU, cacat, anak istimewa, these words have the same reflection.

What was my answer to her first question?

"Tak tahu kenapa. Tuhan yang buat.."

I know it sounds silly, but I think that answer simplifies all. 

=P

Though I dont feel a thing when I faced those questions, I do feel something when I was defending my son.. For now, I'm around to help him when the kids are doing bad things to him. I hope later, his siblings will do the same to protect him. And when there's no one to do that and he's still unable to defend himself, I'm counting on Allah SWT to do that.

Just like what we recite in our daily prayers from Surah al-Fatihah:

“You (alone) we worship and in You (alone) do we seek help”

Amen.

On his way to school this morning.. :-)

9 comments:

littlehumblelynn said...

menggigil k.lin baca.sakitnya ht.
kalo kena pd ank k.lin,k.lin simbah blk air pada bdk2 xde adab mcm tuh
grrrrrrrrrrrrrrrr :-[

AIN NAZRI said...

hensem abg ian pagi ni. semoga Allah selalu menjaga kamu, abg Rayyan

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bykkan bersabar ye dik.... tabahkan hatimu...

Bonda Ryan said...

gud explanation kaka..anak bonda yg usia 3,4,5 thn pun banyak tanya.kadang tak masuk akal. Sentiasa bersabar dan mengawal perasaan yang ada pada kaka buat bonda rasa bonda tak sehebat kaka..hug n kisses buat rayyan n rifa :)

Cik Cammy Lia said...

memang kuang ajor budak2 tu... ish kalo sy nak je kena lempang budak gtu

Sue said...

sy pun!! even anak yg cukup sifatnye pun kalau dibuat begitu saya rasa marah, inikan pulak anak kecil macam rayyan. cuma nak tau jugak budak2 cina tu umur lingkungan brp yea... kalau under 7yrs tu mcm bole bersabar sikit la.. tp kalo da besar tu, kalo sy mau makan penampo kat situ...

apa pun, abg rayyan mmg da besar la skarang.... makin hensem..

EvisuKyme said...

haish.....melampau..mmg selalu org kata BANGSA itu mmg tiada hati...BANGSA itu mmg selalunye tidak fikir perasaan org lain...kecuali yang melaluinya...hmmm.....

be strong sis....
be brave boy Rayyan :)

Anonymous said...

huh..anak sapa kurang ajar btol.the parents of these kids should taught their children. sapa kita untuk memandang rendah pada yang lain kecuali allah yang berhak. yang pasti ian adalah keajaiban allah yang membuktikan kekuasaanNya.

Mamanurin said...

eeeeee sesuka hati kan..mmg biadap je!! sometime, parents tak didik dengan betul tentang perasaan org lain. Come on Rayyan!!! try harder as u can. Ibu, insyallah kesabaran itu akan ada yg mengembirakan.