Friday, September 11, 2009

How bad things are??

Oh yessss!! Things are getting worse!! He's becoming too clingy!! *Mati kutu* *Mati akal* Tatau nk buat apa dah.. Masa dia tidur, semua benda nk kejar.. Penat ok!! **bibik.. blk la..**
.
Ni, tinggal kejap je coz nk gi amik makanan dia :
.
Dia punya melalak smpi muka tuka color.. Dia punya meraung bagai nk kuar anak tekak.. *saya tensi* *saya tensi*
.
Ni pun nasib baik he's stuck kat besi sofa tu.. Kalau tak, mahu masuk semua badan bawah sofa tu..
.

Masa mama tinggal, kat arrow tuh.. Tgh main ngan toys dia.. Dtg blk dah terperosok bawak sofa!! Goshh!! Mengamuk tak hengat dunia.. Sakit hati makcik.. Seb baik muka tuh boleh tuka 2 color jer - color ori n merah.. Kalau tak mesti dah jadik kelabu.. Tak pun purple!!!

He's totally not like this before. Even when I left him with my MIL last week, he was so baik and my MIL keep on giving him compliments for that. Yup, with others, you can barely hear him cries.. Arghhhhh.. WHY WITH ME??

One thing in my mind now, should I go back to work?? I cant tolerate a spoil brat under my roof.. Esp my own son. I dont want to over spoil him..

Plus, my boss would love to have me back.. At least the Commission can save some times on findings my temporary replacement!!

On the other hand, Yes, he's showing more progress.. Cheekier, funnier, better at standing and he called me Ma-Ma last night!! He kept on saying Ma-Ma, Ma-Ma while his hands were pulling my t-shirt.. Another way of saying, "Mama, tolong angkat anakmu ini!!!"

This video was taken yesterday.. Cant let him see the handphone coz it will distract him from saying Mma.. :P

Macam mana nk bgtau dia, "Ian, mama cant carry you all the time.. It's better if you can stay on the floor and lift your head up high. It can help you strengthen your back bone. You're special is so many ways.. That's why you need to do all this things.."

Oh yea, yesterday, I did tell him this. And I screamed. Just to make sure he can hear my voice. I dont know whether he understand or not but he stopped pulling my shirt after that. *Ada ke, dia duduk, kita pun duduk, lagi dok tarik2 baju suh riba dia.. Mokcik marah la..*

P/s - Sambung buat keje before lil' Ian bangun!! Oh, hari emo.. Bagus untuk meluah perasaan..

25 comments:

puterikurekure said...

comelnya si Ian ni.
gerammmm!!!!!!!!!

perangai anak jiey, ngan sape dia nak bermanja.
ngan mamanya la...
hehehe.

Mama Qaseh said...

syoknyer dgr Ian sebut mama..sy plak excited..hehehe..Nway arini pon hari emo saya..hahaha

MeL said...

ala ciannye ian stuck bwh sofa tu. mmg penat gi bila anak clingy ngn kita. satu ape pn xbole buat. mika pn sm gk ni. i langsung xbole msk kitchen..

pu3qute said...

Hi.. jiey. satu perkembangan terbaru dari rayyan. baguslah dia makin cergas.. Banyak2 bersabar k.. Love to hear ian says ma.. ma

NoreLL said...

sabar aje la......
suka baca psal Ian nie..
hope dia sihat dan bertambah sihat..

emellia said...

comel je ian sebut mama... tahniah Rayyan Ariff

tini said...

salam jiey..
inilah yg berlaku pd sy dl.since umar was 4 month old. sy x leh buat apa2 kerja kat umah. even pinggan pun en suami blk kerja, tlg basuh. mmg kuat meragam, tp i have nowhere to run :( that time rasa mcm nak gi mintak kerja jd cashier kedai runcit je. i was so depressed. sampai lah dia msk umur 2 thn, br berkurangan penyakit clingy tu n br la sy blh tarik nafas lega. my son was beyond my expectation sbb it was easy with d 1st. tp nk wat mcm mn, kt semua ada bhgn msg2. ada easy bb, ada demand bb. key words kat sini sabar n sabar. mungkin ian rs u r all his since jiey br je start stay at home ngan dia kan. take time for him to adjust i think.

Cikpid said...

hahaha..jiey..ms awal2 tu dh macam robot lak sebut mama..mama ngan intonasi yg sama

Jiey..rasenye budak mmg perangai camtulaa..bygkan eh..Afieqnye babysitter rileks jek buat kuih utk berbuka smpi dua jns smbil jaga afieq..n die kata afieq ni behave sgt..smpi die leh wat keje..

Bile mak sy jaga pon die kata..ermm afieq baik jek..knpa bile sbtu ahad sy jaga..die adalah sgt suke berkepit smpi nk sapu umah pon x boleh??apatah ag nk buat kuih..jgn kata 2 jns..sejenis pon haram

Tapi mak sy kata..Afieq die behave sgt..tapi bile sy balik keje trs die jd ngade2..hahahamgkin die nk kan perhatian dr mama die..n mungkin Allah nk uji kite sbg mama..kan??

m@y said...

Jiey,
sabar banyak2 ek..dh sampai umur dia nak start tantrum gitu. Aulia pun gitu la..balik dok kampung dgn tokmama/babah dia derang kata baik je..behave sgt. Tapi bila mama ngan papanya ada mula la mengada lebey2..sket2 nk bunyi,sket2 nak nangis..temper je!

Anasfadilah said...

tak tahan nak gelak tengok Ian tersepit bawah sofa tu

apa daa ian,mama kamu pegi dapur je lah

hehehe

Reena said...

oh u are going tru the same thing...sometimes i just hate this..kalau tgk reena mengada2 sgt...nak angkat jek...nak masak tak bole...suruh duduk kejaptak bole..i am sick of my son..even i hate child who so spoil...i start screaming at him till he cry..but later pity also...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Lain anak lain cara dia Jiey...mcm Ian mintak selalu didokong tapi mcm anak saya Damia...dia cukup marah kalau orang dukung dia..mcm saya plak saya suke nak dukung Damia sebab saya rasakan anak saya tu akan selamat dalam dukungan saya tapi dia tak suka...kalau dukung dia nanti dia akan tolak2 badan dia...erm layan kan jelah Jiey karenah anak ni...actually perangai n telatah dia yang bermacam2 ni lah yang membuatkan kita bahagia n seronok...memang kadang2 bleh mendatangkan kemarahan..tapi bila kita duduk sendiri n kenangkan balik...mesti kita akan tersenyum sendiri... :)

Bestnya Ian dah pandai sebut MAMA...Damia tak reti lagi...asyik sebut pa(papa) n pah(opah) jek :(

Marsha~ said...

manjanyeee.. kena tinggal sket dah ngamuk ye... hehehe.. anak 'jantan'..

masa dia tgh tidur2 ayam tu kan, u nasihatkan dia.. sebut nama penuh dia berbin kan u sbg ibunya.. usap ubun2 dia.. nasihati dia.. supaya jgn ngamuk selalu.. Ian kena pandai berdikari, jgn selalu nak mintak dukung.. Kalau mata dia gerak2 tu, means rohnya mendengar.. time tu adelah time terbaik utk nasihatkan anak2 kita.. i ada baca sumwhere.. cubalah.. :)

'atiqah said...

akak, bestnye dia dapat call mama..=) baru je beberapa hari suarakan keinginan untuk dengar dia panggil mama..tup2, ALLAH dah bagi..berkat Ramadhan nih =)

Hey, lil Ian, oooo..saje dia ni ye..tunggu mama ada je, nak 'bermanja'..haish, behave! =p

hee, kate anak mama =)

Noorlaila Mohamed Nor said...

ian!
jgn nakal2 syg~

Ina said...

wawawa ian nk qada blk masa2 yg dia missed dgn mama dia la tu. dgn sapa lg dia nk wat perangai cntik manis tu kan hehe. papepun sabar ye jiey. ian... dgr ckp mama tau jgn notty2 hehe ;)

kaseh.alphalipid said...

salam kenal:)

he's sooo hensome! hampir sebaya ngn my lil kaseh.anak2 ni...biasala...semakin membesar..semakin kte kena pakar dalm memahami derang ni kan?
like myself pon..risau jugak my lil Kaseh asyik kena pampered ngn MIL...'naik minyak'.
so every nite while bf her, i akn bisik2...advice satu dua...alhmdulillah..things yg i tk suka tu the next day or few days after tht kind of 'theraphy'...menjadi!
kalo before ni everytime mkn lil kaseh suka luah balik food tuh or suka sembur2 ble minum air, now no more:)
try it..insyaallah it works!

lgpon...doa ibu paling hampir dgn anak kte kan?

ezira
http://kaseh-alphalipid.blogspot.com

ieda/kak zue said...

hehe..sabor jiey..budak2 mmg cam gitu.ni menunjukkan ian dah pandai nak menguasai keadaan.dulu kan jiey slalu takde kt umah so la ni pd ian..'mama u r mine..play with me..dont go anywhere'hehe.
nabila pun sama gak jiey..td akak balik keja dia ikut masuk bilik.akak g toilet.dia boleh nangis depan pintu toilet.padahal abh & abg dia ada kt depan tu.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sama laa kiter Ian..Ummi salu tak leh buat keja sebab saya..kat dapur saya asyik nak dukung jer walaupun ummi letak sebelah..Auntie Jiey, jangan laa marah Ian :( saya pun salu kena marah ngan Ummi

xoxo,
Nuha

Mamapinkie said...

Jiey, alhamdulillah Ian leh sebut mama!! You must be so happy and you should be! Ridhwan ntah bila tah dapat sebut mama..lambat gak rasanya...tapi once dah reti cakap nie tak berhenti lah pulak, tu yang Jiey message tadi akak tengah main game jap, loose tension skit...hehee..biasalah Jiey, ada masa nanti anak kita very clingy tapi kena banyak sabar lah Jiey, Ridhwan pun camtu gak sometimes, the terrible twos dia orang kata masa tu ada Ridhwan clingy sangat2x, and now the terrible fours? hahaha...anyway, banyak sabar yea Jiey, nobody said being a fulltime mother is easy and all smooth sailing but kita sabar and try our best to be patient and give the best to our child kan, also so many mothers out there would love to stay at home and take care of their own child and this short term priviledge yang Jiey dapat nie guna dengan sebaik2xnya yea...Insya-Allah Ian is progressing so well Jiey, banyak doa and keep up the good work dear! ;)

ummimusa said...

ala...i don't think your presence at home will make him a spoiled brat. just because he has his mom at home will not make him a spoiled brat....he needs you..he wants you..finally he has you...and 'separation anxiety' just shows he loves you, YOU, very very very much. I know...it can be annoying..yes..it is annoying...but what do they know? they're just babies...

you're not spoiling him..nobody is spoiled just for having his mom at home..and nobody is independent/better just because he is separated from his mom....

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sama la ngn iman jiey..
pantang nampak muka kita terus merengek minta diangkat.. kalo tak angkat, meraung2 la dia..

adussss..! xleh wat keje langsung.. nak berkepit jer ngn kita..

Liana said...

Jiey... Rasanya Ian nak bermanja tu... Dia nak Jiey beri sepenuh perhatian pada dia... Dia tau, Jiey cuti sekarang kan... Rasanya kebanyakkan anak yang ibu2 dia kerja akan macam ni bila ibu tak bekerja. Mereka minta lebih perhatian. Cam ummi, kadang2 tak terlayan gak.. Kalo dah penat sangat2 ajak dia tido...huhuhu...selamat dua beranak terbongkang! Semoga Jiey lebih tabah dan bersabar dalam situasi spt ini... Amin...

Watie Aziz said...

alahai bijaknya Ian cakap "Ama.." Ok lah tuh Jiey ..gud progress... suka i dengar .. heheheh...congrats dear ..

tergelak i tgk muka dia terlungkup cam tuh..nampak na merajuk tak hengatttt! hehehhe....so cute!!

sabar jiey ..sabar ...(dalam masa yg sama ingatkan diri sendiri sebab Q pun latley hover ngada2..wakakak...)

sya said...

aduh, kelakar betul tengok Ian tersungkup kat kerusi tu.. macam kesian pun ada...

mesti berusaha gigih nak keluar balik tu... hehehe