Wednesday, August 24, 2011

Satu realiti, satu cabaran~

Masing-masing harus dah bercambah mood balik kampung kan? Keje pun rasa cam tak tertelan jer.. This year kami raya kat Rawang dulu, pastu balik KB.. Ikut hati takmo balik sebab penat betul rasanya nak travel jauh2.. Tapi katanya En.Hubby, siyan abah tiap2 hari called cucu.. Balik je la.. 
.
Pagi tadi, sekali lagi urat betis bagai ditarik-tarik! Sakitnya Subhanallah, takleh nak cakap camne.. Perit.. Rasa cam ada benda halus masuk dalam betis n alihkan urat-urat yang ada.. Boleh rasa urat tu beralih.. Seb baik pas taruk minyak panas OK jer.. Masa pregnant kan Rayyan Ariff dulu, sekali dua je jadi and takde la sakit sangat.. Umur makin meningkat kot..
.
Last Sunday gi umah Abi n Ummi Sarra untuk ambik biskut raya yang dah berkurun tempah.. Sejenis je pun.. Tapi jauh benar tempahnya.. Hehehhe.. Pepagi buta dah terjah rumah orang walhal tuan umah dok elok beradu lagi.. Bukan apa, lewat2 kang, dah layu pulak.. Pagi-pagi ni fresh sket..
.
Dah selalu gi umah Sarra, tapi tak sampai lagi umah Nia & Adel.. Padahal satu blok je pun.. Since hari tu awal lagi, cakap kat hubby jom la singgah and dia pun kata OK.. So called la Aly cakap nak singgah.. Segan jugak sebab main terjah jer.. Tapi kalo nak properly plan, sure tak jadi punya.. Datang dengan tak bawak apa2 pun.. Nak bg biskut raya yang baru ambik tu kang, kena gelak dek Aly plak.. So buat tebal muka je la..
.
Gambar adalah daripada DSLR Aly dan diambil dari belog beliau -> Nayville 
.
Seriously, korang nampak je tenang dalam gambar ni.. Real situation tak macam ni.. Rayyan Ariff siap kena cepuk kepala lagi ngan Rania Ayesha ni.. Tu belum masuk bab Rihana Adelia dok merengek taknak berenggang dengan Mama dia..
.
Being a typical child Rania Ayesha is, memang takleh tengok la barang dia kena pegang dengan Rayyan Ariff.. Sifat possessive tu tinggi.. Sama jugak dengan Rihana Adelia.. Ini kali kedua saya tengok this type of behaviour selepas Syafil Nadime.. Betapa dunia saya hanya berkisar tentang anak istimewa sehingga saya rasa takjub melihat telatah anak-anak normal..
.
Mereka punya minda mereka sendiri.. Semuanya perlu ada rasionalisasi... Contohnya, bila Nadime tidak mahu berkongsi permainannya dengan Rayyan, dengan lembut Mummy nya Ayu menerangkan bahawa berkongsi itu adalah suatu perkara yang baik.. Sama juga Aly, berkali-kali mengulangi perkara yang sama pada Nia walaupun kesudahannya masih sama.. Barang mereka, adalah barang mereka..
.
Saya rasa teruja melihat situasi ini dan sekiranya segalanya baik-baik sahaja, mungkin saya juga akan melalui moment ini bersama Baby RA.. Cabaran mendidik anak tipikal dan istimewa begitu besar sekali perbedaannya.. Rayyan Ariff, senang dijaga dan sangat mendengar kata.. Boleh bermain sendiri sehingga berjam-jam lamanya dan tidak punya banyak kerenah..
.
Malahan, menurut Dr. Sofiah, anak-anak seperti Rayyan Ariff, apabila diajar untuk melakukan kerja rumah, kebiasaannya, merekalah golongan yang patuh dan banyak menurut.. Saya tahu, menurut itu mungkin boleh dikatakan bendul oleh sesetengah orang, namun tanggapan itu salah kerana mereka juga punya point pemberontakan cuma tidak begitu dominant berbanding anak-anak tipikal.. 
.
Pengalaman bersama anak-anak tipikal ini benar-benar melonjakkan keterujaan di dalam diri saya.. Sungguh tidak sabar menantikan ketibaan Baby RA.. Semoga Baby RA dapat merealisasikan impian saya untuk menjadi ibu kepada anak tipikal sebagaimana istimewanya saya diberi peluang mendidik Rayyan Ariff yang sangat2 istimewa.. :-)

7 comments:

mmyAlqayyum said...

salam, kakjiey bc post ni...tetibe sy rs syg ngn kakjiey...dan sy rs tuan RA sgt betuah dpt mama mcm kakjiey!!!kakjiey ibu yg istimewa!!!slmt hari raya kakjiey!!!tlg ciumkn tuan RA tok sy eh...

littlehumblelynn said...

jiey

tipikal & istimewa spt ian..ttp istimewa kan setiap kelahiran..jiey ttp insan yang terpilih melaluinya..smg Allah beri kekuatan & kesabaran hdknya

wah..jiey raya di rawang?dimana?sbbnya lynn akan raya di rawang jugak,,rumah singgah famili setiap kali hari raya..kami di bukit sentosa..blhler lynn jupe jiey raya pertama nanti yek..

jaga diri ok

Anonymous said...

salam Jiey,

ibu mengandung kerap kena kekejangan urat (cram)...kena makan kalsium lebih sikit..

selamat hari raya..

kak ayuzafina

Mayyonnizz said...

SLM..

yer mmg mcm tulah hakikatnya mama jiey... istimewa ke tak istimewa ke..ada saja cabarannya...

pening kadang2..tu yang kadang pelik bila tengok orang tua emosional dengan budak..

p/s- hehe i pun kdg2 emo gak..tapi kat rumah lah..tak perlu depan ramai orang...:P

Anonymous said...

tak cukup calcium kot, sbb tuh slalu kejang..ambikla calcium lactate skali sehari..alhamdulillah sy yg tgh sarat ni dh kurang kejangnye lepas ambik calcium..

baya said...

Jiey,

Kak baya pun samalah dear .. kena tarik urat betis tu, like almost every night .. sejuk kot sebab we all tido ni pasng air cond tak hingat dunia .. memang sakit, sampai menangis2 ..

Anyway, take care travel jauh tu. Me pun sama, ke Kedah.. adoii sakitlah pinggang nanti.

Selamat hari raya my dear. take care

rosejai said...

Hehe.Yea Jiey.Jage anak mcm mane condition die pun,ttp mencabar.Cthnye cm Miejan,dh naik 2 thn setengah ni,lg byk peelnye.Serius sgt mengugat keimanan.Dh jadi cm tarzan diriku di rumah..Yg ptg kesabaran adelah tonggak kekuatan kita mendidik anak2x.By d way,I dh selamat bersalin last Friday.Hehe.Selamat Hari Raya Aidilfitri dr kami sekeluarga.. RosEjai,Miejan, and Baby Firhans.