Monday, July 5, 2010

Rayyan Ariff yang sering memeranjatkan.. (",)

Sehari sebelum majlis perkahwinan abang saya, Rayyan Ariff jatuh katil! Kali kedua sebenarnya *pls refer to the old entry*
.
Gambar sebelum kejadian.. Rayyan Ariff yang enak beradu di kamar pengantin..
.
Ironinya, Rayyan Ariff jatuh di sebelah bahagian yang berlandasankan bantal.. Jatuh bersama-sama bantal yang dijadikan benteng. Orang yang bertanggungjawab menjaganya? Semua tiada di tempat kejadian termasuk Uncle nya.. Saya pula sedang mandi..
.
Tangisannya kali ini agak lama. Selepas diberi minum air putih barulah dia sedikit tenang. Kami hanya memerhatikan sahaja keadaannya selepas itu. Ok, masih aktif. Namun pada pagi keesokannya, Rayyan Ariff mula muntah-muntah.
.
Badannya lemah dan dia hanya tidur. Bangunnya hanya untuk muntah. Setelah kali ke-4 Rayyan Ariff muntah, kami terus berkejar ke hospital untuk berjumpa dengan paed Rayyan Ariff yang pernah beberapa kali merawat Rayyan Ariff setiap kali dia sakit di kampung.
.
Di klinik, dia masih lemah. Cukup merisaukan.
.
Sebaik sahaja kami masuk berjumpa doktor, Rayyan Ariff mula tersenyum. Ketawa. Menari. Bersalam dengan doktor. Dan sewaktu mahu berjalan keluar dari klinik, dia juga mahu berjalan sendiri sambil dipimpin.
.
Sudahnya kami pulang sahaja. Doktor hanya tertawa dan menyatakan, "Mungkin Rayyan rindukan saya.." Aduhhh.. Geramnya.. Terlepas mama mahu menyambut ketibaan pengantin! :P
.
Sebenarnya, ini adalah kali ketiga perkara yang sama terjadi. Muntah-muntah yang teruk sehingga tersembur di antara 5-6 kali, disertakan dengan badan yang lemah dan mata yang mengantuk. Dan untuk dua kali sebelum ini, kami mengejarkan Rayyan Ariff ke PMC, Bangsar.
.
Mahu dijadikan cerita, apabila diperiksa doktor, Rayyan Ariff mula memberikan respon dan tidak menunjukkan tanda-tanda sakit. Ceria seperti selalunya dia. Ketawa mengekek. Aduhhh.. "Mungkin dia mahu menghidu bau hospital." Kata salah seorang daripada doktor yang memeriksanya sekadar berseloroh.
.
Hmmm.. Apa sebenarnya yang terjadi? Kami tidak dapat membuat sebarang kesimpulan. Saya tahu seharusnya kami menunggu dan memantau dalam tempoh 24jam sebelum berkejar ke hospital. But I cant help it! Being a mother is about exaggerating.. Hahahhaha.. Being me!
.
Better safe than sorry..
.
Selepas kejadian.. Sebaik tiba di rumah, Rayyan Ariff tidur dengan lena sekali.. Bangkit dari tidur, cheeky and playful as always!
.
Flying kiss untuk semua..
.Mmuahhh..
.
Cuteness!!

17 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pandai btol buat orang semua panik! :)

WANNY said...

soooo cute la rayyan dgn flying kiss. sbg ibu mana tahan tengok anak dah muntah2 bila jatuh, semestinya terus berkejar ke klinik. x sanggup tunggu 24 jam.

izzahazfar said...

akmal pernah jatuh...terjun dari 2 tangga yang agak tinggi...perasaan sbg ibu...?geram sgt dan sedih dan mcm2..

geram sebab zah dah minta tolong mak ngah akmal/adik ipar pegang akmal jap..sebab zah nak amik makanan utk akmal...tp dia leh terlepas...dan akmal yg memang tengah lasak jatuh...

tau apa jawapan org2 yg tengok..standart la tu budak laki...jatuh sikit...sikit dia kata kak...

nasib baik akmal ok dan reda tangisan dlm pelukan zah...sedikit air masak dan doa...akmal terus senyap...serius zah sgt takut masa tu..sebab 1st time akmal jatuh...

apapun...kak jiey,ian nampak cute dgn baju oren tu...senyuman dia sebijik cam kak jiey senyum :)

nieda said...

alhamdulillah rayyan takde apa2

shaliza said...

Jadi ibu gitulah kekdahnya...sikit2 pun risau jugak. So Ian dah ok la ya.

Marsha~ said...

salah makan kot...... takpun dia saje nak kasi mama dia gelabah sket.. nak manja2.. hehehehe

linziana said...

ala ala ala tumelnya...rayyan please dont make your mum worry yer darl...muah...

ieda said...

hahaha...cute la ian...akak ada few patients macam tu..but just like what jiey said...better safe then sorry.

adianiez AIDA said...

so cute. tu la jiey, kerisauan ibu memang mengatasi segala nyer. maklum la, sometimes luaran ok, dalaman kita tak tau. better bawa ke spital utk apa2 hal sekalipun.
'better safe than SORRY...'

Mrs. Kown said...

ye betul. better safe than sorry. my son jatuh katil, nangis2 pun dah kelam kabut bawak pegi pantai tuh. lantaklah kalau ada orang kata kecoh ke apa, duit boleh cari. anak cuma itu yang ada. :) tapi mana tak saspen, pas jatuh katil terus tido tak jaga2. mestilah saspen ingat pengsan ke apa. =P

tini said...

i think jadi kat all the mothers. yup, better safe than sorry. akak sll berkejar ke klinik, to end up beli bola kat depan klinik which brought back his smile

Kauthar said...

Alhamdulillah Ian tk apa2..risau aunty membacanya..alih2 rupa2nya Ian rindu dengan DR..hihihi..to jiey,begitulah lumrahnya menjadi ibu :D

Pnut said...

huh buat suspen jek Ian...
comel la Ian ni...
emak Ian nampak sedikit kurus..heheheh

Heartilyina said...

Geram tgk bulu mata Ian! Cantik! Hopefully Ian xpape la. Si Ihsan ni skrg keje memanjat. Nk kene tgk dia je keje sbb takut jatuh

MeMoRi Di HaTi said...

salam,

mama rayyan, ohhh nakalnya rayyan ni..but maybe agaknya dia nak bau hospital..but dia tak tahu, semua org susah hati yerkk..hehehe senyuman dia sgt menawan

Jiey^Mien said...

Eliss:
Bab buat org terperanjat neh mmg terbaikkk..
:P

****************************************************************************************************

WANNY:
Sgt tak sanggup.. 24minit pun dah rasa lama giler..
:P
Poyo mama ian neh..

***************************************************************************************************

izzah:
seb baik akmal takde paper.. kalo tak sure la kalut satu family..

**************************************************************************************************

Nida:
Alhamdulillah sgt2

*****************************************************************************************************

shaliza:
ok sgt2..
sibuk dok buat flying kiss tuh..
:P

****************************************************************************************************************

Marsha:
Ntah la..
Yang dua lagi tu takkan salah makan gak?
Yang peliknya, ketiga-tiga kejadian tuh, masa dlm kete still muntah agi.. tp bila smpi je spital, terus segar bugar..
salah mkn apa agaknya tuh??

*********************************************************************************************************************

linziana:
wat trick nak naik kete kot..
=P

*******************************************************************************************************************

Jiey^Mien said...

adieaniz:
Itu la..
Sebab tu mama ian neh sket2 berlari ke spital..
kalo ikut ati, rasa nak bwk blk doktor kat umah.. muahahhaha..
:P

******************************************************************************

kak ieda:
hehhehehe..
ms ian 1st time jadik kat ian, jiey bwk gi klinik biasa.. pastu doktor tu kata, dia tak brani nk wat conclusion coz of rayyan's special condition.. suh gi check kat spital just to make sure everything is ok, so pegi je la..
itu yg ape2 sket, kejar ke spital.. kalo gi klinik pun doktor cam takut2.. :P

************************************************************************************

Mrs Kown:
Hehhehe.. Kalo you pun buat jgk, takde la I malu sgt ngan doctor kat Pantai tuh.. Looks like I'm not the only exaggerating mother in town.. Hehhehhee..
Setuju sgt2.. Duit bleh carik, anak mana nk dpt ganti..

*******************************************************************************************

Kak tini:
Hahhahaa.. Comelnya..
beli bola depan klinik..
=P

***************************************************************************************************

Kauthar:
Menjadi ibu equals to kerjaya sepanjang hayat bila da ada anak..
=)

********************************************************************************************************

Kak Pnut:
Hahahha.. Stakat turun sekilo dua takleh masuk buku la kak..
:P

***************************************************************************************************************

Ina:
Ish, bab memanjat tuh yg bahaya tuh..
Ok jgk dia dh memanjat.. Ian ni penat kami ajar.. Baru nak nampak skill memanjat tuh sket2.. Itu pun, panjat Jiey aje.. Hehhehehe..

*************************************************************************************************************

memori di hati:
itu la..
saje nak grab attention kottt..
=)