Monday, July 30, 2012

Cerita tentang KESAKITAN, cerita tentang KUASA TUHAN..

Kondisi Rayyan Ariff masih sama. Bangun hampir setiap malam dalam keadaan kesakitan dan berlarutan untuk beberapa jam sebelum dia bisa kembali lena.. Menurut neurologist, sebelum cuti hari raya, kami perlu kembali ke hospital untuk menukar ubat sekiranya keadaan masih berterusan.

Namun seorang teman yang juga seorang doktor menasihatkan untuk hanya menunggu selama seminggu sahaja, sebelum kembali mendapatkan rawatan dan bertukar ubat. Kerana kita sedang memperkatakan tentang otak di sini, bahagian yang penting. Jadi mengapa mahu menunggu lama?

InsyaAllah, kami akan mendapatkan temujanji untuk hujung minggu ini ataupun awal minggu hadapan sekiranya keadaan masih sama. Semoga dipermudahkan segalaNya tentang Rayyan Ariff.

Aminnn..

Seterusnya, mengenai keputusan ujian EEG Rayyan Ariff beberapa hari yang lalu.

Ini merupakan kali ketiga Rayyan Ariff melakukan ujian EEG.

Kali pertama ialah pada tahun 2009, di kala usianya 10 bulan cuma. Keputusan yang kami perolehi bagaikan batu besar yang menghimpit menyesakkan dada. Aktiviti yang dikesan pada otaknya menunjukkan ianya berada di tahap moderate to severe.

Kerana tahap teruk inilah kami pernah terduduk. Pilu yang bukan kepalang. Pernah saya coretkan di dalam entri Senyum untuk dia.. Satu entri yang mengungkap rawan hati seorang ibu.

Tahun 2010, pada usia 2 tahun 5 bulan, satu lagi ujian EEG dilakukan kerana serangan sawan yang kerap lantas menyebabkan perubahan pada progress anak kecil ini.

Kali ini, kami bisa tersenyum dan menarik sedikit nafas lega. "His brain background activities are not too delay from his actual age." Ujar Dr. Sofiah.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah.

Seterusnya, hari Khamis yang lalu, sekali lagi Rayyan Ariff melalui ujian ini. Sejujurnya, saya agak tidak sabar untuk mengetahui keadaan otak anak ini. Saya tidak mengharap banyak, cukuplah seandainya saya mampu mendengar ucapan yang sama seperti ujian kedua.

"Hmm.. Brain background activity?? Ni normal.. Ni normal.. Ni normal.." Ujar Dr. Sofiah sambil menunjukkan beberapa garisan pada laporan ujian di tangannya.

Subhanallah.. Allahuakbar..

Di luar jangkaan. Ini anak yang sama yang dikatakan tidak akan hidup? Ini anak yang sama yang dikatakan akan cacat teruk? Ini anak yang sama yang dikatakan akan terencat akal?

Allahuakbar.. Nikmat tuhan itu terlalu besar dan agung untuk didustakan. Normal adalah satu perkataan yang terlalu asing dan mustahil untuk Rayyan Ariff. Namun ianya nyata kini.

Syukur Ya Allah..
Syukur Alhamdulillah..

Ada syahdu di hati apabila Mr.Hubby memaklumkan dia menitiskan air mata tatkala dia mengetahui tentang hasil ujian ini. Saya sendiri amat bersyukur, cuma diri ini masih diselubungi kebimbangan tentang keadaan kesihatan Rayyan Ariff.

Semoga segalanya baik-baik sahaja. Aminnn.. 

Sunday, July 29, 2012

Dari Genting ke Bukit Tinggi~

Jom update lagi. Kali ni, trip ke Bukit Tinggi pulak..













Gambar banyak kat camera Uncle. Ni je yg ada.
K la, bye.

Saturday, July 28, 2012

Ke Genting Highland kita~

Of course ni gambar a few months back.. Mana la nak gi cuti2 Mesia bulan puasa ni.. Energy yang ada cukup2 je kot.. =P

Apa meroyan pagi sabtu update blog ni? Anak-anak tak sihat, so berkurung la.. Yang Adik tidur.. Yang Abang dok main.. So meh la update sikit2 walaupun niat nk upload gambar jer.. Ye la, dulu 1 entry sehari.. Sekarang, 1 entry lekat berhari-hari.. Muahahahha..


















Rata-rata gambar Abang sebab Adik tak reti nak appreciate Genting macam Abang lagi.. Kebetulan masa kitorang pergi, hari yang sama diorang buat Anugerah ABP kat Arena of Stars tu.. So dapat la tgk ramai retis live and alive gitu.. Ada Aaron Ajis.. Fizz Fairuz, Awal Ashaari, geng2 Hujan, pastu sapa lagi ntah.. Takde la mak-mak orang ni koser nak ambik gambar.. Tp my bro ada la amik a few.. Gambar si Zizan dok mengacara Melodi tu pun dia hambik.. Muahahhaa.. My maid pn excited, "Buk, buk.. Itu Hafiz tu.." Aihhh, makcik pun tak kenal, dia lagi tau.. Kahkahkah..

K, tu je la.. Janji update. Caption? buat sendiri la.. Kata picture speaks a thousand words.. 

Thursday, July 26, 2012

Hasil ujian EEG 26 Julai 2012

Confirmed. Partial seizures.
Simple partial seizures and complex partial seizures.


I learnt more about him today..

Most of the seizures attacked him in his sleep.
And sometime, when he's awake. 
For example, the grunting sound that he made as if he's clearing his throat, could be another form of  seizures. Automatism. Not something that he did on purpose.

Partial means one limited area of the brain.
His, according to the Dr., the right side brain. 1/4 of his right brain.

I read about seizures. I read about partial seizures. I read about simple partial seizures. I read about complex partial seizures.

It's scary. It's painful. It's tiring. It caused you not to be you.

I learnt more about seizures. I learnt more about my son. 

Epilim, dosage increased.
Clonazepam, stopped.
Clobazam, been introduced.
I hope he'll recover soon. And the seizures will leave him for good.
For good. Amen.

Wednesday, July 25, 2012

Cabaran menjadi Rayyan Ariff~

Menjadi Rayyan Ariff memang mencabar. Hampir saban malam semenjak 2 bulan yang lalu, dia bangun dan menangis. Kesakitan? Tidak selesa? Tantrums? Mahu perhatian? Wallahualam kerana dia masih belum mampu berbicara.

Dan menjadi ibu kepada Rayyan Ariff adalah lebih mencabar. Perlu meneka sendiri. Perlu membezakan sendiri, yang mana satu tangisan tantrum dan yang mana satu tangisan kesakitan.

Dek kerana kegagalan si ibu mengenal pasti, kesakitan itu berlarutan untuk satu tempoh yang agak tidak logikal sebelum bertindak. Dek kerana kegagalan si ibu, Rayyan Ariff menjadi mangsa amarah yang tidak munasabah.

Kesal. Kesal. Kesal.

Menjadi ibu kepada Rayyan Ariff memang mencabar. Duduk di penjuru katil sambil memerhatikan si anak yang kesakitan tidak menjadi satu pilihan. Kalaulah tangan ini bisa menyembuhkan.. Kalau. Namun realitinya tidak begitu. Si ibu hanya mampu menenangkan dengan bacaan ayat suci Al-Quran. Si ibu hanya mampu memberikan ciuman kasih sambil tangan tidak henti-henti menggosok dan mengurut kepala yang kesakitan.

Hanya kasih yang ada.

InsyaAllah, kita usahakan untuk satu kesembuhan yea nak..

Betul kata ayahbonda, untuk anak seistimewa Rayyan Ariff, jangan pernah putus berdoa untuk kesejahteraan dan kesembuhannya yang berpanjangan. Bukan sekali tapi berkali-kali. Bukan satu tapi sepanjang waktu.

Rayyan Ariff @ 24/7/2012, 3:21am

InsyaAllah, anak-anak mama tidak akan tertinggal dalam setiap doa yang mama panjatkan kepadaNya.

Tuesday, July 24, 2012

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan dan cerita random~

Apa preparation untuk menyambut Ramadhan? Biasa-biasa sahaja. Stock up makanan utk memasak adalah wajib sebab Encik Hubby lebih suka makanan yang dimasak isterinya. Nasiblah bulan puasa boleh pulang awal. Sudah rancang, hari biasa pulang jam 4, hari Sabtu sy voluntarily akan bekerja bg menyiapkan tugasan yang tak berkesudahan.

Tentang terawikh, agak susah dengan dua orang anak, tambahan Rayyan Ariff yang tidak makan saman. InsyaAllah, mahu lakukan di rumah. Kerna tidak mahu ketinggalan menikmati bulan penuh kerahmatan itu. 

Sangat menantikan Ramadhan. Ada satu rasa syahdu dan mendamaikan tentang bulan itu. Dalam waktu yang sama, juga teruja untuk datangnya Syawal. Bukanlah keanak-anakkan mahu beraya, tapi lebih kepada konsep meraikan. Hari yang cukup gembira kerna kami akan berkumpul di kampung saya.. Mahu jumpa mommy dan abah. Sebagaimana saya rindukan mereka, begitu jugalah Rayyan Ariff yang merupakan cucu kesayangan.. :-)

Persiapan hari raya sudah lengkap. Baju sudah siap. Biskut juga sudah ditempah. Tidak mahu berebut-rebut di hujung waktu. Ramadhan adalah bulan untuk Dia, kita dan keluarga. Bulan ini juga harapnya tidaklah hectic seperti bulan lain. Mahu lebih peruntukkan waktu sebagai hambaNya. InsyaAllah. 

Sesi membasuh bermula..

Bermula dengan T-shirt untuk Rayyan Ariff sebanyak 4 helai, ia bertambah kepada 6 hasil pemberian adik dan teman. Apabila sudah 6 untuk Rayyan Ariff, harus juga 6 pasang untuk Rifa Aleesya. Biar adil. Jeans pula cukuplah 2. Ditambah sahaja dengan yang sedia ada. Itu pun tidak niat membeli tapi bila difikirkan Rayyan Ariff memang kekurangan seluar dek dipakai setiap hari utk ke sekolah, beli sahajalah. Tidak rugi. 

Baju gown untuk anak perempuan adalah sangat rambang mata! Tak sabar mahu melihat keletah Rifa Aleesya berbaju cantik dan bersepatu girly, girly, pinky, pinky.. Suka!

Encik Hubby sendiri pun ikut sama dengan jumlah baju Rayyan Ariff. Mahu sedondon kononnya. Anak kesayanganlah katakan. Baju melayu dan baju kurung seperti biasalah, sedondon untuk seisi keluarga. Tapi tudung belum dicari. Itulah kita, keperluan yang lain didahulukan sehingga untuk diri sendiri tidak berkesempatan.. =P

Berdebar juga menantikan tibanya Ramadhan. Bukannya apa, takut kekurangan susu. Awalnya, sudah berniat mahu berhenti menyusukan Rifa Aleesya. Mudah sahaja agar saya mampu berdiet.. Kononnya mahu kelihatan lebih bagus di Aidil Fitri. Namun dihujung hati bagaikan tidak sanggup berhenti..

Sehinggalah semalam, terbaca di FB, kisah seorang penzina yang melahirkan anak di zaman nabi. Betapa nabi menangguhkan hukuman ke atasnya agar dia dapat menyusukan anaknya sehingga ke usia 2 tahun. Betapa tegas singkapan bahawa susu ibu adalah hak si anak. Lantas hati saya nekad berkata, gemuk-gemuklah. Selagi ada rezeki sang puteri, selagi itulah mama akan memberikan hak kamu. Noktah.

Semenjak menyusukan, saya mudah benar lapar. Kalau lambat makan, menggigil.. Makan pula mahu nasi sahaja, kalau tidak, tidak kenyang!.. Hahahha.. Nafsu. Yea, saya bukanlah di dalam kategori mereka yang bernasib baik, kononnya apabila menyusukan, berat badan turun dengan jayanya.. =(

Supplement Shaklee masih berbaki. Herbalife masih ada. Alpha Lipid juga masih separuh.VCO pula Rayyan Ariff yang habiskan. Itulah saya, gila supplement dan mudah terpengaruh. =P


Akhir kata, selamat berpuasa buat semua dan ampun maaf dipinta andai ada tersilap bicara dan terkasar bahasa. Tiada niat dihati cuma ada waktunya keadaan yang menekan diri.. Assalamualaikum!  

Thursday, July 19, 2012

Butterfly, terbanglah tinggi~

Pagi tadi ke sekolah Rayyan Ariff. Ada perjumpaan dengan guru-gurunya. Banyak yang saya dapat dari mereka. Tentang Rayyan Ariff, tentang aktivitinya, tentang pergaulan, tentang seorang anak yang cukup istimewa.


Tentang dia, yang asalnya dari ulat, berkembang menjadi rama-rama yang cantik dan indah..

Jika untuk dia hidup adalah satu keajaiban yang menjadi rahsia Allah SWT, maka kekurangan dan kelemahan dia adalah satu jangkaan. Kelebihan dan perkembangan dia pula adalah satu bonus, sesuatu yang tidak sepatutnya kami terima namun sedang kami nikmati..

Butterfly, terbanglah tinggi, setinggi anganku..

Rayyan Ariff, si rama-rama kebanggaan kami. Terima kasih tuhan. Semua tentang dia, aku ikhlaskan, aku redhakan segalanya atas namaMu, tuhanku Yang Satu.

Tuesday, July 17, 2012

Have you done your part??

assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuhu. 

nama saya fynn jamal, dan saya meminta jasa baik sesiapa sahaja yang sudi untuk membantu saya mencari dana untuk anakanda saya Bakti Arjuna Fitri untuk pembedahan jantung. 

kami perlu mencari rm 35 ribu dalam masa terdekat ini sebelum jantung anakanda saya bengkak. anakanda saya berumur 1 bulan 2 minggu dan besarlah harapan saya kalau2 ada sesiapa yang sudi menderma walau sekecil mana. jenis pembedahannya adalah seolah bypass di mana dadanya akan dibuka utk memperbetul lubang di jantungnya.

kalau mahu diganti, berilah nama dan jumlah. saya berjanji akan memulangkan wang tuan / puan bila saya ada wangnya. insyaAllah sebelum hujung tahun ini.

panjang2kanlah rayuan saya ini. moga2 ada yang dapat membantu kami anak beranak.

nur affina yanti binti jamalludin
maybank
164810008992

terima kasih.



Jumpa ini di FB. Saya tidak pernah kenal ibu ini, namun baca sahaja ada rasa sebak yang memenuhi ruang. A mother would go to great lengths to save her child. Kalau sahaja kos rawatan Rayyan Ariff tidak ditanggung sepenuhnya, tiada beza saya dan ibu ini. Sanggup. Sanggup segala. 

Selalu saya bisikkan pada hati, kalau ubat untuk memulihkan Rayyan Ariff ada di hujung dunia, saya sanggup berlari ke sana. Namun untuk Rayyan Ariff, peruntukan masa dan waktu adalah ubat yang paling mujarab..

Dan untuk Bakti Arjuna Fitri pula, jalan sudah terbuka untuk kita sama-sama membantu dalam merawat anak ini. Semoga Dia permudahkan urusan Bakti Arjuna. Semoga. 

Mari sama-sama, doakan untuk Arjuna. Mari sama-sama, menderma untuk Arjuna.

P/s - Akaun MBB Fynn Jamal masih bermasalah. Begitu juga dengan suaminya. Untuk perkembangan lanjut, sila ke page FB Fynn Jamal


Hopelessly romantic??? ~Definitely not!!

It was hubby's birthday on July, 12.. I  totally cant figured out what he wants as his birthday gift.. I ran out of idea because I think he has most of the things he needs like watches, new shoes, shirts, pants and his caps are still OK.

After much thinking, I know he would love to have new set of sport rims. No, of course I didnt bring the car to change those things, let alone to choose one.. It's better to let him choose because he knows better about all this things..

The first idea would be, giving him a bank draft which will be nicely put in a flowery and lovey dovey photo frame. But since it's a last minute plan and I dont want to go through the hassle of getting one and paid RM5 on top of the parking issues, I would rather give him cash.. 

To make the notes look nicer, I decided to fold it into heart shape. I even took the trouble to google the way to do it.. Haahahha.. Silly, right? I know.

Origami for dummies.. =P

Then I got a box for the notes.. *Yup, almost everything was done in the care* Ngeeee~

The notes are supposed to be folded right? Well, I'm too lazy to finish off 20 notes of RM50..

Put the folded notes nicely on the top..

Then, put the cover.. Comel eyhhh?? =P

Next step would be, penned down some mushy-mushy words..

Last but not least, put it at a noticeable place that he will definitely go to..
=)

See, I told you guys from the beginnning that it's nothing. Cash instead of gift.. Totally not 'in'.. Well, as I grew older, I'm constantly having the brain drain episodes.. =P

Let's see, what would my 30th birthday gift be.. ~Gosh, I'll be 30 in 3 months time!! I'm olddd!! *with extra d* ~   >_<

Monday, July 16, 2012

Kenapa dia cacat? Siapa buat dia?

I brought Rayyan Ariff for his usual swimming session yesterday. As always, he was enjoying himself there. Suddenly, two chinese girls came and they were splashing water to his face. I told them to stop as Rayyan Ariff started to have problem in breathing as the water went straight to his nose.. Although I was telling them to stop, they kept on doing it which force me to change my tone.. Since I was half screaming, they stopped.

"Kenapa dia cacat? Siapa buat dia?"
"Dia pegi sekolah tak?"
"Cacat mana boleh pergi sekolah wooo.." One of them replied, when I told them that Yes, he's going to school..

I guess after 4 years, I'm not greatly affected by words anymore.. It is just a creation by one human to describe another human being.

Be it OKU, cacat, anak istimewa, these words have the same reflection.

What was my answer to her first question?

"Tak tahu kenapa. Tuhan yang buat.."

I know it sounds silly, but I think that answer simplifies all. 

=P

Though I dont feel a thing when I faced those questions, I do feel something when I was defending my son.. For now, I'm around to help him when the kids are doing bad things to him. I hope later, his siblings will do the same to protect him. And when there's no one to do that and he's still unable to defend himself, I'm counting on Allah SWT to do that.

Just like what we recite in our daily prayers from Surah al-Fatihah:

“You (alone) we worship and in You (alone) do we seek help”

Amen.

On his way to school this morning.. :-)

Tuesday, July 10, 2012

Tuan Rayyan Ariff.. Puteri Rifa Aleesya..

Rayyan Ariff's tantrum is slightly better than before. Bukanlah dah totally OK, tapi a little bit better. We were about to bring him to see a child psychologist when we discovered that it's happening out of jealousy. Rayyan Ariff rasa jealous bila lots of attention is going to his baby sister and dia pun rasa intimidated by Adik as Adik grows. Iye la, selari dengan peningkatan usia, Adik pun dah ada her own perangai and ability. 

And then, I pun tau yang despite his disability, I'm forcing Rayyan Ariff to 'grow up' when Adik is around. For example, kalau malam nak masuk tidur, sambil dukung Adik, I made him walked into the room. Sebelah tangan dukung Adik, sebelah tangan pimpin Abang.. Hmm.. Kalau ada daya, dua-dua pun Mama nak dukung nak.. Biar adil. 

Yesterday, I came home early and Adik was asleep. So puas la melayan Rayyan Ariff before Rifa Aleesya woke up. Memang nampak the difference. Less tantrum and more 'Rayyan Ariff' in that little boy.. :-)

Some more, his tantrums happened mostly when Ayah and Mama were around. So it's obvious that he's seeking our attention.. Takpe, slowly kita overcome this problem together although it may require screaming here and there and patience running low and lower.. Muahahhaa..

On another note, this is Adik Rifa Aleesya at 8months and 10days young! I know, hands clapping and hands shaking at this age is practically normal. But being me, since I'm so used in being a mother to a special needs child, sometimes I looked at her as 'advance' and 'superb'.. Pardon me, but Rayyan Ariff was doing the same at the age of 13months old, so agak jakun di situ! Muahahhaha..

video
Maybe another reason is that, I dont get to spend lots of time to teach her things as compared to Rayyan Ariff.. So bila she picked things up on her own, I'm super impressed. :-)

Love you Adik. A lot and much, much more!!

  

Thursday, July 5, 2012

Cabaran membesarkan anak kononnya.. :P

Actually terfikir nak buat entry pasal ni semalam. Tapi I decided not to sebab rasa macam complaining plak. Especially bila tengok Bonda Ryan's handling four boys.. Wahhh hebat! Tapi at the end, tulis jugak sebab nawaitu kita, kita sendiri yang tahu. No I'm not complaining, just nak share apa yang kami faced each day since the past few months.. So let’s peek into our life pulak..

Firstly on our new maid. We really look at her as extra hands to look after the kids when we're not around only. Takde la solely depends on her to take care of the kids sebab memang tak berapa nak harap. She's very young and super small in size. In fact, orang selalu mistakenly guessed her age of being 13 or 16 the max, although she claims that she's 22 and that is the figure that has been stated on her passport.

Bila budak muda, paham-paham je la tahap cautious dia macamana. Tu belum lagi bab2 kerja rumah which kami tak kisah pun. Most of the time, keje mengemas memang would be on me la sebab tak nampak pun tang mana dia kemas even dia claimed dia dah kemas. So kalau orang kata, “Eh ada maid pun rumah berkecah”, our house is one of those. Tapi since from the beginning we know her level and are not looking for perfection, we are OK with her la. Pejam mata je.. Masak memang not her duty la sebab my hubby dari dulu lagi memang takmo makan kalo maid yang masak.. Nak air tangan isteri katanya, and of course I appreciate that a lot.

Tapi one thing for sure, we know that our maid loves Rifa Aleesya dearly. Kalau pergi mana-mana, balik tu mesti terkam Adik Rifa dulu. Rifa Aleesya pun bukan main serasi dengan dia. Mengekek ketawa kalau si maid ni agah. Pernah dia called nangis teresak-esak bila Adik Rifa jatuh berdarah bibir under her care. Bila tanya kenapa boleh jatuh? “Saya tinggal sama Sofia suruh tengokkan tapi Sofia pergi tengok TV”. Sofia is actually my 2nd cousin aged 8years old. Agak tak logic la tinggalkan budak umo 7 bulan pada budak 8 tahun, anak bongsu yang tak pernah ada adik pulak tu. Tapi tu la my maid. Tak pikir jauh.

Knowing that the sense of assessment our maid ni tak berapa bagus, my mom is around most of the time untuk tengokkan the children as well. Cuma bila my mom ada doctor's appointment and either one of us tak dapat cuti. Pejam mata je la anak-anak duduk dengan my maid ni.

So although we have a maid, macam supplement je la kot. Nothing extra on that. Kiranya kalau nak buat workforce audit, takleh kira as a warm body la.. Kira management trainee jer.. Hehehe

Ok now, back to our story of life. *Panjangnya mukaddimah*.. Kenapa saya kata my life is hectic nowadays?

Firstly, work related matters. 2 of our key personnel have resigned. So currently, we're lack of experienced people. Being one of the senior of the department, memang I can totally feel the heat la.. Other than another junior and senior officer, yang lain semua orang baru. The workload is increasing as usual but the number of staffs that can hit the road running adalah sangat kurang. So memang expected for old officers to take up more work lah.. There are a lot of times when I brought back office work, tapi memang struggle la nak buat kat rumah with the two kids. So end up, keje bertimbun jugak. Balik lewat adalah biasa. Kesian anak-anak. =(

Now, most of the time, we don't have leisure Saturdays and Sundays anymore. Sebabnya, we arranged for Rayyan Ariff's therapies to be on both days. Kesian jugak that he doesn't have much time to rest, tapi it is important for us to channel his energy properly so that he won't throw tantrum out of boredom. So dari hari Isnin sampai la ke Ahad, our day memang ada je aktiviti..

Ok, now we move on to Rifa Aleesya, our little princess. She's in the stage of pulling herself up to standing position. Bangun and berdiri is nothing right? Try add up another dangerous act, "duduk-bangun berdiri- lepas tangan-jatuh terduduk-ketawa".. What a way to get people's attention kan? So with such danger moves, memang tak boleh tinggal dia sorang-sorang as there have been few times already makcik kecik ni jatuh terlentang. Kita definitely taknak dia injured herself especially bab terhantuk kepala kat lantai. Enough with one brain injured child in the house kot..

Makcik kecik ni memang tak reti duduk diam. Exploring herself like nobody's business, so memang fully occupied la dengan dia ni.. Dah la manja berlebih.. Kata anak perempuan.. Sekarang ni dah tau marah orang balik or mengamuk bila tak dapat barang. With her to be closely monitored, memang tak berak tak kencing la orang yang jaga dia kalo sorang-sorang. Dah la banyak hokhek hokhek, tak boleh tinggal langsung. Nak berdukung jer.. So kalau berdua je dengan dia, makan minum or solat memang kena buat time dia tidur je la.. Which is tak lama pun. So sangatlah terkejar-kejar.

Lagi satu, Rifa Aleesya ni ada satu pesen dari dalam pantang lagi. Bila tidur malam, dia tak tidur throughout the night. Malam-malam, surely dia bangun a few times.. Bukan setakat bangun menyusu, tapi bangun menangis. Just imagine, every hour dia nangis in her sleep, and we have to tepuk-tepuk. Kalau tak tepuk, she’ll wake up siap duduk and starts main-main. Laaaaagi la susah nak put her back to sleep. So kalau taknak she wakes up, tepuk la dia bila dia nangis.. Bila dah every hour bangun, tak ke dah macam zombie Mama dia ni.. Pergi kerja memang menguap-nguap je sepanjang masa.

Kalau nak kata mencabar jaga budak Puteri ni, memang ye la jawabnya. Ada jugak orang kata try bawak gi berubat tapi to me, it is just a phase kot. Bila dia dah habis fasa nangis ni, dia diam la tu.. And I guess it’s true la kot sebab these past few days, dia dah kurang bangun nangis malam-malam ni.. Alhamdulillah.. Lega sket Mama. So now, adakah Mama sudah dapat tido yang cukup? Hohoho.. Definitely not! Ada citer yang laaaagiii best!

Now, on Rayyan Ariff.

Rayyan Ariff ni, to those yang follow his story from the beginning, mesti tahu yang he’s a well-behaved child that many peoples adore. Senyummmmm je memanjang. Senang nak jaga. No tantrums. Takde berjaga malam. Throughout the night dia boleh tidur.. So memang tak terasa ada anak kecik la.. All day long dia boleh main sendiri. Ralit dengan buku kereta dia, ralit dengan kipas dia, ralit dengan kereta mainan dia.. My old maid memang heaven la.. Siap tengok 4 sinetron dalam sehari.. Kalau sakit or demam pun dia diam jer.. Takde nak merengek tak tentu hala.. Itulah Rayyan Ariff as a baby and toddler..

What about now? Ya Allah.. Tak terkata!

Rayyan Ariff ni anak kesayangan ayah dia. Anak lelaki pujaan hati ayahlah pendek kata. Kalau balik kerja tu, ayah dia mesti terkam dia dulu peluk cium. Tapi dua tiga hari lepas kot, ayah dia boleh terlepas cakap, “Rayyan ni kenapa haa?? Ayah buang kat tong sampah kang..” Muahahhahha.. Bukanlah nak bukak pekung laki sendiri, tapi kalau dah sampai tahap tu, boleh imagine sendiri macamana our situation now kan? Masa he said that, saya diam jer la.. After things calmed down, saya sindir-sindir jugak la dia, “Siyan Ian kan.. Ayah nak buang kat tong sampah.. Ye la.. Sampai hati ayah kan?”.. My mom pun menambah la jugak, “Kalau atuk tahu ni, kecik ati atuk.. Mesti atuk mintak bela..” Bila kita dah saiko camtu, nampak la muka guilty my hubby. Muahahhaha.. Lepas tu dia kiss la anak lelaki kesayangan dia tu sambil mintak maaf.

Apa masalah dengan Rayyan Ariff sekarang ni? He has a lot of issues! Semua benda tak kena. We’re losing the sweet child yang patuh and tak reti nak throw tantrum tu.. We don’t know whether it is a phase or what, but it is really making our blood go upstairs la jawab dia.. Apa yang dia buat? Meh kita bagi contoh.

Dia nak masuk dapur, kalau kita tak bagi dia meraung-raung bagai nak pecah rumah kat luar safety gate tu. Bila kita bagi masuk, dia main bukak tutup pintu cabinet dapur. Dah renggang dah pintu cabinet tu dek kena hempas dengan dia. Itu ok lagi *tengok, pintu renggang pun ok lagi.. Muahahhahha*, bab yang paling tak tahan, dia mencapai barang-barang kat atas cabinet tu.. Buatnya dia tarikh periuk panas kat atas dapur ke.. Kuali dengan minyak panas ke.. Tak ke dah dapat satu penyakit lain pulak. So end up kita tak bagi dia masuk and let him cry on top of his lung kat luar. Dari luar tu, dia masukkan tangan through the safety gate, pastu goncang rak pinggan pastu gelak2.. Cuba imagine kalau rak tu terbalik.. Takke habis pinggan mangkuk berterabur.. Semputttttt…

Tu tak masuk lagi bab dia menangis and mengamuk suruh orang kat dapur tu keluar. Keluar and tutup lampu. Dah, macamana nak buat kerjanya kalau dia takmo bagi kita dok kat dapur?

Pastu, sibuk nak masuk bilik hujung. Kat bilik tu ada children wardrobe and sliding wardrobe. Dia suka main bukak tutup children wardrobe tu.. Yang pintu wardrobe tu pulak a bit ketat, so he will pull it out sehabis daya. Bila kuat sangat, kadang2 he tends to tarik benda tu sampai kena muka dia.. Pastu nangis la sakit.. risau jer kita ni takut terbelah dagu ke apa if kena bucu pintu almari tu.. Bila tak bagi, meraung bagai nak rak.. So kita bagi je la dia main tapi with close guidance. Kita la jadi penahan tanak bagi benda alah tu hit him.. Dah tak buat kerja lain dah.. belum lagi bab dia turun naik katil and sepahkan barang-barang mainan. Memang tak tahu letih. Turun, naik, turun, naik sampai berjam-jam. Wardrobe yang pintu sliding tu pun dah banyak kali tercabut sebab dia.. Muahahhaa..

So, pintu bilik hujung tu memang selalu kena berkunci. Same goes to pintu bilik my maid.. kena sentiasa tutup and kunci. Kalau terlepas, laju je dia terkam stand fan dalam bilik tu. Bukak suis, pastu bukak tutup kipas tu.. Yang paling best, dah switched on, masuk jari la pulakkkkk.. Nasik baik la kitorang nampak cepat.

Belum lagi masuk bab pukul memukul Adik. Remember the entry on My loving children before? Now dah takde dah. Pantang betul dengan Adik dia. Bukan sikit-sikit dia buat. Kalau tarik rambut tu memang real bebenar la. So sekali lagi, kena closely monitor kalau budak berdua ni duduk sama-sama. Yang Adik pulak, tahu nak berkawan je dengan Abang. Mana Abang pergi, situ la dia pergi.. Kesian asyik dapat sakit dengan Abang.

Bila Adik tengah main apa-apa, dia datang rampas. Most of the time, dia taknak main pun dengan benda tu.. Dia rampas from tangan Adik and bagi kita. Suruh simpan. He just doesn’t want Adik to play wih anything. Bila kita kesian and bagi balik kat Adik bila dia dah leka, the moment dia sedar, dia akan terkam Adik and pukul. Tanda protes. Dengan kita pun dia protes sebab kononnya kita ni sebelahkan Adik.

His Dr said that this is a behaviour problem. Dia siap suruh, every time he hit Adik, hit him back to ‘introduce’ the meaning of pain to him. He would not know if we just ‘advise’ or ‘talk’ to him. Bila repeatedly he got hit when he hit Adik, eventually he will stop. Bila dia faham apa maksud sakit.. Masalahnya, kita ni penat kot nak pukul dia.. Sebab in the beginning, kita ni bukanlah bangsa yang memukul..

Stress tak?

Pastu sekarang ni, panjat sofa sebab nak main bukak tutup suis lampu is his favourite. Dah la panjat sipi-sipi, seriau kita tengok takut jatuh. Dah a few times nak jatuh pun.. Nasib baik la cepat sambar. Nak alih sofa tu ke tempat lain, mana ada lagi ruangnya? Rumah sekangkang kera je kot. Kang ada jugak yang jual sofa kat Mudah.my lagi ni..

Another one of his favourite is, main remote astro. Decoder tu dah banyak kali jam kot. Tak bergerak. End up, kena totally switch off then only switch on balik, baru la jadi. Kitorang memang sorok la remote astro. Tukar channel pun bawah bantal je kot.. Punya la takmo bagi dia nampak. Another one of his favourite is handphone. Kalau kita lock keypad, meraung-raung mengamuk. Kalau kita tak lock, entah berapa puluh mesej dia antar kat orang. Tu tak masuk lagi bab call orang tu orang ni. Apa kejadahnya call Sarjit malam-malam buta. Dah orang tu terperanjat ingat ada emergency ke apa. Tu tak masuk lagi bab call our bosses. Jenuh la..

Biarkan je la dia nangis, jangan dilayan. Ada yang kata camni. Boleh memang boleh. Yang tak tahannya, dia buat Adik bila dia tak dapat apa yang dia nak. Satu kerja pulak bawak lari Adik ke hulu ke hilir. Sekali lagi, ngamuk la dia konon kita sayang Adik lebih..

Lagi satu, Adik ni memang well known susah nak tido. So bila kita bawak Adik masuk bilik nak peram bagi tido, dia pun ngamuk2 nak ikut. Kalo tak bagi, dia ngamuk tendang and pukul pintu. Mana la Adik dapat nak tido so bagi je la dia masuk. Pastu kat dalam bilik tu melasak tak ingat la sebab dia tak ngantuk pun. Bila Adik dah tido and kita nak bawak dia keluar, sekali lagi dia ngamuk suruh tutup lampu and kipas. Bila kita cakap Adik tido tu, takdenya dia nak dengar. So end up, tutup dulu, bawak dia keluar pastu nanti menyelinap masuk untuk bukak lampu and kipas balik. Kalau dia sedar kita menyelinap, sekali lagi dia ngamuk..

Bab makan pun berperang jugak. Dia nak makan sambil baring. Boleh? *sigh*

Lately ni, since Adik tido OK, dia pulak yang bangun nangis malam-malam. Dah kita kena peluk dia baru la dia tidur.. End up, Mama is still a zombie sebab tak cukup tidur la kan?

Ini just contoh je untuk apa yang we go through everyday. Banyak lagi kerenah dia yang tak terlayan. Cara saya sabarkan diri is mudah. I always remind myself that masa kita dengan dia dah la limited, takkan nak isi dengan marah-marah pulak. Nanti he can only remember us as mak yang asyik marah-marah. So selagi boleh sabar, sabar je la.. Masa dia tengah ngamuk tu and I have to handle him, I just baca lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimin.. Mintak dipermudahkan. Sebab memang saya takde cara lain selain berserah kat Dia.

Every night bila dia dah tidur, cakap jugak dengan dia suruh behave and be nice to Adik. On the way pergi school pun ulang cakap the same thing. Tatau la bila dia nak OK tapi I just keep on doing it. Takmo complaint lebih-lebih sebab I love and need him dearly. Takut kalau kita complaint, kang tuhan ambik, tak ke menyesal tak sudah.

Regardless how he behave, he is and will always be cinta hati mama. Cuma harap la bibik pun ada kesabaran yang sama. Iye la, kalau dok tarik rambut si bibik tu, boleh sabar ke dia? Depan kita lain la.. Belakang kita? Kita pun bengang kot kalo orang dok buat lagu tu.. Sakit wehh budak kecik ni tarik rambut!

Mungkin betul apa yang doctor tu cakap that this is a behavioural problem which we need to modify. Tapi I would also think that it’s happening out of jealousy. Sebab tahap pemahaman yang rendah, explaining right and wrong to him is super duper susah and challenging.. Kalau nak kata he’s having this behavioural problem solely because he’s a special needs child, kenapa pulak kat rumah orang pandai pulak dia behave. Takde pulak nak mengaruk tak tentu hala..

Or maybe jugak he’s frustrated with something. Bila dia tak dapat communicate what bothers him, he throw tantrums. Maybe. Hmm.. Whatever it is, semoga terus dipermudahkan jalan olehNya. Ya Allah, semoga Rayyan Ariff yang sweet dan baik itu akan kembali.. Aminnn…

.
Walau seribu cabaran mendatang, inilah jiwa inilah cinta. Takde noktah, sayang sepenuh hati.
:-)
 

Wednesday, July 4, 2012

Macam2 cerita yang tak sempat nak update~

Ketinggalan dalam bab posting. Sigh**

Ok, kita rangkulkan mudah-mudah je la..

1st, Abang Rayyan Ariff kita ni tak sihat. Lebih seminggu tak gi school. Bila dah duduk bertepek dengan Adik, Adik pun jangkitlah..

Kena neb satu round.. :P

Bila tak sihat, tak dapat gi school.. Bila tak gi school tu, tahap mengamuk pun bertambah.. Ada je benda yang tak kena. Semua benda yang tak appropriate dia nak main. Decoder astro tu sampai jam dah dia dok tekan2 remote Astro. Panjat sofa nak terjun tiruk la.. Panjat kusi nak main bukak tutup lampu. Bukak tutup pintu almari la..

We just learnt that there's a hyperactivity in Rayyan Ariff. So bila he doesnt channel out his energy properly, mula la mengamuk entah apa-apa.  Patut la budak ni tak tahu diam. Part yang paling tak tahan of course la bab pukul-memukul Adik.

Last 2 Saturday, sempat gi beli kasut baru Rayyan Ariff. Yang lama dah outgrow. Ingat dulu beli for RM700. Now dah jadi RM750 per pair. Katanya, semua barang dah naik harga.. Iyooo laa haaa...

 Peace ya'all.. Oh yea, Rayyan Ariff pandai buat peace dalam early this year kot.. Baru ajar.. Muahahaha.. Sebelum kuar 2 jari ni, 3 jari belakang yang biasa keluar..

  Dapat kasut baru mestilah suka.

Test jalan-jalan dulu..

On another note, siblings rivalry between Rayyan ARiff and Rifa Aleesya tiba-tiba mencanak. Boleh tengok la yang diorang tried to compete between each other. Yang jadi mangsa of course la Mama bila2 dua2 berebut nakkan Mama..

Ni dua-dua berebut nak duduk depan dengan Mama dalam kereta. Tapi ni dah dekat nak sampai pun.. Dah masuk perkarangan rumah. Takde la kerja mama nak beriba dua orang ni kat depan cenggini gaya. Balik raya ni, dua-dua dok dalam carseat kat belakang. Takde dengki2 dah..

 Ni masa Ayah belanja makan kat steamboat Taman Dagang. Memang mencabar la makan ngan bebudak ni.. No more la sampai korang besar nampaknya..
.
Actually, I'm hoping for something good out of this siblings rivalry. Harap2, bila Abang tengok Adik dah berjalan nanti, there would be some inner drive in him nak buat benda yang sama. Sebabnya, his balancing is good, his leg are strong enough tapi dia memang taknak try langsung to walk on his own.

Tapi boleh tengok la, bila Rifa Aleesya merangkak laju-laju, dia pun join sama.. Harap2 bila dia tengok Adik berjalan, he will build the confidence that he needs for him to try to walk..

 Mana ada Abang, situ ada Adik. And it will always end up with Adik nangis sebab Abang buat..
.
Berebut nak masuk dapur.. Harus la tak dapat.. Memang penat la mengurus budak berdua ni.. Macam handle anak kembar dah gayanya. One after another..

Rayyan Ariff dah starts going for hydrotherapy kat SDMC. Nampak mamat ni cam kemain susah nak handle Rayyan Ariff, so I asked him, semua budak pun hyper ke kat dalam air ni? "Not all. Some of them cry because they are scare. Tapi he's different. Hyperactive."

Ok. Dah 2 orang yang cakap tuan kecik ni hyperactive. Tapi maybe betul kot. Tak penat langsung even dah sejam berhydro therapy.. Padahal swimming kan tiring.. Pelik makk!!

Boleh tengok la camne gerak gaya yang diorang buat utk therapy ni. Rayyan Ariff ketawa mengekek for the whole session. Memang happy benar la..

Ok, kita end this entry with a sweet photo of Adik. Adik Rifa Aleesya dalam fasa berdiri jatuh. Kalau nampak Mama, sibuk la.. "Emm.. Ma.. Emm.. Ma.." Meraung-raung selagi tak ambik. Dah pandai marah bila orang amik barang dia. Kalo malam, Mama bawak masuk Abang nak tido, meraung-raung jealous nak masuk jugak..

Betul. Anak lebih dari satu adalah mencabar. Especially bila dua2 orang tag team bangun tengah-tengah malam buta nak itu ini. Sorang dok atas riba sambil berdodoi. Yang sorang lagi dok pegang paha Mama sambil tangan Mama suap roti jagung.

Macam mana la mak-mak kita dulu handle anak 4, 5 orang at one go! *Pengsan*