Tuesday, June 8, 2010

Bila boleh tengok Rayyan Ariff jalan sendiri??

He may not be able to walk if he doesnt know how to balance himself..
.
This is a line that Rayyan Ariff's neurosurgeon told us when Rayyan Ariff was 6 months old. I was a bit worried but keep on thinking that InsyaAllah, things will turn out to be great for him.
.
When he was 13 months old, he was able to sit without support. We were so relieved back then because according to Sarjit, if he knows how to balance himself while sitting, the chances of him being able to walk will be greater.
.
And now, although he knows how to take step, we're still struggling with his balancing while standing. Everyday, my sister or my maid will bring him to the prayground and put him on the swing to increase his balancing ability..
.

.
It has been a few months since his first step, yet his balancing remains as our serious concern..
.
We dont know how long will it take for him to learn how to balance himself, but we'll keep on trying to find ways for him to improve.. =)
.
Our little mummy.. *Muka tak puas hati coz tangan kena wrap*
.
It's heart breaking to see Rayyan Ariff sitting on my maid's lap while she's watching her favorite sinetron. She watches 4 different sinetron everyday.. See how bored Rayyan Ariff can be? One day, when I reached home, I saw Rayyan Ariff sitting on her lap and he was pulling his own hair as a sign of "I had enough of sinetron for today!" I wish he can walk on his own really soon so that he can explore so many things on his own. No need to depend on others.
.
P/s - See dearest baby Alanna, you dont have to go through all this anymore.. No therapy, no wrappng, no hard work for you.. Just enjoy your stay there because you deserve it.. Such a strong girl!
Al-Fatihah..

30 comments:

Kauthar said...

wahh..garangnya muka tak puas hati encik ian kita :D

nisa said...

Entah kenapa, bila kak mention nama Alanna, nisa rasa sedih sangat..walaupun kita tahu arwah mendapat tempat yang istimewa di sana..tetapi saya tetap berasa sedih dengan kehilangannya..
p/s baby saya haiqal dah nak masuk 11 bulan, tapi hanya tahu duduk jer..orang kata anak lelaki memang lambat sikit berjalan..tak tau ler betul ke x..hmm

MeMoRi Di HaTi said...

oh dear..his so cute bila dia jalan..insyallah lambat laun dia pasti boleh berjalan sendiri..see yeah, suatu hari dia pasti akan kata, mama i can walk!!

moga mama dgn papa rayyan terus tabah dan kuat.

MURNI MASREENA MOHD DISA said...

naper ngan tangan dia jiey???

Ju@Lucky^Mummy said...

Insya-Allah.. sampai masa bukan takat berjalan... berlari..!!

puterikurekure said...

jiey, nape tangan Ian kena balut tu?

jiey ada tegur bibik tak pasal sinetron ni? kalau dah 4 sinetron, maknanya 4 hours dia depan tv. tu belom lagi kalau ada citer2 lain yang menarik perhatian.
cian Ian. jiey minta la bibik slalu2 main ngan Ian.

Jiey^Mien said...

Kauthar:
Huhuhuhu.. Kalo dah marah mmg tuan kecik neh leh tahan gak..

Jiey^Mien said...

Nisa:
Takde setiap hari pun yang berlalu without us thinking of Alanna and her family..
Besar kesan yang dia tinggalkan untuk kita.. =)

Takpe dik.. slow n steady.. Janji ada progress..

Jiey^Mien said...

Memori di hati:
Thanks a lot.. =)

InsyaAllah.. One fine day.. =)

Jiey^Mien said...

Murni:
Takde ape.. Wrapping ni untuk increase sensory..

Jiey^Mien said...

Jue:
Itu yg dok tunggu-tunggu tu..
=)

Jiey^Mien said...

Puterikurekure:
Untuk increase sensory la Intan..

Atau mungkin leh cabut je kad astro tuh.. Hehehhehe..

alyyani said...

masa nye akan tiba jiey. happy betul ian. mcm saja je nak usik uncle dia tuh. hehehe...

wah, ambank di hati! ;)

Ibu Akidd said...

cabut jer kad astro tu jiey...

:P

heheheheh.. hey cammon jiey igt tak dulu doc kta tak der chances of survival.. see how Allah's miracle works.. :) dah besor dah.. dah celebrate bday another round dah :)

insyallah dier boley jalan jiey.. dir tgh tggu akidd sekali tuh.. nak lari sesama ngan akidd :)

Pnut said...

Sikit hari lagi tu Ian... sikit lagi kita leh sesama deting...

bibik baru akak, on tv pun tak reti.. dan dia tak kesah dan tak suka menonton tv, my new bibik banyak melegakan jiwa, takder peel menyentap jiwa, jenis betul masuk nak kerja kumpul duit.

tp kesian Alesya, nak tgk DIBOO pun tak dapat, sebab berkali-kali ajo bibik dia tak faham gakkk aduhh

anyway hari ni besday alesya...

Kak Rose said...

So sebak to look at his struggle n courage to walk... hope the day will come that Ian bukan saja boleh jalan malah berlari juga. Insyaallah

gee said...

jiey..
cutenya rayyan ni..hehe sgt suke tgk muka dia..

p/s masih terkesan dgn pemergian alanna qish. sy ikut perkembangan dia melalui blog awk ngan putri..tiap kali dgr nama tu mesti sebak dan air mata mula bergenang ;( she is such a wonderful cute little girl that i'd ever seen..al-fatihah untuknya..

(hehe lupa lak nk introduce diri, ni gee kwn wanie..ingat lagi x?)

Normaliza said...

masam betul muka ian..tanda protes ek.. :)

ieda said...

sabar jiey...nanti ian boleh jalan letih kamu..the time will come.

dulu masa nabila belajar jalan we were so excited..la ni mak aihh..tak larat nak kepong..ligat.rasa mcm aman jer masa dia takleh jalan dulu..hahaha

Kerikil Kehidupan said...

Subhanallah...Moga Ian terus kuat dan boleh berjalan...nanti abang Iman kejar dari belakang...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

jiey,
saya pun sgt tak sabar menunggu sofie boleh jalan sendiri.
tgk rayyan kena balut cam tu, teringat kat kak raw. sofie lama dah tak gi jumpa kak raw. insya Allah, minggu ni sofie akan dibawa ke sana. sofie dah makin sihat ni....

Jiey^Mien said...

Aly:
Memang happy giler..
Mengekek gelak..

P/s - Tu bukan uncle la.. Tu auntie.. Muahahhaha..
Adik pompuan aku kan ala2 hero..
:P

Jiey^Mien said...

Ibu Akidd:
Uishh Da.. Dah smpi sini..
=)

Huhuhu.. Kang aku cabut kang, risau takut dia plak yang cabut drpd umah aku..

Smlm perang besar ngan adik aku.. Alahai bibikku..

Alhamdulillah.. Dia sampai tara ni pun aku tak budget.. Dah syukur sgt2.. Yg doktor kata tahan 2/3 hari tuh ari ni dok sibuk tolak kusi sambil gelak mengekek..

Hehehhehehe..

Ok gak tgg Akidd, leh wat playdate kat taman mana2..
=)

Jiey^Mien said...

Kak Pinut:
Syoknya akak..
Tatau bukak TV yang tak menahan tuh..
Ni semua benda terror..
Naik komuter sorang2 gi Shah Alam semata-mata nak jumpe boyfriend pun terror..
:P

Happy birthday Alesya.. Celebrate kat mana ni?

Jiey^Mien said...

Kak Rose:
Thanks for your prayer kak..
InsyaAllah.. Hopefully he will..
=)

Jiey^Mien said...

Gee:
Kalo cute surely ikut muka mama dia.. Hehehhehe..
:P

Alanna memang meninggalkan kesan yang hebat dalam hati ramai orang kan?
Itulah penangan pelawat dari syurga..
=)

Mana bleh lupa.. Ingat la Gee.. nnt I'll approve you on FB k.. Hehhehe.. FB ni slow sket compared ngan blog..
=)

Jiey^Mien said...

Normaliza:
Muka tak puas ati camtu la..
=)

Jiey^Mien said...

Kak Ieda:
Itu la Kak.. Agaknya, kitorang plak tak terlarat nk melayan..
Skrg ni pun, lom jalan lagi dah pandai tolak decoder astro sampai ke dalam pelusuk rak TV tuh..
Kalau dh terror jalan tatau la camne

Jiey^Mien said...

Kerikil kehidupan:
InsyaAllah, sama2 kuat..
Pastu Ian plak keja Abg Iman..

Jiey^Mien said...

Naimatul hafizah:
Tu la kan?
Harap2nya cepat la hai..
Nanti leh main kejar2..
=)