Sunday, December 3, 2017

Cerita cinta baru~

Daripada hari terakhir bekerja di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia sehingga ke tarikh ini, sudah 5 bulan setengah saya bekerja sendiri. Masa terbahagi untuk keluarga semestinya, dan seterusnya perniagaan dan juga perjalanan menjadi seorang craniosacral therapist. Sebenarnya untuk saya, bekerja sendiri ni seronok sangat berbanding kerja makan gaji dulu. Satu, semestinya kerana fleksibiliti masa. Yang keduanya, kita answerable pada diri kita sendiri. Takde keperluan hantar report seperti dulu-dulu. Takde keperluan outstation wajib yang perlu dipenuhi. Semuanya ikut perancangan sendiri. Perlu pergi, pergi. Tak perlu, tak payah. Ini kalau bos yang suruh, berani ke nak jawab taknak? Hehek.

Yang paling best, I am enjoying what I am doing to the fullest. Dulu bukan tak enjoy.. Suka jugak. Tapi bidang sekarang lebih dekat di hati.

Bidang jual minyak pati dekat di hati? Hahaha. Taklah.

Bidang menyebarkan ilmu dan berkongsi kebaikan tentang sesuatu kepada umum dalam usaha bersama mencari better health and better living. Itu bidangnya. 

Busy tu busy jugak. Especially weekend. Sebab weekend lah masa untuk buat kelas dan sharing sessions. Hari biasa, orang kerja kan.. Kita pun kerja jugak sebenarnya pada hri biasa. Mengisahkan order orang, melayan whatsapp pertanyaan, dah macam counter dah pun.. Mengisahkan administrative works yang kita kena tlg members bawah kita, escalate pada management Young Living Malaysia, attending classes dan sebagainya. Jumpa client is another aspect of kerja jugak. Best eh? Kalau yang suka, sukalah. Yang tak suka, tak sukalah. Hehek.


Kelas pada hari Sabtu dan Ahad minggu lepas di Kota Kinabalu, Sabah. Kelas Raindrop Technique (sejenis teknik menggunakan essential oils untuk kesihatan menyeluruh) dan kelas Growing a Business with Young Living Essential Oils. Kelas apa pulak dengan periuk kecik ni bagai? Kelas DIY product with Essential Oils di Gopeng, Perak. Saya mulakan dengan kelas asas pendedahan mengenai essential oils dan seterusnya kelas DIY. Make and Take - Vapor Rub, Deodorant, Tantrum Tamer Balm, Delicate Skin Balm dan Happy Tummy Balm. Best nya buat balm sendiri ni, kita tau apa ingredient yang ada, pakai natural sources dan dapat pula khasiat Essential Oils. Best kan? 

Macam deodorant contohnya, saya suka letakkan Tea Tree Essential Oils (bagus untuk bunuh kuman, cik keti kita kan terkepit begitu) dan Lime Essential Oils (orang tua-tua kan recommend tenyeh keti dgn asam limau nak kasi putih, takde bau dan sebagainya), so kita pilih yang ni. Untuk yang suka bau-bau manis, boleh letak Geranium Essential Oils dan jugak Lavender Essential Oils. Fuhhhh, ubat ketiak ikut pilihan jiwa, rasa Dato Sri Vida sangat pakai product sendiri. Ekekeke. Tu tak masuk lagi DIY sunscreen untuk anakanda sendiri, pakai before pergi swimming class. Hehek.


Sharing session on Essential Oils 101 dengan team LHDN Teluk Intan. Kalau ada lagi mana-mana jabatan nak jemput, marilah. Eh, ter promote diri. 

Bukan setakat kelas biasa, kelas online pun ada jugak saya buat. Gila? Taklah. Ini namanya live your passion! Muahahahha. 


Raindrop Technique class - RDT ni powerful teknik yang menggabungkan aromaterapi dan vitaflex menggunakan Essential Oils. Dengan teknik ni, boleh bring balance and harmonize badan kita di samping boleh bantu detoks, improved body health dan banyak lagi. Paling best, stretching the spine through non-manipulative technique, boleh increase ketinggian weh. Tengok tu before n after punya ukuran some of the particpants. Disebabkan saya buat kat rumah aje, saya cuma boleh accomodate 10 students sahaja at one go. Kan saya ada satu bilik yg dedicated as my office, my sharing session space dan juga my therapy room. Senang takyah keluar rumah. Bila buat kerja dari rumah ni, antara yang paling best adalah we can be as involved as possible dengan anak-anak kita. Ni sambil perform Raindrop Technique on the father yang mengadu sakit pinggang, boleh pantau anak membaca and buat latihan. Best eh??

So Jiey, dok pungpangpungpang mengajar sana sini, buat kelas dan sebagainya, ko sendiri daripada mana plak belajar?

Daripada mana-mana sahaja. Events held by Young Living dengan speakers yang hebat, books and of course, from attending classes. 

Budak Finance belajar kimia.. Muahahhaha. Pengsan tak? Mujur tak tido masa kelas. Minat punya pasal ehhh? Hydrocarbon lah, AMU of atomic and molecular weight lah, ntahpapa lagi. Hehek.  

Craniosacral Therapy Course by Body Intelligence US

Sejenis pengumpul sijil? Taklah. Saya suka pergi kelas. Saya suka ilmu yang boleh membantu saya untuk anak-anak saya terutamanya Rayyan Ariff, dan juga ilmu yang boleh saya kembangkan kepada mereka yang senasib.

Rhythmic Movements Training by Rhythmic Movements Training International, Texas
Biodynamic Craniosacral Therapy by Body Intelligence US
Braingym Practitioner by Educational Kinesiology Foundation, California
Sensory Integration - Tactile System Massage Therapy by Therapies R Us, Singapore
Lymphatic Drainage Therapy by Therapies R Us, Singapore
Raindrop Technique by Center of Aromatherapy, Research and Education, Missouri 
Emotional Release Technique by Center of Aromatherapy, Research and Education, Missouri
Applied Vitaflex Technique by Center of Aromatherapy, Research and Education, Missouri
Chemistry of Essential Oils by Center of Aromatherapy, Research and Education, Missouri
Aromalift Therapist Course by Ecole de Un mot doux

Kenapa rajin? Untuk keluarga sendiri dah tentulah. Especially Rayyan Ariff. Lain? 

Entah la, as a leader for my team in Young Living, terasa sangatlah perlu untuk ada ilmu walaupun tak banyak. Personally, saya berpendapat ilmulah membezakan leader dan follower. Dan saya juga suka ahli-ahli di bawah saya gali banyak ilmu. Mungkin itulah sebabnya saya suka belajar dan mengajar pelbagai modalities untuk holistic healings, tidak tertakluk pada Essential Oils semata. Semoga istiqamah. InShaAllah. 


Interested to know more about Young Living? Do reach us via any of the following:
Whatsapp : www.wasap.my/60172742005 (Just a click away)
FB : Jiey Wan Aziz
IG : wanjieyaziz


Interested to sign up as a Young Living member? 
Just click https://yl.pe/5by2 and fill up the details. Let us guide you with your oils and any inquiries that you may have!No comments: