Sunday, November 25, 2012

Sticky entry - Cloth diapering with Bettermoms

Klik SINI.

CLOTH DIAPERING ( WHAT? WHY? WHO? WHEN? HOW? )
FEAT: SMART BABY PULL UP CLOTH DIAPERSWHAT?

Cloth diapers aka lampin kain moden adalah pengganti kepada disposable diapers or lampin pakai buang dalam era moden kini. Menggunakannya semudah menggunakan lampin pakai buang, dan kelebihannya pula memang banyak.

WHY?

Dari segi kesihatan, ramai ibu bapa beralih kepada lampin kain demi mengelakkan bahaya terdedah kepada bahan kimia yang ada di dalam lampin pakai buang. Antara bahan kimia yang terdapat di dalam lampin pakai buang yang dikhuatiri mempunyai kesan buruk kepada anak-anak adalah seperti dioxin, sodium polyacrylate and TBT, lebih lanjut boleh lihat di web  www.realdiaperassociation.org
Dari segi alam sekitar,  lampin pakai buang  mengambil masa puluhan dan ratusan tahun untuk terurai sepenuhnya, bayangkan berapa banyak sampah dapat dielakkan sekiranya lebih ramai ibu bapa bertukar kepada lampin kain!

Dari segi penjimatan kos dalam sesebuah keluarga, lampin pakai buang adalah antara perbelanjaan yang besar bagi membesarkan seorang anak. Bayangkan anda boleh pakai lampin kain ini dari lahir  sehingga anak dilatih untuk ke tandas, sangat menjimatkan. Mengenai pengiraan kos boleh rujuk di sini: http://bettermoms.blogspot.com/2011/08/calculation-of-cost-effectiveness-of-cd.html

WHO?

Bagi ibu bapa yang mempunyai kesedaran mengenai perkara-perkara seperti yang dinyatakan di atas. Baik yang bekerja atau suri rumah semuanya boleh J

WHEN?

All the time from newborn till potty train :)

HOW?

Ini persoalan yang paling besar, macam mana nak mula?
Pertama sekali, saya ingin mencadangkan pemilihan material yang pada pendapat saya paling bersesuaian untuk cloth diapering adalah bamboo charcoal ( ini adalah pendapat personal dari saya setelah mencuba beberapa jenis cloth diaper)

Warna materialnya greyish macam ni,


Jenis kainnya biasanya fleece. Material bamboo charcoal pada pendapat saya sangat senang untuk menanggalkan stain, mudah diapsuh, mudah kering, tahan lasak, sangat susah naik kulat ( sebenarnya sepanjang saya menggunakannya tiada langsung kulat) . Materialnya juga stay dry menyebabkan bayi tidak merasa kelembapan. Walaubagaimanapun terdapat segelintir kecil bayi berkulit sensitive bolehlah mencuba inner bamboo terry yang lebih 90% kandungannya bamboo organic.

Inner lain yang popular adalah microfleece dan suede, popular kerana harganya lebih murah, jika kulit bayi tidak sensitive tiada masalah menggunakannya.

Jadual penggunaan cloth diapers pula seperti berikut ( sebagai panduan sahaja, boleh disesuaikan mengikut keadaan)

7.oo - 10.oo pg ~ 1cd poket + 1 insert

10.oo - 1.oo ptg ~ 1cd poket + 1 insert

1.oo - 4.oo ptg ~ 1cd poket + 1 insert

4.oo - 7.oo mlm ~ 1cd poket + 1 insert

7.oo - 12 t/mlm ~ 1cd poket + 2 insert

12.oo - 7.oo pg ~ 1cd poket + 2 insert

Jadi jumlah penggunaan dlm sehari 6 cd poket + 8 insert.

Cara penyediaan dan basuh cloth diapers boleh lihat di sini: http://bettermoms.blogspot.com/2012/01/care-for-bamboo-cloth-diapers-1st-time.html

SMART BABY PULL UP CLOTH DIAPERS

Okay, dalam banyak2 banyak cloth diapers di pasaran, Syarikat Bettermoms Enterprise telah membawakan latest design of cloth diapers which is pull up cloth diapers.

Pull up cloth diapers diperkenalkan kerana besifat lebih all rounder, sesuai dari newborn sehingga anak berlatih ke tandas, dan juga mempunyai beberapa fungsi sampingan yang lain:

1. Newborn cloth diapers
2. Normal cloth diapers
3. The pull up cloth diapers
4. Swim diaper
5. Training pants

Rupanya seperti ini:
  

Apa pula ni?JOM SAMA-SAMA BERJIMAT DAN HIJAUKAN BUMI!!

P/s - The above entry has been published as is. For more information, please click http://bettermoms.blogspot.com  

No comments: