Sunday, September 27, 2009

For a sick child..

Susahnya bila anak sakit.. Melihatkan kesakitan yang ditanggung tubuh kecil itu cukup meruntun hati. Begitu sekali kasih seorang ibu. Setelah bergelar ibu, barulah terasa susahnya membesarkan seorang anak..
.
Mata Rayyan sudah berat dan susah untuk dibuka. Mengantuk. Namun tubuh kecil itu berkalih ke kiri dan ke kanan tanda tidak selesa.. Sesekali merengek kecil. Hidung yang tersumbat membuatkan dia sukar untuk bernafas.
.
Sesuatu yang tidak pernah saya jangka akan saya lakukan ialah mengeluarkan hingus dengan cara menyedutnya keluar. Namun ianya telahpun saya lakukan demi Rayyan setelah cubaan menggunakan nasal aspirator gagal. Setelah itu, barulah Rayyan kelihatan sedikit lega. (Oh, saya memang penggeli.. Call me a bad mother, tp smpi skrg sy still meloya bila basuh berak Ian.. Bukan apa, tak tahan bau.. :P)
.
Cepatlah sembuh anak.. Banyak perkara yang perlu kita kejar.. =)
.
Petang semalam, suhu badan Rayyan mencecah 38.8. Setelah diberikan ubat dan dilap badannya, barulah suhu badannya turun. Perlu lebih berjaga-jaga kerana risau fits yang boleh menyerang bila-bila masa sahaja seandainya suhu badan terlampau tinggi.
.
Mujurlah saya tidak perlu ke pejabat. Kalau tidak, seperti kebiasaannya, melangkah meninggalkan anak yang sakit dengan hati yang berat..
.
P/s - Phuh sembuh!!! *Buat gaya sembur cam bomoh*

27 comments:

Intan@mama Hadif-Brunei said...

Memang betul jiey,kite yg akan rasa risau sgt kalau anak jatuh sakit.Huhu.Memang tak dpt tidur nyaman.
Hope c comel ian cepat sembuh :) cutenye ian duduk kat situ.

iBu ZulFaQar RayYaN said...

my ayern pon tak sehat............gundah gulana dibuatnyer............

Diyana Zulkifli said...

hmm,itula..susah hati kan bile anak demam..saye pun ngah susah hati ni,damia pun selsema.baru nak start plak tu,mak di kampung dok berleter dah..kate saye kasik anak main air byk..uhuhu..mane ade..dah mmg die nak selsema..:(

MeL said...

of course risau jiey, nk2 lg klu Ian kena fits. i xdpt bygkan takutnya u..hope Ian getting better. cb try sapu kunyit hidup kt idung Ian..

i pn penggeli jgk. until now i guna wet tissue tk cuci berak mika hehe..tggu time mandi br i sabun dia bersih2. even mika flu dulu pn i geli nk sedut hihi, gn nasal aspirator time tu dia obey lagi. redha je..

SePia said...

Hope Rayyan cpt sembuh..

Marsha~ said...

biasa terjadi pd musim2 perayaan... qila pun start selsema malam tadi. terus bwk gi klinik sbb sgt fobia kalau dia demam dan batuk mcm dulu.... ishhh... mintak dijauhkan.. doktor pun ckp, lepas raya mmg baby2 senang kena penyakit, lebih2 lagi cuaca panas betul ni..

MRS. K said...

my anak pon dah start selsema.. byk makan lemang ketupat rendang kot! haha.. gigi pon takde lagi..hehehe..

Nieza Ishak said...

Jiey,

kalo umah ada ekon, pasang jerk ekon.. biar dia tdo dlm bilik berekon ..

anak2 nieza kalo demam .. mmg suh jerk tdo dlm ekon .. biar badan sentiasa sejukkk ... takyah nak sentiasa jaram badan.

Belly-Button said...

kak jiey...respek2.. ;)
demi anak sggup apa saje...
caiyyok kak jiey!!!!!!!!

izzahazfar said...

Salam kak Jiey..

ian demam ke?kesian nya...harap cepat sembuh ya..jgn ngelat makan ubat tau..
mesti puas hati bila anak sakit dapat jaga sendirikan..!

p/s: akak masih geli2 ke..?hehhee...zah ni penggeli jugak tp sejak ada anak ni..mcm tak penggeli dah...

AppleCrux said...

Selamat Hari Raya Jiey..semoga Ian cepat sembuh yer..

Tu lah bila dah jadik mak nih..mende2 geli pun kena thn le..I plg tak tahan kalo anak muntah..dgn I sendirik kang termuntah..berak ngan hingus tu mcm agak kebal lagi lah..

ieda said...

salam jiey..
moga ian cepat sembuh..demam raya nie..
mmg betul jiey..kalau anak selsema mmg susah hati sb kesian tgk dia tak leh bernafas...nak2 plk yg susah makan ubat mcm nabila..adoi...

tini said...

fuh fuh!! masa anak 1st dl sll rasa cam ni " nape la aku kn rasa semua bimbang, takut n mcm2 ni?" bl anak sakit. anak no 2 still rasa sama. so mmg mak ditakdirkan untuk risau i rasa jiey. moga sembuh cepat ian..

miela77 said...

Salam...jiey..k.iela bukan nak lakukan jualan k.iela atau ambil kesempatan.. just nak bantu.. cian kat Ian..cuba jiey try antivirus yg k.iela jual tu.. mmg berkesan tuk budak2 tambah2 kalau demam n selsema.. lagipun ianya tak de kesan sampingan.. 100% herba dan dah jalani lebih 5000 clinical trial serta dah jalani 27tahun ujikaji sebelum dipasarkan.. tu pun kalau berminat lah.. Baby Qis semalam mula nak selsema.. then k.iela sapu kat hidung n titik kat mulut.. leh tidur.. pagi nie dah kurang sangat.. at least membantu meredakan dan memberi keselesaan kat Ian.. just nak share eh..jgn marah lak..anyway..salam sayang pada Ian..cik iela slalu ikuti perkembangan dia..cayang dier..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

fuanggg..
cian nya ian..

Cikpid said...

AFieq pon tgh selsema2..

owh..nk sedut2 tu memerlukan keyakinan n kadar penggelian yg sgt tggi tu..kalo sy pon blom tentu terbuat..muahhahaha..

Aritu Elyn ade bg tips..kalo anak selsema sapu kunyit idup kat idung die..

boleh gak bg scot emulsion..

leadleedeea said...

ian is a good boy..cepat sembuh ye ian sayang...

Elyn said...

phuh phuh cepat la ryan sihat!!!

Farah said...

saya masih lagi fail untuk menyedut hingus afif secara manual hahaha..series dah cuba byk kali tak dpt2..phuh! ian cepatla sembuh..

AdwanEncem said...

OWH.... ian demam ekkkk.... cian ian... meh adwan jampi kasi baik cepat ek.... phhhuuuuuuiiiiihhhhhhhh......

auntie jiey... mama pun lau adwan selsema musti sedut idung adwan secara manual... cepat ilang ingus tuh... lega woooo.....

alyyani said...

fuh, ian demam? kalau anak org demam, aku terasa sebab yela, penah rasa jugak. ian cepat sembuh ye..

p/s : ade gak terfikir nak buang hinugs nye, tp bak kata ko, geli. tp jgn la smpi kena buat gitu. aaa.. mau tak makan aku seminggu. tahap geli kite sama kot jiey.. huhu..

Reena said...

akak reena have done the same thing before...sedut with mouth...memang rasa geli sikit..tapi bila tengok anak sakit,tak pandai keluarkan sendiri..lupa segala rasa geli...just reena was thinking for my son...hopw ian sembuh cepat

yaya said...

memang sakit kepala anak sakit neh, semoga rayyan cepat sembuh. adam pun dah baik sakit FHM harituh...

~H @ N i ~ said...

Doa ku moga Ian cepat sembuh..

pu3qute said...

ciannya Iann demam eek.. Mesti dia rasa tak selesa..Rayyan get well soon k...

mummy_adam said...

ena proud sgt dgn jiey.. u mmg good mother.. coz i pun penggeli, and mmg x termampu kot nk bt mcm jiey bt..

get well soon yea Ian.. :)

MaMa DhiYYa said...

cian.. ian cepat sembuh tau sian mummy