Wednesday, August 3, 2011

Tentang puasa, pregnancy dan lain-lain~

Alhamdulillah, duduk tak duduk, dah 25 minggu Adik RA kita.. Ni dah August, pejam celik pejam celik, tak lama lagi November la.. Berdebar sangat hati ni.. Harap2 semua OK la.. Dan harap2 jugak, Adik RA jengah dunia on the 1st of November.. 01.11.11. Mak soka!! Sebab tarikh 01.11 tu, kalau terbalik jadi 11.10, birthday mak tu nakkk.. Hehhehe..
.
Hari ketiga berpuasa, Alhamdulillah masih larat lagi.. Niat berkobar nak cukupkan puasa sebulan sebab last cukup puasa sebulan Ramadhan was long, long time ago. When I was 13. So sangat-sangat nak puasa penuh.. InsyaAllah.. Harap2 kesihatan OK la sepanjang Ramadhan ni..
.
Berbeza betul pengalaman hamil kali ni dengan yang lepas. Yang lepas, sehat je memanjang.. Takde sakit-sakit or whatsoever.. Cuma demam masa early pregnancy jer.. This time around, siap macam2 pakej.. Gastrik la.. Sakit belakang la.. sakit pinggang la.. Sakit perut la.. Siap bagitau gynea, "Dr., I think I'm carrying low.. Sometimes I feel like the baby is dropping.."
.
Gila dramatik ayat.. Siap kena sound dengan Dr. "No, you're not. The position of the baby in your womb is crossing from left to right. She's here. So cant be that you're carrying low. Placenta also OK. Amniotic fluid cukup.. You dont have to worry too much.."
.
I guess when one is traumatized by one life episode, she tends to be a little bit of too carried away kan? :P
.
Honestly, rasa takut tu buat kita fikir macam2.. Macam2 kemungkinan yang tak sepatutnya pun kita fikir.. Tapi manusia ni macam tu la.. Sebagai contoh, bila Rayyan Ariff terhentak perut, mesti cuak gila.. "Ian, jangan la.. Sakit adik.." Pastu dok risau takut patah tangan Adik RA ke apa.. Padahal sah2 la budak tu protected by amniotic fuid etc.. Ya, saya adalah drama Queen..
.
Bulan puasa ni ingat nak skip check up, lepas raya baru nak pergi.. OK kot.. Sebab kalau gi check up, kena masuk office lewat.. Kalau masuk office lewat, kena balik lewat.. Tak sanggup nak redah jam.. Kalau boleh, by 415pm everyday dah nak cabut.. :P
.
Dalam dok sakit belakang, dalam dok sakit pinggang, still lagi memasak cam biasa.. Seriously, tak lalu nak makan lauk beli.. Hari pertama puasa, masak sotong celup tepung, telur goreng tomato, ikan pedas & kacang buncis goreng.. Semalam pulak, bersungguh buat nasi kerabu.. Bila perut mengeras, sampai tertunduk-tunduk potong ulam.. Semangat punya pasal..
.
Tapi bila masak sendiri ni, banyak jimatnya.. So OK la kan.. Macam semalam, modal nak buat nasi kerabu cuma RM4.50.. Pastu boleh makan dari berbuka bawak ke sahur.. Puas hati la sebab buat sendiri kan.. :-)
.
Abang Rayyan Ariff? As usual, he's everywhere.. Sekarang ni trend memanjat pulak dah.. Seriau kita yang tengok ni.. Kalau ada budget lebih, memang dah satu living room and dalam bilik saya pasang floor depot tuh.. Kalau jatuh takde la sakit sangat kot nak compare dengan tiles.. So far memang la tak jatuh lagi, tapi takkan nak tunggu jatuh dulu kan?
.
Akal dia tu ada je nak buat something.. Takde la nak duduk diam pandang satu benda je ke.. Last Saturday, dia tumpahkan minyak urut kat badan dia.. Sebotol penuh tinggal sket jer.. Sampai ke dalam mulut ada bau.. Pastu nangis2 sebab panas.. Bila bawak siram kat bilik air, terus jadi happy sebab dapat main air.. Hilang panas minyak tu agaknya.. Called Dr. tanya ok ke tak? Dr suh bawak gi Emergency for observation.. Mana la tau poisoning ke ape.. Tapi my abah suruh observe sendiri je dulu n bagi minum air kangkung untuk sejukkan badan.. Nasib baik la takde apa2.. So moral of the story, jangan la tinggal dia sorang-sorang even just seminit je pun..
.
En.Hubby dah start keje balik semalam.. I guess he's getting better la tu kot.. Jalan pun dah OK sket, cuma kalau lasak2, memang berurut la malam tu.. Sekarang ni dah jadi keje dia bawak Rayyan Ariff naik motor petang-petang.. Nak tak nak, mesti bawak sebab budak kecik tu dah pandai mintak.. Siap buat tangan gaya orang naik motor.. Memang lawak.. Tapi stakat dlm area umah je la.. Takde sampai luar pagar or jalan besar pun..
.
Tentang maid? Ntah la.. Taktau nk citer n campur malas.. My mom mintak consider takyah sambung permit dah.. Hujung bulan 1 ni habis.. Taktau la camne.. Memang puas hati dengan cara dia layan Rayyan Ariff, tapi benda2 lain pun kena consider jugak kan..
.
Hmm.. apa-apa pun, harap yang terbaik dan dipermudahkan setiap urusan.. Aminnn..
.
Dua hero saya.. Semoga dipermudahkan segalanya.. :-)

6 comments:

MRS. K said...

Amin.. take care sis.. harap semuanya dipermudahkan

Rozuan Ismail said...

lama x singgah sini sebab baru leh online. wah, dah makin aktif rayyan ye.memang jimat masak sendiri ni

littlehumblelynn said...

jiey

wah sempat wat nasi kerabu..sedapnya!!

AIN NAZRI said...

insyaAllah semoga akak berjaya puasa penuh.. ain plak confirm x penuh dan confirm menganti 30 hari.. hehehe.. skrg nie pon doktor tak bg posa sbb baby dah full term and ain ada diabetes..

semoga baby RA sihat dan membesar dgn jayanya.. akak jgn worried sgt.. insyaAllah yang terbaik buat akak and Abg Ian hensem..

Pnut said...

jiey kalo lahir 11.11.11 pun cantek.ehehehe

erny firdaus said...

Salam Perkenalan Jiey..

Saya baru jer baca kisah2 Rayyan Ariff ni..alhamdulillah, maha suci Allah..saya faham sgt dgn apa yg Jiey rasa,memang betul bila kita pernah lalui saat trauma once atau lebih tepat almost loosing our love one, kita akan jadi extra 'drama queen' and obses terlebih..sume pun rasa takut, fobia..insya-allah, Rayyan dan new coming Princess RA will doing great and fine.. ;-)